MENU

Πάντα υπάρχουν flashbacks. Στον αθλητισμό αρκετά συχνά. Στην Ελλάδα, ακόμα συχνότερα. Και στη Super League συχνότατα και συνήθως για τον ίδιο λόγο. Πριν από μερικές μέρες, ο Γιάννης Αναστασίου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πράσινη» θυμήθηκε το πρωτάθλημα του 2015, το οποίο ο Παναθηναϊκός αν και βρέθηκε στο -3 από τον Ολυμπιακό, δεν κατάφερε να διεκδικήσει ποτέ.

Το απόγευμα της Πέμπτης (30/4), ο Γκόρντον Σίλντενφελντ ξεσπάθωσε μέσω SDNA, λέγοντας ορθά-κοφτά πως έκλεψαν τον Παναθηναϊκό εκείνη την σεζόναναφερόμενος στο ντέρμπι των αιωνίων και τα όσα ακολούθησαν. 

Στην 25η αγωνιστική, οι πράσινοι υποδέχτηκαν τους ερυθρόλευκους, επικράτησαν με 2-1 και μείωσαν τη διαφορά στους τρεις βαθμούς εννέα αγωνιστικές πριν το φινάλε. Σε αυτό το διάστημα ο Ολυμπιακός θα είχε θεωρητικά πιο εύκολο πρόγραμμα και θα παρέμενε φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, αλλά τα φυσιολογικά δεν είναι για την Ελλάδα.

Τα επεισόδια που έγιναν στην Λεωφόρο είχαν ως αποτέλεσμα την αφαίρεση τριών βαθμών από τον Παναθηναϊκό (σ.σ. η διαφορά πήγε εκ νέου στους έξι βαθμούς) και πρακτικά, όπως παραδέχτηκε και ο τεχνικός των πρασίνων την ψυχολογική κατάρρευση των ποδοσφαιριστών. Οι ήττες σε Περιστέρι, Βέροια και Κομοτηνή άφησαν το τριφύλλι μακριά από την κορυφή, παρότι και ο Ολυμπιακός στο ίδιο διάστημα έκανε «γκέλες», που μαρτυρούσαν ότι κάθε άλλο παρά άτρωτος ήταν αγωνιστικά. Δεν ήταν, όμως, ποτέ αγωνιστικό το θέμα… Και είχε φανεί από την αρχή!

Ο Θάνος... έκλεισε τα μάτια στο πέναλτι στον Μπεργκ

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με το αριστερό το πρωτάθλημα εκείνης της σεζόν, αφού έμεινε στο 1-1 με τον Λεβαδειακό. Για να συμβεί όμως αυτό χρειάστηκε ο διαιτητής Θάνος στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας να κλείσει τα μάτια του σε ένα πεντακάθαρο πέναλτι του Τόμας στον Μάρκους Μπεργκ. Ο Σουηδός έσπασε τον ώμο του και έμεινε αρκετούς μήνες εκτός δράσης μετά το μαρκάρισμα του παίκτη των Βοιωτών, όμως ο ρέφερι της αναμέτρησης... κοιτούσε αλλού.

Αγωνιστική:
Αποτέλεσμα: 1-1
Διαφορά βαθμών: 0 (Ολυμπιακός 0, Παναθηναϊκός 0)
Η φάση: Στο 2:12 του βίντεο.

https://www.youtube.com/watch?v=wLosL9bKcuo

Η Καλλονή και το… τέρας!

Ο Παναθηναϊκός δεν είχε ξεκινήσει τη σεζόν σε καλή κατάσταση. Η ισοπαλία με τον Λεβαδειακό στην πρεμιέρα μαρτυρούσε το πρόβλημα, ενώ ο τραυματισμός του Πάτρικ Μπεργκ είχε προσδώσει επιθετική δυστοκία σε όλα τα υπόλοιπα προβλήματα. Η Καλλονή έπαιξε για πρώτη φορά στη φυσική της έδρα και το γιόρτασε με μια σπουδαία νίκη. Λεπτομέρεια: Ο Σταύρος Τριτσώνης έκλεισε τα μάτια σε πεντακάθαρη παράβαση που θα μπορούσε να έχει αλλάξει εντελώς τη ροή του παιχνιδιού.

Αγωνιστική:
Αποτέλεσμα: 1-0
Διαφορά βαθμών: 0 (Ολυμπιακός 4, Παναθηναϊκός 4)
Η φάση: Στο 17ο δευτερόλεπτο του βίντεο.

Αλλού η συγγνώμη, αλλού το… φιλότιμο

Μια αγωνιστική πριν το μεγάλο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ο Παναθηναϊκός είχε υποστεί ήττα σοκ στη Λεωφόρο από τον ΟΦΗ. Έναν ΟΦΗ που κέρδισε με δύο σουτ – και καλά έκανε – αλλά που δεν έπαιξε δευτερόλεπτο ποδόσφαιρο στο δεύτερο ημίχρονο, με συνεχείς καθυστερήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τον εκνευρισμό των γηπεδούχων. Ο Τζενάρο Γκατούζο, ως γνήσιος πρέσβης του αθλήματος ζήτησε συγγνώμη για τη συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών του, κάτι που ουδέποτε έδειξε να απασχολεί ή να ενοχλεί ιδιαίτερα τον Γιώργο Κομίνη, ο οποίος ήταν διαιτητής της αναμέτρησης.

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τον κόσμο του Παναθηναϊκού και τον προπονητή του Παναθηναϊκού, σε ορισμένες στιγμές δεν μου άρεσε η συμπεριφορά των παικτών μου. Πολλές φορές στο δεύτερο ημίχρονο είδα τους παίκτες μου να πέφτουν κι αν δεν υπήρχε λόγος γι’ αυτό, η τακτική δεν είναι σωστή και δεν δείχνει σεβασμό στο άθλημα που παίζουμε».

Αγωνιστική:
Αποτέλεσμα: 1-2
Διαφορά βαθμών: 0 (Ολυμπιακός 10, Παναθηναϊκός 10)

Αυλωνίτης και… κωμικοί!

Στάδιο Καραϊσκάκη, το έτος πριν έρθουν οι ξένοι διαιτητές. Δε χρειάζεται να ξέρεις περισσότερα για να φανταστείς τα υπόλοιπα. Με μικρά σφυρίγματα ή με μεγάλα, με μικρές χειρουργικές τομές ή με μεγαλύτερες, με γάντια μιας χρήσης πριν καν γίνουν της μόδας τα γάντια μιας χρήσης, ο Ολυμπιακός θα έπαιρνε εκείνο που ήθελε. Και το πήρε τον Οκτώβριο του 2014, με απρόβλεπτο ήρωα τον Τάσο Αυλωνίτη ο οποίος σκόραρε το νικητήριο γκολ δευτερόλεπτα μετά την είσοδό του στο ματς.

Ο Παναθηναϊκός διαμαρτυρήθηκε για το φάουλ από το οποίο προήλθε το γκολ, διαμαρτυρήθηκε – φάση στην οποία αποβλήθηκε ο Γιάννης Αναστασίου – για το πέναλτι που δόθηκε υπέρ του Μήτρογλου και κυρίως διαμαρτυρήθηκε για την τελευταία φάση του ματς, όπου ο Χαράλαμπος Καλογερόπουλος κάνει πράξη τον άγραφο νόμο του φαληρικού σταδίου. «Όπου πρέπει, όταν πρέπει, όσο πρέπει»… Ποιος ξέρει τι θα γινόταν ΑΝ δεν έδινε το ανύπαρκτο χέρι;

Αγωνιστική:
Αποτέλεσμα: 1-0
Διαφορά βαθμών: 3 (Ολυμπιακός 13, Παναθηναϊκός 10)
Η φάση: Το πέναλτι στο 1.40 του βίντεο και το «χέρι» στο 3.02 του βίντεο.

Η καλή μέρα…

Στην Τρίπολη, ο Παναθηναϊκός είχε κάνει μια από τις χειρότερες εμφανίσεις του εκείνη τη σεζόν. Ο Λουκ Στιλ και τα δοκάρια τον είχαν δώσει σε αρκετές περιπτώσεις, όμως πριν όλα πάρουν την κατηφόρα, είχε βάλει το χεράκι του και ο βοηθός του Γιώργου Κομίνη. Έπειτα από τέσσερις συνεχόμενες νίκες οι πράσινοι έμειναν στην ισοπαλία απέναντι στους Αρκάδες, με τις διαμαρτυρίες τους να εστιάζονται στο οφσάιντ που δόθηκε στον Πάτρικ Μπεργκ νωρίς στο ματς και με το σκορ ακόμα στο 0-0.

Αγωνιστική: 13η
Αποτέλεσμα: 1-1
Διαφορά βαθμών: 4 (Ολυμπιακός 23, Παναθηναϊκός 19)
Η φάση: Το οφσάιντ είναι στο 1.18 του βίντεο

Ποτέ στα Γιάννινα…

Στην εκπληκτική εγκυκλοπαίδεια του ελληνικού ποδοσφαίρου, οι αναμετρήσεις του Παναθηναϊκού στα Γιάννινα θα έχουν ένα δικό τους τόμο. Θα τις αναλύουν… ειδικοί για την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη γη και πώς επηρεάζει το ποδόσφαιρο. Το ίδιο συνέβη και τη σεζόν 2014-15, στην οποία ο Αλέξανδρος Αρετόπουλος πήρε μια ακατανόητη απόφαση να ξεκινήσει ένα παιχνίδι σε συνθήκες μηδενικής ορατότητας λόγω ομίχλης και να σπαταληθούν έτσι 25 λεπτά μέχρι να αποφασίσει ότι δε μπορεί να συνεχιστεί. Το ματς παίχτηκε την επόμενη μέρα, ο Παναθηναϊκός έμεινε στο 0-0, αλλά ο Γιάννης Αναστασίου είχε εκφράσει τις απορίες του από το βράδυ της Κυριακής.

«Το άσχημο είναι ότι υπήρχε κίνδυνος τραυματισμού. Η προσπάθεια των παικτών ήταν πιο δύσκολη και από τις δύο ομάδες. Είχαμε ζητήσει να γίνει αλλαγή του αγώνα. Αν υπήρχε λίγη λογική θα έπρεπε να είχαν καταλάβει ότι το παιχνίδι ήταν δύσκολο να διεξαχθεί αυτή την ώρα. Η επιμονή κάποιων να επιμένουν σε κάποια πράγματα χωρίς να υπάρχει σκεπτικό ταλαιπωρεί και τις δύο ομάδες. Δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό τους. Δεν πρέπει να μας επηρεάσει αυτή η κατάσταση, αλλά κάποιοι άλλοι άνθρωποι πρέπει να επηρεαστούν και να σκέφτονται πιο λογικά. Κακά τα ψέματα το ποδόσφαιρο μας νοσεί. Όλοι μας πρέπει να κάνουμε προσπάθεια για να γυρίσει ο κόσμος στα γήπεδα. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που ο κόσμος αγαπάει το ποδόσφαιρο».

Αγωνιστική: 17η
Αποτέλεσμα: 0-0
Διαφορά βαθμών: 4 (Ολυμπιακός 33, Παναθηναϊκός 29)

Τετραγωνίζοντας την πλατεία…

Η λογική ήταν όσο το νωρίτερα, τόσο το καλύτερα. Ο Ολυμπιακός είχε περάσει πρώτος στη βαθμολογία και ήθελε να τελειώνει νωρίς με το ελληνικό πρωτάθλημα, καθότι είχε στην πορεία και τις αναμετρήσεις για το Europa League. Ο Παναθηναϊκός έπαιζε στη Νέα Σμύρνη, μια έδρα που δυσκολευόταν τα τελευταία χρόνια και ο Σταύρος Μάνταλος έδειξε από νωρίς τις προθέσεις του. Άφησε ατιμώρητο σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις τον Παύλο Μητρόπουλο που έκανα μαρκαρίσματα για κάρτα (σ.σ. οι παίκτες του Πανιωνίου δεν είδαν ούτε μια κάρτα σε 90 λεπτά) και σε συνδυασμό με το εκπληκτικό γκολ του Μπουμάλ έκοψε τα πόδια των πρασίνων. Κι όταν βρήκαν το κουράγιο και ισοφάρισαν, έστω και αργά στο ματς, έδωσε ένα… προσωπικό πέναλτι με σκοπό να τους αποτελειώσει.

Αγωνιστική: 19η
Αποτέλεσμα: 1-1
Διαφορά βαθμών: 6 (Ολυμπιακός 42, Παναθηναϊκός 36)
Η φάση: Στο 3.52 του βίντεο είναι το πέναλτι που δόθηκε υπέρ του Πανιωνίου

  • Η διαφορά βαθμών σε όλες τις περιπτώσεις είναι ΠΡΙΝ την αγωνιστική που αναφέρεται.
  • Μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου στην κορυφή της βαθμολογίας ήταν ο ΠΑΟΚ.

 

Το χρονολόγιο του 2015!