MENU

Διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα από την αρθρογραφία αθλητικών εφημερίδων και του διαδικτύου...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΗΦΑΚΗΣ - LIVE SPORT

Το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα και σε κανένα παιχνίδι μια ομάδα δεν παίζει μόνη της. Παίζει και ο αντίπαλος και καλό θα είναι να το θυμόμαστε, όταν γινόμαστε σκληροί και αδικούμε τους παίκτες. Η ισοπαλία με την Ολλανδία αφήνει στην Εθνική μια γεύση που δύσκολα περιγράφεται. Από τη μία ικανοποίηση για την εικόνα ενός συνόλου που κοίταξε στα μάτια έναν αντίπαλο υψηλού επιπέδου. Από την άλλη, πικρία για το γεγονός ότι ένα προβάδισμα δύο τερμάτων δεν μετατράπηκε σε νίκη που θα είχε τεράστια σημασία για τη συνέχεια. Το 2-2 στην Τούμπα δεν ακυρώνει σε καμία περίπτωση όσα θετικά παρουσίασε η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Αντιθέτως, επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα διαθέτει πλέον αγωνιστική ταυτότητα, αυτοπεποίθηση και την ικανότητα να επιβάλλει τον ρυθμό της απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους. Το πρώτο ημίχρονο, με τα γκολ των Ιωαννίδη και Μασούρα, ήταν η απόδειξη ότι αυτή η ομάδα μπαίνει στο γήπεδο για να χτυπήσει και να νικήσει. Ωστόσο, το δεύτερο μέρος ανέδειξε και την άλλη όψη της πραγματικότητας. Ότι η Γαλανόλευκη «μεγαλώνει» σιγά-σιγά, αλλά έχει δρόμο για να γίνει ομάδα που θα τρομάζει τον αντίπαλο. Και αυτό είναι το φυσιολογικό. Οι αδυναμίες φάνηκαν όταν η Ολλανδία αύξησε την ένταση, άλλαξε την προσέγγισή της και εκμεταλλεύτηκε την υποχώρηση της Εθνικής. Εκεί ακριβώς βρίσκεται το σημαντικότερο μάθημα: η ομάδα πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται όχι μόνο το προβάδισμά της, αλλά και τις δύσκολες περιόδους ενός αγώνα, όταν ο αντίπαλος ανεβάζει την πίεση και ψάχνει την ανατροπή. Πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται την κούραση που θεωρώ ότι ήταν το «Α και το Ω» στην πτώση της απόδοσης.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΥΜΠΡΗΣ - ΦΩΣ

Ξεκινάει σήμερα το νέο πρωτάθλημα της GBL, που αναμένεται πιο συναρπαστικό από ποτέ. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός παραμένουν οι βασικοί διεκδικητές του τίτλου, αλλά η ενίσχυση ΠΑΟΚ και Άρη δίνει άλλο χρώμα στο πρωτάθλημα, θυμίζοντας παλιές εποχές της Α1. Και αυτό είναι μόνο καλό για το ελληνικό μπάσκετ, αφού ο κόσμος είχε βαρεθεί να βλέπει Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό να κάνουν περίπατο. Ο ανταγωνισμός θα ανεβάσει το επίπεδο της λίγκας που είχε πέσει τα προηγούμενα χρόνια. Άλλο ένα ευχάριστο είναι η διεύρυνση της GBL σε οκτώ γεωγραφικά διαμερίσματα. Αττική (5), Θεσσαλονίκη (3), Πάτρα, Ρόδος, Καρδίτσα, Μύκονος, Λευκάδα και Ιωάννινα εκπροσωπούν το νέο πρωτάθλημα. Εάν εξαιρέσουμε τα δύο ζευγάρια των «αιωνίων», μαζί και την ΑΕΚ, όλες οι υπόλοιπες ομάδες δείχνουν να βράζουν στο ίδιο καζάνι. Επομένως το ενδιαφέρον θα είναι μεγάλο σε κάθε παιχνίδι. Ευχόμαστε ένα όμορφο πρωτάθλημα με δυνατές μάχες και χωρίς έκτροπα.

Μεταφερόμενοι στην Ευρωλίγκα, χθες το βράδυ ο Παναθηναϊκός κέρδισε εύκολα στο ΟΑΚΑ με 90-67 τη Μακάμπι και έκανε το «3 στα 3» στη νέα διοργάνωση. Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τον Παναθηναϊκό του Αταμάν είναι ότι πλέον οι «πράσινοι» παίζουν και άμυνα. Και αυτό πιστώνεται στον Ομπράντοβιτς. Ο Παναθηναϊκός δέχτηκε 72 πόντους από την Παρί, 79 από τη Βιλερμπάν και χθες 67. Ας το κοιτάξει αυτό ο Ολυμπιακός, που μέχρι στιγμής παρουσιάζει άκρως αντίθετη εικόνα στην άμυνα, δεχόμενος τουλάχιστον 90 πόντους στα παιχνίδια του. Πάντως, ας δούμε τον Παναθηναϊκό και στη συνέχεια, όταν θα έχει και πιο δυνατούς αντιπάλους, αφού έως τώρα το πρόγραμμά του δεν ήταν και το δυσκολότερο. Όπως και να 'χει, η σφραγίδα του Ομπράντοβιτς στο παιχνίδι του ΠΑΟ φαίνεται από νωρίς.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΛΑΚΗΣ - SPORTDAY

Η ισοπαλία με την Ολλανδία δεν ακυρώνει τίποτα από όσα πέτυχε η Εθνική σε αυτή την εντυπωσιακή σειρά αγώνων. Αντίθετα, επιβεβαιώνει ότι η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει πλέον το δικαίωμα να κοιτάζει στα μάτια τους μεγάλους. Όμως τώρα αρχίζει το πραγματικά δύσκολο. Όχι να εντυπωσιάσει, ούτε να υπερασπιστεί όσα έχτισε στο Βελιγράδι και στο Άουγκσμπουργκ, αλλά να εμφανιστεί ξανά απέναντι στη Γερμανία με τα ψυχικά και τα σωματικά αποθέματα για να διεκδικήσει αποτέλεσμα. Τρία παιχνίδια σε οκτώ ημέρες απέναντι σε Σερβία, Γερμανία και Ολλανδία δεν είναι απλώς ένα αγωνιστικό πρόγραμμα. Είναι δοκιμασία αντοχής. Και η επιστροφή στο ίδιο επίπεδο έντασης απέναντι στους Γερμανούς θα απαιτήσει πολύ περισσότερα από ενθουσιασμό. Το πρώτο ημίχρονο με την Ολλανδία ήταν ίσως το πιο ολοκληρωμένο σαρανταπεντάλεπτο της Εθνικής σε αυτή τη διαδρομή. Το 2-0 δεν ήταν προϊόν τύχης, αλλά αποτέλεσμα πίεσης, καθαρών επιλογών και επιθετικής αποφασιστικότητας. 

Στο δεύτερο, όμως, η Ελλάδα έκλεισε επειδή ο Γιοβάνοβιτς αποφάσισε ξαφνικά να τραβήξει χειρόφρενο. Οι Ολλανδοί την υποχρέωσαν να οπισθοχωρήσει. Η ανελέητη πίεση, η ποιότητα και η φρεσκάδα τους άλλαξαν τις ισορροπίες. Η ελληνική ομάδα έχασε μέτρα, έχασε κατοχές, έχασε δυνάμεις και τελικά πλήρωσε την ένταση των προηγούμενων ημερών. Απέναντι στη Γερμανία την Κυριακή υπάρχει ένας πονοκέφαλος που δεν κρύβεται κάτω από κανένα τακτικό χαλί: η απουσία του Χρήστου Τζόλη. Ο εξτρέμ της Άρσεναλ δεν αντικαθίσταται εύκολα, όχι μόνο επειδή διαθέτει ποιότητα, αλλά επειδή τα χαρακτηριστικά του ταίριαζαν ιδανικά στο σχέδιο που εφαρμόστηκε στο Άουγκσμπουργκ. Η απουσία του συνεπώς δεν είναι απλώς μια αλλαγή προσώπου. Αφαιρεί ένα βασικό όπλο από το σχέδιο. Κόντρα στους Γερμανούς, χρειάζεται να επαναληφθεί η πνευματική ανθεκτικότητα. Να αντέξει η Εθνική όταν ο αντίπαλος θα έχει την μπάλα, να μη χαθεί η συγκέντρωση όταν αρχίσουν οι διαδοχικές επιθέσεις και, κυρίως, να βρεθούν δυνάμεις για τις στιγμές που θα ανοίξει ο χώρος. 

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΛΗΣ – ΩΡΑ

Καταλαβαίνω απόλυτα τη λογική στο αίτημα που έκανε ο Παναθηναϊκός να παίξει νωρίς τα εντός έδρας παιχνίδια του. Απολύτως λογικό το αίτημα και είναι εξαιρετική η απόφαση που πάρθηκε, να γίνει αποδεκτό το αίτημα. Μέχρι εδώ όλα καλά. Με τη διαφορά πως αυτή η απόφαση θα έπρεπε να ισχύει για όλους. Είναι ακραίο στα μάτια τα δικά μου, ότι μια από τις ομάδες του πρωταθλήματος μπορεί να κάνει χρήση ενός εξαιρετικού δικαιώματος που είναι να αποφασίζει για τις ώρες που θα αγωνίζεται, αλλά καμία άλλη να μην μπορεί να το κάνει. Η ΑΕΚ είναι μια ομάδα που πέρυσι τις παραμονές των Χριστουγέννων, υποχρεώθηκε να παίξει στις 9 το βράδυ στη Νέα Φιλαδέλφεια με τον ΟΦΗ. Δεκέμβρη μήνα, μέσα σε γιορτές, χωρίς καν να πρόκειται για ντέρμπι. Αλλά υπήρχε ακόμα και πιο ακραίο και ακόμα πιο παράλογο. 

Η ΑΕΚ πέρυσι έπαιζε στις 10 το βράδυ της Πέμπτης την κρίσιμη ρεβάνς με τη Ράγιο Βαγιεκάνο. Για πρόκριση στα ημιτελικά της Ευρώπης. Και υποχρεώθηκε να παίξει την Κυριακή στις 6 το απόγευμα το ματς για τα πλέι οφ με τον ΠΑΟΚ. Χωρίς δεύτερη κουβέντα και χωρίς περιθώριο για καμία συζήτηση στο αίτημα να πάει η σέντρα τουλάχιστον στις 9 το βράδυ. Δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα να παίζει ο Παναθηναϊκός τα παιχνίδια του στις 5:30, ή στις 4:30 ή στις 3:30. Έχω τεράστιο ζήτημα, όταν κάτι αντίστοιχο δεν μπορεί να το κάνει η ΑΕΚ. Είναι δύο μέτρα και δύο σταθμά και δεν έχει να κάνει με τον ανταγωνισμό για το πρωτάθλημα. Έχει να κάνει όμως με τη συμπεριφορά απέναντι στον κόσμο που πηγαίνει στο γήπεδο. Και αυτό είναι εξίσου προβληματικό. 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΑ ΝΕΑ

Στην Αγγλία δεν μπορείς να πιστεύεις ότι ως ομάδα είσαι σημαντικότερη από το ίδιο το ποδόσφαιρο μόνο και μόνο γιατί ξοδεύεις υπερβολικά. Η πειθαρχική επιτροπή της Πρέμιερ Λιγκ τιμώρησε τη Μάντσεστερ Σίτι διότι η ίδια θέλησε να λειτουργεί υπεράνω των κανονισμών, αλλά και να το δείχνει κιόλας! Απαιτούσε μια τελείως διαφορετική μεταχείριση. Ήθελε να μπορεί να κάνει οικονομικό ντόπινγκ με τα χειροκροτήματα της διοργανώτριας αρχής. Μια εταιρεία ξένων επενδυτών έδειξε μια ασυγχώρητη για τους Άγγλους αλαζονεία εντός της χώρας τους.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για μία χώρα που υποχρέωσε τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς να πουλήσει την Τσέλσι. Τον Αμπράμοβιτς που ήταν ο πρώτος ξένος επενδυτής που μπήκε στην Αγγλία αλλάζοντας όλο το αγγλικό ποδόσφαιρο. Όλοι οι λεφτάδες που βρίσκονται σήμερα στο νησί, εξασφαλίζοντας στους αγγλικούς συλλόγους μία πρωτοφανή ευημερία, ακολούθησαν τον Ρώσο κροίσο. Που παρ' όλα αυτά, όταν ξεκίνησαν οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας του Πούτιν, υποχρεώθηκε από την Πρέμιερ Λιγκ να φύγει.

Τα προβλήματα της Σίτι ξεκινούν τώρα. Δεν έχουν να κάνουν μόνο με αφαιρέσεις βαθμών, υποβιβασμούς, αφαιρέσεις τίτλων κλπ. Υπάρχει ένα σημαντικό προηγούμενο που μπορεί να μετατρέψει την ιστορία σε εφιάλτη. Τον περασμένο Ιούνιο, ένα δικαστήριο επέβαλε στην Έβερτον να καταβάλει στην Μπέρνλι 40,6 εκατ. ευρώ για ζημίες που σχετίζονται με τον υποβιβασμό της το 2022. Η Έβερτον κρίθηκε ένοχη για παραβίαση των κανόνων από την αθλητική δικαιοσύνη και τιμωρήθηκε με αφαίρεση βαθμών. Το πολιτικό δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να αποζημιώσει την Μπέρνλι γιατί οι παραβιάσεις της νόθευσαν τον ανταγωνισμό. Τη Σίτι την περιμένει ένας δικαστικός Γολγοθάς: όλοι μπορεί να κινηθούν εναντίον της!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

*Για να διαβάσετε ολόκληρο ένα άρθρο θα πρέπει να απευθυνθείτε στο περίπτερο της γειτονιάς σας. Ενισχύοντας την εφημερίδα που εκτιμάτε περισσότερο, δίνετε πνοή στην πολυφωνία του Τύπου.

Πρωινός Τύπος (3/10): «Φάνηκε η σφραγίδα Ομπράντοβιτς - Τι πρέπει να μάθει η Εθνική»