MENU

Διαχρονικά η θέση που «ταλαιπωρεί» τους προπονητές στη μεταγραφική περίοδο είναι αυτή του διαγώνιου. Δεδομένου ότι οι διαγώνιου είναι το βασικότερο επιθετικό όπλο των ομάδων οι επιλογή αυτή είναι άκρως προσεκτική και κατά βάση ιδιαίτερα… κοστοβόρα. Παρόλα αυτά στο φετινό μεταγραφικό παζάρι παρουσιάζεται έλλειψη κεντρικών και αυτό έχει να κάνει σημαντικά στην πληθώρα επιλογών που θα έχει ο Παναθηναϊκός σε αυτή τη θέση.

Το γεγονός ότι στο βόλεϊ κάθε θέση ξένου μετράει και κατά συνέπεια κάθε ξένος πρέπει να επιλέγεται με προσοχή ώστε η μεταγραφή του να έχει ουσία αυτό κάνει, με τη σειρά του, ιδιαίτερα σημαντική την επιλογή και των Ελλήνων. Όπως έγινε γνωστό ο Παναθηναϊκός θα πορευτεί τη νέα σεζόν με τετράδα κεντρικών τον Ραγκέλ, τον Βουλκίδη, τον Παπαγγελόπουλο και τον Πετρέα. Αυτό σημαίνει πως δύο από τα βασικά στελέχη της εθνικής ομάδας αλλά και ένας αθλητής… κομπιούτερ όπως ο έμπειρος Παπαγγελόπουλος θα είναι στη διάθεση του κόουτς Ανδρεόπουλου. Αν συνυπολογίσουμε και την απόκτηση του Λινάρδου από τον ΠΑΟΚ καταλαβαίνουμε αμέσως πως οι πρωτοκλασάτοι και διεθνείς παίκτες σε αυτή τη θέση μοιράζονται σε δύο ομάδες.

Ο Ολυμπιακός όχι μόνο δεν κατάφερε να αποκτήσει τον Πετρέα αλλά έχασε και δύο κεντρικούς που είτε λίγο είτε πολύ έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην περσυνή του πορεία. Οι ερυθρόλευκοι θα πορευτούν με τον MVP της σεζόν, τον Παγένκ, και από εκεί και πέρα ακολουθεί ρίσκο. Ρίσκο γιατί ο Τζούριτς δεν έπαψε ποτέ να είναι αθλητής πρώτης κλάσης αλλά έχει ταλαιπωρηθεί πολύ από τραυματισμούς τα τελευταία χρόνια αλλά και επειδή ο Βαϊόπουλος, η έτερη επιλογή, θα αγωνιστεί για πρώτη φορά σε ομάδα πρωταθλητισμού. Ο νεαρός κεντρικός δεν ήταν κακός με τον ΟΦΗ, κάθε άλλο, ενώ έχει κερδίσει εμπειρίες σε Ουγγαρία και Αυστρία παλιότερα ωστόσο θα είναι η πρώτη φορά που θα αγωνιστεί με βαριά φανέλα και με υψηλές απαιτήσεις. Βεβαίως, υπάρχει πάντα και η επιλογή Ζουπάνη ο οποίος μάλλον λογίζεται πρωτίστως ως διαγώνιος από τον Τζουλιάνι αλλά ως παίκτης μπαλαντέρ είναι σε ετοιμότητα και για να καλύψει τυχόν κενά στους κεντρικούς.

Με τη σειρά του ο ΠΑΟΚ θα έχει το Λινάρδο αλλά και τον Τακουρίδη, όμως, ψάχνει ένα δυνατό όπλο που θα έχει ηγετικό ρόλο ως κεντρικός. Στο Μίλωνα ο Μπάσης θα βρει το ρόλο βασικού που έψαχνε και που ενδεχομένως να δείξει και πάλι πως είναι ένας κεντρικός που αξίζει τις ευκαιρίες του ενώ ερωτηματικά υπάρχουν για τις επιλογές της Κηφισιάς και του Φοίνικα.

Αυτό που μπορούμε να κρατήσουμε από τις προηγούμενες σεζόν, βέβαια, είναι ένα στοιχείο που είδαμε κυρίως στην Κηφισιά. Η ομάδα των βορείων προαστίων «τάισε» τους αιώνιους με καλές επιλογές στη θέση των κεντρικών τόσο τον Παναθηναϊκό προ τριετίας με το Μπάση όσο και τον Ολυμπιακό με τον Λινάρδο. Ο Κώστας Χριστοφιδέλης, τη σεζόν που μας πέρασε, εμπιστεύτηκε πέρα από τον Μορέιρα δύο νεαρούς, τον Σπηλιώτη και τον Φιλιππακόπουλο. Ο πρώτος είχε ρόλο βασικού στα 21 του χρόνια και έχοντας κάνει μόλις λίγες συμμετοχές μια σεζόν πριν ενώ ο δεύτερος αποκτήθηκε για να έχει ενεργό ρόλο στο ροτέισον και αυτό συνέβη. Το συμπέρασμα ήταν πως ακόμα και οι κεντρικοί που δεν είχαν τα φώτα πάνω τους έκαναν σοβαρά βήματα προόδου και ενδεχομένως είτε αυτοί οι δύο είτε άλλοι να είναι οι εκπλήξεις της σεζόν.

Η μέχρι τώρα μεταγραφές, όμως, αναγκάζουν τους προπονητές να καλύψουν τα κενά των ρόστερ με ξένους κεντρικούς ή με επιλογές μικρών που θα πρέπει να κερδίσουν πόντους εμπιστοσύνης. Όλα, βέβαια, αποδεικνύονται στον αγωνιστικό χώρο και αυτός θα είναι ο τελικός κριτής.

Το μοίρασμα των κεντρικών και η ευκαιρία για ανάδειξη