MENU
Google Logo

Προσθέστε το sdna.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Οαμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump) «δεν έχει λάβει απόφαση» για το αν θα καταφέρει πλήγμα κατά του Ιράν, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, στους δημοσιογράφους το Σάββατο, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των G20 στην Ατλάντα της Τζόρτζια.

«Θεωρώ ότι η διαπίστωση του προέδρου είναι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν η πλέον ικανή στρατιωτική δύναμη στον πλανήτη· μπορούμε να επιτύχουμε στρατιωτικούς στόχους εάν το επιδιώξουμε», ανέφερε ο Ρούμπιο. «Δεν έχει λάβει απόφαση. Δεν έχω καμία σχετική ανακοίνωση να κάνω μαζί σας σήμερα, ούτε αντιμετωπίζουμε οτιδήποτε από αυτά ελαφρά τη καρδία».

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών προέβη στο σχόλιο αυτό απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το πόσο βέβαιη είναι η κυβέρνηση Τραμπ ότι ενδεχόμενα στρατιωτικά πλήγματα κατά του Ιράν θα ήταν σύντομης διάρκειας.

Ο Ρούμπιο υπογράμμισε ότι ο Τραμπ «προτιμά» να επιλύσει το ζήτημα του Ιράν «διπλωματικά», λέγοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα είχε επιτεθεί στο καθεστώς «πριν από εβδομάδες ή μήνες».

«Πιστεύω ότι αυτό που σας εκφράζει ο πρόεδρος είναι μια απίστευτη εμπιστοσύνη ότι, εάν χρειαζόταν να κάνουμε κάτι στρατιωτικά, θα είχαμε τη δυνατότητα να το πράξουμε και διαθέτουμε όλα όσα απαιτούνται για να είμαστε επιτυχείς, αλλά θα προτιμούσαμε να το κάνουμε ειρηνικά», δήλωσε ο Ρούμπιο στον δημοσιογράφο.

Η CENTCOM προστατεύει τη «ραχοκοκαλιά» των περιφερειακών οικονομιών

Σε πρόσθετη ερώτηση σχετικά με το πώς σχεδιάζουν οι ΗΠΑ να βοηθήσουν τους συμμάχους τους στην περιοχή απέναντι στην ιρανική απειλή, ο Ρούμπιο απάντησε ότι «το πράττουμε ήδη».

«Δεν είναι το δικό μας πετρέλαιο και φυσικό αέριο που ρέει από το Στενό του Ορμούζ· είναι το δικό τους», δήλωσε ο Ρούμπιο, σημειώνοντας ότι η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) βρίσκεται «εκεί τώρα προστατεύοντας» αυτό που περιέγραψε ως «τη ραχοκοκαλιά των οικονομιών τους».

«Σχεδόν καθημερινά, ή κάθε δεύτερη μέρα, καταρρίπτουμε ένα drone ή έναν πύραυλο που κατευθύνεται προς κάποιο πλοίο… από αυτές τις χώρες», σημείωσε. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν επίσης ευρεία παρουσία στην αεράμυνα, την οποία και παρέχουμε».

Πρόσθεσε ότι οι περιφερειακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ χρησιμοποιούν αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, «παράλληλα με τις δικές τους δυνατότητες».

Ο Ρούμπιο σημείωσε επιπλέον ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν «πλήρως» την απειλή που συνιστά το Ιράν στην περίπτωση που ο Τραμπ αποφασίσει να καταφέρει πλήγμα, τονίζοντας στον δημοσιογράφο πως «το γεγονός και μόνο ότι χρειάζεται να κάνετε αυτή την ερώτηση αποτελεί υπενθύμιση της φύσης του καθεστώτος με το οποίο έχουμε να κάνουμε στην Τεχεράνη, το οποίο διεξάγει πόλεμο όχι μόνο κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και κατά των γειτόνων του στην περιοχή από το 1979».

«Το ιρανικό καθεστώς ουσιαστικά υποστηρίζει ότι "αν δεν λάβουμε αυτό που θέλουμε, όχι μόνο θα ανατινάξουμε πλοία, αλλά θα καταστρέψουμε τις ενεργειακές υποδομές των γειτόνων μας και ολόκληρης της περιοχής". Αναλογιστείτε το απλώς αυτό. Επειδή θεωρώ ότι προσπερνάμε το γεγονός σαν να πρόκειται για κάποιου είδους φυσιολογική συμπεριφορά. Αυτή δεν είναι φυσιολογική συμπεριφορά», ανέφερε.

«Το Ιράν θα απειλούσε να σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες με πυρηνικό όπλο»

Ο Ρούμπιο αναφέρθηκε στη συνέχεια στο ζήτημα ενός ιρανικού πυρηνικού όπλου, τονίζοντας την απειλή που θα συνιστούσε το καθεστώς εάν αποκτούσε ένα.

«Φανταστείτε αν το Ιράν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής οποιουδήποτε είδους, είτε χημικά, είτε βιολογικά, είτε πυρηνικά, είτε και τα τρία. Με τι θα απειλούσε τους γείτονές του τότε;» είπε. «Δεν θα απειλούσε να ανατινάξει αγωγούς· θα απειλούσε να σκοτώσει δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Με αυτούς έχουμε να κάνουμε».

Στρεφόμενος στις υποστηριζόμενες από το Ιράν τρομοκρατικές οργανώσεις και πολιτοφυλακές στη Μέση Ανατολή, ο Ρούμπιο είπε στους δημοσιογράφους ότι οι συνεχείς επιθέσεις στην περιοχή θα πρέπει να λειτουργούν ως «υπενθύμιση» της ιρανικής απειλής.

«Την επόμενη φορά που ένα πλήγμα των Χούθι θα φτάσει στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας, είναι μια υπενθύμιση: οι Χούθι δεν θα είχαν τον οπλισμό που διαθέτουν τώρα αν δεν υπήρχε η ιρανική υποστήριξη», δήλωσε. «Την επόμενη φορά που υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές στο Ιράκ θα απειλήσουν είτε το εθνικό κράτος του Ιράκ είτε τους γείτονές του, είναι μια υπενθύμιση ότι το Ιράν αποτελεί αποσταθεροποιητική δύναμη κατά των γειτόνων του και του Ιράκ όλα αυτά τα χρόνια».

«Την επόμενη φορά που ένας ιρανικός πύραυλος θα πλήξει έναν στόχο στο Μπαχρέιν, στο Κουβέιτ ή οποιουδήποτε αλλού στην περιοχή, είναι μια υπενθύμιση της απειλής που συνιστούν αυτοί οι άνθρωποι», συνέχισε. «Την επόμενη φορά που η Χεζμπολάχ θα εκτοξεύσει μια σειρά από ρουκέτες προκαλώντας την επιστροφή της επιθετικότητας προς την κατεύθυνσή της… είναι μια υπενθύμιση ότι η Χεζμπολάχ δεν θα υπήρχε, πόσο μάλλον δεν θα είχε τις δυνατότητες που διαθέτει τώρα για να απειλεί τους γείτονές της και να εκτοξεύει ρουκέτες και πυραύλους, αν δεν υπήρχε η ιρανική υποστήριξη».

Πηγή: skai.gr

Ρούμπιο: «Ο Τραμπ δεν έχει λάβει ακόμα απόφαση για πλήγμα στο Ιράν»