MENU

Η μοναδική πιθανότητα να συναντήσει προβλήματα ο Ολυμπιακός στο θεωρητικά επικίνδυνο πέρασμά του από την έδρα του αξιόμαχου Ήφαιστου στη Λήμνο, χάθηκε το βράδυ της Πέμπτης μετά από το στραπάτσο με τη Μπαρτσελόνα. Σε περίπτωση που είχε νικήσει τους «μπλαουγκράνα», η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ενδεχομένως να είχε επιφέρει μία χαλάρωση και η ομάδα του κόουτς Μανωλόπουλου να το είχε εκμεταλλευτεί. Από τη στιγμή που η άφιξη στο νησί έγινε μετά από ήττα και αρκετές συζητήσεις για το τι φταίει και τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει, το «διπλό» ήταν δεδομένο.

Άλλωστε, χωρίς τους Μπρέιζελτον και Έβανς ο Ήφαιστος είναι άλλη ομάδα και δε θα μπορούσε να αντισταθεί στον Ολυμπιακό, παρότι έπαιξε χωρίς Παπανικολάου και του χτύπησαν οι Μιλουτίνοφ και Πρίντεζης μέσα στο παιχνίδι. Οι «ερυθρόλευκοι», παρά το κάκιστο για ένα ακόμα παιχνίδι ποσοστό τους στα τρίποντα (4/18), έπαιξαν καλή άμυνα (8 κλεψίματα), «έσπασαν» με υπομονή, καλή κυκλοφορία της μπάλας και άμεσες εκτελέσεις τις «ζώνες» του Ηφαίστου και έφτασαν εύκολα στη νίκη. Απέναντι σε μία ομάδα που είχε εμφανές πρόβλημα δημιουργίας (9 ασίστ) και ήταν άστοχη με 4/25 τρίποντα, μοίρασαν 17 τελικές πάσες, έκαναν τα μισά λάθη (8 έναντι 16) και πήραν 17 πόντους από σφάλματα αντιπάλου.

Όποτε χρειάστηκε έτρεξαν στο «ανοικτό» γήπεδο και πήραν 50 έναντι 30 πόντους μέσα στη ρακέτα, γεγονός που τους βοήθησε να μην πληρώσουν την αστοχία τους στα τρίποντα. Για πρώτη φορά μετά το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ στις αρχές του χρόνου, είδαμε στην επίθεση φρέσκες ιδέες, γρήγορο μπάσκετ, κοψίματα από αυτούς που δεν είχαν τη μπάλα και κίνηση μακριά από τον παίκτη που οργάνωνε. Ακόμα και στις νίκες κόντρα σε Μπασκόνια, Χίμκι , αλλά και στα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός ήταν αργός και προβλέψιμος και δε θύμιζε σε τίποτα την ομάδα που κατά διαστήματα είχε παίξει ελπιδοφόρο και σύγχρονο μπάσκετ νωρίτερα στη σεζόν. Ο Μπλατ δοκίμασε, λόγω και των τραυματισμών, σχήματα με τρία φόργουορντ και ένα γκαρντ, τον Πρίντεζη στο «5», αλλά και πεντάδες με τρεις περιφερειακούς.

Είδε μετά από καιρό τον Γουίλιαμς-Γκος να είναι αποφασιστικός θετικός, τον ΛεΝτέι να σκοράρει με ευκολία παίζοντας στη φυσική του θέση (σ.σ. «4») και έδειξε να καταλαβαίνει πως όσο δεν βρίσκει τον γκαρντ που θέλει, η παρουσία του Μάντζαρη στο rotation είναι απαραίτητη. Αυτόματα ο Σπανούλης θα παίζει λιγότερο στο «1» και θα αποφεύγει την καταπόνηση. Εφήρμοσε επίσης πολλά plays που άρχισαν με πικ εν ρολ μεταξύ του «1» και του «4», ενώ είχε ιδιαίτερα ορεξάτο τον Σπανούλη (3 κλεψίματα-5 ασίστ) και σε υποφερτή κατάσταση τον Τίμα. Κάπου εκεί τελειώνουν τα άξια αναφοράς συμβάντα στο κλειστό «Νίκος Σαμαράς», αφού την ίδια ώρα ο Ήφαιστος είχε τους τέσσερις διαθέσιμους ξένους του με μόλις 21 πόντους συνολικά, 1/19 τρίποντα και έχοντας κάνει τα 11 από τα 16 λάθη της ομάδας. Η πραγματική αντίδραση του Ολυμπιακού, αν έρθει, θα είναι στο Τελ Αβίβ, κόντρα στη Μακάμπι που παίζει τα… ρέστα της για είσοδο στην οκτάδα της Ευρωλίγκας και όχι στη Λήμνο.

Για να υπάρχουν καλές πιθανότητες πραγματοποίησης αυτής της αντίδρασης που θα αλλάξει ξανά τα δεδομένα για το πλασάρισμα στην κανονική περίοδο της διοργάνωσης, θα πρέπει στον Ολυμπιακό να… προσεύχονται οι εξετάσεις του Νίκολα Μιλουτίνοφ στην κνήμη να είναι καθαρές. Μακάρι για τον Σέρβο σέντερ πρώτα απ’ όλα να έχει αποφύγει τα χειρότερα. Σε αντίθετη περίπτωση τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο για τους πειραιώτες, αφού μιλάμε για παίκτη αναντικατάστατο στο rotation. Σε λίγες ώρες θα ξέρουμε…

Υ.Γ.: Οδεύει προς τη συμπλήρωση των 37 χρόνων του και αντιμετωπίζει με την ίδια ζέση και προσήλωση κάθε παιχνίδι. Ο Βασίλης Σπανούλης είναι παράδειγμα προς μίμηση για κάθε αθλητή.

Υ.Γ.2: Πως τα έφερε έτσι η μοίρα. Στο πρώτο παιχνίδι που ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει τον Γιάννη Σφαιρόπουλο μετά τα τέσσερα «γεμάτα» χρόνια της κοινής τους συνύπαρξης, να είναι κρίσιμο και για τους δύο. Τεράστιο ενδιαφέρον απ’ όλες τις απόψεις στο ματς της Πέμπτης.

Υ.Γ.3: Ο κόουτς ξέρει καλύτερα απ’ όλους τα πάντα που αφορούν την ομάδα και αυτό είναι άσχετο με την καλόπιστη κριτική που του γίνεται (όπως γινόταν και σε προκατόχους του). Όμως με 60-70 χιλιάδες δολάρια το μήνα που έχει διαθέσιμα, βρίσκεις μια χαρά και αξιοπρεπέστατο γκαρντ να κάνει τη δουλειά. Ο μοναδικός ξένος που αμείβεται με τόσα λεφτά στην ομάδα άλλωστε είναι ο Τίμα. Οι υπόλοιποι είναι πολύ κάτω από αυτά…

Μία... προσευχή και μία αντίδραση