MENU

Τον Σεπτέμβριο του 2018 ο Σαρίφ Ο’ Νιλ, γιος του γνωστού πρώην σταρ του NBA, Σακίλ Ο’ Νιλ, διαγνώστηκε με μια σοβαρή καρδιαγγειακή πάθηση, στην οποία ιατρικά αποδίδεται ο όρος «ανώμαλη έκθεση της δεξιάς στεφανιαίας αρτηρίας». Στην πράξη αυτή η διάγνωση, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τυπικών ιατρικών εξετάσεων από την ιατρική ομάδα του UCLA – καθώς ο ίδιος ο αθλητής δεν είχε κάποια εμφανή συμπτώματα, έδειξε ότι η δεξιά στεφανιαία αρτηρία βρίσκεται σε λάθος σημείο κάτι που προκαλεί προβλήματα στη σωστή λειτουργία της καρδιάς κι ο Σαρίφ το έφερε εκ γενετής. Κρίθηκε, λοιπόν, αναγκαίο να υποβληθεί σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.

Η μητέρα του, Σονί Ο’ Νιλ, δημιουργός και παραγωγός του σόου «Basketball Wives» ανέφερε σε επεισόδιο που προβλήθηκε στην τότε όγδοη σεζόν του σόου: «Πρόκειται για μια αρτηρία που μεγαλώνει στο λάθος σημείο. Γεννήθηκε μ’ αυτό και θα μπορούσε να είχε πεθάνει απ’ αυτό. Μας ενημέρωσαν ότι ο Σαρίφ θα πρέπει να κάνει μια εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. Ένιωσα πραγματικά να ραγίζει η καρδιά μου. Είναι σίγουρα το πιο δύσκολο πράγμα που έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε στη ζωή μας». 

Φυσικά δεν ήταν καθόλου εύκολο για τον ίδιο τον Σαρίφ σε ηλικία 18 χρόνων και μόλις στη δεύτερη χρονιά του στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια να συνειδητοποιήσει και να αποδεχτεί ότι θα έπρεπε να αποσυρθεί από τα μπασκετικά του καθήκοντα και να μπει στη διαδικασία μιας ιδιαίτερα δύσκολης εγχείρησης. Ο ίδιος είχε μοιραστεί στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram: «Πρόσφατα ανακάλυψα ότι έχω ένα σοβαρό καρδιακό πρόβλημα. Είμαι ευλογημένος που ζω σήμερα, καθώς θα μπορούσα ανά πάσα στιγμή να αφήσω την τελευταία μου πνοή στο παρκέ. Δε θα μπορέσω να πάρω μέρος σε αθλήματα γι’ αυτόν τον χρόνο, αλλά θα επιστρέψω πριν καν το καταλάβετε. Θέλω να ευχαριστήσω τον Θεό, τους γιατρούς στο UCLA, τους συμπαίκτες μου και πάνω απ’ όλα την οικογένεια μου. Είναι απλά μια δυσκολία που θα πρέπει να ξεπεράσω. Σίγουρα με θλίβει το ότι δε θα μπορώ να ασχοληθώ με το άθλημα που αγαπώ, ένιωθα ότι αυτή θα ήταν η χρονιά μου, αλλά αυτό είναι απλά ένα εμπόδιο. Η υγεία μου είναι το πιο σημαντικό και όπως είπα θα επιστρέψω. Ευχαριστώ». 

Η αγάπη του για το μπάσκετ και η πίστη του στη γρήγορη ανάρρωση ήταν αυτήν που τον έκανε να επιστρέψει στα τέλη Μαρτίου, αφότου είχε υποβληθεί στην εγχείρηση τον Δεκέμβρη. Και μαζί μ’ ένα βίντεο που τον δείχνει περιστοιχισμένο από καλώδια να κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί η ετοιμότητα του για να επιστρέψει στο παρκέ, ο ίδιος επέλεξε να μοιραστεί στο Twitter κι ένα μήνυμα προς όλους όσους τον στήριξαν: «Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους έμειναν δίπλα μου σ’ όλη αυτήν τη διαδικασία. Ήταν το δυσκολότερο πράγμα που έχω αντιμετωπίσει στη ζωή μου και δε θα μπορούσα να το καταφέρω αν δεν είχα αυτήν τη στήριξη απ’ όλους εσάς». 

https://twitter.com/SSJreef/status/1110274425734098944

Η επιστροφή του, βέβαια, μόνο απλή κι εύκολη δεν ήταν καθώς πέρα από τα 12 κιλά που έχασε, έπρεπε να ανακτήσει και τη φυσική του κατάσταση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο προπονητής του στο UCLA, Μικ Κρόνιν: «Έχασε 12 κιλά και έχει μόνιτορ πάνω του. Πρέπει να ανακτήσει σταδιακά τη δύναμή του». Αναφορικά με τον Σαρίφ σαν παίκτη και προσωπικότητα ο προπονητής του τον εκθείασε: «Προσπαθεί να ανταπεξέλθει σ’ όλα όσα έχει κληθεί να αντιμετωπίσει, αλλά είναι πραγματικά υπέροχος. Έχει εντυπωσιακές ικανότητες, είναι ταπεινός κι έχει καλή καρδιά, είναι πραγματικά ένα πολύ καλό παιδί. Κινείται σωστά, σαν παίκτης, κι έχει καλή αντίληψη του παιχνιδιού. Είναι πάντα πρόθυμος να μάθει, θέλει να βελτιωθεί όσο περισσότερο μπορεί. Είναι θέμα προσωπικότητας». 

Ο Σαρίφ έχει βγει ακόμη πιο δυνατός μέσα από την περιπέτειά του και παρότι το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε του στέρησε έναν χρόνο από την παρουσία του στο παρκέ, ο ίδιος είναι αποφασισμένος να κυνηγήσει αυτό που αγαπάει. 

Όπως ο ίδιος έκανε γνωστό στις 23 Ιανουαρίου του 2020, αποφάσισε να αφήσει το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και μέσα από ανάρτηση στα προσωπικά του σόσιαλ μίντια ευχαρίστησε όσους ήταν δίπλα του. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Οι γονείς μου με δίδαξαν πάντα να είμαι ειλικρινής στην επικοινωνία μου με τους άλλους, γι’ αυτό και θα ήθελα να ανακοινώσω την αποχώρηση μου από το UCLA. Θέλω να ευχαριστήσω τον κόουτς Στιβ Άλφορντ που με επέλεξε και τον κόουτς Κρόνιν που με εξέλιξε. Θέλω να ευχαριστήσω το ιατρικό επιτελείο που μου έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία να κυνηγήσω τα όνειρά μου. Ένα κομμάτι της καρδιάς μου θα είναι για πάντα στο UCLA, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ανυπομονώ για το νέο κεφάλαιο της ζωής μου. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φανς του UCLA για τη συνεχή τους υποστήριξη. Ειλικρινά υπήρξατε η δύναμη που με συντηρούσε όλον αυτόν τον καιρό». 

https://twitter.com/SSJreef/status/1220170410844545025/photo/1

Και κάπως έτσι ο Σαρίφ Ο’ Νιλ συνεχίζει σήμερα τα μαθήματα του στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, μέχρι και τη λήξη του τετραμήνου, τον ερχόμενο Μάρτιο, αλλά βρίσκεται προς αναζήτηση της νέας του μπασκετικής οικογένειας. Φήμες τον θέλουν να βρίσκεται σε συζητήσεις με το Πανεπιστήμιο της Λουϊζιάνα, καθώς ο ίδιος ανάρτησε φωτογραφίες φορώντας τη στολή της ομάδας σε μια πρόσφατη επίσκεψη του στο πανεπιστήμιο, τονίζοντας όμως ότι δεν έχει δεσμευτεί σ’ αυτό. Το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο αποτελεί το ίδιο μ’ αυτό που φοίτησε κι αναδείχτηκε ο πατέρας του, Σακίλ Ο’ Νιλ, κι αν και δεν αποτελεί συχνό φαινόμενο για τους απογόνους μεγάλων αθλητών να φοιτούν στα ίδια πανεπιστήμια, αφού το βάρος του ονόματος είναι μεγάλο και οι απαιτήσεις ανάλογες, ο Σαρίφ φαίνεται πως έχει την προσωπικότητα που χρειάζεται για να μη φοβηθεί να σηκώσει το βάρος αυτό. 

Η ιστορία του αποτελεί παράδειγμα και απόδειξη πως ακόμη κι όταν όλα φαντάζουν πολύ δύσκολα και ακατόρθωτα, πάντα υπάρχει ο τρόπος και ο δρόμος προς αυτό που αγαπάς. Αρκεί, βέβαια, να παραμείνεις προσηλωμένος στο στόχο και πιστός στην προσπάθεια σου.

Η μητέρα του Σαρίφ πραγματοποίησε έρανο για την καρδιακή υγεία και συμβούλεψε όλους να ελέγξουν την καρδιά τους, καθώς όπως και στην περίπτωση του γιού της δεν εμφανίζονται πάντα συμπτώματα κι αν δεν έχει πραγματοποιηθεί κάποιος έλεγχος αφήνεις λίγο – πολύ την τύχη να κρίνει τη ζωή σου. Όπως ανέφερε κι ο ίδιος ο Σαρίφ σε ανάρτηση που έκανε ένα χρόνο μετά την εγχείρηση του: «Νόμιζα πως ζούσα μια κόλαση αλλά μετά κατάλαβα ότι ήταν ευλογία το ότι βρέθηκε το πρόβλημα στην καρδιά μου. Είμαι ευγνώμων για την υγεία μου». 

 

Σαρίφ Ο’ Νιλ: Η καρδιά του χτυπάει για το μπάσκετ (pics + vid)
EVENTS