MENU

Το βράδυ της Παρασκευής (29/11) η Δανία έγραψε μια από τις πιο χρυσές σελίδες της ιστορίας της. Στο παιχνίδι της 3ης αγωνιστικής του ομίλου, απέναντι στο φαβορί -στα χαρτιά- για την πρώτη θέση, τη Λιθουανία, οι Δανοί ήταν πιο αποφασισμένοι από ποτέ. Έβγαλαν πείσμα και μέγα πάθος και στο τέλος δικαιώθηκαν.

Ο Γκάμπριελ Λούντμπεργκ πήρε την κατάσταση στα χέρια του, όταν η μπάλα «ζύγιζε» πολλά κιλά και οι δικές του προσπάθειες έφεραν το τελικό 80-76, χαρίζοντας μια σπουδαία νίκη στην χώρα του.

Οι πανηγυρισμοί ήταν ξέφρενοι στο στρατόπεδο της εθνικής ομάδας. Κι αυτό γιατί στο αποτέλεσμα αυτό αποτυπώθηκε μια προσπάθεια 3 και πλέον ετών. Και σιγά σιγά το μπάσκετ μπαίνει όλο και περισσότερο στην καθημερινότητα των Δανών, καθώς το ενδιαφέρον αυξάνεται. όπως και τα μικρά παιδιά που παίζουν μπάσκετ στις ακαδημίες και αποτελούν το εχέγγυο για την εξέλιξη του αθλήματος.

Με αφορμή την μεγάλη επιτυχία απέναντι στη Λιθουανία, το SDNA μίλησε με τους πρωταγωνιστές πίσω από την κουρτίνα. Τους ανθρώπους που βοήθησαν στην ανάπτυξη του αθλήματος, αλλά και στην εξέλιξή του με το πέρας των ετών. Και από τα λόγια τους άπαντες μπορούν να καταλάβουν το πάθος τους για το άθλημα.

Θα το διαπιστώσετε και εσείς, ευθύς αμέσως....

«Περίπου 15.000 παιδιά παίζουν μπάσκετ στη Δανία, στόχος μας να φτάσουμε 20.000»

Ο Γιενς Ντέσινγκ είναι ο άνθρωπος που «τρέχει» ένα μεγάλο πρότζεκτ στη Δανία. Πέραν του γεγονότος πως ακολουθεί την εθνική ομάδα σε κάθε στιγμή, καθώς είναι ο υπεύθυνος της ομάδας μπάσκετ της χώρας, έχει συμβάλλει και στην ανάπτυξη του αθλήματος τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά τις ακαδημίες, καθώς η ομοσπονδία εκπόνησε πλάνο που με σταθερά βήματα θα βάλει το άθλημα στην καθημερινότητα των μικρών παιδιών.

«Η τελευταία φορά που η εθνική ομάδα της Δανίας κατάφερε να βρεθεί σε τελική φάση ήταν την δεκαετία του 50. Πριν 50 χρόνια η εθνική ομάδα αντιμετώπισε ομάδες της πρώτης κατηγορίας. Η ομάδα δεν έχει επιτυχίες στο παλμαρέ της. Το 2015 η Δανία κατάφερε να κερδίσει τη Γερμανία στην τρίτη παράταση, όμως στο τέλος δεν πήραμε την πρόκριση για την τελική φάση. Έτσι η ομοσπονδία προχώρησε σε αλλαγές και έτσι μπήκα και εγώ στην εθνική ομάδα. Σταδιακά χτίσαμε την ομάδα ώστε να είναι έτοιμη για το νέο φορμάτ και να είναι ανταγωνιστική στα προκριματικά. Στα pre qualifiers πήγαμε πολύ καλά, όμως χάσαμε ένα πολύ κομβικό παιχνίδι κόντρα στη Σουηδία και έτσι χρειάστηκε να περάσουμε έναν ακόμα γύρο. Ήμασταν τυχεροί γιατί καταφέραμε να προκριθούμε και να φτάσουμε εδώ που είμαστε. Είμαστε ξανά σε προκριματική φάση και αυτό για τη Δανία είναι σημαντικό, είναι κομμάτι της προόδου μας», ανέφερε αρχικά, ενώ σχετικά με τη νίκη κόντρα στη Λιθουανία αρκέστηκε να πει πως «αυτή η νίκη είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του μπάσκετ της χώρας και δείχνει όλη την προσπάθεια που έχουμε κάνει».

Ένα ξεχωριστό κομμάτι αυτής της προσπάθειας είναι η προετοιμασία όλων εντός των τειχών για αυτό το αποτέλεσμα «Χωρίς αμφιβολία όλοι οι παίκτες ένιωθαν ότι μπορούσαν να σταθούν σε υψηλό επίπεδο απέναντι σε κάθε αντίπαλο. Έχουμε μεγάλο σεβασμό για κάθε χώρα. Παίξαμε κόντρα στην Τσεχία τον Φεβρουάριο και χάσαμε στο τέλος για 4 πόντους. Μετά είχαμε ένα ακόμα κλειστό παιχνίδι που ηττηθήκαμε. Και φτάσαμε στο τώρα που ήρθε αυτή η μεγάλη νίκη. Είναι μια νίκη-δήλωση. Κάθε χώρα έχει τη δυνατότητα να παλέψει κόντρα σε κάποια μεγαλύτερη δύναμη. Και κανείς δεν πρέπει να μας υποτιμάει πλέον».

Όπως ήταν φυσικό, η ανταπόκριση που έλαβε η νίκη αυτή στα Μέσα της χώρας ήταν ανάλογη και του μεγέθους της επιτυχίας. Άλλωστε, αυτή η -μπασκετική- επιτυχία ήταν πρωτοφανείς στα χρονικά της χώρας. «Ήταν κάτι πολύ καλό για εμάς. Τα Μέσα έδωσαν μεγάλη έμφαση στη νίκη αυτή. Τα sites έβαλαν ψηλά το θέμα και ασχολήθηκαν πολύ με τη νίκη. Τα social media της ομοσπονδίας είχαν πολλές αντιδράσεις και σχόλια. Υπήρξε ενθουσιασμός. Ήταν εντυπωσιακή η ανταπόκριση του κόσμου. Με τη νίκη αυτή μπορούμε να κάνουμε πολλούς να πιστέψουν πως μπορούμε να έχουμε ακόμα περισσότερες επιτυχίες».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η νίκη αυτή αφενός ανοίγει την όρεξη για κάτι ακόμα καλύτερο, αφετέρου δεν δημιουργεί εφησυχασμό σε κανέναν. «Ελπίζουμε να είναι μόνο η αρχή. Και να χτίσουμε πάνω σε αυτή την επιτυχία. Είμαστε τυχεροί που έχουμε πολλούς παίκτες οι οποίοι είναι περήφανοι που εκπροσωπούν την εθνική. Αυτό βοηθάει γιατί η κουλτούρα και η έννοια της ομάδας μεταδίδεται πιο εύκολα. Αν βλέπατε τον πάγκο μας στο παιχνίδι με τη Λιθουανία θα το καταλαβαίνατε. Ήταν τρομερός. Παίξαμε σε υψηλό επίπεδο και θέλουμε να συνεχίσουμε να χτίζουμε πάνω σε αυτό για να έρθουν κι άλλες επιτυχίες».

Για να έρθει αυτή η επιτυχία όμως, υπήρξε μεγάλη προεργασία σε όλα τα επίπεδα, την οποία και φανέρωσε λίγο αργότερα. «Για πολλά χρόνια κάναμε όλο και περισσότερα νέα παιδιά να παίζουν μπάσκετ. Τώρα έχουμε 15.000 παιδιά που είναι μέλη ακαδημιών και παίζουν μπάσκετ. Το μπάσκετ δεν είναι το νο.1 άθλημα στη χώρα. Το χάντμπολ και το ποδόσφαιρο είναι στην κορυφή. Η ομοσπονδία όμως κάνει τρομερή δουλειά και βάζει το μπάσκετ όλο και περισσότερο στην καθημερινότητα των παιδιών. Πλέον μπαίνει και στα σχολεία και ελπίζουμε όλο αυτό να μας βοηθήσει ώστε σε μερικά χρόνια να έχουμε 20.000 παιδιά σε ακαδημίες. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να ωριμάζουμε σταδιακά και να έχουμε όλο και περισσότερο κόσμο στα γήπεδα να μας παρακολουθεί. Ο κόσμος βλέπει ΝΒΑ στην τηλεόραση, αλλά το μπάσκετ της Δανίας ωριμάζει όλο και περισσότερο και αυτό είναι μεγάλη υπόθεση για εμάς».

«Σκοπός μας να πάμε μπροστά το μπάσκετ στη Δανία»

Ο Ερέζ Μπίτμαν βρίσκεται στην άκρη του πάγκου της εθνικής ομάδας από το 2017. Ο Ισραηλινός προπονητής έχει και... ελληνικό παρελθόν, καθώς στο ξεκίνημα της σεζόν 2005-06 κάθισε στην άκρη του πάγκου του Απόλλωνα Πάτρας, σε μια σεζόν που οι Πατρινοί άλλαξαν 3 ακόμα προπονητές μετά από αυτόν και τελικά υποβιβάστηκαν στην Α2.

Ο έμπειρος κόουτς δεν ξέχασε το πέρασμά του από τους «μελανόλευκους» εξηγώντας μας πόσο του άρεσε η πόλη της Πάτρας, για να σταθεί λίγο αργότερα στο έργο που έχει επιτελέσει στην ανάπτυξη του μπάσκετ στη Δανία.

Εν αρχή ήταν η νίκη απέναντι στη Λιθουανία, για την οποία τόνισε πως «για μια χώρα σαν την Δανία που εξελίσσεται συνεχώς η νίκη αυτή σημαίνει πολλά. Το μπάσκετ δεν είναι το πιο διαδεδομένο άθλημα και σε πολλές περιπτώσεις τα Μέσα δεν καλύπτουν τη δράση. Η νίκη αυτή έκανε καλό και έφερε μεγάλη προβολή στο άθλημα. Οι εφημερίδες ασχολήθηκαν εκτενώς με το αποτέλεσμα».

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση από τα μηνύματα που έλαβε από φίλους, αλλά και από κόσμο που παρακολούθησε την αναμέτρηση. «Από την Δανία έβαλα πολλά μηνύματα, αλλά και από φίλους παίκτες και προπονητές. Υπήρχαν πολλές ευχάριστες αντιδράσεις στη χώρα, το έδειξε ο κόσμος στα social media. Ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Πριν μερικούς μήνες είχαμε καταφέρει να κερδίσουμε ομάδες όπως η Αρμενία και η Λευκορωσία, όμως η νίκη αυτή είναι κάτι το διαφορετικό».

Παράλληλα με τη νίκη όμως, ο έμπειρος κόουτς βλέπει και τις προοπτικές αυτής της ομάδας. «Έχουμε προοπτικές. Η Δανία είναι μια μικρή χώρα και επιπλέον ο κόσμος αγαπάει το ποδόσφαιρο εδώ. Όμως βλέπουμε σταθερά πως όλο και περισσότερα παιδιά παίζουν, ενώ το πρωτάθλημα δυναμώνει. Αυτή η νίκη θα μας δώσει ώθηση και μέσα στην εθνική γίνεται πολύ καλή δουλειά, σε όλους τους τομείς. Στα τελευταία παιχνίδια μας έχουμε 10 νίκες και 3 ήττες. Θέλουμε να δείξουμε τις δυνατότητές μας. Στα τελευταία 2 παιχνίδια του ομίλου χάσαμε στις λεπτομέρειες, όμως δείξαμε ότι μπορούσαμε να παλέψουμε. Πήραμε σπουδαία νίκη με τη Λιθουανία. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να σταθούμε κόντρα σε κάθε αντίπαλο. Η νίκη αυτή ήταν μεγάλο μπόνους για την προσπάθειά μας».

Γυρίζοντας το χρόνο πίσω θυμήθηκε πώς ήταν τα πράγματα όταν ξεκίνησε, για να φτάσει στο σήμερα. «Είμαι στην εθνική ομάδα τα τελευταία 3,5 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και περισσότερα παιδιά να παίζουν μπάσκετ. Όταν πήγα στη χώρα ανοίξαμε μια ακαδημία μπάσκετ και τώρα έχουμε 3-4 ακαδημίες ακόμα σε όλη τη χώρα. Η εθνική Κ16 πριν τον κορωνοϊό είχε καταφέρει να πάρει σημαντικές προκρίσεις, κάτι που δεν είναι σύνηθες για μια χώρα σαν την Δανία. Υπάρχει πρόοδος και το βλέπουμε όλο και περισσότερο. Έχουμε την Μπάκεν Μπέαρς που φέρνει επιτυχίες και αγωνίζεται στο BCL. Γίνεται εκπληκτική δουλειά εκεί. Υπάρχουν 1-2 ακόμα ομάδες στο FIBA Europe Cup. Αυτό κάνει καλύτερο το πρωτάθλημα. Οι καλοί παίκτες μένουν εδώ και δεν χρειάζεται να πάνε σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Γερμανία, η Πολωνία».

Στο πρόσωπο του Γκάμπριελ Λούντμπεργκ οι Δανοί έχουν βρει τον ηγέτη τους, με τον Μπίτμαν να εξηγεί πως «είναι ένας ήρωας για τη χώρα. Παίζει πολύ καλά στην εθνική. Δουλεύει και εξελίσσεται, ενώ έχει τη δυνατότητα να παίξει σε ένα κορυφαίο πρωτάθλημα όπως η VTB League. Υπάρχει όμως και ο Σέιβον Σιλντς, ο οποίος δεν ήταν μαζί μας λόγω της γνωστής κατάστασης με την Euroleague. Κερδίσαμε τη Λιθουανία με μια ηρωική προσπάθεια από παίκτες που παίζουν σε χαμηλές κατηγορίες και έπαιξαν κόντρα σε παίκτες που αγωνίζονται στο κορυφαίο επίπεδο. Δεν φοβηθήκαμε σε κανένα σημείο του αγώνα. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά. Ο Λούντμπεργκ παίζει σε αυτό το επίπεδο, άλλοι παίκτες δεν είναι σε θέση να παίξουν, γι αυτό αξίζουν πολλά συγχαρητήρια».

Όσο για το τέλος ξεκαθάρισε πως μεγάλος στόχος της εθνικής ομάδας είναι «να πάμε το μπάσκετ μπροστά στη χώρα. Είναι μεγάλη πρόκληση για εμάς. Μετά από αυτή τη νίκη συνεχίζουμε σε πολύ καλό επίπεδο. Θέλουμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τον ίδιο τρόπο. Ελπίζω πως στο μέλλον θα έχουμε πολλά αποτελέσματα όπως αυτό».

Μπάσκετ στη Δανία; Δεν είναι πια αστείο...