MENU

Αποτελεί κλισέ, κάτι που έχουμε μάθει να ακούμε συνέχεια: Για κάποιον... περίεργο λόγο, οι περισσότεροι Αμερικανοί μπασκετμπολίστες έχουν δύσκολα παιδικά χρόνια και καταγεγραμμένες κακουχίες που δεν βλέπουμε στα μέρη μας. Φτώχεια, ναρκωτικά, αλκοόλ εντάσσονται στο κεντρικό πλαίσιο αυτών των ιστοριών, όμως η ζωή του Τζέικομπ Ουάιλι θα έκανε... σκόνη ακόμα και το καλύτερο σενάριο του Χόλιγουντ!

Για να φτάσει στο σημείο να παίξει στην Euroleague και να τοποθετηθεί στη λίστα των υποψήφιων στόχων του Παναθηναϊκού, ο νεαρός φόργουορντ χρειάστηκε να περάσει απίστευτα εμπόδια και σκηνικά που θα έκαναν ακόμα και τον πιο γερό άνθρωπο εκεί έξω να λυγίσει. Και δεν υπερβάλλουμε...

Το αλκοόλ και ο θάνατος

Ξεκινώντας από τα βασικά: Ο Ουάιλι μεγάλωσε στη Καλιφόρνια και ζούσε αρκετά φτωχικά με την μητέρα του. Η Σιρί δούλευε κάθε μέρα για να μεγαλώσει τον γιο της, ο οποίος έψαχνε παντού για να γεμίσει την απουσία του πατέρα του.

«Ο μπαμπάς είναι άρρωστος. Έχει μεγάλο θέμα με το αλκοόλ», αρκέστηκε να πει στον Τζέικομπ η μητέρα του, γεγονός που τον στιγμάτισε, προτού καλά καλά μπορέσει να μάθει πως να διαχειρίζεται τον εαυτό του. Σε κάθε παιδί αυτής της ηλικίας, τα ερωτήματα έρχονται σαν φυσικό επόμενο, με την μορφή ενός άγριου ποταμιού: «Γιατί προτιμά το αλκοόλ από εμένα; Πού είναι;».

Στην πορεία, ο Τζεφ επέστρεψε στο σπίτι και συνέχισε τις κραιπάλες. Μία μέρα μάλιστα, το αλκοόλ έρεε... άφθονο στο αίμα του και άρχισε να καταστρέφει ό,τι έβρισκε μπροστά του. Ο Τζέικ τρόμαξε, πήρε την μητέρα του τηλέφωνο και αρκετά χρόνια μετά τόνισε πως η ζωή του επηρεάστηκε για πάντα, σε πνευματικό και ψυχολογικό επίπεδο.

Ο άνεργος και αλκοολικός πατέρας του δημιουργούσε συνεχώς προβλήματα και μετά από λίγα χρόνια μετακόμισε σε ένα χωριό της Ουάσινγκτον, μακριά από τον γιο του, που στο μεσοδιάστημα προκαλούσε αρκετά θέματα στο σχολείο, έχοντας κακή συμπεριφορά και χαμηλούς βαθμούς.

Ο Ουάιλι «μοιραζόταν» ανάμεσα στους δύο γονείς του και προτού κλείσει τα 14 αποφάσισε να κάνει την δική του επανάσταση: Αφήνει την μητέρα του και πήγε στο αεροδρόμιο, ώστε να μετακομίσει στο σπίτι του πατέρα του. Αλλαγή που θα τον έφερνε λίγο αργότερα αντιμέτωπο με το πιο σοκαριστικό θέαμα της ζωής του...

Μετά από μία απόπειρα αυτοκτονίας του Τζεφ, ο Τζέικομπ βρήκε δίαυλο επικοινωνίας και προσπάθησε να έχει μία καλή σχέση με τον πατέρα του. Άλλωστε, έχοντας διαβάσει το γράμμα που άφηνε πίσω του («Συγγνώμη που δεν μπόρεσα να σταματήσω να πίνω. Συγγνώμη για τα προβλήματα που σου προκάλεσα, αλλά τις περισσότερες φορές δεν ήμουν εγώ. Θέλω να σε δω κάποια μέρα να παίζεις μπάσκετ στο υψηλότερο επίπεδο»), ο Ουάιλι έκανε μία νέα αρχή και η κατάσταση ηρέμησε, με εκατέρωθεν βήματα προς τα πίσω.

Όλα όμως άλλαξαν τον Φεβρουάριο του 2011. Την ώρα που ο Τζέικ δίεπρεπε στα παρκέ και σκάουτερ τον τοποθετούσαν ψηλά στα μπλοκάκια τους, ο Τζεφ αφήνει την τελευταία του πνοή στον καναπέ του σπιτιού τους. Ο Ουάιλι ήταν αυτός που τον βρήκε και ενημέρωσε τις αρχές, με το σοκ του να είναι μεγάλο. Ο Τζέικ ήθελε να ενημερώσει τον πατέρα του πως οι εφημερίδες έγραφαν για τα κατορθώματά του, όμως δεν πρόλαβε να του μιλήσει ποτέ ξανά...

Η αλλαγή, ο κίνδυνος, το μπάσκετ...

Σε όλο αυτό το διάστημα, το μπάσκετ ήταν το αποκούμπι του. Μέσα στο παρκέ, ο Ουάιλι ξεχώριζε με την δύναμη και το ταλέντο του, οι βαθμοί του έξω από αυτό ανέβαιναν συνεχώς και λίγο αργότερα αποφάσισε να ενταχθεί στο κολέγιο του Μοντάνα, ύστερα και από την συμβουλή των παππούδων του.

Όπως αποδείχθηκε, η επιλογή του δεν ήταν καλή: Έφαγε πάγκο, έπαιξε μόνο σε ματς που είχαν «τελειώσει» και η σχέση του με τον προπονητή έφτασε σε οριακό σημείο. Μάλιστα, ο Τζέικ βρήκε... καταφύγιο στην ομάδα στίβου, τρέχοντας εξαιρετικά σε 200άρια και 400άρια και κερδίζοντας μέχρι και μετάλλια σε τοπικούς αγώνες. Παράλληλα, συμμετείχε και στην ομάδα μπέιζμπολ, αφού δεν μπορούσε να μείνει ανενεργός. «Δεν μπορούσα να αντέξω αυτό το μαρτύριο στην ομάδα μπάσκετ», ανέφερε λίγο μετά ως μία... τελευταία δήλωση, προτού δηλαδή αποχωρήσει για το άσημο Lewis-Clark, ώστε να κάνει restart δίπλα στους παππούδες και την μεγάλη του αγάπη, την Μπρίτανι.

Και αφού γράφουμε για την Μπρίτανι: Την ώρα που ο Τζέικ έβρισκε τα πατήματά του και έβαζε ως απόλυτο σκοπό το ΝΒΑ, η κοπέλα του έμεινε έγκυος. Αυτόματα, έχοντας και τα χειρότερα δυνατά ερεθίσματα από τον δικό του πατέρα, ο Ουάιλι αποφασίζει να βρει δουλειά για να θρέψει την οικογένειά του.

«Υπήρχαν στιγμές που από την κούραση δεν ήξερα καν τι μέρα είναι», τόνισε πρόσφατα ο 24χρονος, ο οποίος αναγκάστηκε να... τρέχει όλη μέρα για να κρατήσει κάθε πτυχή της καθημερινότητάς του ικανοποιημένη. Το ίδιο διάστημα, η Μπρίτανι κινδύνευσε να χάσει το παιδί, όταν κατέρρευσε στην δουλειά και έπεσε άσχημα στο έδαφος. Το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν... αναπόφευκτο: Η Αλίγια ήρθε στη ζωή πριν από τον προγραμματισμένο τοκετό και η ζωή του Τζέικομπ άλλαξε εντελώς.

«Είναι όλη μου η ζωή», τονίζει ο Ουάιλι με το που την βλέπει και η δύναμη που παίρνει αντανακλάται στο παρκέ.

Η τελευταία χρονιά, το ΝΒΑ και ο... Παναθηναϊκός!

Έχοντας βάλει ως απόλυτο στόχο το ΝΒΑ, ο Τζέικ αναλαμβάνει χρέη ηγέτη στο Lewis Clark και πραγματοποιεί μία φανταστική σεζόν η οποία του έδωσε υποτροφία για το πιο «μεγάλο» Eastern Washington. Απτόητος και εκεί (24,5 πόντοι, 10,3 ριμπάουντ, 2,6 ασίστ, 2,5 τάπες, 66% από το παρκέ, 21 νίκες σε 31 ματς), ο εκρηκτικός ψηλός αποφασίζει να δηλώσει συμμετοχή στο draft, ωστόσο το γεγονός πως άλλλαξε... πολλά μέρη στην κολεγιακή του καριέρα αλλά και το ότι είναι undersized, τον άφησαν εκτός επιλογών.

Προφανώς δεν τα παράτησε. Με όπλο την θέλησή του και κοιτώντας το τατουάζ Carpe Diem που έκανε στο χέρι του προς τιμήν της γιαγιάς του, ο Ουάιλι «ψάχτηκε» για το Summer League. Έπαιξε με τους Νετς και κέρδισε ένα two way συμβόλαιο, παίζοντας μάλιστα και πέντε ματς στο ΝΒΑ. Κατά κύριο λόγο όμως έπαιξε στη G-League (7,8 πόντοι, 3,6 ριμπάουντ, 1,1 ασίστ μ.ο), προτού αγωνιστεί στην Ευρώπη με την Λούντβιγκσμπουργκ και στην Αυστραλία με τους Adelaide 36ers.

Πέρσι τον Φεβρουάριο βρήκε την ευκαιρία και δεν την άφησε να πάει χαμένη: Η χρονιά της Γκραν Κανάρια ήταν χαμένη, όμως οι Ισπανοί τον απέκτησαν για να του δώσουν τις πρώτες του παραστάσεις σε Liga Endesa και Euroleague. Ο Ουάιλι ικανοποίησε (10 πόντοι με 2,6 ριμπάουντ μ.ο στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση) και πλέον εντάσσεται στα ραντάρ του Παναθηναϊκού, έτοιμος για το μεγάλο βήμα στο υψηλότερο επίπεδο.

Δεν θα φοβηθεί. Τι άλλωστε μπορεί να τον τρομάξει;

Δεν θα δικαιολογηθεί. Ξέρει πως η ζωή δεν λειτουργεί με «αν», «αφού» και «γιατί».

Θα παλέψει. Γιατί αυτό έμαθε να κάνει από την ώρα που γεννήθηκε.

https://www.youtube.com/embed/xYOojKZjZDQ?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1
Η εκτόξευση έρχεται από τα αγκάθια: Ο Ουάιλι και η ιστορία της ζωής του (pics, vid)