MENU

Més que un club. Πολύ εύκολο να το διακηρύττεις, εξαιρετικά δύσκολο να το υπερασπίζεσαι με πράξεις.

Από τον Φλορεντίνο Πέρεθ και τον Αντρέα Ανιέλι όλοι το περίμεναν. Μα από τον Ζοάν Λαπόρτα πολλοί ανέμεναν διαφορετική στάση. Μόνο και μόνο επειδή είναι ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα. Μα η ανακοίνωση που έβγαλαν οι Καταλανοί δείχνει ξεκάθαρα πως δεν… παρασύρθηκαν για τη δημιουργία της European Super League, πως όχι απλά το έκαναν, αλλά στηρίζουν το εγχείρημα και πιστεύουν πως μόνο αυτό μπορεί να τους σώσει. 

«Ειδικά βάσει των τωρινών κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών, είναι απαραίτητο να προβούμε σε δομικές αλλαγές που στοχεύουν στην εγγύηση της οικονομικής βιωσιμότητας και αξιοπιστίας στον χώρο του ποδοσφαίρου, βελτιώνοντας το θέαμα που προσφέρεται στους οπαδούς και αυξάνοντας την κοινωνική βάση στην οποία στηρίζεται το ποδόσφαιρο.
Με αυτούς τους όρους, η διοίκηση της Μπαρτσελόνα αποδέχθηκε ως επείγον ζήτημα να γίνει μέλος, ως ιδρυτικό κλαμπ, της Super League, μιας διοργάνωσης που η ουσία της είναι να αυξήσει την ποιότητα και την ελκυστικότητα του θεάματος, ενώ ταυτόχρονα ως αδιαπραγμάτευτη αρχή της ομάδας, να αναζητήσει νέες φόρμουλες για την αλληλεγγύη προς ολόκληρο το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα.

Η απόφαση πάρθηκε με την πεποίθηση ότι μια ενδεχόμενη άρνηση να γίνουμε μέρος σε αυτό το εγχείρημα ως ιδρυτικό μέλος θα ήταν ιστορικό λάθος. Ως σύλλογος παγκόσμιας εμβέλειας και απήχησης, υπερασπιζόμαστε την ηγετική στάση του συλλόγου, που είναι ουσιώδες μέρος της ταυτότητας και του αθλητικού, κοινωνικού πνεύματος του συλλόγου»
Σε κάθε περίπτωση, η Μπαρτσελόνα, μια ένωση που πάντα ήταν και θα είναι περιουσία καθενός από τα μέλη και τους συνεργάτες της, εξασφαλίζει ρητώς το δικαίωμα τους να επικυρώσουν αυτή την τόσο σημαντική απόφαση προς την τελική έγκριση των αρμόδιων φορέων, κατόπιν προσεκτικής και βαθιάς ανάλυσης.

Έχοντας αναγνωρίσει τις κοινωνικές αντιδράσεις από το παραπάνω εγχείρημα σε πολλούς και διαφορετικούς χώρους, είναι αναντίρρητο ότι η Μπαρτσελόνα κατανοεί ότι θα πρέπει να αναλυθούν σε πολύ μεγαλύτερο βάθος οι λόγοι που γέννησαν αυτή την απόφαση, ώστε να επανεξετάσουμε κατάλληλα και όπου απαιτείται την προσέγγιση και τη φόρμουλα που προτάθηκε, και να λύσουμε όλα τα ζητήματα που άπτονται του ενδιαφέροντος του κόσμου του ποδοσφαίρου. Αυτός ο σκοπός απαιτεί χρόνο και αναγκαία υπομονή για να αποφύγουμε κινήσεις πανικού.

Θεωρούμε αναλόγως σημαντικό να υπογραμμίσουμε το γεγονός ότι ένα Δικαστήριο έχει ήδη εξασφαλίσει την επείγουσα νομική υποστήριξη που απαιτείται, η οποία επιβεβαιώνει ότι το εγχείρημα υποστηρίζεται νομικά από την πλευρά των ιδρυτικών μελών και της συμμετοχής τους στην Super League. Υπό αυτή την έννοια, το κλαμπ θεωρεί ότι θα ήταν εντελώς άκαιρο να ερμηνευθεί η απόφαση υπό κριτήρια αδικαιολόγητης πίεσης και υπονόμευσης.

Ενώ έχουμε πλήρη επίγνωση της σημασίας και του ενδιαφέροντος για περισσότερες πληροφορίες που χρήζει το ζήτημα, όπως και της ανάγκης να δρούμε με τη μέγιστη διαφάνεια, η Μπαρτσελόνα θα δρα πάντα με σύνεση και ζητά τη μέγιστη κατανόηση, τον σεβασμό ακόμη και την υπομονή από την κοινωνία της Μπαρτσελόνα και την κοινή γνώμη».

Πόσο πιο ξεκάθαρα να το πουν. Πάμε για τα λεφτά, δεν μας ενδιαφέρει κάτι άλλο. Μια υπερχρεωμένη ομάδα που ψάχνει με κάθε τρόπο διέξοδο. 

Πολλοί σχολίασαν πως θα τρίζουν τα κόκαλα του Γιόχαν Κρόιφ, πως δεν είναι δυνατόν αυτός ο σύλλογος να αποτελεί τη συνέχεια της φιλοσοφίας του θρύλου του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Τωρα οι «μπλαουγκράνα» επέλεξαν να βρεθούν στην λάθος πλευρά της ιστορίας. Είχαν μια ευκαιρία, ναι ακόμα και έτσι όπως λειτουργεί σήμερα το ποδόσφαιρο, να πουν «όχι», να απέχουν, να δείξουν για ποιο λόγο πολλοί από τους υποστηρικτές τους, τους ξεχωρίζουν. Η Μπαρτσελόνα δεν αποτελεί πια κανένα σημείο ιδεολογικής αναφοράς. Όπως, προφανώς, δεν αποτελεί κανένας μεγάλος σύλλογος στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. 

Ωστόσο, τόσο οι Καταλανοί όσο και οι υπόλοιποι «ισχυροί» ας γνωρίζουν πως την ώρα της κρίσης μπορεί αυτοί να κριθούν ανίσχυροι. Αν νομίζουν πως ποδόσφαιρο δεν υπάρχει χωρίς αυτούς, κάνουν μεγάλο λάθος. Ποδόσφαιρο δεν υπάρχει χωρίς τις Γραναδες, τις Χιχόν, τις Κάντιθ και τις Οσασούνες. Διότι, αγνό ποδόσφαιρο είναι να δίνεται η ευκαιρία και στον αδύναμο να αγωνιστεί και γιατί όχι να νικήσει τον δυνατό. 

Αν ο Λαπόρτα έλεγε πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου πως ο σύλλογος έχει χάσει τις αξίες του, τότε έχασε το πρώτο στοίχημα μετά την εκλογή του. Και αν η συμμετοχή στη European Super League είναι η… κληρονομιά που πήρε από τον Ζοσέπ Μαρία Μπαρτομέου, είχε το δικαίωμα να την αποκηρύξει. Ήξερε, όμως. Και είχε προειδοποιήσει προεκλογικά όταν σε ανύποπτο χρόνο δήλωνε πως έχει «ένα λεπτομερές σοκαριστικό πλάνο» για την επόμενη ημέρα. 

Και αν το «σωσίβιό» του είναι το γεγονός πως τα μέλη θα έπαιρναν την τελική απόφαση, τότε η ανακοίνωση που υπερασπίζεται με σθένος την αναγκαιότητα ύπαρξης του εκτρώματος δείχνει πως πρόθεσή του δεν είναι να επιστρέψει ο σύλλογος στις αξίες του. 

Ο Λαπόρτα, βέβαια, βλέπει τη λογική και όχι το συναίσθημα. Με τα χρέη της Μπαρτσελόνα φτάνουν το 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ (και το μεσοπρόθεσμο να φτάνει τα 720 εκατομμύρια ευρώ) δεν είναι να ξαφνιάζεται κάποιος που επέλεξε αυτόν τον δρόμο για να την επαναφέρει σε υγιή οικονομική κατάσταση. 

Το «κάτι περισσότερο από ένας σύλλογος» είναι ωραίο σλόγκαν, αλλά δεν μπορεί να λύσει τα οικονομικά προβλήματα. Και αυτή είναι η βασική ανάγκη (και) των Καταλανών τώρα. Κυνισμός; Ρεαλισμός, θα πουν αυτοί. 

«Ελάτε… Η Μπαρτσελόνα είναι κάτι πολύ καλύτερο από αυτό. Δεν είσαστε εσείς αυτοί, δεν σας αντιπροσωπεύει. Είσαστε κάτι περισσότερο από ένας σύλλογος. Αποδείξτε το» έγραψε ο Γκάρι Λίνεκερ στο twitter όταν άρχισε το σχίσμα στη European Super League καλώντας τους «μπλαουγκράνα» να αποχωρήσουν. Μπορεί τώρα και αυτός να έμαθε πως ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα στο οποίο 22 παίκτες κυνηγούν μια μπάλα και στο τέλος οι πλούσιοι δεν μπορούν ποτέ να είναι ιδεολόγοι και πάντα θα αναζητούν περισσότερα χρήματα… 

SDNA Google news
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ SDNA logo ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Més que un… business
EVENTS