MENU

Χθες για μια ακόμη φορά ανακοινώθηκε ένα "μέτρο" από τη ΓΓΑ ενώ δεν είναι έτοιμο: ένα σύστημα αξιολόγησης των ελληνικών αθλητικών ομοσπονδιών.

Έτσι είχε γίνει και με την πολυδιαφημισμένη "steering committee" για τα βία στα γήπεδα και τα χειραγωγημένα παιχνίδια. Ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες, αλλά πήρε ένα μήνα στον υφυπουργό για να ανακοινώσει τα μέλη της που ατυχώς είναι, εκτός φυσικά των δύο εκπροσώπων των διεθνών ποδοσφαιρικών οργανισμών, είτε (άγνωστοι στο χώρο) μετακλητοί συνεργάτες των υπουργών Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, είτε διευθυντικά στελέχη του ποδοσφαίρου που έχουν ήδη αποτύχει παταγωδώς σ’ αυτό που (ξανα-) καλούνται να κάνουν.

Σύμφωνα με τη χθεσινή εξαγγελία, το σύστημα αξιολόγησης των αθλητικών ομοσπονδιών θα προκύψει από διαβούλευση και θα καθορίζει τις διαδικασίες για την ετήσια τακτική επιχορήγηση των αθλητικών ομοσπονδιών στη βάση "του μεγέθους, της δραστηριότητας, των διακρίσεων και της μορφής διακυβέρνησής τους".

Δηλαδή, όπως ρητά αναφέρει στο δελτίο Τύπου, ο υφυπουργός Αθλητισμού φιλοδοξεί να εμφυσήσει στον ελληνικό αθλητισμό τις αρχές της καλής διακυβέρνησης του Συμβουλίου της Ευρώπης:

http://gga.gov.gr/ypourgikes-apofaseis/182-grafeio-tupou/images/%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%83%CE%B7_VAR.pdf

Πριν από δύο περίπου εβδομάδες, στην ετήσια σύνοδο του Ινστιτούτου Διεθνούς και Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου (ΙΔΕΑΔ), στην οποία τόσο ο υφυπουργός Αθλητισμού όσο και ο ΓΓΑ Γ.Μαυρωτάς ήταν παρόντες, η επιστήμη και το αθλητικό δίκαιο τους έδωσε την έμπνευση και τους άνοιξε το δρόμο.

Ο έγκριτος νομικός Ν.Λαγαρίας ήταν ο εισηγητής του θέματος «"Καλή διακυβέρνηση: Η λύση κατά της διαφθοράς (και) στον αθλητισμό" (https://dikisports.blogspot.com/2019/10/blog-post_490.html).

Ανέφερε μεταξύ άλλων στην εισήγησή του:

"Με το ψήφισμά της, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης προτείνει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου συστήματος αξιολόγησης και "βαθμολόγησης" της ακεραιότητας και δεοντολογίας του αθλητισμού, στη βάση προτύπων καλής διακυβέρνησης που προτείνεται να δημιουργηθούν από ένα αξιόπιστο διεθνή οργανισμό, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO), με πρωτοβουλία μιας πλατφόρμας ή μιας συμμαχίας πολλών διεθνών συμπράξεων". 

Και διερωτάται εύλογα κανείς:

Στη βάση ποιων προτύπων καλής διακυβέρνησης, θα κάνει αξιολόγηση της ακεραιότητας και της δεοντολογίας του ελληνικού αθλητικού κινήματος ο υφυπουργός Λ.Αυγενάκης;

Όταν ο ίδιος πριν από λίγες ημέρες θεώρησε φρόνιμο να ενεργοποιήσει (επιλεκτικά) το "τυποκτόνο" μέρος του νόμου Κοντονή, κατά ενός δημοσιογράφου, ενώ δεν "τόλμησε" να το ενεργοποιήσει λόγω εύλογων αμφιβολιών για τη συνταγματικότητά του ούτε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που τον θέσπισε;

Και ενώ την ίδια σχεδόν στιγμή δεν είπε κουβέντα όταν ένας άλλος δημοσιογράφος εγκαλούσε την εισαγγελέα της έδρας των δύο "μικρών Koriopolis", στοχοποιώντας τη επί της ουσίας, με αφορμή τη βράβευσή της από τον υπογράφοντα σε μια άλλη ετήσια σύνοδο του προαναφερθέντος επιστημονικού Ινστιτούτου;

Αν πράγματι η αθλητική ηγεσία του τόπου ήθελε να αντιμετωπίσει σοβαρά το ζήτημα της βίας στα γήπεδα, θα έπρεπε να κάνει κάτι πολύ απλό:

Εφαρμογή της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης που η Ελλάδα έχει υπογράψει μαζί με άλλες 14 χώρες από το 2016. Όμως ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ούτε η κυβέρνηση Ν.Δ. (μέχρι στιγμής) προχώρησαν σε κύρωσή της, με συνέπεια να μένει κενό γράμμα (http://www.sport-fm.gr/article/podosfairo/apokalupsi-to-sumboulio-tis-eurwpis-exei-ti-lusi-gia-ti-bia-sta-gipeda/4008848).

Αντίθετα, ο σημερινός υφυπουργός Αθλητισμού μαζί με τον συνάδελφό του Τ.Θεοδωρικάκο έδωσαν παράταση στην εφαρμογή του νόμου για το πιστοποιητικό ασφάλειας των εγκαταστάσεων, όπως έκαναν και τέσσερις προκάτοχοί τους. Γεγονός που εκ των πραγμάτων αποκλείει την εφαρμογή της παραπάνω Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Να μη λησμονούμε βέβαια και τα πρόσφατα γεγονότα στου Ρέντη, στον αγώνα U-19 του Ολυμπιακού με τη Μπάγερν, όταν ο κ. Αυγενάκης το μόνο που ψέλλισε ήταν ότι θα δώσει προθεσμία ενός μηνός για να νομιμοποιηθούν οι λέσχες φιλάθλων. Αντί να τις κλείσει γιατί δεν εφαρμόζουν το νόμο εδώ και 11 χρόνια, τις δίνει και δεύτερη ευκαιρία δηλαδή.

Ποιος ξεχνάει επίσης ότι έκπληκτοι παρακολουθήσαμε τον υφυπουργό Αθλητισμού να ζητάει προ ημερών από τον αθλητικό εισαγγελέα να διαβιβάσει "χωρίς χρονοτριβή" τη δικογραφία του Ρέντη, λες και δεν έχει πάρει χαμπάρι ότι στα δημοκρατικά πολιτεύματα υπάρχει η συνταγματική διάκριση των εξουσιών, με τον αθλητικό εισαγγελέα να ενημερώνει μάλιστα την κυβέρνηση για τις περαιτέρω ενέργειές του στο μέλλον!

Η καλή διακυβέρνηση και τα επικοινωνιακά τρικ είναι ασύμβατα πράγματα.

Απαιτούνται πράξεις από την κυβέρνηση.

Απαιτείται καλή διακυβέρνηση στην πράξη.

Αυτό που λέμε "άρχειν δια του παραδείγματος". Και μετά να ελέγχουμε τους άλλους, για τη διακυβέρνησή τους.

«Άρχειν δια του παραδείγματος»: Η «καλή διακυβέρνηση» του Λ.Αυγενάκη