Ως ο μοναδικός Έλληνας υπεύθυνος ολυμπιακού – παραολυμπιακού αθλήματος παγκοσμίως, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες έχουν ξεχωριστή συναισθηματική θέση. Τα τέσσερα χρόνια που μεσολαβούν είναι τα πιο σημαντικά καθώς χτίζεται η εκπαιδευτική βάση με πυλώνες τη συμπερίληψη και την ενσυναίσθηση.
Το Παρίσι 2024 έβαλε τον πήχη ψηλά και έφερε την πόλη δίπλα στους αγώνες. Δημιουργήθηκε το πιο όμορφο γήπεδο ποδοσφαίρου στον κόσμο μόνο για τους Παραολυμπιακούς, μπροστά στον Πύργο του Άιφελ και είχα την τιμή να προετοιμάσω μετά το Τόκιο 2021 και να εγκρίνω τη χρήση του ως Πρόεδρος του ποδοσφαίρου τυφλών παγκοσμίως και Τεχνικός Διευθυντής του αθλήματος Παρίσι 2024.
Η απήχηση του κόσμου ήταν μοναδική καθώς 10 ημέρες πριν την έναρξη των αγώνων, ανακοινώθηκε απόλυτο sold out όλων των αγώνων ποδοσφαίρου τυφλών, 11.849 σε κάθε αναμέτρηση και 4 αγώνες καθημερινά. Αυτό, δεν είχε σημειωθεί ούτε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και φυσικά σε κανένα άλλο παραολυμπιακό άθλημα. Η πρόκληση ήταν μεγάλη καθώς οι θεατές πρέπει να κάνουν ησυχία την ώρα του αγώνα για να ακούγεται η μοναδική μπάλα που κουδουνίζει ώστε ολικά τυφλοί ποδοσφαιριστές να βάζουν γκολ σε τερματοφύλακες που βλέπουν. Αυτή είναι η μαγεία του ποδοσφαίρου τυφλών.
Για πρώτη φορά, δημιουργήθηκε ειδικός εκπαιδευτικός χώρος μπροστά στον Πύργο του Άιφελ και η συμπεριληπτική αποστολή του Όραμα Νέων Youthorama ανέλαβε δράση με τη χρηματοδότηση του προγράμματος Erasmus+ Αθλητισμός equALL και το UEFA Foundation for Children. Χάρη στους 11 εθελοντές και μεταξύ τους η 11χρονη Λουκία με οπτική αναπηρία, εκπαίδευσαν 47.000 θεατές καθημερινά και το αποτέλεσμα ήταν το «σιωπηλό κύμα» που αναφέρθηκε ακόμη και στην τελετή λήξης. Η Λουκία τιμήθηκε μαζί με την Γενική Γραμματέα του UEFA Foundation for Children κ. Carine Nkoue σε ειδική τελετή έναρξης των αγώνων ποδοσφαίρου τυφλών με τα χαρακτηριστικά 3 χτυπήματα όπως στα θέατρα του Παρισιού.
Προσωπικότητες τίμησαν τους αγώνες και μία από αυτές ήταν η εγγονή του ιδρυτή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, Diane de Coubertin. Είχε διάδραση με τους Youthoramix και φωτογραφήθηκε με τη σημαία του Δήμου μας που ανέμισε μέσα στο εμβληματικό γήπεδο κάτω από τα φώτα του Πύργου του Άιφελ. Στο ντοκιμαντέρ που ετοιμάζεται για την παγκόσμια καμπάνια «Μία μπάλα για όλους» που ξεκίνησε από την Ελλάδα και κουδουνίζει σε 214 χώρες και περιοχές, μίλησε η κ. Coubertin και αναφέρθηκε στις ολυμπιακές αξίες. Μάλιστα, σημείωσε ότι η καρδιά του παππού της μεταφέρθηκε στην Αρχαία Ολυμπία όπου και τάφηκε σε επιτύμβια στήλη.
Το γήπεδο φωτίστηκε με τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος και η φωτογραφία ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο. Ο τελικός ανάμεσα στη Γαλλία και την Αργεντινή ήταν ο πιο εμπορικός των παραολυμπιακών αγώνων και μεταδόθηκε σε prime time από τη Γαλλική τηλεόραση. Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Γαλλίας με όλα αστέρια όπως ο Εμπαπέ έστειλαν μήνυμα στήριξης στην ομάδα ποδοσφαίρου τυφλών.
Το αποτέλεσμα κρίθηκε στο τελευταίο πέναλτι, σαν σενάριο από ταινία, με τον Γάλλο αρχηγό που χαρακτηρίζεται ως ο «Μέσι» του ποδοσφαίρου τυφλών. Η Κυριακάτικη έκδοση της πιο γνωστής αθλητικής γαλλικής εφημερίδας είχε με μικρά γράμματα τις δηλώσεις του Ντεσάμπ, τη νίκη της Σαμπαλένκα στο US Open στο τένις και όλο το υπόλοιπο έντυπο πρωτοσέλιδο το αφιέρωμα στο ποδόσφαιρο τυφλών!
Περήφανος για το τελικό αποτέλεσμα, είχα την τιμή να κάνω την τελευταία απονομή μετά την Δήμαρχο του Παρισιού που δήλωσε μαγεμένη από τη στήριξη του κόσμου και μάλιστα χωρίς να αποδοκιμάζουν την αντίπαλη ομάδα αλλά μόνο να επευφημούν τις προσπάθειες των τυφλών ποδοσφαιριστών. Άλλωστε, αυτό είναι το όραμά μου για ένα κοινωνικό ποδόσφαιρο που γίνεται πράξη. Γράφω τις τελευταίες λέξεις από το γραφείο με την απίστευτη θέα! Έτοιμος για τα επόμενα 4 χρόνια πριν το LA28, να μεταλαμπαδεύσω τις αξίες στο Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη που ζω και εκπαιδεύω παιδιά και νέους για μια πιο συμπεριληπτική τοπική κοινωνία.