MENU

Συγκρίσεις ανάμεσα σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, είναι χαζό να γίνονται. Προφανώς η εμπορικότητα των αθλημάτων δεν είναι ίδια, το ενδιαφέρον του κόσμου πανευρωπαϊκά διαφέρει σημαντικά και φυσικά αυτό καθρεφτίζεται στην τεράστια ψαλίδα των οικονομικών. Όσα δίνει η UEFA σε κάποια ομάδα που θα συμμετάσχει στον τρίτο προκριματικό του Champions League δίνει η Euroleague στην ομάδα που θα κατακτήσει τη διοργάνωση. 

Αυτή η διαφοροποίηση, ίσως να μην έχει γίνει απόλυτα αντιληπτή. Γι’ αυτό και δεν αντιλαμβανόμαστε στην ουσία, το πόσο σημαντική είναι η χώρα μας για το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Για τη διοργάνωση της Euroleague. Την κορυφαία λίγκα στη γηραιά ήπειρο δηλαδή. Το δεύτερο καλύτερο πρωτάθλημα παγκοσμίως, μετά το ΝΒΑ. 

Η Ελλάδα έχει τεράστιο ενδιαφέρον για το μπάσκετ. Λόγω αντιπαλότητας, πόλωσης, αγάπης για το αθλήματος. Όποιος κι αν είναι ο βασικός λόγος, ισχύει. Σε τέτοιο βαθμό που φτάνει στο σημείο να κοντραριστεί στα ίσα με το ποδόσφαιρο πολλές φορές. Στοιχείο που φαίνεται και στην εμπορική αξία του προϊόντος. 

Εκεί που πραγματικά υπάρχει ανταγωνισμός. Δηλαδή στην Euroleague. Οι συνδρομητικές πλατφόρμες της χώρας όπως διαβάσατε στο SDNA φτάνουν στο σημείο να προσφέρουν μέχρι 50 εκ. ευρώ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της επόμενης τριετίας. «Τρελά» λεφτά. 

Ας κάνουμε όμως τις συγκρίσεις για να καταλάβουμε τη διαφορά. Τα 50 την τριετία, σημαίνουν 16,6 περίπου ανά χρόνο. Η Turkish Airlines που είναι ο βασικός χορηγός της Euroleague έχοντας το όνομά της δίπλα σε αυτό της λίγκας, δίνει περίπου 10 εκ. το χρόνο. Κάτι λιγότερο απ’ όσα δίνει η Nova αυτή τη στιγμή για να έχει τα τηλεοπτικά μέχρι το τέλος της τρέχουσας σεζόν. 

Την ίδια ώρα, ο Μπερτομέου παραχώρησε συνέντευξη και μίλησε για την ανάγκη ανοίγματος στις μεγάλες αγορές. Προκειμένου να έρθουν έσοδα. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Γαλλία και την Γερμανία. Δεν υπάρχει σύγκριση ως εμπορικές αγορές με την Ελλάδα. Ξέρετε όμως πόσα λεφτά κερδίζει η Euroleague από τις συγκεκριμένες χώρες-κολοσσούς της Ευρώπης; Από 1 εκ. ευρώ! Αυτό είπε ο Μπερτομέου επαναλαμβάνουμε. 

Μήπως λοιπόν η Euroleague μας έχει πιάσει κότσους για να το πούμε απλά; Η Ελλάδα μάλλον δεν έχει αντιληφθεί την δύναμή της στη διοργάνωση. Κυρίως δεν εισπράττει το σεβασμό που της αρμόζει απ’ τη λίγκα. Τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Διαιτησίες -κυρίως στην περίπτωση του Παναθηναϊκού τα τελευταία χρόνια- καταρτισμός προγράμματος, στοιχεία που είναι απλά μεν αλλά παίζουν τεράστιο ρόλο. Και κυρίως δείχνουν το πόσο σε υπολογίζουν. 

Σε καμία περίπτωση δε σε προσέχουν για να το πούμε απλά, σύμφωνα με αυτό που τους προσφέρεις. Κανείς δε λέει να ευνοηθεί η Ελλάδα. Όμως με την τόση «τρέλα» που υπάρχει εδώ για το μπάσκετ, τα έσοδα που δίνει μια μικρή αγορά όπως η δική μας, το λιγότερο έπρεπε να προσεχθεί. 

Εδώ και 16 χρόνια δεν έχουμε δει Final 4 στην χώρα μας. Οι δύο ομάδες που μετέχουν έχουν αντιμετωπιστεί κατά καιρούς όχι ισότιμα (sic). Χωρίς να συζητάμε καν για το γεγονός πως δεν έχει τεθεί θέμα συζήτησης μήπως και προκύψει τρίτη θέση για ελληνική ομάδα στη διοργάνωση. Στοιχείο που θα βελτίωνε και τις εντός συνόρων συνθήκες, μεγαλώνοντας το ενδιαφέρον τόσο εμπορικά όσο και επενδυτικά κυρίως. 

Αν σκέφτεστε πως δεν είναι πολλές οι ομάδες που να συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις που θέτει η λίγκα, αυτά ξεκάθαρα αλλάζουν. Άλλωστε πώς έκαναν τα… στραβά μάτια και επέτρεψαν να αγωνιστεί η Μονακό στο γήπεδό της παρότι δεν κάλυπτε τα στάνταρ που θέτει η Euroleague; Σε μια ομάδα δηλαδή από αγορά που προσφέρει 1 εκ. ετησίως όπως είπε ο Μπερτομέου. 

Σκεφτείτε απλά τι θα σήμαινε για τη διοργάνωση αν αύριο έφευγαν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός. Μαζί με τα έσοδα που φέρνουν. Ουσιαστικά θα διαλυόταν οικονομικά το δεύτερο κορυφαίο πρωτάθλημα στον πλανήτη μετά το ΝΒΑ.

Θα διαλυόταν οικονομικά η Euroleague χωρίς Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό