MENU

Η αποκάλυψη του Ισπανού δημοσιογράφου, Chema De Lucas για τελικές συζητήσεις του Παναθηναϊκού με τον Τζέικομπ Ουάιλι δεν ήταν ένα ακόμα κλασικό, πυροτέχνημα των social media. Είχε απόλυτη βάση και δυο μέρες μετά θα οδηγούσε στη λύση του μυστηρίου που δημιουργήθηκε αρχικά. Ο Αμερικανός mobile σέντερ θα παίζει την επόμενη σεζόν στον Παναθηναϊκό κι αυτό είναι οριστικό. Η συμφωνία είναι ολοκληρωμένη κι έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον πως η υπόθεση δρομολογήθηκε εδώ και εβδομάδες.

Κι ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον αν αναλογιστεί κανείς ότι ο παίκτης αποτελεί επιλογή Ρικ Πιτίνο. Για την ακρίβεια, ο Αμερικανός τον τσέκαρε, τον πέρασε από ακτίνες Χ και στο τέλος τον έβαλε πάνω πάνω στη λίστα του, προτείνοντας την απόκτησή του, καθώς θεωρεί ότι έχει το potential για να παίξει μπάσκετ πολύ υψηλού επιπέδου.

Από τη στιγμή που ο Πιτίνο άναψε το πράσινο φως, ο Παναθηναϊκός έτρεξε να τον καπαρώσει και το πέτυχε. Το deal τελείωσε, ο παίκτης έκλεισε, θα παίζει του χρόνου στο ΟΑΚΑ.

Οι νταμπλούχοι Ελλάδας λίγο πριν από την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος ξεκίνησαν το χτίσιμο του νέου ρόστερ. Το σημαντικό της υπόθεσης είναι ότι οι παίκτες, όπως ο Ουάιλι στην προκειμένη περίπτωση, προέρχονται από την λίστα του 67χρονου τεχνικού.

Πώς όμως, έφτασε η πράσινη ΚΑΕ σε συμφωνία; Μία συμφωνία ασυνήθιστη για τα δεδομένα του Παναθηναϊκού, με την έννοια ότι σπάνια στο παρελθόν συναντάμε ολοκληρωμένα deals τη στιγμή που η σεζόν, τυπικά τουλάχιστον, μόλις χθες ολοκληρώθηκε. Δείχνει μία εξέλιξη, μία πιο προοδευτική λειτουργία, σε πιο σύγχρονα πρότυπα, καθώς δεν περιμένουν το φινάλε της σεζόν για να προχωρήσουν σε στόχους και διαπραγματεύσεις.

Ήταν γραφτό όπως φαίνεται να συναντηθούν Παναθηναϊκός και Ουάιλι. Ο Αμερικανός έκανε ντεμπούτο στην Ευρωλίγκα στις 28 Φεβρουαρίου και εντυπωσίασε. Αντίπαλός του, ο Παναθηναϊκός. Η Γκραν Κανάρια συνετρίβη, αλλά ο Ουάιλι έλαμψε και το κυριότερο, έκανε… εντύπωση στον Πιτίνο. Σε 27' στο παρκέ έβαλε 16 πόντους με 6/10 δίποντα και 4/4 βολές, κατέβασε 4 ριμπάουντ (3 επιθετικά - 1 αμυντικό), έκανε 1 κόψιμο και κέρδισε και 4 φάουλ. Έτσι, συγκέντρωσε 18 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης του πρώτου αγώνα του στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Όταν πια, μήνες αργότερα, ο Πιτίνο ξεκίνησε να φτιάχνει λίστες - καθώς όπως το SDNA σας έχει ενημερώσει από την 1η Ιουνίου οι πιθανότητες παραμονής του είναι υπεραυξημένες - ο Ουάιλι ήταν στην κορυφή των «θέλω» και των «μπορώ» του Παναθηναϊκού με βάση το μπάτζετ που είχε συζητηθεί, στο ραντεβού του Αμερικανού τεχνικού με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο.

Ο Παναθηναϊκός παρότι δεν έχει πάρει το τελικό ΟΚ του Πιτίνο προχωράει στην επόμενη ημέρα και ο Αμερικανός τεχνικός ως γνήσιος επαγγελματίας και τζέντλεμαν, έχει δείξει τις προτεραιότητές του, στην επιλογή παικτών και όχι μόνο.

Ο Ουάιλι εξάλλου, έχει ακριβώς όσα ψάχνει φέτος ο Πιτίνο.

  • Μεγάλη αθλητικότητα και παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη, με καρφώματα από άλει ουπ, ριμπάουντ και μπλοκ.
  • Σουτ από μέση (είναι η ειδικότητά του) απόσταση και μακρινή (10/30 τρίποντα στην Αυστραλία, 13/35 στην G League) που ανοίγει το γήπεδο και βοηθάει στις καλές αποστάσεις στο γήπεδο.
  • Εξαιρετικός στα τρεξίματα στο ανοιχτό γήπεδο, θυμίζοντας γκαρντ και όχι ψηλό. Όχι τυχαία σπουδαίος πρώην αθλητής στα 200 και 400 μέτρα, στις ΗΠΑ.
  • Εκπληκτικός στις επιθέσεις με πρόσωπο, ξεκινώντας από έξω προς τα μέσα,
  • Ευελιξία στο μαρκάρισμα ψηλών και κοντών λόγω των γρήγορων ποδιών και των αλλαγών που μπορεί να υποστηρίξει στην άμυνα.

*Η πρώτη του θέση είναι ξεκάθαρα το «5», δημιουργώντας επιθετικά μεγάλα προβλήματα λόγω της αθλητικότητας και της καλής τεχνικής του μετά από πικ εν ρολ, ωστόσο μπορεί να αγωνιστεί άνετα και στο «4», ειδικά αν ανεβάσει τα ποσοστά του από το τρίποντο.

Σε επτά συμμετοχές στην Euroleague είχε διψήφιο αριθμό πόντων ανά ματς (10π. σε 21:38). Μάλιστα, τις πέντε από τις επτά φορές ήταν διψήφιος. Από εκεί και πέρα, είχε σταθερά 1 κόψιμο κατά μέσο όρο και 2,6 ριμπάουντ.

Ασφαλώς έχει κι αρνητικά. Το scouting report δείχνει ότι πρόκειται για μέτριο σκρίνερ, με βασικότερο μειονέκτημα το size απέναντι σε πολύ μεγάλα μεγέθη, στη θέση «5». Είναι ερωτηματικό ο τρόπος που μπορεί να αντιμετωπίσει σέντερ τύπου Ούντοχ, Τόμιτς, Σεραφέν καθώς είναι άπειρος σε τέτοιου είδους επαφές.

Ωστόσο το μεγάλο πλεονέκτημα που διέκρινε και ο Πιτίνο και το προπονητικό τιμ του Παναθηναϊκού προκρίνοντας τη συγκεκριμένη επιλογή είναι η «πείνα» του. Ο Ουάιλι είναι γεννημένος μαχητής, έχει περάσει πολύ δύσκολα για να φτάσει σε αυτό το σημείο και βλέπει τον Παναθηναϊκό ως την ευκαιρία της ζωής του. Έχει τεράστιο κίνητρο και ο Πιτίνο βλέπει μεγάλο potential στο πρόσωπό του. Κάθε χρόνο άλλωστε, δείχνει ότι ανεβαίνει κι ένα επίπεδο και ο Αμερικανός τεχνικός εκτιμά ότι μπορεί να τον… απογειώσει, με βάση τα χαρακτηριστικά που δείχνει.

Ως εκ τούτου, κρίθηκε ότι ήταν μια μεταγραφή value for money, με σοβαρές πιθανότητες να εξελιχθεί σε «διαμάντι».

Ακολουθούν τα στατιστικά του και ένα video με τον Ουάιλι σε δράση:

Τζέικομπ Ουάιλι: Οριστικά στα πράσινα η πρώτη επιλογή Πιτίνο! (pic+vid)