Ο παγκόσμιος πρωταθλητής της Φόρμουλα 1 είναι πολύ ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ, στέλνει μηνύματα για κινητοποιήσεις σε αντιρατσιστικές διαμαρτυρίες.
Ο Χάμιλτον δεν έμεινε στα λόγια και στις αναρτήσεις. Βγήκε και ο ίδιος στο δρόμο για να στείλει πιο βροντερό μήνυμα κατά των διακρίσεων και για να φωνάξει πως οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία.
«Πήγα στο Χάιντ Παρκ για την ειρηνική διαμαρτυρία και ήμουν τόσο υπερήφανος που έβλεπα τόσα πολλά άτομα από όλες τις φυλές και τα υπόβαθρα που υποστηρίζουν αυτό το κίνημα. Ήμουν υπερήφανος που ήμουν εκεί για να αναγνωρίσω και να υποστηρίξω το κίνημα της μαύρης ζωής και την μαύρη κληρονομιά μου» έγραψε αμέσως μετά στο instagram ο έξι φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, ο οποίος είχε ανακοινώσει νωρίτερα σε συνέντευξή του στους «Sunday Times» την πρόθεσή του να συστήσει μία επιτροπή, με στόχο την προσέλκυση περισσότερων μαύρων στα αθλήματα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, συμπεριλαμβανομένης της μελέτης της επιστήμης, της τεχνολογίας και των μαθηματικών.
«Ο καιρός που υποκρινόμασταν έχει τελειώσει. Ελπίζω ότι η επιτροπή θα επιτρέψει να γίνουν πραγματικές, απτές και μετρήσιμες αλλαγές. Όταν θα κοιτάζω πίσω, σε είκοσι χρόνια, θέλω να δω ένα άθλημα που, αφού έδωσε ένα τόσο ντροπαλό μικρό μαύρο αγόρι από το Στιβενέϊτζ, έχει γίνει τόσο διαφορετικό όσο ο περίπλοκος και πολυπολιτισμικός κόσμος στον οποίο ζούμε».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Βρετανός πιλότος μίλησε και για τις δικές του δύσκολες στιγμές ως μαύρος.
«Οταν πρωτοξεκίνησα στα καρτ, τα παιδιά μού πετούσαν αντικείμενα επειδή ήμουν μαύρος. Αργότερα με κορόιδευαν φτιάχνοντας αυτοσχέδια μαύρα πρόσωπα. Σε ένα από τα πρώτα μου γκραν πρι το 2007 κάποιοι με αποδοκίμαζαν μόνο και μόνο επειδή ήμουν μαύρος. Ακόμα και τώρα, στην ομάδα μου τη Mercedes, αλλά και στη Φόρμουλα 1 γενικά, είμαι ένας από τους ελάχιστους μαύρους κι έτσι δεν μπορεί κανείς να καταλάβει πώς ένιωθα» είπε.
Από τις πρώτες στιγμές μετά τη δολοφονία του άοπλου αφροαμερικανού από αστυνομικά στη Μινεάπολη ο Χάμιλτον έδειξε συγκλονισμένος και προβληματισμένος.
«Η εβδομάδα που πέρασε ήταν τόσο... σκοτεινή, δεν κατάφερα να συγκρατήσω τα συναισθήματά μου. Ένιωσα τόσο θυμό, θλίψη και δυσπιστία σε αυτά που έχουν δει τα μάτια μου. Είμαι τελείως πλημμυρισμένος με οργή όταν βλέπω μια τέτοια κατάφωρη περιφρόνηση για τις ζωές των ανθρώπων μας. Η αδικία που βλέπουμε να αντιμετωπίζουν οι αδελφοί και οι αδελφές μας σε όλο τον κόσμο ξανά και ξανά είναι αηδιαστική και ΠΡΕΠΕΙ να σταματήσει.
Όσοι από εμάς είμαστε μαύροι, καφέ ή ενδιάμεσοι το βλέπουμε κάθε μέρα και δεν πρέπει να αισθανόμαστε σαν να γεννηθήκαμε ένοχοι, να μην ανήκουμε ή να φοβόμαστε τη ζωή μας με βάση το χρώμα του δέρματός μας. Δυστυχώς, η Αμερική δεν είναι το μόνο μέρος όπου ζει ο ρατσισμός και συνεχίζουμε να αποτυγχάνουμε ως άνθρωποι όταν δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε το σωστό. Μην μένετε σιωπηλοί, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός σας. Black Lives Matter» είχε γράψει τότε στο instagram.
Ο Χάμιλτον δεν έμεινε σιωπηλός, ο Χάμιλτον κατέβηκε στο δρόμο για να διαδηλώσει και τα μηνύματά του και οι ενέργειές του βρέθηκαν στο στόχαστρο.
Ο Νάιτζελ Φάρατζ τον κατηγόρησε ευθέως για υποκρισία. Ο Βρετανός ακροδεξιός πολιτικός, ευρωβουλευτής σήμερα, γνωστός για τις ρατσιστικές απόψεις του ήταν ο πρώτος που... επιτέθηκε στον Χάμιλτον. Ο Φάρατζ υποστήριξε πως θα ήταν καλύτερο ο πιλότος της Φόρμουλα 1 να σωπάσει ή να κοιτάξει δίπλα του, εκεί που δουλεύει αντί να συμπεριφέρεται υποκριτικά.
«Όπως λέει ο Ρίτσαρντ Λίτλτζον (σ.σ. Βρετανός δημοσιογράφος) επικρότησε την καταστροφή αγαλμάτων και κάλεσε για την αφαίρεση όλων των ''ρατσιστικών συμβόλων'' σε όλο τον κόσμο. Πληρώνεται 40 εκατομμύρια λίρες το χρόνο από τη Mercedes, μια εταιρεία που βγάζει τεράστια κέρδη από τη σκλαβιά. Θα σταματήσει ποτέ αυτή η υποκριτική άγνοια;» έγραψε ο Φάρατζ στο twitter με μέλη της παράταξής του να το αναπαράγουν και να σημειώνουν, μάλιστα, ότι Mercedes είχε και ο Αδόλφος Χίτλερ.
Την ίδια ώρα γίνεται συντονισμένη... επίθεση στους λογαριασμούς του Χάμιλτον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τους (ακροδεξιούς) υποστηρικτές της αντι-καμπάνιας «Αll lives matter» (Οι ζωές όλων έχουν σημασία), οι οποίοι σχολιάζουν αρνητικά τις ενέργειες και τις δηλώσεις του Βρετανού οδηγού.
Ο ίδιος ο Χάμιλτον, βέβαια, δεν τα παρατάει και δεν προτίθεται να σιωπήσει. «Συνεχίζουμε. Δεν σταματάμε τη μάχη» είναι η απάντησή του. Επειδή είναι διάσημος και εκατομμυριούχος του αφαιρείται το δικαίωμα να έχει δημόσιο λόγο; Μα ο Χάμιλτον, όπως και ο Μάρκους Ράσφορντ ή ο Ραχίμ Στέρλινγκ, όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ή ο Στεφ Κάρι είναι αυτοί που πρέπει να βγαίνουν μπροστά και να φωνάζουν όταν καταπατούνται ανθρώπινα δικαιώματα. Η δική τους εικόνα και το δικό τους μήνυμα είναι πάντα πιο δυνατό και είναι αυτό που μπορεί να κινητοποιήσει και να ξεσηκώσει.