Ο Άρης γίνεται 111 ετών και το SDNA.gr κάνει μια μίνι αναδρομή από τα ένδοξα χρόνια, ως τις ευρωπαϊκές πορείες και την νέα αρχή του σήμερα.
Με κατακτήσεις τίτλων το ’28, το ’32 και το ’46, ο Άρης μετράει τρία πρωταθλήματα Ελλάδος.
Το πρώτο πρωτάθλημα του Άρη ήταν το μακρινό 1928. Η εύκολη κατάκτηση του πρωταθλήματος της Θεσσαλονίκης (εννιά νίκες σε δέκα παιχνίδια), χάρισε το δικαίωμα στον Άρη να ονειρεύεται τον πρώτο του Εθνικό τίτλο. Απέναντι στον πρωταθλητή Αθήνας (Ατρόμητο) και Πειραιά (Εθνικό), οι κιτρινόμαυτοι σημείωσαν 3 νίκες και μια ήττα. Το πρώτο πρωτάθλημα ήταν γεγονός!
Η σύνθεση του Άρη: Κατράτζος, Οπλοποιός, Γιακουμής, Κατσούνης, Κ. Βικελίδης, Γκικόπουλπος, Κολωνιάρης, Μινασιάν, Λεονταρίδης, Καλτέκτης, Ιωαννίδης.
Οι Θεσσαλονικείς κατέκτησαν τον δεύτερο τους τίτλο με μεγαλύτερη ευκολία. Με νίκες 7-0 επί του Παναθηναϊκού και 7-3 επί του Ηρακλή, καθώς και με 6-1 επί του Απόλλωνα αλλά και με 0-3 απέναντι σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ, ο Άρης τελείωσε το πρωτάθλημα με 9 επικρατήσεις, 4 ισοπαλίες και 1 ήττα.
Μάζεψε 22 βαθμούς με 38 γκολ, ενώ είχε μόλις 10 παθητικό και σήκωσε το δεύτερο πανελλήνιο πρωτάθλημα του.
Πρώτος σκόρερ εκείνης της σεζόν ήταν ο Νίκος Κίτσος με 15 τέρματα.
Το ρόστερ του Άρη εκείνη την χρονιά: Αγγελάκης, Ακριτίδης, Αργυριάδης, Κλ. Βικελίδης, Κ. Βικελίδης, Ν. Βικελίδης, Γκικόπουλος, Δανελιάν, Καλογιάννης, Καλτέκης, Κατράντζος, Κατσαούνης, Κίτσος, Κουμπλής, Μπογδάνου, Οικονόμου, Υετίων.
Μετά το τέλος της γερμανικής κατοχής, η Ελλάδα βρίσκει τα πατήματά της. Κάνει την απόπειρα ανασύνταξης της και όλα ξεκινούν από το μηδέν. Η ΕΠΟ αποφασίζει να τρέξει και πάλι τα εθνικά πρωταθλήματα.
Οι πρωταθλητές των ιδρυτικών ΕΠΣ (Μακεδονίας, Αθηνών και Πειραιά), έρχονται αντιμέτωποι για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.
Το “Μακεδονικό τανκ” του Άρη, Κλεάνθης Βικελίδης, διετέλεσε καθοριστικό ρόλο ως πρώτος σκόρερ της ομάδας. Αφήνοντας εποχή και μένοντας ως μια από τις πιο θρυλικές μορφές του τμήματος, ως και σήμερα.
Η ομάδα του Διονύση Καλτέκη, επιβλήθηκε επί του Ολυμπιακού με 1-0 και επί της ΑΕΚ με 4-1, στη Θεσσαλονίκη.
Στην Αθήνα, γνώρισε την ήττα με 4-0 από τον Ολυμπιακό, όμως έφερε 1-1 με την ΑΕΚ, κάτι που της έδινε το πρωτάθλημα.
Η τότε ΕΠΟ επιχείρησε να στερήσει από τον Άρη τον τίτλο. Οι Θεσσαλονικείς μηδενίστηκαν για τρία παιχνίδια, λόγω της συμμετοχής του Σιώτη, η οποία θεωρήθηκε αντικανονική. Η δικαιοσύνη όμως είχε άλλη άποψη και ο τίτλος πήγε σε αυτόν που τον κατέκτησε καθαρά αγωνιστικά.
Το ρόστερ του Άρη εκείνη την χρονιά: Βαγγέλης Αθανασιάδης, Βαχάκ Αμπραχαμιάν, Άγγελος Βασιλειάδης, Κώστας Βελλιάδης, Κλεάνθης Βικελίδης, Νίκος Καφταντζής, Σίμος Καφταντζής, Μιχάλης Κολωνιάρης, Γιάννης Λιακόπουλος, Αχιλλέας Μάγρας, Κώστας (Τάκης) Νικολαίδης, Σοφοκλής Παππάς, Νίκος Ράμμος, Αλέκος Σιώτης, Δημήτρης Σταυράκμπεης, Βλαδίμηρος Τακατζόγλου, Νίκος (Λάκης) Τσώνας, Λευτέρης Φυσικόπουλος, Λευτέρης Χαλυβόπουλος.
Το μοναδικό κύπελλο του Άρη:
Η κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας το 1970 είναι ως και σήμερα σημείο αναφοράς για τον ποδοσφαιρικό Άρη, καθώς, δυστυχώς, οι «κίτρινοι» δεν κατάφεραν να επαναλάβουν την επιτυχία τους σε κάποιον από τους τελικούς που συμμετείχαν από το 2003 και μετά. Μάλιστα, έκτοτε, ο Άρης δεν έχει καταφέρει καν να σκοράρει, γεμίζοντας απογοήτευση τον κόσμο του.
Ο τελικός κυπέλλου Ελλάδας το 1970 (28/6) είχε αρκετό ενδιαφέρον. Ήταν ο πρώτος που λάμβανε χώρα εκτός Αθηνών, ο πρώτος ανάμεσα σε ομάδες της Θεσσαλονίκης και ο πρώτος που μεταδόθηκε μέσω τηλεόρασης, από την ΥΕΝΕΔ τότε, σε περιγραφή του Γιάννη Διακογιάννη.
Αξίζει να τονίσουμε πως ο Άρης, με απόφαση της Χούντας, αγωνίστηκε χωρίς τον Τάκη Λουκανίδη.
Σε ένα κατάμεστο Καυταντζόγλειο στάδιο πολλές ώρες πριν την έναρξη του αγώνα (46.695 εισιτήρια κομμένα), το γήπεδο ήταν ασφυκτικά γεμάτο και η ατμόσφαιρα ήταν καυτή.
Οι «κίτρινοι» έφυγαν θριαμβευτές επί των συμπολιτών τους με το 1-0 που ήταν τελικό σκορ να διαμορφώνεται με προβολή του Μανώλη Κεραμιδά στο 8ο λεπτό.
Ο Άρης σημείωσε άλλα δύο τέρματα, τα οποία ακύρωσε ο διαιτητής Μίχας. Ο ΠΑΟΚ έχασε πέναλτι πριν τη λήξη του ημιχρόνου. Πριν την εκτέλεση ο Άγγελος Σπυρίδων άρχισε να παίζει με την μπάλα εκνευρίζοντας τον Κούδα, ο οποίος τελικά το έχασε.
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
Άρης: Νίκος Χρηστίδης, Θεόδωρος Πάλλας, Χρήστος Ναλμπάντης, Άγγελος Σπυρίδων, Τάκης Ραπτόπουλος, Σοφοκλής Σεμερτζής (60` Βασίλης Ψηφίδης), Βαγγέλης Συρόπουλος, Μανώλης Κεραμίδας, Αλέκος Αλεξιάδης, Ιωσήφ Μιχαηλίδης, Κώστας Παπαϊωάννου
ΠΑΟΚ: Γιάννης Χριστοδούλου (43` Γιώργος Πίρτσος), Γιώργος Παπαχριστούδης, Αρίσταρχος Φουντουκίδης, Αιμίλιος Θεοφανίδης, Γιώργος Μακρής (27` Γιώργος Κοντογιώργος), Θωμάς Δράμαλης, Χρήστος Τερζανίδης, Σταύρος Σαράφης, Δημήτρης Παρίδης, Γιώργος Κούδας, Βασίλης Λάζος.
Από την Περούτζια ως την Ατλέτικο Μαρδίτης
Άρης φυσικά δε σημαίνει μόνο Ελλάδα. Άρης σημαίνει και Ευρώπη!
Εκεί όπου οι Κιτρινόμαυροι σημείωσαν τεράστιες νίκες και προκρίσεις σε ευρωπαϊκά παιχνίδια, γράφοντας ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Από το έπος της Περούτζια, στην Σεντ Ετιέν και την Ατλέτικο Μαδρίτης ως και σήμερα, όπου ο Άρης παλεύει πλέον να βρεθεί μετά από χρόνια σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης.
Μπορεί άραγε κανείς να ξεχάσει την Σαραγόσα και την εκτός έδρας νίκη με 2-1 η οποία του έδωσε την πρόκριση για πρώτη φορά στους ομίλους του Europa League (εκεί αντιμετώπισε Μπάγερν Μονάχου, Μπόλτον, Μπράγκα και Ερυθρό Αστέρα);
Ξεχνιέται η Τσέλσι και η Μπενφίκα; Σίγουρα όχι!
Αυτή όμως που δεν πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ, αποτελώντας ίσως και μια από τις πιο πρόσφατες χρυσές σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας του Άρη είναι η Ατλέτικο Μαδρίτης. Μια πανίσχυρη ομάδα την οποία ο Άρης κερδίζει δύο φόρες, γράφοντας ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη και η μοναδική μέχρι σήμερα ελληνική ομάδα, που έχει επικρατήσει μέσα στην Ισπανία.
Πρόκριση στους «32» του Europa League, έξω η Ατλέτικο και ακολούθησαν δύο παιχνίδια με την Μάντσεστερ Σίτι, τα οποία ακόμη θυμούνται στην Αγγλία. Ιδιαίτερα το δεύτερο στο Μάντσεστερ με τη συγκλονιστική παρουσία του κόσμου.
Ο Άρης καλείται να βρει την ευρωπαϊκή του ταυτότητα και να επανέλθει στις επιτυχίες, καθώς ο κόσμος του διψάει για ταξίδια και νύχτες "μαγείας", οι οποίες δεδομένα του έχουν λείψει.