MENU

Πριν ακόμη εμφανιστεί το πρώτο μονοθέσιο, καταλάβαινες ότι δεν επρόκειτο για ένα ακόμη event. Εξέδρες γεμάτες, κινητά σηκωμένα, οικογένειες με παιδιά, παρέες, άνθρωποι κάθε ηλικίας και περίπου 20.000 θεατές που είχαν έρθει για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο: να δουν από απόσταση λίγων μέτρων αυτό που συνήθως παρακολουθούν από την τηλεόραση.

Formula 1.

Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, το Allwyn x McLaren Racing: Live in Athens έφερε στο ΟΑΚΑ εικόνες και κυρίως ήχους που έχουμε συνδέσει με το Silverstone, τη Monza και το Monaco. Και όταν πήρε μπροστά ο V12, οι συστάσεις τελείωσαν.

Ο V12, ο Σένα και ο Χάκινεν

Είδαμε από κοντά έναν τετράτροχο μύθο, ένα κομμάτι της ιστορίας της Formula 1. Η McLaren MP4/6 ανήκει χωρίς συζήτηση στη δεύτερη κατηγορία. Το μονοθέσιο με το οποίο ο Άιρτον Σένα κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1991 εμφανίστηκε στην ειδικά διαμορφωμένη πίστα του ΟΑΚΑ και στο cockpit του βρέθηκε ένας ακόμη άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει να κατακτάς την κορυφή με τη McLaren.

Ο Μίκα Χάκινεν.

Ο δύο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Formula 1 φόρεσε κράνος, μπήκε στην MP4/6 και γύρισε το κλειδί του χρόνου τρεις δεκαετίες πίσω. Ο ατμοσφαιρικός Honda V12 ανέβασε στροφές και ο ήχος του σκέπασε τα πάντα. Δεν χρειαζόταν χρονόμετρο. Δεν υπήρχαν βαθμοί, pole position ή κατάταξη. Υπήρχε όμως κάτι που η τηλεόραση δεν μπορεί να μεταφέρει: η φυσική αίσθηση ενός μονοθεσίου της Formula 1 να περνά λίγα μέτρα μπροστά σου.

Κάθε φορά που ο Χάκινεν εμφανιζόταν στην ευθεία, η αντίδραση του κόσμου δυνάμωνε. Το όνομά του ακουγόταν ρυθμικά από τις εξέδρες και για τους παλαιότερους το σκηνικό λειτουργούσε σχεδόν σαν ταξίδι πίσω στην εποχή των Σένα, Προστ και των μεγάλων ατμοσφαιρικών κινητήρων. Για τους νεότερους ήταν κάτι διαφορετικό: η ευκαιρία να ακούσουν για πρώτη φορά από κοντά πώς ακουγόταν κάποτε η Formula 1.

Από το 1991 στη σύγχρονη McLaren

Λίγο αργότερα άλλαξε ο ήχος, άλλαξε η τεχνολογία, άλλαξε η εποχή. Στην πίστα μπήκε η McLaren MCL60, με τον οδηγό της Arrow McLaren στο IndyCar, Πάτο Ο’ Γουόρντ, στο cockpit. Αν η MP4/6 ήταν η ιστορία, η MCL60 ήταν η γέφυρα προς τη σύγχρονη McLaren. Το μονοθέσιο με το οποίο η βρετανική ομάδα άρχισε να ξαναχτίζει την πορεία της προς την κορυφή και να βάζει τις βάσεις για όσα ακολούθησαν στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του 2024 και του 2025.

Ο Μεξικανός δεν ήρθε στην Αθήνα για μια απλή παρέλαση. Επιταχύνσεις, δυνατά περάσματα, donuts και καμένο ελαστικό γέμισαν την ειδικά διαμορφωμένη διαδρομή, με το χαρακτηριστικό papaya μονοθέσιο να περνά μπροστά από τις κατάμεστες εξέδρες. Και κάπως έτσι, στην ίδια άσφαλτο συναντήθηκαν δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι της Formula 1.

V12 απέναντι σε hybrid. Σένα και 1991 απέναντι στη σύγχρονη McLaren. Χάκινεν και Ο’ Γουόρντ. Τρεις και πλέον δεκαετίες εξέλιξης της Formula 1 συμπυκνωμένες σε μερικές εκατοντάδες μέτρα στο ΟΑΚΑ.

Όταν οι 550 μέτρα έγιναν πίστα

Οι Χάκινεν και Ο’ Γουόρντ έκαναν διαδοχικά περάσματα στην ειδικά διαμορφωμένη διαδρομή, με τον κόσμο να βρίσκεται τόσο κοντά στη δράση ώστε κάθε επιτάχυνση να μετατρέπεται σε μικρή έκρηξη στις εξέδρες. Και αυτό ήταν ίσως το μεγάλο ατού του Allwyn x McLaren Racing: Live in Athens. Δεν έφερε μόνο δύο αυτοκίνητα Formula 1 στην Ελλάδα για να τις κοιτάξει ο κόσμος πίσω από ένα σχοινί, τις έβαλε μπροστά, τις έβγαλε στην πίστα. Άφησε τον κόσμο να ακούσει τον κινητήρα, να μυρίσει το καμένο ελαστικό, να δει τα μονοθέσια να επιταχύνουν και να αντιληφθεί από κοντά πόσο διαφορετική είναι μια Formula 1 από οποιοδήποτε άλλο αγωνιστικό αυτοκίνητο.

Το φινάλε έκρυβε ακόμη μία στιγμή για το κοινό. Χάκινεν και Ο’ Γουόρντ σταμάτησαν τα μονοθέσιά τους μπροστά στην κεντρική εξέδρα και βγήκαν από τα cockpit γνωρίζοντας ήδη τι τους περίμενε.

Αποθέωση.

Μίλησαν για την εμπειρία τους στην Αθήνα και λίγο αργότερα επέστρεψαν στην ευθεία των 550 μέτρων, αυτή τη φορά με πολύ μικρότερη ταχύτητα. Ο Χάκινεν οδηγούσε ένα μικρό όχημα και ο Ο’ Γουόρντ μοίραζε καπέλα της McLaren στο πλήθος.

Η Formula 1 έχει πλέον το δικό της κοινό στην Ελλάδα

Και εδώ βρίσκεται ίσως η μεγαλύτερη ιστορία πίσω από το ίδιο το show. Η Formula 1 στην Ελλάδα δεν αφορά πια μόνο έναν σκληρό πυρήνα ανθρώπων που ξέρει απ' έξω τις γόμες της Pirelli, συζητά για undercut και μπορεί να σου εξηγήσει γιατί ένα Safety Car κατέστρεψε τη στρατηγική ενός οδηγού. Έχει ξεφύγει από τα στενά όρια των petrolheads.

Στις εξέδρες του ΟΑΚΑ υπήρχαν παιδιά, νέοι που μεγάλωσαν με τη νέα εποχή της F1, παλαιότεροι που θυμούνται τον Σένα και τον Χάκινεν, οικογένειες, αλλά και πρόσωπα από την ελληνική showbiz που ήρθαν για τον ίδιο λόγο με όλους τους υπόλοιπους.

Γιατί η Formula 1 έχει γίνει γεγονός που ξεπερνά πλέον τα όρια του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Και όταν έχεις την ευκαιρία να δεις μια πραγματική McLaren F1 να περνά μπροστά σου, το grid δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.

Η δράση δεν τελείωνε στην πίστα

Το πρόγραμμα, πάντως, δεν περιορίστηκε στα runs των δύο μονοθεσίων. Η McLaren στα χρώματα της Allwyn πρόσφερε hot laps, ενώ στο Fanzone οι επισκέπτες μπορούσαν να πλησιάσουν ακόμη περισσότερο τον κόσμο του motorsport. Στα racing simulators δοκίμασαν τα δικά τους αντανακλαστικά, συμμετείχαν σε διαδραστικές δραστηριότητες και διεκδίκησαν αναμνηστικά δώρα, ενώ υπήρχε και η δυνατότητα να δουν από κοντά και να φωτογραφηθούν με showcars της McLaren.

Τρία διαφορετικά αγωνιστικά concepts, τρεις διαφορετικές όψεις της McLaren: ένα showcar βασισμένο στους φετινούς κανονισμούς, ένα από την εποχή των ground-effect μονοθεσίων και το IndyCar με το οποίο ο Πάτο Ο’ Γουόρντ συμμετείχε στα περίφημα 500 Μίλια της Ινδιανάπολης. Στη σκηνή εμφανίστηκαν επίσης οι Μίκα Χάκινεν, Πάτο Ο’ Γουόρντ, Άλεξ Βουρτς, Βασίλης Παντελεάκης και Louise McEwen της McLaren Racing, συμπληρώνοντας ένα πρόγραμμα που απλώθηκε πολύ πέρα από τα λίγα λεπτά δράσης στην πίστα.

Η Αθήνα πήρε πρώτη θέση στο grid

Υπάρχει όμως και μια λεπτομέρεια με ιδιαίτερη σημασία. Το Allwyn x McLaren Racing: Live in Athens δεν ήταν ένας μεμονωμένος σταθμός μιας περιοδείας που είχε ήδη περάσει από τη μισή Ευρώπη.

Η Αθήνα ήταν η αρχή.

Το event στο ΟΑΚΑ αποτέλεσε την πρώτη εκδήλωση μιας νέας παγκόσμιας σειράς της Allwyn και της McLaren Racing, με στόχο να φέρει τους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού πιο κοντά στην ομάδα και στην εμπειρία της Formula 1. Και αν χρειαζόταν ένα πρώτο τεστ για να μετρηθεί η θερμοκρασία του κοινού, οι εξέδρες του ΟΑΚΑ έδωσαν την απάντηση.

Περίπου 20.000 άνθρωποι βρέθηκαν εκεί για να παρακολουθήσουν ένα δωρεάν event μηχανοκίνητου αθλητισμού, παρά τον συννεφιασμένο αθηναϊκό ουρανό. Η Formula 1 μπορεί να μην έχει ελληνικό Grand Prix. Το Σάββατο, όμως, είχε ελληνική εξέδρα. Και για λίγες ώρες, αντί να βλέπουμε τα μονοθέσια της McLaren στην οθόνη να στρίβουν στο Silverstone, στη Monza ή στο Monaco, τα ακούγαμε να ανεβάζουν στροφές στο ΟΑΚΑ.

@sdnagr Το SDNA βρέθηκε στο Allwyn McLaren Racing Live in Athens, σε ένα πρωινό γεμάτο Formula 1. Μεγάλη στιγμή, ο Μίκα Χάκινεν στο τιμόνι του ιστορικού μονοθεσίου του Άιρτον Σένα.⠀ ⠀ #allwyn #McLarenRacing #LiveInAthens⠀ @allwyn.gr ♬ πρωτότυπος ήχος - SDNA.gr

 

@sdnagr Allwyn x McLaren Racing: Live in Athens - Τέρμα τα γκάζια στο ΟΑΚΑ!⠀ ⠀ #allwyn #McLarenRacing #LiveInAthens⠀ @allwyn.gr ♬ πρωτότυπος ήχος - SDNA.gr

 

 

 

Για λίγες ώρες η Αθήνα έγινε… Formula 1 (vids, pics)