MENU

Η πρόοδος και ο εκσυγχρονισμός του ποδοσφαίρου, δεν ήταν ποτέ στις προτεραιότητες του Ολυμπιακού. Όσο κι αν φωνάζουν τώρα, ανέκαθεν ήταν αρνητικοί και ειρωνικοί σε κάθε τομέα εξέλιξης του αθλήματος. Ξένοι διαιτητές, VAR, πλέον και χτίσιμο νέων σύγχρονων γηπέδων. Όπως η «OPAP ARENA».

Ο διοικητικός ηγέτης του Ολυμπιακού κλήθηκε να παρευρεθεί στα εγκαίνια. Μπορούσε να αρνηθεί, μπορούσε να στείλει αντιπροσωπεία της διοίκησης, μπορούσε απλά να πει «καλορίζικο, ο Ολυμπιακός δε θα παραστεί» ή να έμενε στην αναφορά ότι «δεν θέλουμε να φέρουμε σε δύσκολη θέση εσένα, ούτε τους φίλους της ΑΕΚ». 

Και πάλι… φίλοι θα ήταν όλοι κι ας μην πήγαινε κανείς από τον Ολυμπιακό, που θα μπορούσε βέβαια, να στείλει πχ τον Καρεμπέ και να μην έχει κανείς να πει λέξη. Όμως για πολλοστή φορά, η πλευρά των «ερυθρόλευκων» επιλέγει την συνήθη τακτική.

Αυτή της μείωσης του αντιπάλου. Της ανάδειξης του τι έχει «πετύχει» ο Ολυμπιακός, λες και πρόκειται για συζήτηση δημοτικού με την κατάληξή της να είναι «είστε κουρέλες».

Συντάχτηκε μια επιστολή άκρως προσβλητική. Για όλους. Μόνο που τελικά μια ματιά στα social media, στα comments, παντού, αποδεικνύει ότι περισσότερο προσβλητική ήταν για τον αποστολέα της.

Επειδή δείχνει μικρότητα το να απαντάς σε πρόσκληση-ακόμη κι αν δε θες να παραστείς-με τέτοιο τρόπο. Θέλοντας απλά να μειώσεις και να προσβάλεις τον αντίπαλο, το έργο του γηπέδου και με αυτό τον τρόπο την ιστορία ενός μεγάλου σωματείου συν τις εκατοντάδες χιλιάδες του κόσμου που το ακολουθούν εδώ και σχεδόν 100 χρόνια. 

Πέρα απ’ αυτό, έρχονται να «γεννηθούν» διάφορα ερωτήματα μέσω της επιστολής αυτής.

Όλα τα ερωτήματα για την ΑΕΚ έχουν ήδη απαντηθεί:

Το γήπεδο δεν ανήκει σε καμία ΑΕ. Κατασκευάστηκε από Ανώνυμη Εταιρία και ανήκει στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ.

Η συνεισφορά του κράτους - που εν μια νυκτί έβγαλε από τον φάκελο τη Φιλαδέλφεια για να βάλει το Καραϊσκάκη - ήταν 20 εκατομμύρια κι όχι 35, διότι τα υπόλοιπα αφορούσαν συνοδά έργα εκτός γηπέδου.

Τα σοβαρά ερωτήματα που έχουν τεθεί χρόνια τώρα, αλλά κανείς δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει αφορούν το γήπεδο Καραϊσκάκη. Κι είναι τα 4 ακόλουθα:

- Τελικά τι είχε γίνει με εκείνα τα περίφημα δάνεια των τραπεζών που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του «Καραϊσκάκης»; Ποιος τα πήρε και με ποιο ποσό;

- Η ΕΟΕ που είναι η ιδιοκτήτρια του γηπέδου στο Φάληρο, πήρε επιτέλους τα χρήματά της απ’ το ποσοστό της εμπορικής εκμετάλλευσης της εγκατάστασης, όπως προέβλεπε η σύμβαση; Δηλαδή 15 χρόνια στο ΤΖΑΜΠΑ και μετά να δίνεται ένα μικρό μερίδιο. Απ’ το 2019 όμως, δεν είχε δοθεί τίποτα όπως η ίδια η ΕΟΕ είχε γνωστοποιήσει τον Νοέμβριο του 2021 σε επίσημη ανακοίνωσή της. Καταβλήθηκαν τα ποσά ή συνεχίζεται η οφειλή εις βάρος του δημοσίου; 

-Τελικά εκείνος ο στίβος που χάθηκε στο γήπεδο που ανήκει στην ΕΟΕ; Γιατί διαχρονικά το «Καραϊσκάκης» ήταν στάδιο για να εξυπηρετεί τον στίβο πέρα απ’ τις ανάγκες Ολυμπιακού κι Εθνικού. Μέχρι που πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 έτσι απλά ο στίβος πήγε… περίπατο.

-Το επίπεδο ασφαλείας που είναι τεράστια ανησυχία του Ολυμπιακού όπως αποδεικνύεται, έχει τεσταριστεί στο Καραϊσκάκη; Εκτός αν θεωρείται τεστ επιτυχημένο, το να καθυστερεί ώρες η άφιξη αποστολής επειδή γίνονται επεισόδια, να κάνουν φιέστα με κλωτσιές σε αντίπαλους παίκτες, να μη λειτουργούν οι κάμερες ασφαλείας κατά σύμπτωση όταν καταγγέλλονται γεγονότα, να… παραλύουν πόρτες τη στιγμή που φτάνει η αποστολή φιλοξενούμενης ομάδας σε ντέρμπι.

Προφανώς η απάντηση σε όλα αυτά πρέπει να είναι σοβαρή και με στοιχεία. Όχι με κοινές εμπνεύσεις τύπου «καλέστε τον Ελ Αραμπί στα εγκαίνια» οι οποίες κι εμφανίστηκαν μόλις έγινε γνωστή η πρόσκληση της ΠΑΕ ΑΕΚ σε όλους τους ιδιοκτήτες των άλλων ΠΑΕ.

Η αντιπαλότητα είναι θεμιτή. Ακόμη κι αν βρίσκεται σε υπερβολικό βαθμό. Η ασέβεια, η αλαζονεία, η προσπάθεια πόλωσης και μείωσης μιας στιγμής που απλά πρέπει να κάνει τους πάντες να χαίρονται, επιδεικνύει ζήλεια, φθόνο και ενόχληση που ένα μεγάλο σωματείο επιστρέφει εκεί που γεννήθηκε και μεγαλώνει οικονομικά και αγωνιστικά. 

Ο Ολυμπιακός με τα 47 πρωταθλήματα θα έπρεπε σήμερα να αποτελεί το παράδειγμα προς μίμηση. Αντ’ αυτού, αποτελεί το παράδειγμα προς αποφυγή σε κοινωνικό και ποδοσφαιρικό επίπεδο για την αγένεια, την αμετροέπεια και τα αναπάντητα ερωτήματα που έχουν μείνει πληγές στο ελληνικό ποδόσφαιρο ως αποτέλεσμα της ρητορικής που εκφράστηκε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο στη σημερινή ανακοίνωση-στίγμα στην ιστορία του συλλόγου.

Φθόνος, αγένεια, παράδειγμα προς αποφυγή ΚΑΙ 4 καυτά ερωτήματα για το Καραϊσκάκη