MENU

Διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα από την αρθρογραφία αθλητικών εφημερίδων και του διαδικτύου...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΛΑΚΗΣ - SPORTDAY

Απ' τις κλήσεις σε απολογία προκύπτει ότι παίκτες κινήθηκαν εναντίον παικτών κι ο Αλμέιδα εναντίον κάποιου επιχειρώντας να χειροδικήσει. Όσοι θεωρούν πως όλα αυτά είναι δυνατόν να επισκιάσουν το μεγάλο γεγονός, που είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Ολυμπιακό, σκιαμαχούν. Επιχειρούν ν' αναδείξουν το δευτερεύον στο πρωτεύον, με στόχο να μη γίνει η συζήτηση, όχι τόσο για τον άξιο πρωταθλητή, αλλά για την τρανταχτή αποτυχία της ΑΕΚ. Ίσως να έχουν την εντύπωση ότι συζητώντας για επεισόδια δεν θα γίνει συζήτηση για την αγωνιστική ανημπόρια και δεν θα αναζητηθούν, ούτε θα καταλογιστούν ευθύνες. 

Άλλοι πάλι, τραβώντας το μέχρι εκεί που δεν παίρνει, ονειρεύονται από επανάληψη του αγώνα μέχρι αφαίρεση βαθμών από τον Ολυμπιακό. Λες κι ο Ολυμπιακός ήταν που ξεκίνησε τα επεισόδια, λες κι αυτά, όπως προκύπτει από τις κλήσεις σε απολογία, ήταν κάτι παραπάνω από μία συμπλοκή ανάμεσα σε παίκτες και παράγοντες των δύο ομάδων. Κατακριτέα τα επεισόδια κι ανάγκη να τιμωρηθούν όσοι αποδειχθεί ότι πήραν μέρος, αλλά όσοι επιχειρούν να παρουσιάσουν μία τρικυμία μέσα στο ποτήρι σαν άνευ προηγουμένου θαλασσοταραχή, εκφράζουν απλώς ευσεβείς πόθους. 

ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΑΣ - LIVE SPORT

Ο Ουναΐ είναι φτιαγμένος από σπάνια ποδοσφαιρική πάστα και με τις εμπνεύσεις του ενθουσιάζει τους φιλάθλους. Όποιον οπαδό του Παναθηναϊκού και να ρωτήσεις, θα σου απαντήσει ότι η διοίκηση επιβάλλεται να διατηρήσει τον Μαροκινό μέσο στο ρόστερ. Ούτε ένας δεν θα εκφραστεί αρνητικά, ειδικά μετά την ποδοσφαιρική παράσταση που έδωσε κόντρα στον ΠΑΟΚ. Ο Ουναΐ ήταν ασταμάτητος και αποδεικνύεται κομβικός στα ντέρμπι. Από την άλλη, οι υπεύθυνοι για τον αγωνιστικό σχεδιασμό μίας ομάδας λαμβάνουν υπ' όψιν πολλές περισσότερες παραμέτρους για την προσθήκη ενός παίκτη. Για παράδειγμα για τον Ουναΐ ο Παναθηναϊκός διατηρεί μέχρι τις 30 Μαΐου οψιόν αγοράς 11 εκατ. ευρώ. Άρα, θεωρητικά η παραμονή του εναπόκειται στο Τριφύλλι. Ας εξετάσουμε ρεαλιστικά τα κυριότερα δεδομένα.

Μπορεί η ΠΑΕ να πληρώσει τη ρήτρα; Όχι, γιατί ήδη η οικονομική βιωσιμότητά της με βάση τους κανονισμούς της UEFA κινδυνεύει. Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται έσοδα από πωλήσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι για να ισορροπήσει και να αποφύγει αυστηρές ποινές. Άρα, δεν μπορεί να καλύψει ένα τέτοιο κόστος. Περαιτέρω, η Μαρσέιγ έχει λόγο να παραχωρήσει τον Ουναΐ αρκετά φθηνότερα; Όχι, ειδικά πριν το καλοκαίρι, από τη στιγμή που υπάρχουν ομάδες από τη Σαουδική Αραβία που θα πληρώσουν εύκολα 10 εκατ. ευρώ. Τρίτο ερώτημα: Θέλει ο Ουναΐ να μείνει στο ελληνικό πρωτάθλημα; Άγνωστο, αφού ο Μαροκινός επαναλαμβάνει ότι δεν βιάζεται. 

ΠΑΝΟΣ ΛΟΥΠΟΣ – ΩΡΑ

Αν θα έπρεπε να βρούμε σώνει και καλά ένα… θετικό μέσα στη δραματική αγωνιστική κατάσταση της ΑΕΚ από εκείνο το εφιαλτικό βράδυ στο Φάληρο στο πρώτο ματς Κυπέλλου και μετά, αυτό έχει να κάνει με τα ξεκάθαρα συμπεράσματα. Τόσο για την ομάδα, όσο και για κάθε μέλος της ξεχωριστά. Τα τρία τελευταία ματς της χρονιάς είναι πραγματικά πολύ καθοριστικά για την τελική θέση που θα πάρει η ΑΕΚ και το πώς θα φτιάξει ή θα χαλάσει το καλοκαίρι και την ευρωπαϊκή της προοπτική, αλλά τα συμπεράσματα πρέπει να έχουν βγει για όλους. 

Κι αυτά τα συμπεράσματα δεν πρέπει να έχουν να κάνουν μόνο την αγωνιστική αξία ή το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει ο καθένας, αλλά και με τη διάθεσή του να είναι στην ΑΕΚ και να προσφέρει στην ομάδα. Να τιμάει τη φανέλα που φοράει και να τα δίνει όλα μέχρι τέλους, τιμώντας και το συμβόλαιο και τον κόσμο της ομάδας, που τόσο πολύ την έχει στηρίξει. Αυτοί που είναι στην ΑΕΚ και που έχουν την ευθύνη για τις αποφάσεις, και βλέπουν και καταλαβαίνουν. Ήδη έχουν πάρει «συγχωροχάρτι» και έχουν γίνει ανεκτά και τα όποια ψυχολογικά τους και δηλώσεις του και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Αλλά θα πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο πως όσοι δεν τα δίνουν όλα μέχρι το τέλος, δεν μπορεί να έχουν θέση στην ΑΕΚ.

ΝΟΤΗΣ ΨΙΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΦΩΣ

Ο Τόμας Ουόκαπ αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση την ερχόμενη εβδομάδα, μπαίνον τας ξανά στη δωδεκάδα του Ολυμπιακού για τους κρίσιμους αγώνες των πλέι οφ της Ευρωλίγκας. Δεν είναι ακόμη 100% σίγουρο, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα αισθανθεί ο ίδιος ο παίκτης. Ακόμη, όμως, και αν ο Τεξανός γκαρντ επιστρέψει γερός και δυνατός -κάτι που σαφώς θα είναι ευτύχημα για τον Ολυμπιακό», η άποψή μας είναι πως αυτό δεν θα πρέπει να επηρεάσει τον ρόλο που έχει αυτήν τη στιγμή στο ροτέισον ο Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος.

Τι εννοούμε με αυτό; Στην αρχή της σεζόν ο Ουόκαπ -όπως και τα προηγούμενα χρόνια- ήταν ο βασικός πλέι μέικερ της ομάδας, με τον Γκος να έρχεται από τον πάγκο. Από τη στιγμή, όμως, που ο Τεξανός έχει χάσει σημαντικό έδαφος μετά από τετράμηνη αποχή, θεωρούμε πως δεν πρέπει να επιστρέψει απευθείας ως ο βασικός «άσος». Ο ρόλος αυτός ανήκει -και πρέπει να συνεχίσει να ανήκει- στον Αμερικανό κόμπο γκαρντ, ο οποίος τα πηγαίνει εξαιρετικά τους τελευταίους μήνες. Δεν πρέπει να του κοπεί ο ρυθμός ούτε να κλονιστεί η αυτοπεποίθηση που έχει χτίσει ούτε να μειωθεί ο χρόνος συμμετοχής του. Η λογική λέει πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας πρέπει να συνεχίσει με βασικό πλέι μέικερ τον Γκος, με τον Ουόκαπ να επιστρέφει σταδιακά ως αλλαγή του. Ο Γκος αυτήν τη στιγμή είναι πιο έτοιμος, σε καλύτερη αγωνιστική και σωματική κατάσταση και πραγματοποιεί καταπληκτικές εμφανίσεις. Είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες του Ολυμπιακού το τελευταίο διάστημα, αλλά και από τους πιο σταθερούς γκαρντ της φετινής Ευρωλίγκας. Διανύει την πιο ώριμη φάση της καριέρας του, λειτουργεί εξαιρετικά ως δημιουργός, παίρνει σωστές αποφάσεις, πασάρει με καθαρό μυαλό, σκοράρει και κυρίως έχει βελτιωθεί σημαντικά σε έναν τομέα που κάποτε θεωρούταν αδυναμία του: την παρουσία του στα κρίσιμα σημεία.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΦΙΝΑΣ - ΤΑ ΝΕΑ

Το «μια πόλη μια ομάδα» αντιπροσωπεύει στο 100% τη Λάρισα. Ουδέποτε στο παρελθόν μια πόλη της ελληνικής περιφέρειας αγκάλιασε τόσο πολύ το (αθλητικό) παιδί της. Ρωτάς τους ντόπιους «τι ομάδα είσαι» και δεν λένε «Ολυμπιακός, ΠΑΟ, ΑΕΚ ή ΠΑΟΚ» αλλά καμαρώνουν λέγοντας δυνατά «Αελάρα»! Ναι, δεν υποστηρίζουν πρώτα μια εκ των ισχυρών και μετά το ποδοσφαιρικό σύνολο της πόλης τους, αλλά δίνουν προτεραιότητα στη Λάρισα. Ακόμη και όταν βολόδερνε στα χαμηλά στρώματα, ακόμη ακόμη και τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια που πάσχιζε να βρει βηματισμό ώστε να επιστρέψει στη Σούπερ Λίγκα, ο κόσμος της ομάδας εκεί, με πίστη και πάθος πως θα γυρίσει... το νόμισμα. Είναι απλά το ένδοξο παρελθόν και οι θύμησες που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά. 

Όσοι έχουν δει τους παικταράδες μιας άλλης εποχής, τον Καραπιάλη και τον Μητσιμπόνα, τον Κμίετσικ και τον Άνταμτσικ, τον Βαλαώρα και τον Ζιώγα, τον Κολομητρούση και τον Γκαλίτσιο, μάλλον είναι αδύνατο να... ξελογιαστούν από οτιδήποτε άλλο. Και το περασμένο Σάββατο, οι πάντες μετείχαν σε ένα πάρτι που άρχισε από νωρίς το πρωί και συνεχίστηκε έως αργά το απόγευμα, ίσως και μέχρι το βράδυ. Με χορούς και τραγούδια στην κεντρική πλατεία της πόλης, τον γύρο του θριάμβου στο γήπεδο, την εμφάνιση ενός αλόγου, το σύμβολο της ΑΕΛ στο χορτάρι και την υπόσχεση από όλους και προς όλους πως «ήρθαμε για να μείνουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

*Για να διαβάσετε ολόκληρο ένα άρθρο θα πρέπει να απευθυνθείτε στο περίπτερο της γειτονιάς σας. Ενισχύοντας την εφημερίδα που εκτιμάτε περισσότερο, δίνετε πνοή στην πολυφωνία του Τύπου.

Πρωινός Τύπος (16/4): «Ονειρεύονται αφαίρεση βαθμών του Ολυμπιακού - Θέλουν παραμονή Ουναΐ, αλλά...»