MENU
:root { --competition-primary-color:#8a1538 ; --competition-secondary-color:#3f071d; --competition-solid-color:#3f071d; }
FIFA WORLD CUP 2022

Το Κατάρ είναι ένα από τα πλουσιότερα κράτη στον κόσμο, χάρη στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το είχα επισκεφτεί το 2015, στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Χάντμπολ, όταν οι διοργανωτές κάλυπταν μετάβαση και διαμονή για δημοσιογράφους απ' όλον τον κόσμο, προκειμένου να βάλουν τη χώρα τους στον παγκόσμιο αθλητικό χάρτη. Ήταν ήδη παραπάνω από μία δεκαετία, που η χώρα της Mέσης Ανατολής είχε ξεκινήσει να επενδύει στον αθλητισμό. Έχοντας υπολογίσει ότι ο φυσικός πλούτος θα εξαντληθεί σε βάθος 100 ετών περίπου, οι Καταριανοί αποφάσισαν δημιουργήσουν ένα εμιράτο, του οποίου ο πληθυσμός αποτελούνταν στο πρόσφατο παρελθόν από νομάδες, σε κέντρο του παγκόσμιου αθλητισμού.

Χωρίς την παραμικρή παράδοση ή υποδομές, κατάφεραν σε χρόνο ρεκόρ, χάρη στον αμύθητο πλούτο που διαθέτουν, να δημιουργήσουν τα πάντα και μάλιστα με αξιοζήλευτη επιτυχία. Στη μέση της αχανούς ερήμου, «φύτεψαν» ουρανοξύστες και επιβλητικές αθλητικές εγκαταστάσεις,, διαμορφώνοντας από το μηδέν μία χώρα στη μέση του πουθενά.

Τα τελευταία 10 χρόνια έχοντας διοργανώσει παγκόσμια πρωταθλήματα όλων σχεδόν των ολυμπιακών αθλημάτων και έχοντας μπει στο ετήσιο καλεντάρι της Φόρμουλα-1, επαγγελματικών τουρνουά τένις σε άνδρες και γυναίκες και του Diamond League στο στίβο, οι Καταριανοί έκαναν το βήμα παραπάνω διεκδικώντας το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους το απόλυτο αθλητικό event, που δεν είναι άλλο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Για να είμαστε απολύτως ακριβείς, το Μουντιάλ δεν το διεκδίκησαν το πήρε με τον «τσαμπουκά», με διαδικασίες, που πλέον είναι γνωστές και δεν έχει και πια σημασία να τις αναλύσουμε. Βλέποντας όμως την αστυνομία να κάνει συστάσεις σε Δανό συνάδελφο προκειμένου να βγάλει το περιβραχιόνιο με το σύνθημα «Οne Love», θεωρώ ότι θα πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.

Οk, το Κατάρ αποδεικνύει ότι με το χρήμα να ρέει μπορεί κανείς να διοργανώσει με απόλυτη επιτυχία ένα αθλητικό γεγονός, δεν μπορεί να ξεφύγει όμως, από τη λογική «Με τον παρά μου γαμ... και την κυρά μου».

Από τη στιγμή που οι Καταριανοί αποφάσισαν να προσκαλέσουν την παγκόσμια αθλητική κοινότητα -με το ζόρι- στη χώρα τους, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι οφείλουν να σεβαστούν τους προσκεκλημένους τους.

Οι φίλαθλοι που σπεύδουν να δουν μία διοργάνωση που πήγε ετσιθελικά στο Κατάρ, θα πουν και θα κάνουν ό,τι θέλουν σε δημοκρατικά πλαίσια και σεβόμενοι να ανθρώπινα δικαιώματα, όπως έχουν δικαίωμα να κάνουν στις χώρες τους. Αν το θεοκρατικό καθεστώς του Κατάρ δεν το αντέχει αυτό να πάψει να διεκδικεί και να διοργανώνει αγώνες αυτού του μεγέθους.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ το σοκ που έπαθα επιστρέφοντας στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από το Κατάρ. Έχοντας συνηθίσει το μάτι μου στην απόλυτη χλιδή και στο να βλέπω στους δρόμους αυτοκίνητα το πιο φτηνό από τα οποία ήταν της τάξης των 100 χιλιάδων ευρώ (με τα οποία πήγαιναν κατά θανάτου και κατάφερναν να προκαλούν συχνότατα ατυχήματα στις ατέλειωτες ευθείες στην έρημο), θυμάμαι ότι όταν βγήκα στην Αττική Οδό ήταν σαν να έβλεπα ταινία της δεκαετίας του ‘80, με σακαράκες.

Με το χρήμα λοιπόν, μπορεί να αγοράσεις τα πάντα, εκτός από τη σιωπή και τον πολιτισμό. Η βλαχογκλαμουριά και ο αναχρονισμός αναφορικά με τις ιδέες και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι κάτι που δεν μπορούν να αποτινάξουν από πάνω τους οι Καταριανοί και το χειρότερο είναι πώς δεν θέλουν.

Η βλαχογκλαμουριά και ο αναχρονισμός δεν αποτινάζονται με τα λεφτά