MENU

Ο Ράζβαν Λουτσέσκου προσπαθεί να συμμαζέψει την κατάσταση. Έχει στραβώσει όσο δεν περίμενε και ο χειρότερος πολέμιός του. Πήρε την ευθύνη πάνω του για να βγάλει από το κάδρο τους ποδοσφαιριστές, αλλά δεν είναι αυτός ο μοναδικός υπεύθυνος. Όσο ο ΠΑΟΚ δεν αλλάζει μοτίβο λειτουργείας, τόσο θα εκτίθεται.

Φταίει ο Λουτσέσκου που ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ έχει πάρει μέχρι σήμερα όλα τα επίσημα παιχνίδια; Προφανώς και όχι. Φταίει για άλλα. Που παρασύρθηκε πατώντας στις δάφνες του παρελθόντος και δεν είδε την παγίδα. Που το πνεύμα της ομάδας δεν έχει αποκτήσει την κατάλληλη εικόνα. Προφανώς εκεί φταίει.

Ποιος φταίει, το αιώνιο ερώτημα σε περίοδο κρίσης. Προφανώς και όλοι φταίνε. Από τον Ιβάν Σαββίδη που δεν αντιμετωπίζει εμφατικά το ξεκάθαρο πρόβλημα δομής εδώ και πολύ καιρό, μέχρι και τον παίκτη που τρακάρει και δεν μπορεί να διώξει στο πρώτο στημένο του αντιπάλου. Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι του καθενός να μοιράσει ευθύνες, όμως η ουσία είναι μία. Ο ΠΑΟΚ είναι άρρωστος και χρειάζεται αποφάσεις με καθαρό μυαλό.

Δεν έχει να κάνει με τις μεταγραφές. Προφανώς υπάρχουν κενά που πρέπει να καλυφθούν, όμως δεν είναι μόνο εκεί το θέμα. Αν πχ χρειάζομαι φουλ μπακ και αυτός που αποκτώ στη δεύτερη κούρσα θέλει αναπνευστήρα, δεν θα δούμε καμιά διαφορά. Αυτοί που θα έρθουν, πρέπει να υπάρχει ουσιαστικός λόγος που έρχονται. Για παράδειγμα, ο Λάρσεν της Ουντινέζε, δεν μπορείς να πεις πως με 42 παιχνίδια διεθνής με την αξιόπιστη Δανία και 160 στο Καμπιονάτο, δεν το έχει. Όμως θα τον πάρεις ή θα κάνεις ανούσιες διαπραγματεύσεις μέχρι να χαλάσει;

Επίσης, αν αυτός που θα πάρω δεν έχει το κατάλληλο ροτέισον και επιλέγω σαν προπονητικό τιμ να μη κάνω μετρήσεις και τον βάζω ενώ είναι έτοιμος να πεθάνει, πάλι δεν καταφέρνω κάτι. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει μόνο κενά ποδοσφαιριστών. Είναι άρρωστος συνολικά.

Δεν είναι θέμα επένδυσης το πρόβλημα του ΠΑΟΚ. Ο Ιβάν καλά κάνει και μαζεύεται, δεν είναι ένα περιβάλλον για να πετάει λεφτά και την ομάδα δεν την λες φθηνή. Αντιθέτως.

Όταν όμως μαζεύεσαι στο ποδόσφαιρο, πρέπει να είσαι και έτοιμος να καλύψεις το ποσό που δεν θα βάλεις, μέσα από την τεχνογνωσία. Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται ανθρώπους που ξέρουν το ποδόσφαιρο και την αγορά του και παράλληλα, γρήγορες αποφάσεις. Γιατί αν κάποτε τα λεφτά έκρυβαν αδυναμίες, όταν ο τρόπος που τα ξοδεύεις γίνεται ρεαλιστικός, οφείλεις να το κάνεις πιο πρακτικά.

Έτυχε η συγκυρία τώρα και παιδιά που προσέφεραν πολλά, κλείνουν τον κύκλο τους στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Τους αγαπάμε, τους σεβόμαστε, αλλά δεν χρειάζεται να κλείσει και ο δικός μας κύκλος σε αυτόν τον πλανήτη. Δεν γίνεται να βλέπω τον Μπίσεσβαρ να υποφέρει, τον Βαρέλα να θέλει να δώσει αλλά να μη μπορεί. Και οι δύο είναι κομβικοί γιατί ο πρώτος δεν δημιουργεί και ο δεύτερος δεν κόβει. Αν κάνουμε ένα γκάλοπ για το βασικό πρόβλημα της ομάδας, θα μαλώνουμε για το τι είναι χειρότερη, η άμυνα ή η επίθεση.

Ποτέ δεν θα πιστέψω πως δεν δίνουν ότι έχουν. Όμως πλέον αυτό που έχουν, δεν είναι αρκετό. Και με τον δικό τους κύκλο που κλείνει, πρέπει να ανοίξει ένας άλλος. Δεν είναι οι μοναδικοί που παρουσιάζονται κατώτεροι των προσδοκιών, όμως η εικόνα τους είναι η πλέον χτυπητή.

Το μαχαίρι και το καρπούζι το έχει ένας στον ΠΑΟΚ και αυτός λέγεται Ιβάν Σαββίδη. Ξέρει πάρα πολύ καλά, πως η καλή εικόνα του ΠΑΟΚ βελτιώνει τη προσωπική του η κακή το αντίθετο. Η αποστασιοποίησή του από τα όσα συμβαίνουν, φθείρουν άμεσα αυτόν. Κανέναν άλλον, αφού όλοι οι υπόλοιποι είναι αναλώσιμοι. Ο Ιβάν δεν είναι.

Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται μία αξιολόγηση για το που βρίσκεται και που πάει. Χρειάζεται έναν προπονητή που τον έχει, όμως δεν χρειάζεται το ύφος του μέντορα. Χρειάζεται ξεκάθαρες εξηγήσεις με όλα τα παιδιά που είναι στο τέλος της καριέρας τους και πίεση σε αυτούς που θα αποτελέσουν τον κορμό στο μέλλον. Χρειάζεται ένα φρεσκάρισμα ιδεών και προσώπων σε όλα τα επίπεδα.

Από το πως θα αντιδράσει σε αυτή την παρατεταμένη κρίση, θα καταλάβουμε όλοι αν υπάρχει διάθεση αυτοκριτικής και διόρθωσης των κακώς κειμένων.

ΥΓ Το πέναλτι που δίνει ο Τζήλος είναι μία γελοιότητα, δείγμα της αμπαλοσύνης του. Ο Πασχαλάκης μαζεύει και χέρια και πόδια, κάνει απλά την έξοδο, το πλασέ είναι αστείο και το μεταφράζει ως τσίμπημα μπάλας. Το ποδόσφαιρο δεν είναι μπάσκετ να χρεώνονται ως παράβαση όλες οι επαφές. Το VAR είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο, αρκεί να μην το χρησιμοποιούν άσχετοι, φοβικοί και άνθρωποι που γενικά έχουν δεύτερες σκέψεις. Όπως είχε και ο Ευαγγέλου στο VAR.

Ήρθε η στιγμή να αλλάξει
EVENTS