MENU

Τόσο καιρό έφαγε όλη την λέζα μόνος του. Ζει με την ρετσινιά ενός ανθρώπου που σηκώθηκε κι έφυγε από το γήπεδο σε ματς που έκρινε σχεδόν ένα πρωτάθλημα, υποδυόμενος τον βαρύτατα τραυματία, όταν δέχθηκε ένα ρόλο χαρτί στο πρόσωπο; Στον ώμο; Κανείς δεν έχει αποφανθεί ακόμα με πάσα βεβαιότητα.

Ο Όσκαρ Γκαρσία τράβηξε όλο αυτό το κουπί μόνος του. Σε όποια ομάδα κι αν έβρισκε δουλειά από τότε, τα social media των συλλόγων αυτών δέχονταν καταιγισμό από μηνύματα, που υπενθύμιζαν σε όλους τα «κατορθώματα» του στα ελληνικά γήπεδα.

Ο Ολυμπιακός τον πέταξε σαν στυμμένη λεμονόκουπα μερικές εβδομάδες μετά το περιστατικό στην Τούμπα. Δεν τον χρειαζόταν άλλο. Ο Καταλανός λες και έραψε το στόμα του και δεν αναφέρθηκε ποτέ στο περιστατικό εκείνο, λες και ήθελε να προστατεύσει τον Ολυμπιακό ή τον εαυτό του. Όλα αυτά μέχρι σήμερα. 

Ο χρόνος τα λειαίνει όλα. Κάνει τις ψυχές να μαλακώσουν και τα στόματα να ανοίγουν πιο εύκολα. Ο Όσκαρ Γκαρσία έδωσε μία μεγάλη συνέντευξη στην ιστοσελίδα του γαλλικού περιοδικού So Foot και από την στιγμή που ρωτήθηκε για την βραδιά εκείνη, δεν μπορούσε να μην απαντήσει.

Από το ύφος της απάντησης του, διακρίνει κανείς έναν Όσκαρ χαλαρό, σχεδόν κάνει χαβαλέ με το περιστατικό. Το υποβαθμίζει, σαν να ήταν κάτι καθημερινό. Μεταφράζουμε αυτολεξεί την απάντηση του για να καταλάβουν όλοι πως έχει εντυπωθεί στην μνήμη του αυτό που έγινε το βράδυ της 25ης Φεβρουαρίου του 2018:  

Ερώτηση δημοσιογράφου: Μεταξύ άλλων είχατε ένα πέρασμα από τον Ολυμπιακό, όπου πέσατε θύμα επίθεσης σε μία αναμέτρηση απέναντι στον ΠΑΟΚ πριν παραιτηθείτε στο τέλος της σεζόν, μετά από μία έντονη κατσάδα του προέδρου στους ποδοσφαιριστές. Ήταν μία κατάσταση μη διαχειρίσιμη; 

- «Όχι, ήταν σούπερ! Η Ελλάδα και το ποδόσφαιρο, και δεν αστειεύομαι, μου άρεσε πάρα πολύ. Αυτό το παιχνίδι απέναντι στον ΠΑΟΚ ήταν σπέσιαλ. Μαχόμασταν άμεσα για τον τίτλο και οι οπαδοί τους αποφάσισαν να τα βάλουν μαζί μας. Υπήρχαν συγκρούσεις ακόμα από την έναρξη. Εγώ κατευθυνόμουν προς τον πάγκο και δέχθηκα μία μπομπίνα ταμειακής μηχανής στο πρόσωπο μου. Το χείλος μου σκίστηκε. Ο κόσμος πίστευε ότι ήταν χαρτί τουαλέτας, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι με βάση τον τραυματισμό που είχα (που μου προκάλεσε) δεν ήταν κάτι τέτοιο. Θα έλεγε κανείς ότι είναι πράγματα που συμβαίνουν (Γέλια). Αποφάσια να αποχωρήσω λίγο αργότερα από εκεί (από το γήπεδο), εξαιτίας εσωτερικών και διοικητικών ανησυχιών». 

Αν αναλύσει κανείς λέξη λέξη, την απάντηση και αλλά και το ύφος του Όσκαρ Γκαρσία αντιλαμβάνεται ότι πέφτει σε τρομερές αντιφάσεις, αλλά στο τέλος απασφαλίζει για πρώτη φορά μία βόμβα. Για πρώτη φορά έχουμε μία δημόσια ομολογία, ότι η αποχώρηση του από την Τούμπα και η ματαίωση του παιχνιδιού ήταν μία «διοικητική απόφαση».

Πάμε όμως ένα-ένα. Το χαλαρό υφάκι του Καταλανού τεχνικού στην απάντηση μαρτυρά ότι στα δικά του μάτια, ότι συνέβη δεν ήταν και κάτι το τρομερό. Τα γελάκια μεσούσης της πρότασης, οι ωραίες αναμνήσεις από την Ελλάδα και το ποδόσφαιρο της, η ατάκα «αυτά συμβαίνουν» δεν μαρτυρούν καταστάσεις «ζούγκλας», όπως εντέχνως προσπαθούσε επικοινωνιακά να πείσει όλη την Ελλάδα, ο Ολυμπιακός.

Ο Γκαρσία αναφέρει ότι «πριν από την σέντρα υπήρχαν ήδη συγκρούσεις». Περίεργο, διότι όλοι είχαν να λένε ότι η Τούμπα ήταν μία πραγματική εκκλησία μέχρι την στιγμή που έπεσε το χάρτινο ρολό πάνω στον Ισπανό τεχνικό. Δεν είχε καταγραφεί το παραμικρό περιστατικό, δεν υπήρχε η παραμικρή ένταση, που τα είδε όλα αυτά ο Όσκαρ και τα αναφέρει;

Ο Καταλανός αναφέρει ότι με το που δέχθηκε την χάρτινη ταινία το χείλος του σκίστηκε. Για ποιο λόγο τότε σε όλες τις φωτογραφικές λήψεις (και δεν ήταν λίγες) δεν υπάρχει πουθενά ούτε υποψία αίματος στο πρόσωπο ή τα χέρια του, με τα οποία έσπευσε να καλύψει το πρόσωπο του, αλλά όχι στο σημείο που υποστηρίζει ότι δέχθηκε το αντικείμενο; 

Πάμε όμως τώρα στο ζουμί που βρίσκεται στην τελευταία φράση: «Αποφάσια να αποχωρήσω λίγο αργότερα από εκεί (από το γήπεδο), εξαιτίας εσωτερικών και διοικητικών ανησυχιών».

Ο Όσκαρ Γκαρσία, ως έντεχνος διπλωμάτης, με αυτό το λεκτικό τρικ αφήνει να εννοηθούν τα πάντα. Ως «εσωτερικές και διοικητικές ανησυχίες», μπορεί να θεωρηθεί μία ιατρική γνωμάτευση, από έναν αξιωματούχο του ματς. Υπήρξε όμως ποτέ κάτι τέτοιο;

Υπήρξε κάποιος γιατρός που να υποστήριξε επώνυμα και με υπογραφή ότι πρέπει να γίνει διακομιδή του Όσκαρ Γκαρσία σε νοσοκομείο για εξετάσεις; Κι αν υπάρχει, γιατί ο Ισπανός δεν λέει καθαρά και ξάστερα ότι: «αποχώρησα από το γήπεδο μετά από ιατρική συμβουλή / παρότρυνση / οδηγία»; Τι πιο απλό; Τι πιο εύκολο; Θα ξεμπέρδευε άπαξ διά παντός, το όνομα του θα καθάριζε για πάντα. 

Ο Γκαρσία όμως φαίνεται ότι με αυτή την ατάκα «φωτογραφίζει» κάτι άλλο. Για πρώτη φορά από εκείνη την ημέρα, ο απόλυτος πρωταγωνιστής εκείνης της βραδιάς ομολογεί ότι η απόφαση της αποχώρησης του από το γήπεδο δεν ήταν δική του επιλογή, αλλά απόφαση άλλου. Ποιου; Εσωτερικών και διοικητικών προσώπων. Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια;

Τα αποδυτήρια του Ολυμπιακού ήταν καλά κλειδαμπαρωμένα, ελάχιστοι ξέρουν τι έγινε εντός αυτών τις κρίσιμες στιγμές πριν την αποχώρηση της ομάδας από την Τούμπα. Ευτυχώς όμως υπάρχουν τα βίντεο. Τα τελευταία λόγια του αρχηγού της ερυθρόλευκης αποστολής Σάββα Θεοδωρίδη, λίγο πριν φύγει για τα αποδυτήρια μαρτυρούν την διάθεση που υπήρχε από τον Ολυμπιακό, με το που έλαβε χώρα το περιστατικό: «Πήρα την ομάδα κι έφυγα, γεια σας»!

Αυτή ήταν η πρόθεση του Ολυμπιακού από την πρώτη στιγμή. Πριν καν υπάρξει ιατρική εξέταση, πριν καν υπάρξει ιατρική γνωμάτευση, ο επίσημος Ολυμπιακός ήθελε να φύγει από το γήπεδο, να μην γίνει ποτέ το ματς. Το βίντεο είναι αδιάψευστος μάρτυρας.

Κι έρχεται τρία χρόνια μετά, ο Όσκαρ Γκαρσία να μιλήσει για «εσωτερικές και διοικητικές ανησυχίες» που επέβαλαν την αποχώρηση του από το γήπεδο. Σαν να λέει ότι ο επίσημος Ολυμπιακός του υπαγόρευσε να φύγει από το γήπεδο και να κατευθυνθεί προς το Διαβαλκανικό κέντρο, κάτι που οδήγησε στην ματαίωση του ματς και στην απώλεια ενός πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ.

Ο Καταλανός είναι αρκετά έξυπνος, ώστε να το φωτογραφίσει, να το υπαινιχθεί, να παίξει με τις λέξεις ώστε να καταλάβουν αυτοί που έζησαν τα γεγονότα. Ο Γάλλος δημοσιογράφος δεν έκανε διευκρινιστική ερώτηση, δεν είχε άλλωστε το γνωστικό υπόβαθρο για να επιμείνει και να ζητήσει μία πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση. 

Όσοι όμως ξέρουν τι έγινε εκείνο το βράδυ κατάλαβαν τι ήθελε να πει ο Όσκαρ. Με τα λόγια του αυτά, ο Ισπανός έκανε παγκόσμια ξεφτίλα τον Ολυμπιακό του Μαρινάκη, ουσιαστικά ομολογεί ότι οι ερυθρόλευκοι αποφάσισαν να σηκωθούν και να φύγουν από το γήπεδο. 

Μία διόρθωση της ιστορίας από τον βασικό της πρωταγωνιστική. Μία μικρή ηθική δικαίωση για τον ΠΑΟΚ. Και μία αιώνια ρετσινιά για αυτούς που (και στο ποδόσφαιρο) σηκώθηκαν και έφυγαν από το γήπεδο και αρνήθηκαν να παίξουν. Φαίνεται πως ο Όσκαρ Γκαρσία βαρέθηκε να ζει με τις τύψεις και τις Ερινύες του. 

Καιρός ήταν…

SDNA Google news
ΜΑΘΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ - ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ SDNA logo ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μια μικρή δικαίωση του ΠΑΟΚ, μια αιώνια ρετσινιά στον ΟΣΦΠ του Μαρινάκη
EVENTS