Οι επιλογές των ξένων παικτών καταδεικνύουν την αποφυγή ρίσκου, καθώς φέτος δεν υπάρχει ούτε ένας «πρωτάρης» Αμερικανός. Και στις προηγούμενες σεζόν η συντριπτική πλειοψηφία των ξένων του έπαιζε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με το σκάουτινγκ να βασίζεται κυρίως στο βίντεο και όχι στην ιδιοίς όμμασι εικόνα.
Ενδεικτικά, την τελευταία τετραετία ο Άρης είχε αποκτήσει συνολικά 36 ξένους παίκτες, εκ των οποίων οι 30 εξ αυτών ήταν rookies στο ελληνικό πρωτάθλημα. Έπαιζαν δηλαδή για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με τον τότε κόουτς Γιάννη Καστρίτη να μην έχει πλήρη εικόνα αυτών των παικτών και έτσι η απόκτησή τους πάντα ενείχε υψηλό ποσοστό ρίσκου. Πόσω μάλλον όταν αρκετοί από αυτούς προερχόντουσαν απευθείας από τα κολέγια των ΗΠΑ.
Αντίθετα, οι υπόλοιποι μόλις έξι ξένοι (Ντε Τζούλιους και Τζούστον το 2024-25, Γκάλινατ και Σανόγκο το 2023-24, Μήτρου-Λονγκ το 2022-23 και Χάνλαν το 2021-22), που είχαν αγωνιστεί πρωτύτερα στην Ελλάδα, απέδωσαν τα αναμενόμενα και ήταν εκ των διακριθέντων της εκάστοτε χρονιάς.
Έτσι, φέτος οι «κιτρινόμαυροι», έχοντας και μεγαλύτερη πλέον οικονομική άνεση στην εποχή Σιάο, κινήθηκαν μεταγραφικά σε γνώριμους στα ελληνικά δεδομένα ξένους παίκτες. Από τους έξι ξένους, με τους οποίους έχει συμφωνήσει ο Άρης, οι τρεις έχουν παίξει στην GBL: Ο Κουλμπόκα με τον Προμηθέα (2022-23), o Χάρελ ξανά με τον Άρη (2023-24) και με το Μαρούσι (2024-25) και ο Φόρεστερ με τον ΠΑΟΚ (2024-25). Αν προσθέσουμε και τον Μήτρου-Λονγκ (ΠΑΟΚ, Aπόλλων, Άρης, Περιστέρι), ο οποίος έχει πλέον ελληνικό διαβατήριο, τότε φτάνουμε στους τέσσερις μη γηγενείς παίκτες.
Τζόουνς, Φορμπς και Ίνοχ θα είναι οι τρεις πρωτοεμφανιζόμενοι στην Ελλάδα -έως ότου αποκτηθεί και ο επόμενος ξένος- που βέβαια πρόκειται για πολύ έμπειρους παίκτες. Ο Τζόουνς στα 31 του με επταετή ευρωπαϊκή εμπειρία, ο Φορμπς στα 32 του με επταετή εμπειρία και πλούσιες παραστάσεις στο ΝΒΑ και ο 28χρονος Ίνοχ με πενταετή θητεία στην Ευρώπη. Ένα ακόμα σημείο που ξεχωρίζει, είναι πως δεν αποκτήθηκε κανένας παίκτης από κολέγιο των ΗΠΑ, κάτι που υποδεικνύει πως οι Θεσσαλονικείς ποντάρουν στην εμπειρία, δίχως να έχουν πρόθεση να… τζογάρουν με έναν ταλαντούχο και νεαρό μεν, αλλά άγνωστο αθλητή.
Ως εκ τούτου, ο Άρης, με τον Νίκο Ζήση και τον Μπόγκταν Κάραϊτσιτς επικεφαλής των μεταγραφικών κινήσεων, επένδυσε σε μεγάλο βαθμό σε παίκτες γνώστες της ελληνικής πραγματικότητας και που ξέρει τι μπορεί να δώσει ο καθένας, έχοντας δείξει τα διαπιστευτήριά τους.
Παράλληλα, ο Άρης φαίνεται πως επενδύει και στη χημεία. Η παραμονή των Μποχωρίδη, Γκιουζέλη και οι επιστροφές των Πουλιανίτη, Μήτρου-Λονγκ και Χάρελ, οι οποίοι έχουν ζήσει τη Θεσσαλονίκη και τη δυναμική της ομάδας και του Παλέ, αποτελούν κομμάτια που μπορούν να ενώσουν πιο εύκολα το παζλ του φετινού Άρη.
Σε αντίθεση πάντως με το σκεπτικό επιλογής των παικτών, οι κιτρινόμαυροι κινήθηκαν στο άλλο άκρο στο ζήτημα του προπονητή. Ο Μπόγκνταν Κάραϊτσιτς θα ξεκινήσει στον Άρη την πρώτη του ουσιαστικά δουλειά ως head coach, καθώς τα προηγούμενα χρόνια ήταν βοηθός σε Παρτιζάν, Μέγκα Μπάσκετ, Ερυθρό Αστέρα και Λοκομοτίβ Κουμπάν, δίπλα όμως σε καταξιωμένους προπονητές όπως ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο Σάσα Ομπράντοβιτς. Τόσο ο ίδιος για τον Άρη, όσο και αντίστροφο, αποτελούν ένα στοίχημα. Το πώς θα λειτουργήσει το φετινό πολύ ενδιαφέρον πρότζεκτ του Άρη θα φανεί στο παρκέ…