MENU

Ποτέ οι παροιμίες ή έστω οι εκφράσεις που έχουν βγει από τη ζωή δεν είναι τυχαίες. Ούτε τα εφτά χρόνια είναι μια συμπτωματική αναφορά για τις κάθε περιεχομένου σχέσεις. Τόσο κράτησε και η σχέση του Βαγγέλη Μαρινάκη με τον Σωκράτη Κόκκαλη. Τόσο κράτησαν οι δηλώσεις αγάπης, έρωτα, εκτίμησης, θαυμασμού και «χοχοχο». Μετά από εκεί, άρχισε η φθορά. Άρχισαν τα σκιώδη δημοσιεύματα. Άρχισαν να πριονίζονται καρέκλες, να σβήνονται τεχνηέντως οι αναμνήσεις. Και μέσα σε δύο χρόνια φτάσαμε στο άλλο άκρο. Το SDNA, με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα, καταγράφει το χρονικό της κόντρας του νυν ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός με τον πρώην.

Ευχετήριες κάρτες!

Μάιος του 2017… Είναι κοντά; Είναι μακριά; Ο χρόνος είναι τόσο, μα τόσο σχετικός και το πρίσμα από το οποίο ο καθένας βιώνει τα γεγονότα καθορίζουν πόσος καιρός έχει περάσει. Βάσει των ημερολογίων που χρησιμοποιούμε και της γνώσης που έχουμε είναι 2,5 χρόνια. Τότε, ο Ολυμπιακός ευχόταν στον Σωκράτη Κόκκαλη για τα γενέθλιά του. Οι ευχές παραμερίστηκαν το 2018, όπως φυσικά και το 2019 και μέσα σε 30 μήνες όλα είναι εντελώς διαφορετικά.

«Καταρχάς σε ευχαριστώ για την πρόσκληση στη φιέστα κατάκτησης των 44 πρωταθλημάτων και των εφτά τελευταίων συνεχόμενων και εύχομαι ο Ολυμπιακός μας να συνεχίσει να είναι πάντα πρωτοπόρος στην Ελλάδα. Δυστυχώς λόγω της απουσίας μου σε επαγγελματικό ταξίδι δεν θα μπορέσω να είμαι στη μεγάλη φιέστα κατάκτησης του πρωταθλήματος. Είναι φυσιολογικό ο Ολυμπιακός, λόγω της μεγάλης υπεροχής του, να δέχεται τις αντιδράσεις των άλλων ομάδων που θα ήθελαν να κατακτήσουν πρωταθλήματα. Εκείνο που είναι απαράδεκτο είναι να προσπαθούν να επιτύχουν τους στόχους τους χρησιμοποιώντας μεθοδεύσεις που δεν έχουν σχέση με το αθλητικό πνεύμα.

Είναι φυσιολογικό κάθε μεγάλη δύναμη να συντηρεί διάφορα παράσιτα που εμφανίζονται ως δήθεν φανατικοί υποστηρικτές. Αυτό είναι ένα λυπηρό φαινόμενο που δυστυχώς όμως πάντα υπήρχε, υπάρχει σήμερα και θα υπάρχει και στο μέλλον. Η μεγάλη δύναμη του Ολυμπιακού είναι τα εκατομμύρια των οπαδών του, ένας από τους οποίους είμαι κι εγώ, που τον στηρίζουν από την στιγμή που ιδρύθηκε και θα συνεχίσουμε να τον στηρίζουμε και στο μέλλον.

Έχουμε κατακτήσει πρωταθλήματα και κύπελλα έχοντας εκατομμύρια οπαδούς, την καλύτερη ομάδα, υποδομές και οργάνωση. Αυτή είναι η δύναμή μας! Σου εύχομαι να συνεχίσεις την λαμπρή ιστορία μας κατακτώντας πρωταθλήματα και αυτό θα σου δίνει πάντα τη χαρά και τη δύναμη στο δύσκολο έργο που έχεις αναλάβει. Ζήτω ο Ολυμπιακός!»

Ζήτω ο Ολυμπιακός; Σίγουρα; Η αναδρομή θα γίνεται διαρκώς με στοιχεία του παρόντος και στοιχεία του παρελθόντος. Το επόμενο του 2017, ο Σωκράτης Κόκκαλης θα περνούσε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής του, αν όχι τη δυσκολότερη. Ο γιος του βρέθηκε νεκρός σε ξενοδοχείο των Ηνωμένων Πολιτειών και κατάρα μεγαλύτερη από το να θάψεις το παιδί σου δεν υπάρχει. Η κηδεία υποτίθεται ότι κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας θα γινόταν σε στενό οικογενειακό κύκλο. Δε συνέβη να γίνει η επιθυμία ακουστή. Αντιγράφουμε από ιστοσελίδα που κατέχει καλύτερα το κοσμοπολίτικο ρεπορτάζ.

«Εμφανίστηκαν άνθρωποι για να διαφημίσουν τους εαυτούς τους και όχι από πραγματικό ενδιαφέρον και θλίψη για την οικογένεια Κόκκαλη. Μάλιστα, όπως λένε άνθρωποι που βρίσκονται στο στενό οικογενειακό κύκλο, εμφανίστηκαν και άνθρωποι που όχι μόνο δεν είχαν καθόλου κοντινή και φιλική σχέση με την οικογένεια Κόκκαλη, αλλά είχαν συγκρουστεί και ανελέητα μαζί τους στο πολύ κοντινό παρελθόν. Εμφανίστηκαν άνθρωποι στην κηδεία του παιδιού (που έχουν αναμείξει το όνομα τους σε σκάνδαλα) που η οικογένεια Κόκκαλη είχε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως δεν θέλουν να έχουν καμία επαφή τα μέλη της οικογένειας με τους συγκεκριμένους».

Πάει το μυαλό σας σε κάποιον συγκεκριμένο; Είναι μήπως αναπόφευκτο να συνδεθεί η κόντρα του Σωκράτη Κόκκαλη με τον Βαγγέλη Μαρινάκη με τα δημοσιεύματα μετά την κηδεία του 34χρονου επιχειρηματία; Μια κόντρα που ακόμα βρισκόταν σχεδόν στις αρχές και που κλιμακώθηκε μέσα σε ένα χρόνο, τόσο μέσα από προσωπικές επιθέσεις του νυν ιδιοκτήτη της ΠΑΕ και του Κώστα Καραπαπά στον πρώην ιδιοκτήτη της ΠΑΕ, όσο και στον Πέτρο Κόκκαλη.

Τα πρώτα δείγματα της νέας εποχής!

Το 2017, στην περίοδο ακόμα της ακμής, άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια. Δύο μήνες πριν την κατάκτηση του τίτλου και τη συγχαρητήρια επιστολή του Σωκράτη Κόκκαλη, ο Μανώλης Γαβαθιώτης αρχίζει να αρθρογραφεί κατά του πρώην προέδρου των ερυθρολεύκων. Ενός προέδρου, που ειρήσθω εν παρόδω, δεν τέθηκε ποτέ εκτός διοικητικού συμβουλίου από το 2010 και μετά, παρότι υπήρξαν πολλές αναδιαρθρώσεις, λόγω των κατηγοριών στον Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο «πόλεμος» μοιάζει να έχει ως αφορμή την οικονομική κατάσταση του Ολυμπιακού όταν τον παρέδωσε ο Κόκκαλης, ωστόσο η αιτία είναι το παρασκήνιο.

Οι μεμονωμένοι ψίθυροι της άνοιξης του 2017, άρχισαν να πολλαπλασιάζονται μέσα στο 2018. Σε τέτοιο βαθμό, που δεν μπορούσες πια να μην τους ακούς. Οι κατηγορίες προς τον Σωκράτη Κόκκαλη ήταν συνεχείς από όλα τα φίλα προσκείμενα μέσα στον Βαγγέλη Μαρινάκη και η αγωνιστική παρακμή του Ολυμπιακού έβρισκε αιτιάσεις στον πρώην πρόεδρο. Αντιγράφουμε και πάλι από ιστοσελίδα, αθλητικού περιεχομένου. «Κάποιος δίνει, κάποιος παίρνει και ο Ολυμπιακός; Θύμα της περίστασης. Χτυπημένος ποικιλοτρόπως από φίλια πυρά. Ένας βρώμικος πόλεμος που είναι πολιτικός και επιχειρηματικός και μετά ποδοσφαιρικός. Κι όμως ο Σωκράτης Κόκκαλης δείχνει να θέλει να επιλέξει ακριβώς αυτό το δρόμο».

«Ο Σωκράτης Κόκκαλης που συμμάχησε με τον ΟΠΑΠ του Δημήτρη Μελισσανίδη. Ο Σωκράτης Κόκκαλης που έκανε… δώρο τον Θωμά Μητρόπουλο και το παρασκήνιο στον Δημήτρη Μελισσανίδη και άρα στην ΑΕΚ. Ο Σωκράτης Κόκκαλης που στηρίζει παρασκηνιακά τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κάνει πόλεμο στον Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο Σωκράτης Κόκκαλης, ο οποίος δεν έχει βγάλει ούτε μια ανακοίνωση υπέρ του Μαρινάκης στον ανελέητο πόλεμο που δέχεται από την κυβέρνηση. Ο Σωκράτης Κόκκαλης που έπαιξε ρόλο στην ανατροπή του Γκιρτζίκη στην ΕΠΟ. Ο Σωκράτης Κόκκαλης που δίνει οδηγίες στον Θεόδωρο Θεοδωρίδη και στην στάση που θα κρατήσει η ΟΥΕΦΑ και φυσικά ο Σωκράτης Κόκκαλης, ο οποίος το 2010 θα κατέβαινε με εφηβική ομάδα και τον Αλέξη Αλεξανδρή προπονητή».

Θα μπορούσε να είναι και δεκάλογος, αν προσθέταμε κάθε μικρή λεπτομέρεια που έχει γραφτεί μέσα στο 2018, έτος που μπορεί να χαρακτηριστεί ως η αρχή του τέλους. Πράγματι, προς το τέλος του έτους, η φουσκοθαλασσιά θα γίνει τσουνάμι.

Γήπεδο, ΔΣ και η σουίτα του Πέτρου!

Μπαίνοντας στον Οκτώβριο του 2018, θα βρούμε τις πιο καταιγιστικές εξελίξεις στην κόντρα των δύο αντρών και στην οριστική ρήξη της οικογένειας Κόκκαλη με τον Ολυμπιακό. Εν αρχήν, ήταν το γήπεδο. Αρχές του μήνα ο Σωκράτης Κόκκαλης παίρνει θέση για το Στάδιο Καραϊσκάκη, το δάνειο του οποίου απασχολεί μέχρι και σήμερα την επικαιρότητα και το τραπεζικό σύστημα.

«Με το από 06/07/2010 Ιδιωτικό Συμφωνητικό, συμφωνήθηκε η μεταβίβαση των μετοχών μου στις εταιρείες ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΘΡΥΛΟΣ Α.Ε. και ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ Α.Ε. στον κ. Ευάγγελο Μαρινάκη ή/και σε Εταιρείες του. Οι μεταβιβάσεις των μετοχών μου στις ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και ΘΡΥΛΟΣ Α.Ε. έχουν ως γνωστόν ολοκληρωθεί ήδη από το 2010».

Η απάντηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι άμεση: «Η μεταβίβαση του 50% των μετοχών της ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ ΑΕ, από τον κ. Κόκκαλη στον κ. Μαρινάκη δεν ολοκληρώθηκε, παρότι ο κ. Κόκκαλης είχε προεισπράξει το σύνολο του τιμήματος, από τις αρχές του 2011, λόγω μη εκπλήρωσης των προϋποθέσεων για τη μεταβίβαση και την ύπαρξη νομικών επιπλοκών, σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, του υπολοίπου 50% των μετοχών της ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ ΑΕ, το οποίο ο κ. Κόκκαλης είχε μεταβιβάσει σε εταιρεία συμφερόντων του κ. Λαυρεντιάδη».

Η κόντρα πέρασε σε μια νέα εποχή – εκείνη που προσδιορίζεται ως τέλος εποχής – στις 30 Οκτωβρίου του 2018. Σημαδιακή ημερομηνία, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης μετά από 25 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο διοικητικό συμβούλιο του Ολυμπιακού, υπέβαλλε την παραίτησή του και αποχώρησε από τη θέση του. Από το 1993 διατηρούσε πόστο, παρέμεινε στο ΔΣ και μετά το 2010, όταν έγινε η μεταβίβαση των μετοχών στον Βαγγέλη Μαρινάκη και αποφάσισε να φύγει εν έτει 2018. Μόνο για να έρθουν τα χειρότερα μετά…

Τον Απρίλιο του 2019, η χώρα μπαίνει σιγά-σιγά σε προεκλογική εποχή. Ευρωεκλογές, δημοτικές εκλογές, βουλευτικές εκλογές και αν το έχετε ξεχάσει, ένα καλοκαίρι που κάθε Κυριακή ψηφίζαμε! Στα αθλητικά δρώμενα, η ΚΑΕ Ολυμπιακός βρίσκεται στο επίκεντρο και δύο φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους δεδομένα, συνδέονται υπό την σκέπη του Βαγγέλη Μαρινάκη και την… απειλή του Σωκράτη Κόκκαλη. Τα δημοσιεύματα του Τύπου για εμπλοκή του πρώην μεγαλομετόχου της ΠΑΕ στο μπάσκετ, φέρνουν τον νυν μεγαλομέτοχο του Ολυμπιακού να λειτουργεί ως ομπρέλα προστασίας και με ανακοίνωση ξεκαθαρίζει λίγο-πολύ ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει κάτι τέτοιο.

Η κόντρα θα συνεχιστεί με τις συνεντεύξεις του Βαγγέλη Μαρινάκη, σε καμία εκ των οποίων δεν ξεχνά να αναφερθεί στον Σωκράτη Κόκκαλη. Ενδεικτικά, παραθέτουμε: «Το μοναδικό κοινό στοιχείο ήταν η διαδοχή στην ΠΑΕ. Εγώ δεν είχα και δεν έχω καμία σχέση με το Δημόσιο. Δεν διαπλέχθηκα με κόμμα και πολιτικούς για να γιγαντωθώ. Οι δουλειές μου είναι στο εξωτερικό. Υπηρετώ την Ελλάδα στην παγκόσμια ναυτιλία. Χωρίς διακανονισμούς και χωρίς καθυστέρηση πληρώνουμε όσα πρέπει ως ΠΑΕ στο ελληνικό δημόσιο, χωρίς εγώ να έχω καμία δουλειά με το ελληνικό δημόσιο. Παραλάβαμε έναν Ολυμπιακό με τεράστια οικονομικά ρήγματα και τις δομές του υπό διάλυση. Ο ίδιος ο Σωκράτης Κόκκαλης δεν ήταν διατεθειμένος να βγάλει την ΠΑΕ από το αδιέξοδο. Με το καλημέρα έβαλα 60 εκατομμύρια ευρώ, την πρώτη χρονιά πήραμε το πρωτάθλημα με όλα τα συστήματα απέναντί μας.

Δεν μου έκανε εντύπωση η παρουσία του Πέτρου Κόκκαλη στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μίλησα ποτέ για την καμένη γη που παραλάβαμε. Ήταν χειρότερη η κατάσταση από την ΑΕΚ που έπεσε στη Γ' εθνική και του Παναθηναϊκού μετά την πολυμετοχικότητα. Επί ημερών Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ οι εταιρείες του Σωκράτη Κόκκαλη έχουν λάβει τεράστια ποσά. Υπάρχει, επίσης, και σφιχταγκάλιασμα με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, μέσω της ΙΝΤΡΑΛΟΤ και του ΟΠΑΠ, αλλά και της Αγιάς Σοφιάς. Είναι γνωστή η παραχώρηση του Θωμά Μητρόπουλου, τόσο στον κ.Μελισσανίδη όσο και νωρίτερα στον Ιβάν Σαββίδη. Ο Θωμάς Μητρόπουλος και η παρέα του μας δημιούργησαν τεράστια προβλήματα και το πληρώσαμε. Για κάποιους ανθρώπους το χρήμα και το συμφέρον είναι βασιλιάς. Είμαι πάντα ειλικρινής προς τον κόσμο του Ολυμπιακού. Θα πρέπει να σκέφτονται όλοι πως ο Ολυμπιακός είναι υπεράνω χρημάτων, πολιτικών και συμφερόντων».

Την ίδια εποχή ξεκινάει η κόντρα με τον Πέτρο Κόκκαλη, κομπάρσοι στην οποία μοιάζουν να είναι ο Γιάννης Μώραλης ως δήμαρχος Πειραιά και ο Κώστας Καραπαπάς με κατά καιρούς αναρτήσεις του. Η… πιο μικρή κόντρα οδηγεί στον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν δεν επετράπη στον Πέτρο Κόκκαλη να παρακολουθήσει την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Τότεναμ. «Παιδιά μη με παίρνετε για εισιτήρια, ούτε εμένα μου δίνουν και διέκοψαν και τη μίσθωση της σουίτας που μισθώναμε από τότε που το χτίσαμε το γήπεδο. Ο Αρχηγός αποφασίζει ποιος είναι Ολυμπιακός. Θρύλε Γέρα».

Ο θρύλος τα πήγε γερά εκεί το βράδυ και πανηγύρισε την ισοπαλία απέναντι στην αγγλική ομάδα. Φαινόταν ότι δε θα μπορούσε να κλιμακωθεί περαιτέρω η κατάσταση, ότι το τσεκούρι του πολέμου – έστω κι αν δεν κάπνιζαν την πίπα της ειρήνης – θα είχε θαφτεί. Αποδείχθηκε πως δεν ήταν έτσι. Εφτά χρόνια άντεξε ο έρωτας, στα εφτά χρόνια ξεκίνησε η φαγούρα και τώρα μοιάζει με μολυσματική ασθένεια από την οποία μόνος χαμένος θα είναι ο Ολυμπιακός.

SDNA Google news
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ SDNA logo ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Δε θέλω τέτοιους φίλους…
EVENTS