Η Δανάη Μπακογιάννη ξεκίνησε εντυπωσιακά την προσπάθειά της στα 100μ. εμπόδια, καθώς με χρόνο 13.44 βελτίωσε εκ νέου το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ Κ18 (13.52), τερμάτισε δεύτερη στη σειρά της και πέρασε στα ημιτελικά με την έκτη επίδοση των προκριματικών. Στο ίδιο αγώνισμα, η Ελένη Τσιάγγου με 13.77 κατετάγη 26η και έμεινε για δύο εκατοστά του δευτερολέπτου εκτός συνέχειας.
Την έκτη θέση στον τελικό του μήκους κατέλαβε η Βάλια Παυλακάκη, κατά την 3η ημέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στίβου Κ18, που διεξάγεται στο Ριέτι της Ιταλίας. Η 16χρονη αθλήτρια του ΑΟ Κάλλιστος είχε καλύτερο άλμα στα 6,06μ., στην δεύτερη προσπάθειά της, και έβαλε τις βάσεις για ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις στο μέλλον, δεδομένου ότι είναι δύο χρόνια μικρότερη από το ηλικιακό όριο της συγκεκριμένης κατηγορίας. Η Παυλακάκη είχε άλλο ένα άλμα πάνω από τα έξι μέτρα (6,04μ. στην τελευταία προσπάθεια), ενώ το βάθρο απαιτούσε υπέρβαση, καθώς την τρίτη θέση πήρε η Ισπανίδα Γκιφτ Οκουνρόμπο με 6,21μ. Νικήτρια αναδείχθηκε η Τσέχα Κριστίνα Ζαχόροβα με 6,47μ. και δεύτερη ήταν η Λετονή Εμίλια Μπραούνα με 6,24μ.
Διπλή εκπροσώπηση θα έχει η χώρα μας το βράδυ (20:10) στον τελικό των 200μ. κοριτσιών. Τόσο η Μαριαλίνα Κοκόση με 23.97, όσο και η Φανή Μαρκούλη με 23.90, τερμάτισαν στην τρίτη θέση της σειράς τους, αλλά ήταν οι δύο ταχύτερες μεταξύ αυτών που δεν προκρίθηκαν απευθείας και έτσι πέρασαν στον τελικό, ως όγδοη και έβδομη αντίστοιχα.
Στην τελευταία προσπάθεια εξασφάλισαν το εισιτήριο για τον αυριανό (19/7) τελικό του τριπλούν οι Δημήτρης Μουμούρης και Μιχάλης Δελιντζόγλου, αλλά με τελείως διαφορετικό τρόπο. Ο Μουμούρης, μετά από δύο μέτρια άλματα, πέτυχε στην τελευταία του προσπάθεια 15,30μ., έπιασε το όριο πρόκρισης (15,10μ.) και πέρασε με την τρίτη καλύτερη επίδοση, ενώ ο Δελιντζόγλου κατάφερε με 14,77μ. να προκριθεί ως 12ος στον τελικό, για μόλις ένα εκατοστό.
Στα 200μ. των αγοριών, ο Νίκος Σαλίβερος με 21.35 και ο Γκέρσι Σουλεϊμάνι με 21.67 κατετάγησαν στη 15η και 19η θέση των ημιτελικών αντίστοιχα, οπότε στρέφουν πλέον αποκλειστικά την προσοχή τους στην αυριανή (19/7) σκυταλοδρομία. Η Εύη Γκαρτζώνη τερμάτισε έβδομη στη σειρά της στα 800μ. με 2:11.55 και κατετάγη 14η στους ημιτελικούς, ο Χάρης Βασιλείου ήταν 19ος στον ακοντισμό με 61,92μ. και ο Βαγγέλης Θαλασσινάκης τερμάτισε έκτος στην 3η προκριματική σειρά των 110μ. εμπόδια με 14.01 και στο σύνολο κατετάγη 28ος.