MENU

Οι μάχες των χούλιγκαν ξέσπασαν μετά από περίπου μία ώρα αγώνα στο στάδιο Corregidora, με την Άτλας να προηγείται με 1-0. Στο 60ο λεπτό οι οπαδοί της Κερετάρο άρχισαν να επιτίθενται στους φιλοξενούμενους στις κερκίδες και η κατάσταση στη συνέχεια ξέφυγε πέρα από κάθε όριο, με την ωμότητα των χτυπημάτων που έχουν καταγράψει δεκάδες βίντεο, να προκαλούν αποστροφή! Οι χούλιγκαν δεν σταμάτησαν βέβαια στις κερκίδες, καθώς υπήρξε εισβολή και στον αγωνιστικό χώρο, ώστε να προμηθευτούν «πυρομαχικά», καρέκλες και άλλα αντικείμενα. Οι παίκτες της Κερετάρο προσπάθησαν να ηρεμήσουν την κατάσταση αλλά αυτό δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.

Έτσι με αφορμή το λουτρό αίματος στο Μεξικό το SDNA σας θυμίζει τις μεγαλύτερες τραγωδίες σε ποδοσφαιρικά γήπεδα με επεισόδια και νεκρούς.

Τα επεισόδια του Περού

Όταν η βία στα γήπεδα ξεπερνά κάθε λογική, το αποτέλεσμα είναι 318 νεκροί και πάνω από 500 άτομα με σοβαρούς τραυματισμούς. Η ποδοσφαιρική αναμέτρηση μεταξύ Περού και Αργεντινής στις 24 Μαΐου του 1964 αφορούσε το προολυμπιακό τουρνουά. Η "αλμπιτσελέστε" επικράτησε, ωστόσο ένα ακυρωθέν τέρμα των γηπεδούχων 2 λεπτά πριν τη λήξη άναψε τα αίματα. Οι φίλαθλοι του Περού ξεσηκώθηκαν και το εθνικό στάδιο της πρωτεύουσας μετατράπηκε κυριολεκτικά σε πεδίο μάχης.

44 νεκροί στο Καϊσερίσπορ - Σίβασπορ

Ήταν 17 Σεπτεμβρίου του 1968, όταν το ματς της Καϊσερί με τη Σίβασπορ βάφτηκε με αίμα. Οπαδοί των δύο ομάδων συγκρούστηκαν στο ημίχρονο και ο τελικός απολογισμός ήταν 44 νεκροί. Πολλοί ποδοπατήθηκαν στην προσπάθεια να ξεφύγουν, έγιναν πολλά επεισόδια με υλικές καταστροφές στην Καισάρεια, ενώ στη Σεβάστεια η κατάσταση ήταν πολύ τεταμένη για αρκετές ημέρες. Μια τραγωδία που σημάδεψε την γειτονική χώρα.

https://www.youtube.com/watch?v=We3l3AoOVYc

Η τραγωδία του Χέιζελ

Δίχως αμφιβολία η τραγωδία του Χέιζελ έχει χαραχθεί στη μνήμη των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων. Η 29η Μαΐου του 1985 δεν θα ξεχαστεί ποτέ. 

Στο «Χέιζελ» των Βρυξελλών, η Λίβερπουλ και η Γιουβέντους θα αγωνίζονταν σε έναν από τους πλέον ενδιαφέροντες τελικούς για το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Μόλις μία ώρα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη του αγώνα, οι οπαδοί της αγγλικής ομάδας παραβιάζουν ένα κιγκλίδωμα που τους χώριζε από τους φιλάθλους της Γιουβέντους, οι οποίοι οπισθοχωρούν προς έναν τοίχο. Όσοι βρίσκονταν κοντά στον τοίχο συνεθλίβησαν από την πίεση χιλιάδων κόσμου. Ο τοίχος τελικά κατέρρευσε, ενώ πολλά άτομα αναρριχήθηκαν από πάνω με ασφάλεια. Πολλοί άλλοι, ωστόσο, έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά, γράφοντας μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του ποδοσφαίρου, καθώς 39 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και πάνω από 600 τραυματίστηκαν. Το παιχνίδι τελικά διεξήχθη, παρά την καταστροφή, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω βία.

https://www.youtube.com/watch?v=ulorSFU6G-s

Οι εθνικότητες των 39 οπαδών που έχασαν τη ζωή τους ήταν: 32 Ιταλοί οπαδοί της Γιουβέντους, 4 Βέλγοι, 2 Γάλλοι κι ένας Βορειοϊρλανδός.

Το φιλικό που βάφτηκε με αίμα

Σε πολλούς ως γεγονός μπορεί να μην είναι γνωστό, ωστόσο για τους «ψαγμένους» δεν μπορεί να ξεχαστεί.

Ήταν 13 Ιανουρίου του 1991, όταν βάφτηκε με αίμα το φιλικό των Ορλάντο Πάιρετς με τους Κάιζερ Τσιφς στο "Oppenheimer Stadium" της Νότιας Αφρικής. Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά συνολικά 42 άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Όλα ξεκίνησαν όταν οι οπαδοί των Πάιρετς  επιτέθηκαν στους αντιπάλους τους και αυτοί προσπάθησαν να διαφύγουν. Πολλοί ποδοπατήθηκαν, αφού υπήρξε διέξοδος στους εξωτερικούς φράχτες του γηπέδου και επήλθε το μοιραίο. Ο χουλιγκανισμός στην χειρότερη εκδοχή του, αφού προκάλεσε τον άδικο θάνατο τόσων ανθρώπων.

Η τραγωδία στην Γκάνα

Η ανείπωτη τραγωδία της 9ης Μαΐου του 2001 στο "Accra Sports Stadium", όπου διεξαγόταν ο αγώνας ανάμεσα σε Άκρα Χαρτς και Ασάντε Κοτόκο.

https://www.dailymotion.com/video/x1dku5

 

Οι οπαδοί της Ασάντε άρχισαν να εκτοξεύουν καθίσματα και ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, διότι η ομάδα τους έχανε  με 2-1, η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα, επικράτησε πανικός και φίλαθλοι βρέθηκαν στις κλειδωμένες εξόδους τον θυρών με αποτέλεσμα δεκάδες ζωές να χαθούν από ασφυξία. Ο τελικός απολογισμός ήταν 127 νεκροί. 

Και πάμε στα σοκαριστικά γεγονότα της Αιγύπτου

Στη μνήμη των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων έχει χαραχτεί αναμφισβήτητα η 1η Φεβρουαρίου του 2012 με τη ανείπωτη τραγωδία στο "Port-Said" της Αιγύπτου, όπου τουλάχιστον 74 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επεισόδια εντός αγωνιστικού χώρου.

Ήταν το ματς, όπου η Αλ Μασρί επικράτησε με 3-1 της Αλ Αχλί. Οι φίλοι των νικητών μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο για να γιορτάσουν και η κατάσταση ξέφυγε.

https://www.youtube.com/watch?v=ULgqernmXzI

Λόγω της παντελούς έλλειψης ελέγχου κατά την είσοδο στο γήπεδο, οι οπαδοί είχαν στην κατοχή τους διάφορα αντικείμενα που χρησιμοποίησαν ως όπλα, ενώ η αστυνομία έκανε 47 συλλήψεις σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις. Λόγω πένθους εν συνεχεία αναβλήθηκε η αναμέτρηση της Αλ-Ισμαϊλίγια με την Ζάμαλεκ στο Κάιρο και οι οπαδοί της τελευταίες άναψαν φωτιές στις κερκίδες.

Ποδόσφαιρο βαμμένο με αίμα: Όταν σταματά η λογική, αρχίζει η βία και τα γήπεδα γίνονται αρένα (vids)