Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες της ομάδας της Νέας Σμύρνης (η άλλη για το πρωτάθλημα) και έκλεισαν τη θέση τους για 21η φορά σε final-4 ή final-8 στον θεσμό. Ο Ολυμπιακός θα διεκδικήσει το διήμερο 1-2 Απριλίου τον 17ο τίτλο του στο κύπελλο ανδρών.
Με εξαίρεση το δεύτερο σετ που κρίθηκε στις λεπτομέρειες, ο Ολυμπιακός δεν αντιμετώπισε πρόβλημα να επικρατήσει με 3-0 σετ και να προκριθεί στη τετράδα. Ο Μίλωνας στο δεύτερο σετ κατάφερε να ισοφαρίσει σε 23-23, ενώ βρέθηκε πίσω στο σκορ με 23-19, ωστόσο δεν κατάφερε να φέρει το σκορ στα ίσια και να δώσει νέο ενδιαφέρον στην αναμέτρηση.
Η γνώμη του πάγκου
Αλμπέρτο Τζουλιάνι (Προπονητής Ολυμπιακού): «Είμαι ευχαριστημένος από την ομάδα μου, γιατί δεν είναι εύκολο να παίζεις ένα νοκ-άουτ ματς με πίεση για πρόκριση στο Final-4. Είμαι χαρούμενος για την συγκέντρωση που είχαν οι αθλητές μου, οι οποίοι έπαιξαν ωραίο βόλεϊ και είναι σε καλό δρόμο για το ματς της Δευτέρας με τον ΠΑΟΚ».
Σάκης Ψάρρας (Προπονητής Μίλωνα): «Ξέραμε από πριν την δυσκολία αυτού του εγχειρήματος, του να νικήσουμε τον Ολυμπιακό. Θέλαμε πολύ να είμαστε στο final-4. Ίσως με κάποια άλλη κλήρωση να είχαμε περισσότερη τύχη. Ο Ολυμπιακός είναι πολύ καλή ομάδα, πόσο μάλλον στην έδρα του. Προσπαθήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις, ειδικά στο δεύτερο σετ. Αν το πέρναμε ίσως βλέπαμε ένα διαφορετικό παιχνίδι. Εύχομαι καλή επιτυχία στη συνέχεια για τον Ολυμπιακό».
Διαιτητές: Πρέντζας, Φραγκάκης, Παρατηρητής: Γεωργόπουλος, Επόπτες: Χατζηβασιλείου, Αρβανίτης, Γραμματεία: Καρατζογλίδου.
Διακύμανση:
1ο σετ: 8-7, 16-12, 21-17, 25-19
2ο σετ: 8-7, 16-15, 21-17, 26-24
3ο σετ: 8-5, 16-10, 21-17, 25-19
*Οι πόντοι του Ολυμπιακού προήλθαν από 9 άσσους, 37 επιθέσεις, 4 μπλοκ και 26 λάθη αντιπάλων και του Μίλωνα προήλθαν από 3 άσσους, 33 επιθέσεις, 7 μπλοκ και 19 λάθη αντιπάλων.
Τα σετ: 3-0 (25-19, 26-24, 25-19) σε 73'
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΦΠ (Αλμπέρτο Τζουλιάνι): Παγένκ 10 (6/8 επ., 3 άσσοι, 1 μπλοκ), Στιβαχτής 2 (2 άσσοι), Μιγιαήλοβιτς 9 (9/17 επ., 62% υπ. - 25% άριστες), Ανδρεάδης 7 (4/5 επ., 3 μπλοκ), Τέπαν 11 (7/17 επ., 4 άσσοι), Πέριτς 11 (11/16 επ., 79% υπ. -29% άριστες) / Ζήσης (λ, 100% υπ. - 77% άριστες), Δαλακούρας.
ΑΟΝΣ ΜΙΛΩΝ (Σάκης Ψάρρας): Χανδρινός Σ. 9 (8/20 επ., 1 μπλοκ, 59% υπ. - 47% άριστες), Μπράιαν 4 (4/9 επ.), Ούρτσεβιτς, Σπυριούνης 3 (3/5 επ., 72% υπ. - 44% άριστες), Καϊσλασάλο 15 (11/21 επ., 1 άσσος, 3 μπλοκ), Ματσιέ 8 (4/7 επ., 2 άσσοι, 2 μπλοκ) / Χανδρινός Α. (λ, 76% υπ. - 65% άριστες), Βελούδης (λ), Μούχλιας 4 (3/5 επ., 1 μπλοκ, 43% υπ. - 43% άριστες), Δρογκάρης, Λάππας (75% υπ. - 25% άριστες), Τσαρκάτογλου.
Ιστορική πρόκριση ο Πήγασος Πολίχνης
Ο πρωτοπόρος της Pre League Πήγασος Πολίχνης, μετά την Κηφισιά στη φάση των «16» νίκησε και τον ΟΦΗ με 3-2 στα προημιτελικά και προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στο Final 4 του Κυπέλλου Ελλάδας μετά από έναν αγώνα θρίλερ.
Όποια κι από τις δύο ομάδες κι αν προκρινόταν θα συμμετείχε για πρώτη φορά στην τελική φάση του Κυπέλλου κι η αλήθεια είναι ότι ο αγώνας από το φινάλε του τρίτου σετ και μετά ισορροπούσε συνεχώς σε τεντωμένο σχοινί.
Ο ΟΦΗ στο πρώτο σετ μετέτρεψε το 10-10 σε 10-15 και το πήρε εύκολα, αλλά το ίδια έκανε κι ο Πήγασος στο δεύτερο ισοφαρίζοντας εξίσου εύκολα.
Στο τρίτο σετ ο ΟΦΗ κατάφερε να ξεφύγει με 11-14, ωστόσο ο Πήγασος επέστρεψε γρήγορα και με κόντρα επίθεση του Μήλη προηγήθηκε 16-15 και έφτασε στο +2 (22-20) με άουτ του Ντεουίς. Με τον ίδιο τρόπο (άουτ Μήλη) προέκυψε νέα ισοπαλία και στο 23-22 ο Αμερικανός διαγώνιος των Κρητικών ήταν ο μοιραίος καθώς με δύο νέα λάθη τελείωσε το σετ για τον Πήγασο.
Η ομάδα της Πολίχνης φάνηκε να καθαρίζει το ματς όταν το 5-5 του τέταρτου σετ έγινε 12-5 (από το 8-5 ο Κάλας είχε πάρει τη θέση του Βιέζορεκ), αλλά μετά το δεύτερο τάιμ του Δεληκώστα ο ΟΦΗ μείωσε σε 12-9 και πλησίασε σε 14-12.
Οι γηπεδούχοι κατάφεραν να ανοίξουν και πάλι τη διαφορά με πρωταγωνιστή τον Μήλη (17-12, 20-15), αλλά το θρίλερ είχε δρόμο ακόμη και με ατομικό μπλοκ του Κάλα ο ΟΦΗ πλησίασε σε 21-19 και αμέσως μετά είχαμε το άουτ του Μαυροβουνιώτη για το 21-20... Ο Ντεουίς ισοφάρισε σε 23-23, ωστόσο ο Πήγασος έφτασε σε ματς μπολ (σε φάση όπου αποβλήθηκε από το σετ ο Κώστας Δεληκώστας για διαμαρτυρία) με τον Μαυροβουνιώτη να χάνει την ευκαιρία καρφώνοντας άουτ. Στο 25-25 τον μιμήθηκε και ο Μήλης με τον Ντεουίς να τελειώνει την κόντρα και να ολοκληρώνει μια απίθανη ανατροπή στέλνοντας το ματς στο τάι μπρέικ.
Πλέον η ομάδα της Κρήτης με άλλη ψυχολογία προηγήθηκε στο τάι μπρέικ με 2-5, όμως έχασε πολύ γρήγορα τη διαφορά (5-5), διατηρώντας όμως το προβάδισμα (6-7, 7-9, 9-9, 9-11, 11-11) μέχρι το 12-13. Ο Στίγγας έφερε το παιχνίδι στα ίσια, ο Εφραιμίδης διαμόρφωσε το 14-13 για το δεύτερο ματς μπολ και με άουτ επίθεση του Ντεουίς φτάσαμε στο τελικό 15-13 και την πρόκριση των γηπεδούχων.
Η γνώμη του πάγκου
Ηρακλής Θεοδώρου (προπονητής Πήγασου Πολίχνης): «Είμαστε περήφανοι γιατί καταφέραμε κάτι... εξωπραγματικό. Φτάσαμε στο φάιναλ φορ με μία εξαιρετική πορεία κι είναι μια μεγάλη στιγμή για τον σύλλογο που έχει χτιστεί με βάση την ανάπτυξη του ανδρικού βόλεϊ. Προσπαθούμε σε όλα τα τμήματα να πρωταγωνιστούμε και τώρα ήρθε αυτό το φάιναλ φορ ως επιστέγμασμα αυτής της προσπάθειας. Αυτό που ξέρει να κάνει αυτή η ομάδα είναι το να μάχεται κι έτσι κατάφερε να αποκλείσει δύο ομάδες της βόλεϊ λιγκ με πολύ μεγαλύτερο μπάτζετ, με ξένους παίκτες. Είναι πραγματικά απίστευτο αυτό που έχουμε πετύχει, αλλά έχουμε μπροστά μας δύο ματς στο πρωτάθλημα για να εξασφαλίσουμε την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία»
Κώστας Δεληκώστας (προπονητής ΟΦΗ): «Είμαι πολύ περήφανος για τους παίκτες μου για την προσπάθεια που έκαναν απέναντι σε μια ομάδα όπως ο Πήγασος με πολύ έμπειρους αθλητές. Μπράβο της που είναι στην πρώτη θέση στην κατηγορία της και της εύχομαι τα καλύτερα. Πήραμε εύκολα το πρώτο σετ, δεν ήμασταν καλοί στο sideout στο δεύτερο και το χάσαμε ενώ παρά την απώλεια του Βιέζορεκ μπορέσαμε να ισοφαρίσουμε κι ενώ ήμασταν συνεχώς μπροστά στο σκορ στο τάι μπρέικ το χάσαμε με τα λάθη μας. Τώρα στρέφουμε την προσοχή μας στα πλέι άουτ όποπυ θέλουμε να κάνουμε 4 νίκες για να παραμείνουμε στην κατηγορία»
Διαιτητές: Βασιλειάδης, Αβραμίδης, Παρατηρητής: Μιχελινάκης, Γραμματεία: Εμμανουηλίδου.
Τα σετ: 16-25, 25-18, 25-22, 25-27, 15-13
ΠΗΓΑΣΟΣ ΠΟΛΙΧΝΗΣ (Ηρακλής Θεοδώρου): Κομητούδης, Μήλης, Εφραιμίδης, Μαυροβουνιώτης, Στίγγας, Κεσεσίδης / Τσαδήμας (λ), Καρατζόγλου, Μποζίδης
Ο.Φ.Η. (Κώστας Δεληκώστας): Ντεουίς, Αρπάγιου, Βιέζορεκ, Βαϊόπουλος, Τσέλιος, Βάργκας 19 / Δαρίδης (λ), Γιαννόπουλος, Κάλας, Στεφανίδης