MENU

Περίπου δέκα μήνες πριν, στα τέλη του Μάρτη, το ασιατικό κονσόρτσιουμ της «Pan Asia» εμφανίστηκε στα παναθηναϊκά δρώμενα ως υποψήφιος μνηστήρας για την αλλαγή σκυτάλης στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός ενόσω αυτή φλέρταρε ανοιχτά με τη χρεοκοπία και ο μεγαλομέτοχός της Γιάννης Αλαφούζος είχε παραιτηθεί κηρύσσοντας ταυτόχρονα στάση πληρωμών στο σύλλογο από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Είχε προηγηθεί η συναισθηματική, όπως αποδείχθηκε, πρωτοβουλία διάσωσης του «τριφυλλιού» από τον επιφανή επιχειρηματία Σπύρο Θεοδωρόπουλο, ιδιοκτήτη της «Chipita», στις αρχές του Δεκέμβρη του 2017, που όμως έσβησε απ’ τον πράσινο χάρτη πριν καλά-καλά εμφανιστεί, με τον ίδιο να αναδιπλώνει άμεσα τη στάση του και να άρει την πρωτοβουλία του, εξαιτίας διαστρέβλωσης του σχεδίου και διαρροών από τις συναντήσεις που είχε με παλαίμαχους άσους του συλλόγου.

Λίγους μήνες αργότερα, στις 11 Μαρτίου του 2018, η κοινοπραξία «Athens Alive» (News Agency, Redstone, Bluerock, AECOM, Colliers, στις οποίες πρόσφατα προστέθηκε και η Poseidon) με μπροστάρη τον ηγέτη της ΚΑΕ Δημήτρη Γιαννακόπουλο, δημοσιοποίησε το μεγαλεπίβολο πρότζεκτ της για την πλήρη αναβάθμιση και αξιοποίηση του ευρύτερου χώρου του ΟΑΚΑ, συμπεριλαμβανομένης της συστέγασης όλων των τμημάτων του Παναθηναϊκού.

Με επίσημη ανακοίνωσή της τόνιζε ότι αναμένει τις θέσεις και τις εγκρίσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το πρότζεκτ, παρουσιάζοντας παράλληλα ιλιγγιώδη νούμερα τόσο ως προς το μέγεθος της επένδυσης (1,1 δις ευρώ) όσο και την παραγόμενη αξία.

Στα τέλη του ίδιου μήνα, στις 28 Μαρτίου συγκεκριμένα, το ασιατικό κονσόρτσιουμ «Pan Asia» κατέθεσε επίσημη πρόταση αγοράς της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στον Γιάννη Αλαφούζο.

Η πρότασή της περιελάμβανε τα ακόλουθα σημεία:

1ον: Το ποσό των 13 εκ. ευρώ στον Γιάννη Αλαφούζο προσωπικά για την παραχώρηση των μετοχών της ΠΑΕ.

2ον: Το ποσό των 7.5 εκ. ευρώ για την εξαγορά του προπονητικού κέντρου «Γεώργιος Καλαφάτης» στο Κορωπί.

3ον: «Χάρισμα» του ποσού των δεσμευμένων από τη τηλεοπτικό συμβόλαιο λόγω ενός δανείου που «ανακυκλώνεται» από τα χρήματα που έμπαιναν στην ΠΑΕ μέσω της NOVA, ύψους 7 εκ. ευρώ.

4ον: Άμεση επένδυση 20 εκ. ευρώ για τις ανάγκες λειτουργίας της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Η αρχική αντίδραση της «πράσινης» ΠΑΕ ήταν να μην επιβεβαιώσει το παραμικρό, ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι αυτό συνέβη επειδή ο Αλαφούζος αφενός ήταν δύσπιστος, αφετέρου δεν συμφωνούσε με την πρόταση που του κατέθεσε ο επικεφαλής του κονσόρτσιουμ και γνωστός «broker» στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι (από τις αγοραπωλησίες των Μάντσεστερ Σίτι, Πόρτσμουθ και Ρέντινγκ), Ταϊλανδός επιχειρηματίας, Παϊρόζ Πιεμπονγκσάντ.

Οι Ασιάτες φάνηκαν δυσαρεστημένοι από τη στάση του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και επανήλθαν με νέα επιστολή, δίνοντας τελεσίγραφο απάντησης για τις 15 Μαϊου.

Πριν προχωρήσουμε όμως στην καταγραφή των δεδομένων, επιβάλλεται να σημειώσουμε ότι οι δημοσιογραφικές πληροφορίες εκείνης της περιόδου ανέφεραν πως το ασιατικό κονσόρτσιουμ προέκυψε στον πράσινο ορίζοντα μετά από κυβερνητική αναζήτηση υποψήφιων αγοραστών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός προκειμένου να βρεθεί μία λύση πριν την επικείμενη κατάρρευση του συλλόγου.

Μεταξύ των μεσολαβητών/συνεργατών για να υπάρξει πρόταση αγοράς της ΠΑΕ από την «Pan Asia» φερόταν και ο Ελληνας επιχειρηματίας Βίκτωρ Ρέστης, συνεργάτης του Πιεμπονγκσάντ σε διάφορα επιχειρηματικά «deals» μεταξύ των οποίων και της Μάντσεστερ Σίτι.

Αλλες παρεμφερείς πηγές υπογράμμιζαν ως βασικές προϋποθέσεις για να προχωρήσει το κονσόρτσιουμ στην απόκτηση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, το να δοθεί το πράσινο φως από την πολιτεία για τη δημιουργία ποδοσφαιρικού γηπέδου στον Βοτανικό, καθώς επίσης και για άλλες, μη ποδοσφαιρικές δραστηριότητες με «real estate»-μαμούθ σε Μεσσηνία και Μύκονο, δημιουργία πίστας «Formula 1» στην Ελλάδα, μέχρι και απόκτηση της «ΔΕΘ – Helexpo Α.Ε.» στο πλαίσιο της προβλεπόμενης αποκρατικοποίησής της.

Δεδομένο είναι εντούτοις ότι η πολιτεία είχε (και έχει) εκ των πραγμάτων άμεση εμπλοκή με το πρότζεκτ του «Athens Alive», που στο πλαίσιο των ευρύτερων αντικρουόμενων επιχειρηματικών συμφερόντων με την «Pan Asia» εμπεριείχε το μείζον ζήτημα της απόκτησης γηπέδου από τον Παναθηναϊκό (Βοτανικός vs ΟΑΚΑ), το οποίο αποτελούσε τη ναυαρχίδα των δύο φερόμενων αγοραστών της ΠΑΕ, ανεξαρτήτως εάν το «Athens Alive» είναι πιο σύνθετο και απαιτούσε σαφώς μεγαλύτερο χρόνο υλοποίησης.

Επίσης δεδομένο ήταν ότι ο Αλαφούζος είχε στα χέρια του δύο χειροπιαστές επιλογές για να διαπραγματευτεί τον «απεγκλωβισμό» του από τον Παναθηναϊκό που διατυμπάνιζε τον Σεπτέμβρη, δίχως να τον απασχολεί ιδιαίτερα η στάση της πολιτείας.

Ο Αλαφούζος επέλεξε την «Pan Asia» ως την καλύτερη επιλογή για τα προσωπικά συμφέροντά του και οριστικοποίησε τη συμφωνία με τους Ασιάτες στις 9 Οκτωβρίου μετά από πολύμηνες επαφές/διαπραγματεύσεις, αλλά και αρκετές εντελώς διαφορετικές και αντικρουόμενες φόρμουλες συμφωνίας, ασχέτως αν τελικά αποδείχθηκε ότι δεν εφαρμόστηκε ποτέ καμία εξ αυτών…

Μέχρι να προκύψει επισήμως η συμφωνία Αλαφούζου-Παϊρόζ όμως, είχαμε πολλά επεισόδια στο πολύκροτο αυτό σίριαλ που εξελίχθηκε σε φιάσκο ολκής.

Ενα ακόμη φιάσκο, ακριβέστερα, τα τελευταία χρόνια για την πολύπαθη ΠΑΕ Παναθηναϊκός που αναζητά εναγωνίως φως στο διοικητικό τούνελ που έχει περιέλθει.

Το πρώτο επεισόδιο αφορούσε τη μετωπική σύγκρουση του Αλαφούζου με τον Πιεμπονγκσάντ.

Μετά την πρώτη επιστολή της 28ης Μαρτίου ο Παϊρόζ Πιεμπονγκσάντ απέστειλε και δεύτερη, αυτή τη φορά στις 16 Απριλίου στην οποία ανέφερε τα εξής:

«Αγαπητοί κύριοι. Αναφερόμαστε στην πρότασή μας της 28ης Μαρτίου 2018 για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου του Παναθηναϊκού για λογαριασμό της PAN ASIA INVESTMENTS και των μελών της.

Με την παρουσία, επιβεβαιώνουμε επισήμως τα στοιχεία της επιστολή μας και πιστεύουμε ότι η συνολική μας προσφορά των 27 εκατ. ευρώ είναι κάτι παραπάνω από αρκετή.

Αυτή αφορά το προπονητικό κέντρο και τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Από εκεί και πέρα, ένα μίνιμουμ ποσό των 20 εκατ. ευρώ θα χρειαστεί τα επόμενα χρόνια για την ανταγωνιστικότητα του κλαμπ και τη μελλοντική του ανάπτυξη.

Εφόσον δεχθείτε την παρουσία προσφορά μας, θα θέσουμε ως καταλυτική ημερομηνία την 15η Μαΐου. Όλοι οι άλλοι όροι παραμένουν όπως είχαμε αναφέρει στην επιστολή της 28ης Μαρτίου 2018».

Εν ολίγοις, κατέθεσε πρόταση ύψους 27 εκατ. ευρώ για την απόκτηση της ΠΑΕ, με το προπονητικό στο Κορωπί και το τηλεοπτικό συμβόλαιο, αλλά χωρίς τα χρέη που βάραιναν τον Αλαφούζο.

Η πρώτη επίσημη απάντηση από πλευράς Αλαφούζου ήταν η εξής:

«Αγαπητέ κύριε Πιεγκπονσάντ,

Σας ευχαριστώ για τις επιστολές σας με ημερομηνίες 28 Μαρτίου 2018 και 16 Απριλίου 2018.

Όπως συζητήθηκε στην τελευταία μας συνάντηση, προτίθεμαι να μεταβιβάσω όλες τις μετοχές της ΠΑΕ Παναθηναϊκός που έχω στην κατοχή μου άμεσα ή έμμεσα, έναντι €1 (ενός ευρώ) συνολικά, με αντάλλαγμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, από το επενδυτικό σας σχήμα απευθείας στην ΠΑΕ, ύψους €27 εκ. (είκοσι επτά εκατομμυρίων ευρώ), σύμφωνα με την δεσμευτική προσφορά σας της 16ης Απριλίου 2018.

Αναμένουμε την άμεση αντίδρασή σας για την υλοποίηση της συμφωνίας μας.

Με εκτίμηση,

Ιωάννης Αλαφούζος».

Η αντίδραση της πλευράς του Πιεμπονγκσάντ ήταν άμεση και τόνιζε ότι ο Αλαφούζος είπε το «ναι» σε… άλλη πρόταση, καθώς στη δική του δεν ανέφερε πουθενά ότι θα βάλει 27 εκατ. ευρώ μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου για την κάλυψη των χρεών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ενώ τον κατηγορούσε ανοιχτά για «επικοινωνιακά τρικ» και «προσωπικές σκοπιμότητες».

Ο Αλαφούζος επανήλθε με δήλωσή του στην εφημερίδα Livesport όπου υπογράμμισε ότι δεν σκοπεύει να μπει σε δημόσιο διάλογο με την «Pan Asia» και επεσήμανε ότι: «Εχω αποδεχθεί την πρότασή τους. Τη δεσμευτική προσφορά που μου έστειλαν με την επιστολή της 16ης Απριλίου. Αυτήν αποδέχθηκα. Είναι τόσο απλό. Τι άλλο να πω; Σε αυτό που μου έστειλαν απάντησα».

Στις πρώτες ημέρες του Μαϊου, πάντως, ο Αλαφούζος είχε δώσει τα χέρια με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο για την παραχώρηση του μάνατζμεντ της ομάδας κι όχι των μετοχών της ΠΑΕ, μια και η διεθνής κοινοπραξία του «Athens Alive» δεν σκεφτόταν να χρηματοδοτήσει την ΠΑΕ πριν προχωρήσει το συνολικό πρότζεκτ και αποκτήσει το οριστικό κυβερνητικό «οκ» για το σχέδιό της στο ΟΑΚΑ.

Η πρόταση έγινε από τον ίδιο τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, αφορούσε τη διαχείριση (μάνατζμεντ) της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και εμπεριείχε την άμεση εισροή του ποσού των 4 εκατ. ευρώ στην ΠΑΕ για τα άμεσα έξοδα κι όλα όσα επείγουν.

Και κατόπιν όσα έσοδα προέκυπταν να μοιράζονται κατά 70% προς την ομάδα και κατά 30% προς τον Αλαφούζο, ούτως ώστε να αρχίσουν να μειώνονται τα χρέη της ΠΑΕ.

Δύο ημέρες αργότερα, ωστόσο, ο Αλαφούζος επισκέφθηκε ο ίδιος τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο στα γραφεία του στη «ΒΙΑΝΕΞ» και σε μία συνάντηση που κράτησε μετά βίας ένα δεκάλεπτο, του απάντησε πως η προφορική συμφωνία τους δεν ισχύει, μετά από δεύτερες σκέψεις που έκανε.

Η αλλαγή στάσης του Αλαφούζου στην πρόταση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου είχε αποτυπωθεί λεπτομερώς από τον ίδιο, στην αποκαλυπτική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο SDNA.

«Όταν την τελευταία φορά είχαμε βρεθεί και είχαμε συμφωνήσει στο να μου δώσει τη διαχείριση για φέτος, είχε γυρίσει και μου είχε πει: "Δημήτρη, εγώ έχω δύο δρόμους. Ο ένας δρόμος είναι αν προχωρήσει του Ταϊλανδού. Ο άλλος δρόμος είναι να προσπαθήσω να μικρύνω τα χρέη, ώστε κάποια στιγμή να τον πουλήσω και να πάρω πίσω ένα κομμάτι των χρημάτων που έχω βάλει".

Καταλαβαίνω αυτή τη στιγμή ότι από τα λεφτά που ισχυρίζεται ότι έχει βάλει θέλει να πάρει πίσω 20 με 30 εκατομμύρια.

Είναι δηλαδή σαν εγώ, που η οικογένειά μου έχει βάλει άνω των 350 εκατ. τα τελευταία 25 χρόνια, να πηγαίνω μια μέρα που μπορεί να θέλω να φύγω από το μπάσκετ να ζητάω 150 εκατομμύρια, τα μισά δηλαδή από αυτά που έχω βάλει, για να τον πουλήσω. Δεν νομίζω ότι αυτά είναι λογικά πράγματα»...

Ακολούθησε «πόλεμος» των δύο πλευρών που κορυφώθηκε μετά και την απόκτηση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, με επίκεντρο το γήπεδο της Λεωφόρου, αν και πλέον είναι γεγονός ότι οι τόνοι ανάμεσά τους έχουν πέσει αισθητά.

Ταυτόχρονα, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ο δίαυλος επικοινωνίας του Αλαφούζου με την «Pan Asia» όχι μόνο είχε αποκατασταθεί πλήρως, αλλά ήταν συνεχής και αφορούσε όλες τις παραμέτρους της επικείμενης μεταξύ τους συμφωνίας.

Ο Πιεμπονγκσάντ σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» είχε τονίσει πως η «Pan Asia» είναι «πολύ προσεκτική με τα οικονομικά στοιχεία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός καθώς δεν θέλει να βρεθεί προ εκπλήξεως στο μέλλον», τη στιγμή οι φόρμουλες συμφωνίας άλλαζαν σαν τα πουκάμισα, ακόμη και την περίοδο που διενεργείτο ο οικονομικός έλεγχος της εταιρίας.

Οι δύο πλευρές ήταν πλέον ξεκάθαρο από διασταυρωμένες πληροφορίες ότι συζητούσαν περισσότερο (πλέον) για συμπόρευση στο μετοχολόγιο της ΠΑΕ, παρά για παράδοση-παραλαβή, με την «Pan Asia» να αποκτά κάποιες μετοχές και το μάνατζμεντ, κάνοντας μάλιστα και επαφές για τη στελέχωση του ποδοσφαιρικού τμήματος και της νέας διοίκησης.

Στις 4 Μαϊου ημέρα Παρασκευή, είκοσι λεπτά μετά τις 7μ.μ. με πτήση της British Airways από το Λονδίνο, ο Παϊρόζ έφτασε ινκόγκνιτο στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και αποχώρησε από την έξοδο των VIP χωρίς να έρθει σε επαφή με τους εκπροσώπους του Τύπου, για την κρίσιμη συνάντησή του με τον Αλαφούζο την επομένη.

Της συνάντησης αυτής ακολούθησε επίσημη κοινή ανακοίνωση, που επιβεβαίωνε την κατ' αρχήν συμφωνία των δύο πλευρών, μέσω του MOU που υπογράφηκε, δίχως να αναφέρονται συγκεκριμένα ποσά και όροι, με καταληκτική ημερομηνία επικύρωσης την 30η Ιουνίου 2018 και με την υποσημείωση ότι ως μοναδική εκκρεμότητα για το «deal» είναι ο οικονομικός έλεγχος της ΠΑΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των δύο πλευρών στις 5 Μαϊου του 2018:

«Ενα σημαντικό βήμα σημειώθηκε σήμερα στην κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί μεταξύ των κυρίων Ιωάννη Αλαφούζου και Παϊρόζ Πιεμπονγκσάντ εκ μέρους της Pan Asia Investments SA., στο γραφείο του πρώτου, και στην οποίαν συμμετείχαν τεχνικοί σύμβουλοι των δύο πλευρών αποφασίστηκαν τα εξής:

1. Να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες ελέγχου των οικονομικών και διοικητικών υποχρεώσεων της ΠΑΕ Παναθηναϊκός ώστε να καταστεί δυνατή η νομική κατοχύρωση των δύο πλευρών στην πορεία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου της ομάδας το οποίο σήμερα ανήκει στον κ. Ιωάννη Αλαφούζο προς τον αγοραστή Pan Asia Investments.

2. Να οριστεί ημερομηνία λήξης όλων των διαδικασιών και της μεταβίβασης των μετοχών η 30η Ιουνίου 2018.

3. Στο μεσοδιάστημα οι αποφάσεις για το μέλλον της ομάδας να λαμβάνονται από κοινού και με καλή πίστη μεταξύ των δύο πλευρών.

4. Να δοθεί στην δημοσιότητα με κοινή δήλωση των δύο πλευρών η συνάντηση, οι αποφάσεις και τα περαιτέρω βήματα, ώστε οι φίλαθλοι της ομάδας να γνωρίζουν με απόλυτη διαύγεια τα τεκταινόμενα.

Τα ανωτέρω, επισφραγίστηκαν με Σύμφωνο Αμοιβαίας Κατανόησης (MOU) το οποίο περιλαμβάνει τις προθέσεις των δύο πλευρών, την εν λόγω συμφωνία και τα βήματα που θα ακολουθηθούν έως τις 30 Ιουνίου.

Το σύμφωνο υπέγραψαν οι κ.κ. Ιωάννης Αλαφούζος και Παϊρόζ Πιεμπονγκσάντ και προβλέπει:

α. Ξεκινά αμέσως από εξειδικευμένους τεχνοκράτες ο οικονομικός και νομικός έλεγχος.

β. Επιβεβαιώνονται απολύτως οι οικονομικές δεσμεύσεις που έχουν ληφθεί από τις δύο πλευρές και οι οποίες έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί.

γ. Η τελική συμφωνία θα υπόκειται στο Αγγλικό Δίκαιο.

Τόσο ο κ. Ιωάννης Αλαφούζος όσο και ο κ. Παϊρόζ Πιεμπονγκσάντ μετά το πέρας της πολύωρης συνάντησης εξέφρασαν την ελπίδα ότι η υπεύθυνη προσπάθεια που ξεκίνησε σήμερα και θα επισφραγιστεί με την τελική συμφωνία, θα οδηγήσει τον Παναθηναϊκό σε ένα πιο αισιόδοξο και δυναμικό μέλλον».

Μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία των δύο πλευρών, ο Πιεμπονγκσάντ συνοδευόμενος από στελέχη της ΠΑΕ, μετέβη στην ιστορική έδρα της ομάδας στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και είχε την ευκαιρία να δει από κοντά όλους τους χώρους του γηπέδου.

Τη Δευτέρα 14 Μαϊου ξεκίνησε ο οικονομικός έλεγχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός με καθυστέρηση εννέα ημερών, από τους ορκωτούς λογιστές της εταιρίας Deloitte για λογαριασμό του Πιεμπονγκσάντ και τη συμβολή της Grant Thornton για λογαριασμό του Αλαφούζου.

Και τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου ο Παϊρόζ ήρθε ξανά στη χώρα μας, μαζί με τον γιο του Πιτ και το επιτελείο του.

Στο περιθώριο της νέας παρουσίας του στην Ελλάδα συναντήθηκε με τον Νίκο Νταμπίζα και τον Γιώργο Δώνη (που ήρθε μάλιστα εσπευσμένα στην Αθήνα για να τον συναντήσει), αφού προηγουμένως είχε δώσει τη συγκατάθεσή του στον Αλαφούζο για τις επιλογές αυτές.

Επιθεώρησε μαζί με τον Γκραντ τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο Κορωπί, έψαξε νομικά το θέμα της άρσης του ευρωπαϊκού αποκλεισμού της ομάδας και κρατούσε στο ακουστικό του τον Αβρααμ Γκραντ για να έρθει στην Αθήνα και να αναλάβει επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος, έχοντας πάντοτε ως βασικό σύμβουλο τον επιστήθιο φίλο του παγκοσμίου φήμης ατζέντη, Πίνι Ζαχάβι.

Εκείνη την περίοδο ο γιος του Πιτ Πιεμπονγκσάντ παραχώρησε συνέντευξη στο «Εθνος» και μεταξύ άλλων είχε τονίσει ότι «έχουμε συζητήσει κι αποφασίσει να έχω κι εγώ εμπλοκή στην ομάδα, όπως είχα και στις άλλες ομάδες που πέρασαν στα χέρια μας τα τελευταία χρόνια. Θα έχω έναν ρόλο συμβούλου του προέδρου, κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την ομάδα», ενώ έθεσε ως στόχο το «να συνδέσουμε τον Παναθηναϊκό με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες και λίγκες.

Ημασταν ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Σίτι στο παρελθόν, έχουμε μεγάλες διασυνδέσεις σε σπουδαία αγγλικά κλαμπ και ισχυρές φιλίες και δεσμούς που μπορούν να μας βοηθήσουν αφάνταστα στην προσπάθειά μας να μεγαλώσουμε ξανά τον Παναθηναϊκό. Θέλουμε να επαναφέρουμε τον Παναθηναϊκό σε υψηλό επίπεδο. Χρειάζεται λίγος χρόνος, αλλά ξέρουμε τον τρόπο και είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε. Με τις επαφές, την εμπειρία μας και το δίκτυό μας, στόχος μας είναι να αναπτύξουμε το κλαμπ και να του δώσουμε ένα πολύ πιο λαμπερό μέλλον.

Είμαστε στην τελική ευθεία για τον οικονομικό έλεγχο. Θα τον έχω στα χέρια μου λίγες μέρες πριν τη 15η Ιουνίου και μετά εκτιμώ πως θα τελειώσουμε σύντομα το θέμα της αγοράς του Παναθηναϊκού».

Πρώτα ολοκληρώθηκε ο νομικός έλεγχος στις αρχές Ιουνίου, κατόπιν έγιναν προσπάθειες για συναντήσεις με σύγχρονους παλαίμαχους όπως ο Γιώργος Καραγκούνης αλλά και με πρώην στελέχη όπως ο Σοφοκλής Πιλάβιος και ο Γιώργος Στράτος, στο πλαίσιο της επικείμενης στελέχωσης νέου Δ.Σ. και στις 12 Ιουνίου προκηρύχθηκε έκτακτο Δ.Σ. για την πραγματοποίηση Γ.Σ. στις 6 Ιουλίου με σκοπό την προκήρυξη Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου έως του ποσού των 20 εκατ. ευρώ.

Οι ενδείξεις συνηγορούσαν στο συμπέρασμα ότι το νερό είχε μπει στο αυλάκι για την ιστορική αλλαγή σκυτάλης στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, με εξαίρεση την καθυστέρηση του οικονομικού ελέγχου της εταιρίας.

Ο Παϊρόζ ήρθε ξανά στην Αθήνα τόσο το μεσημέρι της Τρίτης, 3 Ιουλίου, όσο και στις 17 του ίδιου μήνα και ενώ οι πληροφορίες για τη νέα φόρμουλα συμφωνίας με τον Αλαφούζο εμπεριείχε «συνδιοίκηση» μέχρι το τέλος της σεζόν και σταδιακή απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών μέσω Α.Μ.Κ.

Η συνάντησή τους ήταν δίωρη και αμφότεροι μετά το πέρας αυτής εμφανίζονταν σίγουροι για οριστικό «deal» στα τέλη Αυγούστου.

Εκείνη την ημέρα, μάλιστα, ο Παναθηναϊκός έδινε φιλικό ματς προετοιμασίας στην Ολλανδία με την Αλκμααρ και ο Πιτ Πιεμπονγκσάντ πήγε στο γήπεδο και παρακολούθησε το ματς στο πλευρό του Νίκου Νταμπίζα σε σουίτα του «AFAS Stadium».

Στις 22 Αυγούστου τροποποιήθηκε (και εγκρίθηκε την 1 Νοεμβρίου) «φωτογραφικά» για τον Παϊρόζ Πιεμπονγκσάντ το καταστατικό της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, έτσι ώστε να επιτρέπεται στο μετοχολόγιο της η είσοδος μη Ευρωπαίων πολιτών.

Στο τέλος του μηνός ήρθε ξανά στην Αθήνα, μέσω Κωνσταντινούπολης και συνοδευόμενος από τον Βίκτωρα Ρέστη και την 1η του Σεπτέμβρη παρευρέθηκε στο ΟΑΚΑ μαζί με τον Αβρααμ Γκραντ και παρακολούθησε το ματς του Παναθηναϊκού με τη Λαμία από «μπουθ» που βρίσκεται πάνω από τις θέσεις των VIP.

Στις 13 Σεπτεμβρίου με δηλώσεις του στην βελγική τηλεόραση, ο πρόεδρος της Μουσκρόν Πατρίκ Ντεκλέρκ ανακοίνωσε επίσημα ότι ο Παϊρόζ Πιεμπονγκσάντ πουλάει τις μισές μετοχές του, τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις του με τον Παναθηναϊκό είχαν ευτυχή κατάληξη και υπονοώντας ότι αυτός είναι και ο λόγος της απόσυρσής του.

Στις 21 του ίδιου μήνα προκηρύχθηκε Α.Μ.Κ. ύψους 10 εκατ. ευρώ, αλλά το Σάββατο 6 Οκτωβρίου του 2018 οι δύο πλευρές υπέγραψαν το πολυσέλιδο κείμενο της μεταξύ τους συμφωνίας για την είσοδο του Ταϋλανδού επιχειρηματία στο μετοχικό σχήμα της ΠΑΕ, σε ένα ακόμα διαφορετικό πλαίσιο.

«Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις υπεγράφη το Σάββατο (6/10/2018) συμφωνία μεταξύ του κ. Ιωάννη Αλαφούζου και της εταιρείας PAN ASIA INVESTMENTS LTD, συμφερόντων του Ταϋλανδού επιχειρηματία Pairoj Peimpongsant.

Ο κ. Ιωάννης Αλαφούζος συμφώνησε στην μεταβίβαση του ήμισυ των μετοχών που κατείχε στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ολοκληρώνοντας έτσι την πρώτη φάση της πρόθεσής του να εισέλθουν νέοι επιχειρηματίες στην ΠΑΕ.

Ο κ. Ιωάννης Αλαφούζος ήταν και παραμένει συνεπής στην υπόσχεση που έδωσε από την αρχή, να παραδώσει τον Παναθηναϊκό καθαρό από τα χρέη στα οποία είχε δεινώς περιέλθει όταν τον ανέλαβε.

Με νέα πλέον δυναμική και συλλογικές προσπάθειες, οι οποίες θα συνεχιστούν, ο Παναθηναϊκός γίνεται πιο δυνατός να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά του».

Ο όγκος της συμφωνίας που υπογράφηκε ήταν περισσότερες από 100 σελίδες και μεταξύ άλλων περιγράφονταν ο τμηματικός τρόπος καταβολής του τιμήματος έναντι του οποίου ο Παϊρόζ θα έκανε δικές του – σε πρώτη φάση – τις μισές μετοχές της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι μεταξύ του Αλαφούζου και του Παϊρόζ υπήρχε δέσμευση για άμεση καταβολή ποσού 1 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση δίκην «προκαταβολής», προκειμένου ο Ταϊλανδός επιχειρηματίας να δείξει τις προθέσεις του, άλλο 1,5 εκατ. ευρώ στα τέλη Οκτώβρη και εν συνεχεία με μεγαλύτερα ποσά.

Μία ακόμη φόρμουλα δηλαδή, αυτή τη φορά για το 50% των μετοχών του Αλαφούζου που επιβεβαίωνε την πρόθεση συνύπαρξης των δύο ανδρών σε πρώτο τουλάχιστον στάδιο, αλλά και που προκαλούσε εύλογες απορίες για το πως από τα 27+20 εκατ. ευρώ, πήγαμε στα 27, από εκεί στα 20 και κατόπιν 10 εκατ. ευρώ, ενώ το συμφωνητικό φέρετε να εμπεριείχε μόλις 1+1,5 εκατ. ευρώ…

Το οξύμωρο είναι ότι, σύμφωνα με τον ίδιο τον Αλαφούζο, ο Πιεμπονγκσάντ έχει δώσει το 1 εκατ. ευρώ στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, παρότι στη συνέχεια εξαφανίστηκε από προσώπου γης!

Το σίγουρο είναι ότι στην Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου που έκλεισε τη Δευτέρα τις 21 Ιανουαρίου, η πλευρά του Ταϊλανδού δεν έβαλε ούτε ένα ευρώ και δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα για να ξεκινήσει η μεταβίβαση του 50% των μετοχών που έχει στην κατοχή του ο Γιάννης Αλαφούζος, ο οποίος άρχισε να επικοινωνεί τον προβληματισμό του στα μέσα του Νοέμβρη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν απαντάει ούτε στα «sms» που του στέλνει.

Την ίδια χρονική στιγμή άρχισαν να προκύπτουν προβλήματα στη Μουκρόν, οι βελγικές αρχές έκαναν έφοδο στα γραφεία της στο πλαίσιο έρευνας για ξέπλυμα χρήματος, ενώ μπήκε στο στόχαστρο των Football Leaks λόγω της εμπλοκής του Ισραηλινού μεγαλοατζέντη Πίνι Ζάχαβι σε αυτήν, παρά το ασυμβίβαστο που ορίζει ο βελγικός νόμος για τους ατζέντηδες.

Ομως αυτή η εξέλιξη δεν φαίνεται να επηρεάζει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στο ποδόσφαιρο, απλώς στρέφει αλλού το επενδυτικό του βλέμμα για άγνωστους λόγους, με πιο πρόσφατο το δημοσίευμα της ρουμανικής εφημερίδας Gazeta Sporturilor που τον εμφανίζει έτοιμο να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Ντιναμό Βουκουρεστίου έναντι 6,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το χρονικό του φιάσκου!