MENU

Η ΑΕΚ δεν μπορεί να προκριθεί. Οι απουσίες της είναι πολλές και δυσαναπλήρωτες: Ανέστης, Βράνιες, Τσόσιτς, Χουλτ, Γιόχανσον, Μοράν, Κονέ, Μάνταλος, Λόπες Λιβάγια και… ένα δεξί μπακ θα έφτιαχναν μια ενδεκάδα που θα διεκδικούσε το πρωτάθλημα στην Ελλάδα.

Ναι, αλλά οι «κιτρινόμαυροι» έμαθαν να ζουν με τις απουσίες όλη τη χρονιά και να τις υπερνικούν. Με αυτές πέρασαν την Κλαμπ Μπριζ, με αυτές έμειναν αήττητοι στον όμιλο της Μίλαν, με αυτές νίκησαν τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό τρεις φορές, με αυτές παραμένουν αήττητοι σε τρεις διοργανώσεις εδώ και 24 ματς.

Η ΑΕΚ δεν μπορεί να προκριθεί. Το 1-1 στην Αθήνα δεν είναι σκορ πρόκρισης και η τελευταία νίκη της Φλεβάρη στην Ευρώπη ήταν το 1977, η πιο πρόσφατη φορά που βρέθηκε στους «16» το 2002-03.

Ναι, αλλά η Ένωση φέτος δεν ηττήθηκε στο Μπριζ, νίκησε στην Ριέκα, απέσπασε δύο ιστορικά 0-0 από την Μίλαν, προκρίθηκε μέσα στην Βιέννη, «τρέχει» αήττητο σερί εννέα αναμετρήσεων στο Europa League, το δεύτερο μεγαλύτερο της ευρωπαϊκής Ιστορίας της.

Η ΑΕΚ δεν μπορεί να προκριθεί. Το μυαλό της είναι στο πρωτάθλημα, το πρώτο που διεκδικεί έπειτα από μια δεκαετία, δευτερευόντως στο Κύπελλο, ακολουθεί πολύ δύσκολος αγώνας στο Περιστέρι, μετά ημιτελικός στην Λάρισα σε μια εβδομάδα.

Ναι, αλλά στο DNA του συλλόγου είναι τα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1969, το έπος της αρμάδας των Μπάρλου – Φάντρονκ έως τα ημιτελικά του UEFA το 1977, η πρώτη παρουσία ελληνικής ομάδας σε όμιλο Τσάμπιονς Λιγκ το 1994, η πίκρα εκείνο το βράδυ του Μαρτίου με την Λοκομοτίβ στην Μόσχα, μπορεί ποτέ να είναι η Ευρώπη αγγαρεία και υποχρέωση για «της Ρεάλ το φόβητρο»;

Η ΑΕΚ δεν μπορεί να προκριθεί. Με το ζόρι συγκροτεί μια «κανονική» ενδεκάδα με σχετική εμπειρία και ως επί το πλείστον καταπονημένους ποδοσφαιριστές, οι εφεδρείες δεν επαρκούν, ο πάγκος της είναι αδύναμος απέναντι σε μια ομάδα με 17 διεθνείς και την πολυτέλεια να αφήνει εκτός τους Ζαμπράνο, Μποκανί.

Ναι, αλλά ο Δικέφαλος Αετός απέκλεισε την Κλαμπ Μπριζ με τον Κλωναρίδη στην επίθεση, δεν δέχθηκε γκολ στο «Σαν Σίρο» με τον Τζανετόπουλο στόπερ, πανηγύρισε στην Βιέννη με τον Τσιντώτα να κάνει ντεμπούτο στην Ευρώπη, ισοφάρισε στο πρώτο μας με τον ξεχασμένο Αϊντάρεβιτς, νίκησε στο Καραϊσκάκη με το πρώτο γκολ στο πρωτάθλημα ενός παιδιού αγέννητου όταν το σήκωσε για τελευταία φορά, έχει αμυντικούς που κάνουν χατ-τρικ σε ένα ημίχρονο και άσους σαν τον Γκάλο και τον Λάζαρο που στα 31+ παίζουν σαν έφηβοι.

Η ΑΕΚ δεν μπορεί να προκριθεί. Ο προπονητής της, Μανόλο Χιμένεθ, είναι φοβικός, στερείται ψυχραιμίας, δεν κατεβάζει σωστές ενδεκάδες και τρέχει μετά να κάνει αλλαγές, πετάει πάντα το πρώτο ημίχρονο, πρέπει να δεχθεί γκολ για να αντιδράσει, βάζει τον Μπακάκη στόπερ και αριστερό μπακ, δεν δήλωσε τον Χουλτ στην ευρωπαϊκή λίστα.

Ναι, αλλά το θάρρος και το πείσμα του τεχνικού από την Ανδαλουσία, με τις συχνές εκρήξεις θυμού και πέντε νίκες επί του Ολυμπιακού σε έναν χρόνο, σήκωσε μια πεθαμένη ομάδα τον Γενάρη του 2017. Αυτός πήρε την ΑΕΚ από μειονεκτική θέση σε σχέση με την Ξάνθη για την είσοδο στα Πλέι Οφ και την έχει μέσα σε τρεις στόχους, 90 λεπτά μακριά από τους «16» του Europa League, μονοψήφιο αριθμό νικών (φυσιολογικά) από την κατάκτηση του νταμπλ.

H AEK δεν μπορεί να προκριθεί. Θα τεθεί αντιμέτωπη όχι μόνο με έναν ισχυρό αντίπαλο, αλλά και με το πολικό ψύχος της ουκρανικής πρωτεύουσας, στο «άντρο» ενός φανατισμένου κοινού, οι σκληροπυρηνικοί του οποίου ερωτοτροπούν ανοιχτά με την Άκρα Δεξιά.

Ναι, αλλά αν υπάρχει μια ομάδα στην Ευρώπη που μπορεί να ανάψει φλόγα από την παλιά της σπίθα και να βάλει φωτιά στο παγωμένο και αχανές Στάδιο της Ντιναμό, αυτή είναι η φετινή version της Ένωσης, οι οργανωμένοι οπαδοί της οποίας διατρανώνουν ότι «αγαπούν την ΑΕΚ, μισούν τον ρατσισμό και τον φασισμό» και η Original 21 για μια ακόμη φορά το βράδυ της Πέμπτης δεν θα μετράει χιλιόμετρα απόστασης, αλλά τα λεπτά μέχρι να αρχίσει η μεγάλη μάχη σε κερκίδα και χορτάρι.

Μπορεί να προκριθεί η ΑΕΚ; Η ψυχρή λογική του ποδοσφαίρου, η γλώσσα των αριθμών, τα τεφτέρια με τα νούμερα και τα στατιστικά λένε όχι. Στις στοιχηματικές εταιρίες, η πρόκρισή της «παίζεται» στο 3.00 και πάνω, οι Ουκρανοί ξεσκονίζουν τα κοστούμια τους για την κλήρωση της Παρασκευής στην Νιόν. Ένα μόνο πράγμα μπορεί να γείρει την πλάστιγγα υπέρ της αποδεκατισμένης και κουρασμένης ελληνικής ομάδας: Το θάρρος. Η ΑΕΚ πρέπει να μπει απόψε το βράδυ στο «Ολιμπίσκι» και να κάνει σαματά, να δώσει μάχη για κάθε μπαλιά, να πηδήξει πιο ψηλά, να τρέξει πιο γρήγορα, να κλωτσήσει πιο δυνατά, να το θέλει περισσότερο από την Ντιναμό, να αφήσει την ψυχή της στο χορτάρι σαν να γύρισε ο χρόνος στο 1998 και μπορεί να παίξει ξανά τις καθυστερήσεις του αγώνα με την Λοκομοτίβ. «Θαρσείν χρη» και αν χρειαστεί να πέσετε, ας πέσετε μαχόμενοι έως το τελευταίο δευτερόλεπτο, γιατί ακόμα και στο υψηλό ευρωπαϊκό επίπεδο, ακόμα και στο παγωμένο Κίεβο, κανείς δεν πρέπει να πετάει όπου τολμούν οι Αετοί…

Όπου τολμούν οι Αετοί...