MENU
Google Logo

Προσθέστε το sdna.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Η τοποθέτησή του σχολιάστηκε περισσότερο από κάθε άλλου μετά την άνανδρη επίθεση που δέχτηκε ο Θανάσης Τζήλος το πρωί της περασμένης Τετάρτης (19/12) έξω από το σπίτι του. Τρεις κουκουλοφόροι έστησαν ενέδρα στον Λαρισαίο ρέφερι και τον ξυλοκόπησαν άγρια, προκαλώντας σοκ στο πανελλήνιο με τη βαναυσότητα που ενήργησαν.

Ο Βαγγέλης Κιοτζένης, με... πολλά χιλιόμετρα στα ελληνικά γήπεδα κι από τις πλέον αξιόλογες "σφυρίχτρες", με μεγάλη εμπειρία μεταξύ άλλων και στη Superleague (αποχώρησε από την ενεργό δράση το περασμένο καλοκαίρι) δεν έκρυψε τον θυμό του για ό,τι συνέβη. Με την οργή του να... ξεχειλίζει, χρησιμοποίησε πράγματι βαριές εκφράσεις για τους δράστες και τους ηθικούς αυτουργούς της αποτρόπαιας πράξης.

Ποιος όμως μπορεί να τον ψέξει; Ο ίδιος εξάλλου, παρότι είχαν περάσει κάποια 24ωρα από την επίμαχη ανάρτησή του στο facebook που συζητήθηκε έντονα και την επίθεση στον Τζήλο, δηλώνει απόλυτα συνειδητοποιημένος κι όπως χαρακτηριστικά μας λέει, δεν παίρνει πίσω ούτε λέξη. Κι αναλαμβάνει φυσικά και την ευθύνη των όσων λέει.

Σε μία μεγάλη συνέντευξη στο SDNA, ο -για όσους δεν το γνωρίζουν- αστυνομικός στο επάγγελμα παλαίμαχος ρέφερι που πλέον είναι εκπαιδευτής διαιτησίας και τοπικός παρατηρητής στην Ξάνθη, μιλάει για το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας, εκφράζει την εκτίμησή του για το αν μπορούν να συλληφθούν οι δράστες, σχολιάζει την παρουσία των Ελλήνων, αλλά και των ξένων διαιτητών, ενώ αναφέρεται και στη μάχη του πρωταθλήματος και την ομάδα που τον έχει εντυπωσιάσει.

Πάμε να δούμε αναλυτικά όσα μας είπε...

Πώς ένιωσες όταν έμαθες για την επίθεση στον Θανάση Τζήλο;

Δεν το χωράει ανθρώπινος νους. Δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι έτσι σε κανέναν για ένα πιθανώς λάθος σφύριγμα. Τα χτυπήματα στο γόνατο έδειξαν ότι ήθελαν να του κόψουν τη διαιτησία. Να τον τελειώσουν. Ευτυχώς όμως δεν τα κατάφεραν. Προσπάθησα να έρθω σε επικοινωνία μαζί του. Πριν δύο εβδομάδες ήμασταν μαζί. Αισθάνθηκα πολύ άσχημα. Γνωρίζω κάθε λέξη των όσων είπα και τι μπορεί να επισύρει. Μόνο θετικά σχόλια έχω εισπράξει, μου έλεγαν όλοι καλά έκανες, αυτή την οργή έχουν όλοι μέσα τους.

Έκανες ένα σχόλιό στο Facebook που η αλήθεια είναι ότι σχολιάστηκε πολύ...

Έπρεπε να τα πει κάποιος. Είναι οι μόνες λέξεις που βρήκα γι' αυτά τα αποβράσματα και δεν αλλάζω τίποτα. Γνωρίζω ότι ξεπέρασα ίσως τον λόγο που πρέπει να έχουμε όλοι μας, αλλά αναλαμβάνω την ευθύνη των λεγομένων μου. Όσοι διαιτητές με πήραν τηλέφωνο μετά από αυτό που έγραψα, μου είπαν ότι ήθελαν κι αυτοί να εκφραστούν έτσι, αλλά δεν μπορούσαν.

«Ήταν ένα καλά εκτελεσμένο συμβόλαιο»!

Θεωρεί ότι μπορεί αυτή τη φορά να συλληφθούν οι δράστες; Στο παρελθόν δεν μάθαμε ποτέ ποιοι κρύβονταν από πίσω...

Αυτά τα χτυπήματα είναι τυφλά, βρήκαν στόχο και τον εκτέλεσαν. Είχαν ακριβή τρόπο δράσης και διαφυγής. Δεν μπορείς να ξέρεις βέβαια ποιος μπορεί να ήταν, αν επρόκειτο για κάποιον που ήθελε να κηλιδώσει το πρωτάθλημα, αν ήταν προβοκάτσια, οτιδήποτε. Φυσικά είναι αφελής αν πιστεύει κανείς ότι αυτοί οι άνθρωποι ήταν από τη Λάρισα, ότι είχαν κανονικές πινακίδες στο αυτοκίνητό τους και δεν ήταν κλεμμένες ή πλαστές και πως έφυγαν από την Εθνική οδό όπου υπάρχουν κάμερες. Πρόκειται για επαγγελματίες και για ένα καλά εκτελεσμένο συμβόλαιο, αυτό έγινε.

Πιστεύω ότι αν η αστυνομία κάνει το παν, μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα αυτή τη φορά. Μην πιστεύει κανείς ότι δεν ασχολούνται, φυσικά και ασχολούνται. Δεν είναι όμως εύκολο. Αυτοί οι άνθρωποι λειτουργούν με συγκεκριμένους τρόπους, μπορεί να μιλάνε με πακιστανικά τηλέφωνα που τα χρησιμοποιούν μία φορά και τα πετάνε. Δεν είναι καθόλου εύκολο γενικά να ανοίξουν στόματα. Σε όλα αυτά τα χτυπήματα σχεδόν ποτέ δεν φτάνουν στους δράστες. Θέλω να πιστεύω πάντως ότι αυτή τη φορά οι εισαγγελικές αρχές θα βγάλουν κάποια άκρη.

Πολλοί σχολιάζουν για το γεγονός ότι δεν πλησίασε κανείς από όσους έβλεπαν το περιστατικό: Μα φυσικά και δεν θα πήγαινε κανείς. Ο Θανάσης είναι 1,93μ. ύψος και είπε ότι ήταν θηριώδεις, θα πήγαινε ο κοσμάκης; Πολύ εύκολο είναι να το λέμε αυτό.

Έχεις μιλήσει με τον Τζήλο, σε τι κατάσταση βρίσκεται;

Τον πήρα τηλέφωνο, αλλά δεν το σήκωσε φυσικά στην κατάσταση που βρισκόταν και του έστειλα μήνυμα. Έχει κάποιους μώλωπες, αλλά περισσότερο είναι το ψυχολογικό κομμάτι. Θα επιστρέψει όμως και σύντομα, στο χέρι του είναι, γιατί αγαπάει πολύ τη διαιτησία.

«Δεν γίνεται να βάλεις 10 αστυνομικούς να φυλάνε κάθε διαιτητή»

Φοβάται ότι μπορεί να υπάρξουν κι άλλα θύματα; Τι μέτρα πρέπει να παρθούν;

Μακάρι όχι, αλλά δεν μπορείς ποτέ να το ξέρεις. Πρέπει να θωρακίσουν το ποδόσφαιρο οι αρμόδιοι. Να υπάρξει μηδενική ανοχή και να υπάρξει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο. Ποια είναι η δική μου άποψη; Ότι πρέπει να επαναφέρουν το ιδιώνυμο που είχε φέρει παλαιότερα ο νόμος Ορφανού. Να μπορείς να συλλάβεις επί τόπου όποιον στοχοποιεί ανθρώπους και παρακινεί σε βία και να τους βάζεις φυλακή χωρίς αναστολή. Να μην ξανασχοληθεί μετά κανείς. Πρέπει να υπάρξει αυστηροποίηση των ποινών από την Πολιτεία. Τους ξένους διαιτητές γιατί δεν τους πειράζει κανείς; Επειδή φοβούνται την UEFA οι κύριοι αυτοί, ενώ με τους Έλληνες είναι προκατειλημμένοι. Από την Τετάρτη μπαίνουν στο σάιτ της ΕΠΟ για να μάθουν ποιος διαιτητής τους σφυρίζει. Γιατί το κοιτάνε; Δεν θα έπρεπε να ασχολούνται καθόλου. Μόνο έτσι θα μπορούν οι διαιτητές να σφυρίζουν ελεύθερα, χωρίς αυτή την πίεση. Δείτε τι διαιτησίες κάνουν στο εξωτερικό ο Σιδηρόπουλος, ο Παπαπέτρου, άριστες! Ξέρετε γιατί; Γιατί σφυρίζουν ελεύθερα. Απλά στην Ελλάδα έχουν οι ομάδες μία στρατιά από δημοσιογράφους που θα ψάξουν μέχρι και τι έκανε η γιαγιά του διαιτητή με σκοπό να τον επηρεάσουν με όποιον τρόπο μπορούν.

Δεν πρέπει όμως να επηρεάζονται και οι διαιτητές, γι' αυτό βρίσκονται σε αυτό το επίπεδο, για να μην αφήνουν τίποτα να τους αποπροσανατολίζει. Όταν όμως απειλείσαι, είναι λογικό να πανικοβάλλεσαι, βα φοβάσαι. Δεν γίνεται ωστόσο να βάλουμε και 10 αστυνομικούς σε κάθε διαιτητή για να τον φυλάει.

Εσύ έχεις απειληθεί ποτέ;

Όχι, ποτέ! Ενδεχομένως επειδή ήμουν κι αστυνομικός.

Πως σχολιάζεις την αποχή των διαιτητών;

Είναι σίγουρα μία άσχημη κατάσταση, αλλά πρέπει με κάποιον τρόπο να στηρίξουν τον συνάδελφό τους. Ήταν ο μόνος τρόπος να αντιδράσουν. Στις 4 Ιανουαρίου λένε ότι θα μιλήσουν με την ΚΕΔ και την ΕΠΟ. Δεν ξέρω αν θα βρεθεί λύση. Το σίγουρο είναι ότι οι αρμόδιοι θα πρέπει να εγγυηθούν στους διαιτητές για το ελάχιστο της ασφάλειάς τους. Δεν μπορείς βέβαια να βάλεις 4000 αστυνομικούς να τους φυλάνε, αλλά θα πρέπει να γίνει κάτι. Αυτή η κατάσταση πάντως δεν συμφέρει το ποδόσφαιρο και θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά το πρωτάθλημα, αλλά με διαφορετικούς όρους.

Έχουν ακούσει πολλά οι Έλληνες διαιτητές. Πιστεύεις ότι υστερούν σε σχέση με τους ξένους;

Θεωρώ πως είναι εξαιρετικοί, τα λάθη που γίνονται δεν είναι εσκεμμένα. Το γεγονός βέβαια ότι γίνονται κάποια λάθη δεν σημαίνει ότι πρέπει να κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα. Ξαναλέω όμως, αφήστε τους ήσυχους. Οι ξένοι είναι αυτή τη στιγμή ένα αναγκαίο κακό. Ας έρθει τουλάχιστον το VAR από τη νέα σεζόν για να ελαχιστοποιηθούν κάποια λάθη. Είδαμε ότι ακόμα και στο Παγκόσμιο Κύπελλο ο κορυφαίος διαιτητής στον κόσμο, ο Πιτάνα, χρειάστηκε το βίντεο για να δώσει πέναλτι.

«Δεν κρατάω καμία κακία, MVP ο Μπουζούκης»!

Την παρουσία της ΚΕΔ πώς την κρίνεις;

Δεν θα ήθελα να πω κάτι. Εγώ δεν είμαι φέτος στους πίνακες και είναι σεβαστή η απόφαση. Σε 13 παιχνίδια είχα μόλις δύο παραπομπές. Κρίθηκε ωστόσο ότι πρέπει να αποχωρήσω κι αυτό έγινε. Αυτή είναι η μοίρα των διαιτητών. Εγώ είμαι ευγνώμων για όσα έκανα. Θα συνεχίσω να προσφέρω από άλλο πόστο, αν με αφήσουν. Δώσαμε εξετάσεις το καλοκαίρι, δεν μπήκα βέβαια στον πίνακα των εθνικών παρατηρητών όπως και πολλά παιδιά, αλλά δεν κρατάω καμία κακία σε κανέναν. Κι εγώ αν ήμουν στη θέση τους μπορεί να έπαιρνα κάποιες αποφάσεις που να παρεξηγούνταν. Η ΚΕΔ αποφάσισε το καλοκαίρι να δώσει ευκαιρίες σε νέα παιδιά και να τα στηρίξει.

Θα ήθελα ένα σχόλιο και για τη μάχη του πρωταθλήματος...

Είναι αρκετά ανταγωνιστικό, βλέπουμε τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό να το διεκδικούν κυρίως, μέχρι πρότινος ήταν και η ΑΕΚ. Ελπίζω να πάει έτσι ως το τέλος. Για μένα είναι τρομερή έκπληξη η παρουσία του Παναθηναϊκού, με τα νέα παιδιά που έχει.

MVP ως τώρα στο πρωτάθλημα ποιον θεωρείς;

Θα πω τον Μπουζούκη, μου αρέσει πολύ κι έχει κάνει τη διαφορά στον Παναθηναϊκό.

Κορυφαίος διαιτητή στην Ευρώπη;

Σίγουρα ο Κάιπερς. Θα βάλω και τον Σκόμινα μαζί. Για μένα είναι οι καλύτεροι στον κόσμο.

Κιοτζένης στο SDNA: «Ήταν οι μόνες λέξεις που βρήκα γι' αυτά τα αποβράσματα»!