MENU

Η φετινή σεζόν άρχισε με τον χειρότερο τρόπο για τον Ολιβιέ Ζιρού, ο οποίος δεν περνά και την καλύτερη περίοδο της ποδοσφαιρικής καριέρας του. Δεν είναι, προφανώς, καθόλου εύκολο για έναν πρωταθλητή κόσμου, για τον βασικό επιθετικό της εθνικής ομάδας της Γαλλίας να «γυαλίζει» τον πάγκο παρακολουθώντας έναν πιτσιρικά να κάνει… όργια στο γήπεδο.

«Δεν θέλω να είμαι αναπληρωματικός του Έιμπραχαμ» είπε ξεκάθαρα πριν από μερικές ημέρες ο Ζιρού, αλλά μια που το είπε και μια που συνέχισε να είναι η ρεζέρβα του. Διότι, ο Φρανκ Λάμπαρντ δείχνει πως δεν καταλαβαίνει από φίρμες, ειδικά όταν οι μικροί του τον δικαιώνουν.

Ο Λάμπαρντ, ο οποίος ανέλαβε το φετινό καλοκαίρι, την τεχνική ηγεσία της ομάδας στην οποία έγραψε ιστορία ως ποδοσφαιριστής ήταν αυτός που αποφάσισε να δώσει το «9» στον Έιμπραχαμ, έναν ποδοσφαιριστή ο οποίος αποτελεί «προϊόν» των ακαδημιών των «μπλε», μια φανέλα που τα τελευταία χρόνια φόρεσαν ο Μοράτα, ο Ιγουαΐν, ο Φαλκάο, ο Τόρες, δηλαδή παίκτες που δεν ξετρέλαναν το «Στάμφορντ Μπριτζ» με τις εμφανίσεις τους. Και η… κατάρα της μπλε φανέλας με το νούμερο «9» φαίνεται πως έσπασε!

Ο Λάμπαρντ, βέβαια, δεν είχε και πολλές επιλογές φέτος το καλοκαίρι. Ανέλαβε την Τσέλσι στην οποία έχει επιβληθεί απαγόρευση μεταγραφών. Επομένως, έπρεπε να στηριχτεί στο υπάρχουν ρόστερ και επίσης να αξιολογήσει τους πάρα πολλούς δανεικούς της ομάδας, που ήταν σκορπισμένοι από ΄δω και από ΄κει.

Ο Έιμπραχαμ πήγε στις ακαδημίες της Τσέλσι το 2004, δηλαδή στα επτά του χρόνια, προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα το 2016 και από εκεί και πέρα έπαιξε τρεις σεζόν ως δανεικός στη Μπρίστολ, στη Σουόνσι και στην Άστον Βίλα. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο Λάμπαρντ δεν ήταν ο πρώτος προπονητής που τον ξεχώρισε και μίλησε γι’ αυτόν.

Ο Αντόνιο Κόντε τον είχε πάρει στην προετοιμασία της Τσέλσι και είχε μιλήσει με θερμά λόγια γι’ αυτόν. «Ο Έιμπραχαμ είναι ένας ακόμα παίκτης που αποτελεί το μέλλον της Τσέλσι. Είναι πολύ νέος. Τον είδα μόλις για μία εβδομάδα στην προετοιμασία στην Αμερική. Τότε αποφασίσαμε να τον στείλουμε δανεικό ώστε να παίζει και να αποκτήσει εμπειρία. Έχει τρομερή προοπτική» έλεγε ο Κόντε για τον 21χρονο σήμερα ποδοσφαιριστή.

«Πιστεύω ότι η ακαδημία δουλεύει πολύ καλά. Στην πρώτη ομάδα υπάρχει ο Τσαλομπά, ο Άινα, ο Σολάνκε, ο Λόφτους-Τσικ. Μπορείτε να δείτε πως υπάρχει μέλλον και αυτό είναι θετικό. Είναι σημαντικό να κοιτάζουμε το παρόν και να δουλεύουμε. Όταν αξίζουν να παίζουν, θα παίζουν» είχε συμπληρώσει ο Ιταλός προπονητής όταν είχε αναλάβει τους Λονδρέζους και αυτό το υλικό είναι που σήμερα δικαιώνει τον Λάμπαρντ.

Και να φανταστεί κανείς ότι η σεζόν άρχισε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο για τον Έιμπραχαμ, ο οποίος έχασε το τελευταίο πέναλτι στο παιχνίδι του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ κόντρα στη Λίβερπουλ με τους «κόκκινους» να κατακτούν το τρόπαιο στην Κωνσταντινούπολη.

«Ήμουν πλημμυρισμένος από διάφορα συναισθήματα. Έχω αναλάβει και στο παρελθόν εκτελέσεις και μάλιστα σημαντικές. Δέχτηκα επίθεση αλλά είχα τη στήριξη του Φρανκ Λάμπαρντ και όλων των συμπαικτών μου. Θυμάμαι που συνομίλησα με τη μητέρα μου. Ήταν φορτισμένη και έκλαιγε. Αναρωτιόταν γιατί να τύχει σε μένα αυτό…» έλεγε τότε.

Από τη «Vodafone Arena» πριν από έναν μήνα ως το «Μολινό» ο Έιμπραχαμ έχει κάνει όχι μόνο τη μαμά του, αλλά όλους τους οπαδούς της Τσέλσι να χαμογελούν με τα κατορθώματά του.

Χθες κόντρα στη Γουλβς πέτυχε τρία γκολ και έγινε ο νεότερος παίκτης στην ιστορία της Τσέλσι που πετυχαίνει χατ τρικ (ο Εντέν Αζάρ είχε… πατήσει τα 23 όταν το κατάφερε το 2014 με αντίπαλο τη Νιούκαστλ) και επίσης πιο νέος Άγγλος που κατάφερε μια τέτοια επίδοση μετά τον Οκτώβριο του 2015 και τον Ραχίμ Στέρλινγκ.

Και να ήταν μόνο αυτό... Μόνο ο Κριστιάνο Ρονάλντο (2006) και ο Ντέλε Άλι (2017) είχαν καταφέρει να σημειώσουν δύο ή περισσότερα γκολ σε τρία συνεχόμενα παιχνίδια στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ! Από χθες τους κάνει… παρέα και ο Έιμπραχαμ.

Σε ηλικία 21 ετών και 347 ημερών είναι ο πρώτος σκόρερ φέτος στο αγγλικό πρωτάθλημα, χάρη στα επτά γκολ σε πέντε παιχνίδια. Απαραίτητη σημείωση ότι όλα τα γκολ της Τσέλσι τη φετινή σεζόν τα έχουν πετύχει ο Έιμπραχαμ και η… συμμορία του: τρία ο Mάουντ και ένα ο Τομόρι. Δηλαδή, τρεις Άγγλοι από τις ακαδημίες της ομάδας.

Ο προηγούμενος Άγγλος ποδοσφαιριστής που είχε κάνει χατ τρικ με τη φανέλα της Τσέλσι ήταν ο… Φρανκ Λάμπαρντ κόντρα στη Μπόλτον το 2011. Ένας κύκλος έκλεισε. Ο Έιμπραχαμ άνοιξε έναν καινούργιο.

https://www.youtube.com/embed/PJR_1u2C5g4
https://www.youtube.com/embed/2tj5hyOCWAQ
https://www.youtube.com/embed/T5fp7FV8_3M
Τάμι Έιμπραχαμ: Κι αν βγουν αληθινές οι προφητείες…