MENU

Γράψαμε για το ντεμπούτο του Χέρμαν Μπούργος στον πάγκο του Άρη, στη νίκη με 3-0 κόντρα στον Ατρόμητο, ότι οι «κιτρινόμαυροι» πετούσαν φωτιές. Σε σύγκριση με τα προηγούμενα παιχνίδια της εποχής Μάντζιου, η διαφορά τους όσον αφορά στην αμεσότητα, την επιθετικότητα, στην ουσία στο επιθετικό τρίτο και, φυσικά, στην ταχύτητα σε όλες τις κινήσεις, με ή χωρίς τη μπάλα, ήταν κάτι περισσότερο από εμφανής. Τι συνέβη; Άλλαξε ξαφνικά ο Μπούργος όλο το σκηνικό; Πρόλαβε με μία (!) προπόνηση να μεταλαμπαδεύσει μια άλλη νοοτροπία στους Λατίνους του Άρη; Όχι, φυσικά. Η επιτυχία, η αλλαγή, έχουν ονοματεπώνυμο, αλλά όχι του Αργεντίνου προπονητή. Ένας άλλος άνθρωπος βρίσκεται πίσω από τις τακτικές λεπτομέρειες που έκαναν τον Άρη «καυτό»: ο Τόλης Τερζής.

Ο Έλληνας κόουτς της Κ19 του Άρη έδειξε ήδη από το ντέρμπι κόντρα στον ΠΑΟΚ πώς περίπου σκέφτεται - έστω και γι' αυτό το μοναδικό παιχνίδι όπου κλήθηκε να υπηρετήσει τον Άρη ως υπηρεσιακός -  να λύσει το επιθετικό πρόβλημα των «κιτρινόμαυρων», τόσο τη μειωμένη δημιουργικότητα τους όσο και την ελλιπή παραγωγικότητα: πρέπει να πλαισιώσει τον Καμαρά, να φέρει παίκτες σε καλές θέσεις για να εκτελούν συχνότερα και με καλύτερες προϋποθέσεις.

Μπορεί στην πορεία του ντέρμπι οι γραμμές του Άρη να αποκόπηκαν από την οδηγία του Τερζή προς τον Ντιαγέ να παίζει συνεχώς κοντά, δίπλα και περιφερειακά του Καμαρά, όμως οι φάσεις που προέκυψαν για τον Άρη με τους δύο τελευταίους αλλά και τον Ματέο Γκαρσία που συνέκλινε κοντά τους σε φάση κατοχής, παρότι λίγες συνολικά (6), είχαν κατά μέσο όρο την κορυφαία επίδοση σε xGoals σε σχέση με τις φάσεις του Άρη στα υπόλοιπα παιχνίδια του 2022! Με απλούστερα λόγια, καθεμιά από τις τελικές του Άρη κόντρα στον ΠΑΟΚ «μπαίνει» γκολ 1 στις 5 φορές (0,22xGoals κατά μέσο όρο), το υψηλότερο νούμερο στους τελευταίος 10 αγώνες (εξαιρουμένων των τελικών από πέναλτι).

Γκολ δεν ήρθε ούτε έτσι, αλλά η σκέψη του Τερζή, με έναν απλό τρόπο, βελτίωσε κατά τι τις συνθήκες στο επιθετικό τρίτο για τους «κιτρινόμαυρους». Λίγες ημέρες μετά, ο Χέρμαν Μπούργος σοφά επέλεξε να μην επέμβει μετά από μία μόλις προπόνηση με την ομάδα, διατήρησε το 4-2-3-1, τα ίδια πρόσωπα και, ακόμη περισσότερο, το... τρικ του Τερζή. Αλλά πλέον συνολικά τρεις ποδοσφαιριστές μπήκαν στο «παιχνίδι» γύρω από τον Καμαρά: και ο Ντιαγέ αλλά και οι δύο wingers (Ιτούρμπε και Μαντσίνι). Στους χώρους αυτούς, ο Ιτούρμπε έμοιαζε να βρήκε για πρώτη φορά στην εν Θεσσαλονίκη θητεία του τον εαυτό του, με γρήγορους κάθετους συνδυασμούς και - επιτέλους για τα μάτια του Αρειανού φιλάθλου - σουτ από καλές θέσεις και όχι τραβηγμένα από τα μαλλιά. Ο Μαντσίνι, με τη σειρά του, ο πιο φορμαρισμένος παίκτης του Άρη, βρήκε δύο γκολ σε ένα παιχνίδι, τελείωσε άλλες τόσες φάσεις, έβγαζε συνεχώς τους συμπαίκτες του σε θέσεις βολής, προωθούσε τον Γκάνεα στην πλευρά τους και έκλεβε, τέλος, μπάλες στο repress.

Το τελευταίο στοιχείο είναι, επίσης, ένα μεγάλο κέρδος που προκύπτει από αυτήν την τακτική του Άρη: περισσότεροι παίκτες στον άξονα (ειδικά κόντρα σε έναν Ατρόμητο που παίζει με 4-4-2) σημαίνει μεγαλύτερη δυνατότητα να «πνιγεί» ο αντίπαλος μόλις χαθεί η μπάλα και άρα ο Άρης να ανακτήσει και πολλές κατοχές και άμεσα και σε ψηλά σημεία του γηπέδου, ανανεώνοντας επιθέσεις με επικίνδυνες προϋποθέσεις.

Όλα στον Άρη, με αρχή το πρώτο εικοσιπεντάλεπτο κόντρα στον ΠΑΟΚ και έπειτα το ενενηντάλεπτο κόντρα στον σαστισμένο Ατρόμητο, έμοιαζαν πιο γρήγορα, «καυτά», με ενέργεια και επιθετικότητα, σε σύγκριση με την εποχή του Μάντζιου όταν ο Άρης σπανίως κρατούσε έναν επιθετικό ρυθμό για περισσότερα από δέκα λεπτά ανά διαστήματα των αγώνων.

Συμπερασματικά, ο Τόλης Τερζής απέδειξε με έναν απλό τρόπο ότι ως προπονητής είναι ικανός να σκέφτεται με ποδοσφαιρική λογική που αποδίδει, ότι γνωρίζει το ρόστερ και τις δυνατότητες του και ότι μπορεί να κάνει τον Άρη να λειτουργεί. Γι' αυτό και το σημαντικότερο μάθημα που ίσως πρέπει να συγκρατήσει ο Χέρμαν Μπούργος από τις πρώτες του ημέρες στο «Κλ Βικελίδης» και στο Νέο Ρύσιο είναι ότι ο Τόλης Τερζής τού είναι απαραίτητος. Για φέτος αλλά και για του χρόνου.

Άρης, Μπούργος, μάθημα πρώτο: Ο Τόλης Τερζής είναι απαραίτητος