MENU

Στην προσπάθειά μας να το κάνουμε πιο εξειδικευμένο, θα αναλύσουμε την αγωνιστική ταυτότητα που θέλει να εισάγει ο Ντιέγκο Αλόνσο στον οργανισμό του Παναθηναϊκού και θα σκιαγραφήσουμε τα προφίλ των εξτρέμ που αναζητά. Winger, “False winger”, Inside forward, τι ακριβώς θέλει ο Ουρουγουανός; Φυσικά, από το κείμενό μας δεν θα λείπουν τα “ονόματα”, τα οποία δεν θα είναι προϊόντα ρεπορτάζ, αλλά προσωπική μας αναζήτησης. Πάμε;

Ένταση, πίεση ψηλά, κάθετο ποδόσφαιρο

Στην παρουσίασή του, ο Ντιέγκο Αλόνσο σκιαγράφησε την αγωνιστική ταυτότητα που θέλει να έχει η ομάδα του. Πριν περάσουμε στα ονόματα, θα πρέπει να καταλάβουμε τι αναζητά στα χαρακτηριστικά των εξτρέμ που ψάχνει, ώστε αυτά να επιτρέπουν τις τρεις παραμέτρους που έθεσε από την αρχή ο Ουρουγουανός coach:

  1. Πίεση ψηλά: Για να μπορέσει μία ομάδα να κάνει high press, πρέπει οι ποδοσφαιριστές της να έχουν τα απαραίτητα fundamentals για να το κάνουν. Πρώτο και κυριότερο, η ταχύτητα γενικά. Πως θα πιέσεις αν δεν καλύπτεις γρήγορα αποστάσεις; Το ρόστερ του Παναθηναϊκού τη δεδομένη χρονική στιγμή, αν ένα χαρακτηριστικό είναι φανερό ότι λείπει, αυτό είναι ολόκληρη η κατηγορία της ταχύτητας: Επιτάχυνση για να μπορούν από θέση στάσεως να ασκήσουν γρήγορα press, agility για την αλλαγή κατεύθυνσης στο press με ταχύτητα και χαμηλούς recovery χρόνους και τέλος ταχύτητα για τους λόγους που αναφέραμε πιο πάνω.

  2. Ένταση: Εδώ μιλάμε για ρυθμό. Γρήγορο ρυθμό. Ότι κάνουν οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, θα πρέπει να είναι στα όρια της βιασύνης. Έτσι παίζεται το gegenpress, ουσιαστικά ο όρος αυτός σημαίνει “η τακτική κατά την οποία μία ομάδα όταν χάνει την μπάλα, παλεύει να την ξανακερδίσει όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα”. Πως θα την κερδίσεις αν δεν έχεις ένταση και υψηλό ρυθμό; Τι σημαίνουν αυτά για τους εξτρέμ που μιλάμε σήμερα; Επιθετικότητα για να πηγαίνουν πάνω στον αντίπαλο, αποφασιστικότητα για να κερδίσουν τις μονομαχίες που δεδομένα θα υπάρξουν, αντοχή για να καταφέρνουν να παίζουν σε υψηλό ρυθμό μεγάλο μέρος των αγώνων.

  3. Κάθετο ποδόσφαιρο: Όχι, δε μιλάμε για κάθετες πάσες, για δεκάρια που θα περνάνε την μπάλα από την “τρύπα της βελόνας”. Εδώ έχει γίνει παρερμηνεία. Όταν ο Ντιέγκο Αλόνσο μιλούσε στους εκπροσώπους του τύπου για “κάθετο ποδόσφαιρο”, εννοούσε “άμεσο”. Ήθελε να αναφέρει ότι το μήκος της πάσας και η κατεύθυνσή της θα είναι προς τα μπροστά. Ότι οι πάσες θα έχουν ρίσκο, οι αμυντικού αρκετές φορές θα “κοιτούν” τις πάσες προς τα εξτρέμ ή τον επιθετικό. Ουσιαστικά, μιλάμε για ταχύτητα μεταφοράς της μπάλας προς την αντίπαλη περιοχή. Τι χαρακτηριστικά χρειάζονται οι εξτρέμ για τέτοιου είδος παιχνιδιού; Κίνηση στον χώρο για να εκμεταλλευτούν την αμεσότητα της πάσας, σωστή κίνηση εκτός μπάλας και κάθετη διαγώνια κίνηση ανάμεσα σε αντίπαλα μπακ και κεντρικούς αμυντικούς.

Έχοντας σκιαγραφήσει το προφίλ των εξτρέμ που αναζητά ο Ντιέγκο Αλόνσο, με λίγα λόγια θα λέγαμε ότι θέλει οι ακραίοι του να είναι γρήγοροι με κίνηση στην αντίπαλη περιοχή και ικανοί στο pressing. Πάμε στα ονόματα;

Πριν περάσουμε στην “ονοματολογία” θα πρέπει να βάλουμε άλλη μια παράμετρο: Και οι δύο εξτρέμ θα πρέπει να έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά; Σαφώς και όχι. Αν πάρουμε ως δεδομένη την παράμετρο ότι ο (πιο) επιθετικός μπακ του Παναθηναϊκού θα βρίσκεται στην αριστερή πλευρά και με δεδομένη την επιθυμία του Ντιέγκο Αλόνσο για υπεραριθμία στις πλευρές, τότε θα χωρίσουμε τους εξτρέμ σε δύο κατηγορίες:

  1. Αριστερά θα χρειαστεί κάποιος στον ρόλο του inverted winger: Σε αντίθεση με ότι έκανε ο Μπερνάρ την περασμένη αγωνιστική σεζόν, ο εξτρέμ της αριστερής πλευράς θα πρέπει να μένει ανοιχτά, να υποδέχεται εκεί την μπάλα και να είναι ικανός να κάνει μέτρα με αυτήν διαγώνια για να βρει τους παίκτες της δεξιάς πλευράς. Έτσι, υποθέτουμε ότι αριστερά χρειάζεται κάποιον inverted winger με δεξί πόδι, ικανό στην ντρίμπλα και στην πάσα. Χαρακτηριστικά όπως vision, dribbling και ισορροπία είναι απαραίτητα. Μπορεί να υστερεί λίγο σε κίνηση στον χώρο και σκοράρισμα.

  2. Δεξιά θα χρειαστεί κάποιον σε ρόλο inside forward. Γιατί; Για να εκμεταλλεύεται τους χώρους στην αντίπαλη περιοχή που θα δημιουργεί το παιχνίδι με πλάτη του Ιωαννίδη. Επίσης θα πρέπει να είναι ικανός να σκοράρει συχνά και γενικά να είναι εξαιρετικός off ball ποδοσφαιριστής.

 

Αριστερά / Inverted Wingers

Álvaro Fidalgo

 

Εξαιρετική περίπτωση, ο Άλβαρο Φιντάλγκο αγωνίζεται στο Μεξικό, σε μία από τις καλύτερες ομάδες της χώρας την Κλουμπ Αμέρικα. Επιθετικό χαφ που αγωνίζεται και αριστερά, έχει όλα τα προσόντα για να καλύψει στον Παναθηναϊκό την θέση του inverted winger. Τρομερός δημιουργός, εξαιρετικό balance στο σώμα του, ταχύς και τρομερός στο pressing. Το συμβόλαιό του είναι χαμηλό, αμείβεται με 700.000 τον χρόνο. Φυσικά το impact του στο πρωτάθλημα του Μεξικού είναι τεράστιο και το ποσό που ζητούσε η ομάδα του να τον αφήσει ανέρχεται κοντά στα 6 εκατομμύρια...
 

Jesús Corona

 

Γνωστός στο Ευρωπαϊκό κοινό από το πέρασμά του από Πόρτο και Σεβίλλη, ο “Τεκατίτο” φέρνει στο τραπέζι ως κύριο χαρακτηριστικό του την ικανότητα στην ντρίμπλα και την δημιουργία του. Στα 32 του πια η ταχύτητά του παραμένει σε υψηλά επίπεδα, υστερεί στο γκολ ενώ η σωματοδομή του δεν το βοηθά να βγαίνει νικητής από μονομαχίες. Αμείβεται με 2 εκατομμύρια τον χρόνο από την Μοντερέι, ενώ με περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ η πρώην ομάδα του Ντιέγκο Αλόνσο θα τον άφηνε να ξαναγυρίσει στην Ευρώπη.

 

Roberto Alvarado

 

Ακόμα μια φανταστική περίπτωση inverted winger. Ακριβός ποδοσφαιριστής, όμως για να προσθέσεις έναν πραγματικά ποιοτικό αθλητή θα πρέπει να πληρώσεις. Αμέτρητες κατακτήσεις τίτλων στο Μεξικό, στα 26 του χρόνια ίσως έχει έρθει η ώρα για μια μεταγραφή στην Ευρώπη. Δεν υστερεί πουθενά, πραγματοποιεί μεγάλη σεζόν, μπορεί να ηγηθεί και να λύσει τα χέρια του Ντιέγκο Αλόνσο.

 

Δεξιά / Inside Forwards

Alexis Vega

 

Ποδοσφαιριστής της Τολούκα, εξαιρετικός στην διαγώνια κίνηση στον χώρο. Δυνατός, σκοράρει συχνά, πιέζει. Εξαιρετικός off ball, δεν υστερεί κάπου. Ο πρώτος στην λίστα μας για εσωτερικός επιθετικός. Ο τύπος είναι pitbull...
 

César Huerta

 

Ψάχνοντας εσωτερικούς επιθετικούς, δεν γίνεται να παραβλέψεις την χρονιά που καταγράφει φέτος στην Πούμας. Μπορεί να υποστηρίξει και τους δύο ρόλους στα πλάγια, κάνει μεγάλη αίσθηση η αποτελεσματικότητα στην πίεση. Έχει συμβόλαιο ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ.
 

Lucas Moura

 

Το απόλυτο καλοκαιρινό “μπαμ”! Γνωστός σε όλους μας, οι συστάσεις περιττεύουν. Τα τελευταία χρόνια στο Σάο Πάολο έχει αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις πίσω από τον επιθετικό, διατηρεί ακόμα την ταχύτητά του ενώ οι Βραζιλιάνοι δεν θα έλεγαν όχι σε μία πρόταση 3-4 εκατομμυρίων ευρώ...
 

Γράψτε μας και τις δικές σας προτάσεις στα σχόλια.

Έχει wingers το Μεξικό για τον Ντιέγκο Αλόνσο;