MENU

Ο ΠΑΟΚ έχασε από τον Παναθηναϊκό δίκαια. Δύο μεγάλα λάθη του Ίνγκασον ήταν αρκετά για να δώσουν τα δύο γκολ που έκριναν την αναμέτρηση. Θα μπορούσε η ανάλυση να είναι αυτή και τέλος, όμως λάθη κάνει και ο αντίπαλος και όσα περισσότερα κάνει σημαίνει πως τα προκάλεσες εσύ.

Θα χωρίσω τα προβλήματα του ΠΑΟΚ σε τρία κομμάτια. Έλλειψη έντασης, έλλειψη ιδεών και έλλειψη ψυχολογίας.

Σήμερα αποθεώνεται ο Δώνης, ο οποίος έκανε ότι και οι προηγούμενοι προπονητές που συνάντησαν τον ΠΑΟΚ με Βαρέλα και Εσίτι στην ενδεκάδα. Παγίδες σε αυτούς. Μάλλον η ανάγνωση πρέπει να είναι ανάποδη. Τι έκανε ο Φερέιρα για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα που είχε αναγνωστεί από τα προηγούμενα παιχνίδια; Τίποτα.

Με τον Εσίτι στην ενδεκάδα δεν μπορείς να χτίσεις έτσι όπως παίζουμε εκτός αν αλλαχτεί ο σχηματισμός. Ένα καθαρό 4-3-3 που θα δώσει ρόλο πχ στον Βιεϊρίνια για να πάρει και ανάσες ο Γιαννούλης, που θα δώσει στον Μάτος τον παραδοσιακό του ρόλο, που θα στείλει τον Μίσιτς αναγκαστικά στο 8. Μεγάλη κουβέντα βέβαια και το αν γίνεται αυτό τώρα και με τον συγκεκριμένο προπονητή.

Το τακτικό θέμα, αυτό των ιδεών του προπονητή, το πως δουλεύει και το τι στοχεύει μέσα σε ένα παιχνίδι, είναι ένα κομμάτι. Το άλλο που είναι ξεκάθαρα προβληματικό είναι της έντασης. Η ομάδα δεν προπονείται στις εντάσεις που πρέπει και αυτό φαίνεται μέσα στο γήπεδο.

Ο Παναθηναϊκός ήταν μία ταχύτητα πάνω και για αυτό έκλεψε μπάλες και απείλησε χωρίς δημιουργία ουσιαστικά. Και το στοιχείο της έντασης είναι το βασικό για τα ντέρμπι όταν και ο αντίπαλος έχει μέταλλο και ποιότητα. Ο ΠΑΟΚ κέρδισε μόνο την ΑΕΚ και νομίζω πως το πέναλτι που έκανε ο Σιμόες ήταν εξίσου σημαντικό λάθος με τα χθεσινά του Ίνγκασον.

Πάμε λοιπόν σε δύο σημαντικά κενά που έχουν αφετηρία τον προπονητή. Τακτική αδυναμία – έλλειψη ιδεών και καθόλου εντάσεις.

Η εμπειρία μου λέει πως οι πρώτοι που καταλαβαίνουν αυτά τα θέματα είναι οι ποδοσφαιριστές. Δύο φορές μέσα στη σεζόν, μιλήσαν σε ανθρώπους τους τιμ για να ανέβουν οι εντάσεις στη προπόνηση. Την πρώτη ανέβηκαν κάπου στο φθινόπωρο, τώρα όχι.

Αυτό σημαίνει αυτομάτως πως υπάρχει ανασφάλεια και έλλειψη εμπιστοσύνης. Φαίνεται και μέσα στο παιχνίδι, φαίνεται και από την αντίδραση όταν στραβώνει το παιχνίδι.

Δεν είναι το πρώτο παιχνίδι που ο ΠΑΟΚ είναι κακός. Μετά το Βικελίδης ο Φερέιρα προσπάθησε να δει τι έφταιξε ενώ η ομάδα δεν ήταν κακή. Ο αντίπαλος πέτυχε τέσσερα γκολ σε τέσσερις τελικές. Σπάνιο, αλλά συμβαίνει.

Κακός ήταν ο ΠΑΟΚ με τον Βόλο, με την ΑΕΚ, με τη Λαμία, κακός ήταν χθες. Όμως η ζημιά έγινε.

Ο επίσημος ΠΑΟΚ καλείται να αποφασίσει αν η κατάσταση είναι αναστρέψιμη ή όχι. Να κάνει τις συζητήσεις που πρέπει, να αποδεχτούν άπαντες τα λάθη τους και να πάμε παρακάτω. Αν δεν τα αποδεχτούν, η αλλαγή προπονητή είναι μονόδρομος αν θέλουμε να μη χαθεί η χρονιά.

Κακά τα ψέματα, ο τρόπος που άλλαξε ο προπονητής το καλοκαίρι μέχρι πρότινος έφερε κραδασμούς μόνο στην Ευρώπη. Υπό φυσιολογικές συνθήκες η χρονιά θα ήταν χαμένη από τότε γιατί το σοκ ήταν μεγάλο. Ο Ολυμπιακός και η δική του μετριότητα μας κράτησε στο παιχνίδι και ακόμη είμαστε μέσα. Όμως από τη στιγμή που τα λάθη έχουν εντοπιστεί, είναι αφέλεια να μη λυθούν.

Ότι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει άμεσα γιατί κακά τα ψέματα ο Φερέιρα είναι στο επίκεντρο και πρέπει αν παραμείνει να προστατευτεί.

Και πάμε στο μπάσκετ. Η ήττα πόνεσε αλλά τίποτα δεν τελείωσε. Το να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας είναι λογικό όταν τα νεύρα μετά τα όσα έχουμε περάσει τις τελευταίες δέκα μέρες είναι τεντωμένα. Τώρα που ηρεμήσαμε όλοι, είμαι σίγουρος πως θα το πάμε όπως πρέπει μέχρι το τέλος. Απλά τώρα πρέπει να κερδίσουμε τουλάχιστον ένα εκτός έδρας σε Ήφαιστο ή Ρέθυμνο.

Και οι παίκτες θα πρέπει να κατανοήσουν το πόσο κρίσιμη είναι η περίοδος για το κλαμπ. Η αφέλεια δεν μπορεί να σε διατηρήσει στη κατηγορία. Σε τόσο κρίσιμο παιχνίδι δεν κάναμε ούτε μία τεχνητή ένταση, ούτε λίγο άνω κάτω το παιχνίδι όταν στράβωνε. Εδώ που φτάσαμε πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα όπλα.  

Όταν το πρόβλημα έχει εντοπιστεί, το λύνεις
EVENTS