MENU

To PAOK TV ξεκίνησε περίπου όπως αναμενόταν.

Δεν με εξέπληξε ούτε η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, ούτε τα τεχνικά προβλήματα που υπήρξαν. Και τα δυο ήταν απολύτως προβλέψιμα, μιας και μιλάμε για την πρεμιέρα αυτού του εξαιρετικά ενδιαφέροντος εγχειρήματος.

Οι 45.000 συνδρομές θα αυξηθούν κατά πολύ στα μεγάλα ματς της σεζόν, ενδεχομένως όμως να μειωθούν σε κάποια λιγότερο εμπορικά. Εναπόκειται στους ανθρώπους του ΠΑΟΚ να βρουν τρόπους να καταστήσουν το προϊόν τους ακόμα και πιο δελεαστικό και προσβάσιμο και φυσικά να εξαλείψουν γρήγορα τις τεχνικές δυσκολίες.

Σε δημοσιογραφικό επίπεδο, η επιλογή να μεταδώσει την αναμέτρηση ο Αλέξης Σπυρόπουλος υπήρξε -εκτός από αυτονόητα σωστή και- ιδιαίτερα συμβολική: ο Σπυρόπουλος, είναι φυσικά ένας από τους καλύτερους Έλληνες sportscaster.

Επίσης, είναι εκείνος που έφυγε κάποτε από τον ΟΤΕ – TV επειδή είχε τολμήσει να πει σε αδιάφορο αγώνα κυπέλλου ότι ο Ολυμπιακός πήρε αστείο πέναλτι! Και σαν να μην έφτανε αυτό, στη συνέχεια αρθρογράφησε στο SDNA με τρόπο που κρίθηκε επιθετικός για τους «Ερυθρολεύκους». Ντροπή και αίσχος, σιγά μην ανεχόταν την αντίθετη άποψη η δημοκρατική διοίκηση του Ολυμπιακού. Η διοίκηση της συνδρομητικής πλατφόρμας από την πλευρά της, η οποία δεν ξέρω αν είναι δημοκρατική, πάντως αποδείχθηκε εξαιρετικά πρόθυμη, απομάκρυνε τον Αλέξη Σπυρόπουλο για να ικανοποιήσει το «μεγάλο αφεντικό» και στη συνέχεια άλλαξε τέσσερις – πέντε σχολιαστές στα ματς του Ολυμπιακού, μέχρι να καταλήξει στον συμπαθή - και αποδεκτό, όσο τα βλέπει όλα ερυθρόλευκα - Γιώργο Θαναηλάκη.

Αυτόν τον δημοσιογράφο λοιπόν, τον Σπυρόπουλο, που πάντα θα περιγράψει όσα βλέπει και όχι όσα θέλουν οι διοικήσεις των ομάδων να δει, επέλεξε ο ΠΑΟΚ για το κανάλι του! Δεν χρειάζεται άλλη απόδειξη για το πόσο σοβαρά αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του επικοινωνιακού επιτελείου της ΠΑΕ το εγχείρημα PAOK – TV παρά μονάχα ετούτη: δεν πήγαν στην λύση ενός σεσημασμένου ΠΑΟΚτσή που θα κραύγαζε αντί να περιγράφει και θα έκανε το άσπρο μαύρο. Προτίμησαν έναν δημοσιογράφο κοινής αποδοχής, έναν έμπειρο και καλό επαγγελματία με αντικειμενική ματιά, ο οποίος κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης πήρε θέση για όλες τις επίμαχες φάσεις (λίγες και ανούσιες), ανοιχτά και χωρίς φόβο. Το αυτονόητο θα μου πείτε. Ναι, αλλά όχι.

Στην Ελλάδα η αντικειμενικότητα δεν είναι διόλου αυτονόητη. Σίγουρα όχι στο διαδικτυακό κανάλι μιας ομάδας, το οποίο στο κάτω – κάτω δικαιούται να μπατάρει προς τον οπαδισμό. Αλλά ούτε καν στα συνδρομητικά κανάλια, όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση Σπυρόπουλου – OTE TV (και δυστυχώς σε πολλές ακόμα).

Προφανώς οι ρεπόρτερ του pre και του post game ήταν ΠΑΟΚτσήδες – κυρίως επειδή αυτοί ζουν και δουλεύουν στη Θεσσαλονίκη, ξέρουν την ομάδα και είναι πιο εύκολο για εκείνους να ανταποκριθούν στα πρώτα βήματα αυτής της προσπάθειας.

Και εν προκειμένω πάντως, μια χαρά στάθηκαν σε γενικές γραμμές. Και το δίδυμο των «ομόσταυλων» (Κόλκας-Βασιλόπουλος αρθρογραφούν και στο SDNA) ήταν στο post game κάτι παραπάνω από αξιοπρεπές και στο pre game η δουλειά ήταν επαγγελματική.

Θεωρώ δεδομένο ότι σε βάθος χρόνου και στα ντέρμπι, θα υπάρξει ευρύτερη εκπροσώπηση, με δημοσιογράφους και καλεσμένους και από άλλες ομάδες.

Διότι, τελικά, το PAOK TV, πέρα από επιχειρηματικό εγχείρημα, είναι και ένα δημοσιογραφικό εγχείρημα με μεγάλο ενδιαφέρον. Ο «Δικέφαλος», με την επιλογή Σπυρόπουλου κυρίως, κάνει ένα ακόμα βήμα μπροστά.

Αν και αυτό το βήμα πετύχει, αν δηλαδή οι ΠΑΟΚτσήδες το αποδεχτούν και δεν διαμαρτυρηθούν όταν προκύψει μια πολύ κρίσιμη φάση και ο Αλέξης πει π.χ. «ήταν πέναλτι εις βάρος του ΠΑΟΚ που δεν δόθηκε», τότε η αθλητική δημοσιογραφία στην Ελλάδα, με τις πλάτες του πρωταθλητή Ελλάδος, θα έχει πετύχει μια κρίσιμη νίκη, την οποία την δεδομένη στιγμή, την έχει πολύ μεγάλη ανάγκη.

PAOK TV: Η μαγκιά του να περιγράφεις όσα βλέπεις