MENU

Το μοντέλο του ελληνικού πρωταθλήματος, με τα δεδομένα που υπάρχουν, είναι θνησιγενές. Κοινώς το λάδι στο καντήλι του τελειώνει. Αν μάλιστα οι ομάδες αυξηθούν (από 14) σε 16 βγάζει, δε βγάζει τη σεζόν που έρχεται.

Η πανδημία του κοροναϊού και τα περιοριστικά μέτρα έδωσαν την ευκαιρία στις ΚΑΕ να κατεβάσουν άρον-άρον τα ρολά του πρωταθλήματος για να γλιτώσουν πληρωμές για μια διοργάνωση χωρίς μεγάλη ουσία και σημασία. Ταυτόχρονα έδωσαν και μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να γίνουν αναδιαρθρώσεις που θα δώσουν άλλο αέρα και πρωτίστως θα “σώσουν” την Basket League, όπως είχα σημειώσει από τις 25 Μαρτίου

Το αίτημα του ΕΣΑΚΕ, που ομόφωνα συμφωνήθηκε να κατατεθεί ως εισήγηση στην ΕΟΚ και εκεί να αιτηθεί στον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, την οριστική διακοπή του πρωταθλήματος αλλά και την τροποποίηση της προκήρυξης έγινε αποδεκτό. Ο Υφυπουργός συμφώνησε, υπέγραψε και είναι θέμα του ΕΣΑΚΕ και της ΕΟΚ, να συμφωνήσουν στις αλλαγές και το μοντέλο που θα βγάλει τη Λίγκα από το αδιέξοδο. 

Αυτή τη στιγμή το ταμείο είναι μείον και στο παρασκήνιο του ελληνικού μπάσκετ ψιθυρίζεται πως έχει σημάνει συναγερμός ακόμη και για τη λειτουργία του ΕΣΑΚΕ. Η Λίγκα μπήκε σε αναστολή λειτουργίας κι όλοι οι υπάλληλοι-συνεργάτες εντάχθηκαν στο επίδομα των 800 ευρώ που έδωσε η Κυβέρνηση. Με την ΕΡΤ όμως να έχει καταβάλει τις δόσεις μέχρι τον Φεβρουάριο και να μην προβλέπεται να κάνει τις επόμενες πληρωμές, αλλά και την ΕΚΟ (κεντρικός χορηγός) να έχει δώσει μόλις 3 δόσεις, η επανεκκίνηση της λειτουργίας του ΕΣΑΚΕ έχει πολλά οικονομικά ζητήματα να αντιμετωπίσει. Η πίεση και τα αδιέξοδα μερικές φορές λειτουργούν ευεργετικά αρκεί να παρθούν ριζοσπαστικές λύσεις, ωστόσο η συγκυρία της πανδημίας δίνει παράλληλα την ευκαιρία σε κάποιες “προβληματικές” ΚΑΕ να επικαλεστούν  τον κορονοϊό και να αρνηθούν τις αλλαγές, οι οποίες θα τις θέσουν εκτός “κύκλου”.

Ως γνωστό τα τηλεοπτικά δικαιώματα είναι το σημαντικότερο έσοδο στις ομάδες της Α1, προσμετρώντας και τα χρήματα που λαμβάνουν Παναθηναϊκός και ΑΕΚ από την Cosmote. Η αλήθεια είναι όμως πως αυτό αφορά δύο ομάδες. Οι υπόλοιπες συντηρούνται με τα… ψίχουλα που τους αναλογούν από τον επιμερισμό των χρημάτων της ΕΡΤ. Το κρατικό κανάλι, θα είναι και πάλι το μοναδικό που θα ενδιαφερθεί για το πρωτάθλημα και σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες στην Αγία Παρασκευή είναι θετικοί στην ιδέα των 16 ομάδων θεωρώντας ότι θα έχουν περισσότερα ματς να προβάλλουν. Πλάνο που συμβαδίζει με την ιδέα του Γιώργου Βασιλακόπουλου για 16 ομάδες, ώστε να παραμείνουν στην Α1 ο Άρης και ο ΠΑΟΚ. 

Ίσως με 16 ομάδες η ΕΡΤ να δώσει το ποσό που έδωσε εφέτος, όμως αν διαιρεθεί δια του 14 το ποσό που θα μπει στο ταμείο κάθε ΚΑΕ θα είναι πολύ μικρότερο από εκείνο που όριζε η εφετινή συμφωνία. 

Από την άλλη μεριά η Cosmote, που “ψαλίδισε” τα εφετινά ποσά του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ, λέγεται πως σκοπεύει να τηρήσει το συμβόλαιο της με τους Κιτρινόμαυρους που έχει μια ακόμη σεζόν και ότι έχει “φιλική διάθεση” για την ανανέωση του συμβολαίου με τον ΠΑΟ, το οποίο λήγει και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συζητήσεις. 

Το σενάριο των 16 ομάδων, που ανέφερε ο Βασιλακόπουλος, που ίσως να “εξυπηρετεί” την ΕΡΤ και που κάποιοι στη διοίκηση του ΕΣΑΚΕ θέλουν, με τα δεδομένα που υπάρχουν θα επιφέρει την οικονομική ασφυξία της Λίγκας πιο γρήγορα.  Είναι όμως πιθανό στον ΕΣΑΚΕ, που λειτουργούν όπως συμβαίνει σε πολλά στην Ελλάδα με το “δώσε ημίν σήμερον”, να καταλήξουν σε αυτή τη λύση υπό την πίεση της πανδημίας και του “πολιτικού κόστους”. 

Προ κορονοϊού υπήρχε πρωτοβουλία κάποιων ΚΑΕ για να διαμορφωθεί έναν πλαίσιο που θα δημιουργούσε ημίκλειστη λίγκα. Με συμμετοχή 12 ή 10 ομάδων που θα πληρούσαν συγκεκριμένα κριτήρια (γήπεδα, εγγυητικές επιταγές, μπάτζετ, εμπορικότητα κ.α) τα οποία έχω σημειώσει στο πρόσφατο παρελθόν. Αυτό επιθυμούν αρκετές ΚΑΕ, οι παράγοντες των οποίων προβληματίζονται σε τέτοιο βαθμό που σκέφτονται ακόμη και να την αποχώρηση από το μπάσκετ ακολουθώντας τον δρόμο του Βασίλη Τσακτσαρλή, του Γιώργου Δρόσο, του Αλέξανδρου Θεοδώρου που αποχώρησαν από τον ΚΑΟΔ, τον Χολαργό και την Κύμη, αντίστοιχα και αυτομάτως οι ομάδες εξαφανίστηκαν από τον χάρτη! 

Με ένα τέτοιο πλάνο υπάρχει η ελπίδα ότι σιγά-σιγά θα βελτιωθεί η ποιότητα και η ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος, παρουσιάζοντας αναλογική αύξηση  εσόδων από χορηγούς, τηλεοπτικά, εισιτήρια. Η σκέψη εξακολουθεί να υπάρχει αλλά πλέον συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες, καθώς η οικονομική κρίση που θα ακολουθήσει της υγειονομικής δημιουργεί προβλήματα σε πολλές ακόμη ΚΑΕ. Και πιθανά κάποιες θα κρυφτούν πίσω από αυτό το (ηθικό-κοινωνικό) επιχείρημα για να αποτρέψουν τη “διάλυση” τους! 

Το δεύτερο πλάνο αναφέρει μείωση του αριθμού των ξένων, σε 5 ή 4, περιορισμένα μπάτζετ και ισχυρό ελληνικό στοιχείο. Το οποίο όπως γίνεται αντιληπτό θα περιορίσει τη δυναμική των ομάδων μας στην Ευρώπη. 

Και το τρίτο πλάνο είναι να επιστρέψουμε στο σύντομο μέλλον στα ΤΑΚ, όπου οι ομάδες θα έχουν δύο ξένους και οι “μεγάλοι” θα συμμετέχουν με “αναπτυξιακές” ομάδες ή θα χρησιμοποιούν παίκτες που θα πρέπει να πάρουν αγώνες. 

Το πρώτο σχέδιo έχει όραμα και προσφέρει ελπίδες εξέλιξης. Τα άλλα δύο προμηνύουν συρρίκνωση και υποβιβασμό του πρωταθλήματος στην ευρωπαϊκή αγορά. 

Τέλος σε ότι αφορά την ερχόμενη σεζόν, υπάρχει πρόταση και για έναρξη της σεζόν στο τέλος του 2020 ώστε να διασφαλιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο ότι οι αγώνες θα έχουν θεατές και θα αποφευχθεί περαιτέρω απώλεια εσόδων από τα ματς κεκλεισμένων των θυρών. 

Όλα αυτά θα συζητηθούν σήμερα το μεσημέρι στην κρίσιμη και καθοριστική για μέλλον της Λίγκας και του ελληνικού πρωταθλήματος συνεδρίαση του Δ.Σ του ΕΣΑΚΕ, όπου δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εντάσεων, μήτε εκείνο του αδιεξόδου. Και τότε οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες…

 

Basket League: Τα σενάρια λίγο πριν από τα βράχια