MENU

Εχουν περάσει 159 ημέρες, κάτι περισσότερο από πέντε μήνες δηλαδή, από τις 24 Νοεμβρίου του 2020, όταν ο Πιέρ Ντρεοσί ανέλαβε επισήμως τη θέση του γενικού διευθυντή στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός. 

Οι υπογραφές στο συμβόλαιο του Γάλλου εμπεριείχαν συνεργασία εξάμηνης διάρκειας, ήτοι μέχρι το τέλος της παρούσας αγωνιστικής περιόδου, όχι μετά από σχετική πρόταση του Αλαφούζου/της διοίκησης, αλλά διότι ο ίδιος ο Ντρεοσί δεν ήθελε να δεσμεύσει το σύλλογο με συμβόλαιο μακράς διάρκειας πριν διαπιστωθεί εάν ταιριάζουν τα χνότα τους. 

Οξύμωρο, αν μη τι άλλο, το γεγονός ένας γενικός διευθυντής να μην αξιώνει δυόμιση χρόνια συνεργασίας ή έστω οψιόν στο συμβόλαιό του για έναν επιπλέον χρόνο και να λέει ορθά κοφτά «ας υπογράψουμε για έξι μήνες και αν δείτε ότι είστε ευχαριστημένοι από τη δουλειά μου, τότε κανένα πρόβλημα να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας».

Η συγκεκριμένη στάση κέρδισε πόντους στην εκτίμηση του Αλαφούζου προς το πρόσωπό του, έχοντας βεβαίως καεί στο παρελθόν από εκ διαμέτρου αντίθετες συμπεριφορές και αποζημιώσεις που ακόμα πληρώνει.

Ο Ντρεοσί προσλήφθηκε ένα μήνα μετά την έλευση του Μπόλονι στην ομάδα, αλλά έπαιξε σημαντικό ρόλο στην παραμονή του Ρουμάνου προπονητή μετά την κρίση του αποκλεισμού της ομάδας από τον ΠΑΣ Γιάννινα στο κύπελλο και την ωρίμανση της απόφασης του Αλαφούζου να τον αντικαταστήσει άμεσα, ξεκινώντας τις σχετικές διεργασίες. 

Η εισήγησή του έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στο να διατηρήσει εν τέλει ο Μπόλονι τη θέση του στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού μέχρι το τέλος των πλέι οφ. 

Η αξιολόγηση της δουλειάς του ωστόσο δεν σχετίζεται με τη στάση του στο θέμα προπονητή, αλλά με τη διαχείριση του μπάτζετ τον Γενάρη, την κατηγορηματική άποψή του να μην γίνουν σαρωτικές προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ τον περασμένο χειμώνα, παρά την αντίθετη εισήγηση του Μπόλονι για το έμψυχο δυναμικό. 

Ο δε τρόπος προσέγγισης ήδη υπαρχόντων παικτών του τριφυλλιού, όπως ο Καμπετσής που επέκτεινε το συμβόλαιό του, αλλά και ο Αλεξανδρόπουλος που έπεται, κρίθηκε ως αποτελεσματικός.   

Ταυτόχρονα, το άνοιγμα της αφρικανικής αγοράς με μέτριου/χαμηλού κόστους περιπτώσεις (Νιάς, Σανκαρέ και Ενγκμπακοτό), την προσπάθεια μέχρι τις… καθυστερήσεις των μεταγραφών για τον Μεντόζα, το δίκτυό του με γραφεία ατζέντηδων που εμπεριέχουν ακατέργαστους νεαρούς τύπου Κόκε που θα μπορούν να έρχονται για δοκιμή στο Κορωπί, προσμετράται ως θετικό.  

Στα αποδυτήρια, η παρουσία του Ντροεσί ομοιάζει με αυτή του Τσάβι Ρόκα, με τη διαφορά ότι ο Μπόλονι, με τα καλά και τα στραβά του, δεν είναι «ρούκι» όπως ο Πογιάτος. Περνάει εν ολίγοις απαρατήρητη και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί σημείο αναφοράς στην καθημερινότητά του.

Ο Ντρεοσί αφήνει τον προπονητή και τους συνεργάτες του την εν λευκώ διαχείριση στα αποδυτήρια και οι επαφές του αφορούν σπανίως θέματα συμπεριφοράς και συχνότερα οικονομικά ζητήματα, γίνονται δε κατ’ ιδίαν και όχι δημοσίως.  

Αυτή η διαπιστωμένη παράμετρος δύναται να επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα πρόσληψης το καλοκαίρι ενός παλαίμαχου άσου του συλλόγου με τον κατάλληλο χαρακτήρα για να υπηρετήσει το πόσο του γενικού αρχηγού. 

Εκεί όπου δεν έχουμε δει το παραμικρό από τον Ντρεοσί, είναι στην απαιτούμενη διεύρυνση του τμήματος σκάουτινγκ, όπως θα έπρεπε και είναι απαράδεκτο που δεν υπάρχει ακόμα καμία απολύτως εξέλιξη έπ’ αυτού, έστω κι αν το χρονικό του διάστημα στην ομάδα δεν ξεπερνά τους έξι μήνες.

Προφανώς ο Ντρεοσί βασίζεται στις άκρες και την ατζέντα που έχει αποκτήσει από την προϋπηρεσία του στη Γαλλία, όμως ο Παναθηναϊκός δεν πρέπει να στηρίζεται στις επαφές κανενός και οφείλει να λειτουργεί ως σύγχρονο κλαμπ τουλάχιστον στους αυτονόητους τομείς. 

Οσον αφορά το ρεπορτάζ, στην παρούσα χρονική στιγμή προκύπτει ότι ο Αλαφούζος εκτιμά πως έχει βρει έναν άνθρωπο εμπιστοσύνης και ο Ντρεοσί είναι θέμα χρόνου να περάσει από το γραφείο του για να υπογράψει νέο συμβόλαιο συνεργασίας, διατηρώντας τη θέση του γενικού διευθυντή των πράσινων ανεξαρτήτως της έκβασης του θέματος Μπόλονι/προπονητή.

Ο Ντρεοσί θα παραμείνει στον Παναθηναϊκό, αλλά οι πιθανότητες παραμονής του Ρουμάνου τεχνικού στον πάγκο και μετά το πέρας των πλέι οφ είναι ελάχιστες. 

Ο Παναθηναϊκός οφείλει να κάνει από τώρα  την απαιτούμενη έρευνα αγοράς, αλλά προπονητής υπάρχει και όσο υπάρχουν μαθηματικές ελπίδες για έξοδο της ομάδας στην Ευρώπη, δεν εξυπηρετεί κανέναν η προπονητολογία.

Οταν έρθει το τέλος της σεζόν, το τριφύλλι πρέπει να είναι κατασταλαγμένο και πανέτοιμο, διότι η παράμετρος προπονητής αποτελεί το «άλφα και το ωμέγα» στο αμιγώς ποδοσφαιρικό τμήμα και ως εκ τούτου επιβάλλεται να εμπεριέχει το μικρότερο δυνατό ρίσκο. Περιθώρια να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος δεν υφίστανται.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο τιμωρίας του Αρη με αφαίρεση βαθμών, οι διαδικασίες υπάρχουν, οι νόμοι είναι προφανές ότι πρέπει να τηρούνται απ’ όλους και έως ότου το συγκεκριμένο ζήτημα διαλευκανθεί μέσω της νομικής οδού, δεν αφορά τον Παναθηναϊκό. Πολύ περισσότερο το ποδοσφαιρικό του τμήμα. 

Οι πράσινοι πρέπει να κοιτάζουν τον εαυτό τους και το πως θα εξαντλήσουν κάθε πιθανότητα που υπάρχει, στοχεύοντας αποκλειστικά και μόνο στη νίκη στα τέσσερα ματς που απομένουν. 

Αρχής γενομένης απ’ αυτό με τον Αστέρα Τρίπολης την Τετάρτη στη Λεωφόρο, μία ομάδα που δεν την έχει νικήσει στα τρία έως τώρα ματς της φετινής σεζόν. Ούτε τον Αρη, ούτε την ΑΕΚ, ούτε κανέναν άλλον πρέπει να κοιτάζει ο Παναθηναϊκός, αλλά το πως θα πολεμήσει μέχρι τέλους. 

*Ο Γιοάν Μολό κατάφερε με το σπαθί του να αντιστρέψει το κλίμα. Από τα αζήτητα, το ψάξιμο ομάδων χαμηλού βεληνεκούς και το άδοξο φινάλε της καριέρας του, έφτασε στο σημείο να αλλάξει θέση και να προσαρμοστεί σε χρόνο dt στις απαιτήσεις της, να αποτελεί βασική επιλογή της ενδεκάδας και να του καταθέσει η διοίκηση επίσημη πρόταση για επέκταση του συμβολαίου του. 

Το σημαντικότερο όλων, ωστόσο, είναι ότι αποτελεί παράδειγμα στα αποδυτήρια για τη θέληση, τη μαχητικότητα, τη δουλειά (και όχι τα παράπονα), αλλά κυρίως για την ενδεδειγμένη νοοτροπία που πρέπει να έχει ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

Βρίσκεται καθημερινά στο Κορωπί τρεις ώρες πριν αρχίσει η προπόνηση, ενδυναμώνει το σώμα του και μένει άλλες τόσες μετά το τέλος της για διατάσεις, συναρμογή και την απαιτούμενη αποθεραπεία.

Τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία. 


 

Το νέο συμβόλαιο στον Ντρεοσί, το παράδειγμα του Μολό, ο Άρης και η προπονητολογία