MENU

Η συμφωνία-σταθμός ανάμεσα σε Basket League και ΕΡΤ είναι προ των πυλών και αναμένεται να αλλάξει επίπεδο ολόκληρο το πρωτάθλημα της νέας σεζόν. Αυτός, άλλωστε, ήταν ένας από τους πυλώνες πάνω στους οποίους ήθελε να «χτίσει» ο ΕΣΑΚΕ το πρωτάθλημα της νέας σεζόν.

Το SDNA ήταν το Μέσο που αποκάλυψε τη μεγάλη συμφωνία για το πρωτάθλημα της νέας σεζόν, με τους Παναθηναϊκό και ΑΕΚ να βρίσκονται προ των πυλών της κρατικής τηλεόρασης, ώστε να αποτελέσουν και αυτοί κομμάτι της κεντρικής διαχείρισης στο πρωτάθλημα της νέας σεζόν.

Έτσι, όλο το πρωτάθλημα της σεζόν 2020-21 θα βρίσκεται εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στην κρατική τηλεόραση και ο κάθε Έλληνας πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει όλες τις «μάχες» των ομάδων του πρωταθλήματος. Κι όλα αυτά χάρη στις στρατηγικές κινήσεις, τόσο του Μάκη Αγγελόπουλου, με τον ισχυρό άνδρα της ΚΑΕ ΑΕΚ να βγαίνει μπροστά για το μέλλον της Basket League, όσο και του προέδρου του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλη Γαλατσόπουλου που σε μία πολύ δύσκολη εποχή, κρατάνε το μπάσκετ όρθιο, κόντρα σε αντιξοότητες και ένα ολόκληρο σύστημα.

Από το ενιαίο συμβόλαιο, στην κεντρική διαχείριση

Το deal, όπως έχουμε αναφέρει, βρίσκεται πολύ κοντά. Πότε, όμως, ήταν η τελευταία φορά που υπήρξε κεντρική διαχείριση στο πρωτάθλημα και όλες οι ομάδες βρέθηκαν υπό την ίδια -τηλεοπτική- στέγη;

Για να διαπιστώσει κάποιος και την εξέχουσας σημειολογίας κίνηση να επανέλθει το πρωτάθλημα σε κεντρική διαχείριση, θα πρέπει να ανατρέξει στη σεζόν 2001-02!

Τότε και οι 14 ομάδες του πρωταθλήματος βρίσκονταν στο συνδρομητικό κανάλι Supersport (τώρα έχει μετονομαστεί σε Novasports) και υπήρχε το λεγόμενο «ενιαίο συμβόλαιο» για τα τηλεοπτικά δικαιώματα. 

Τα τηλεοπτικά δικαιώματα φέρνουν έσοδα και χάρη σε αυτά δημιουργούνται μέσα από το επαγγελματικό μπάσκετ ένας κύκλος εργασιών. Δεν είναι μόνο οι αμοιβές των αθλητών και των προπονητών.

Είναι πολλοί οι κλάδοι της οικονομίας που εμπλέκονται: Λογιστές, δικηγόροι, τα ξενοδοχεία που μένουν οι ομάδες, τα πούλμαν που μετακινούνται. Κι αυτά προς το συμφέρον του κράτους που εισπράττουν από τους φόρους (έμμεσους και άμεσους) είναι η δραστηριότητα του επαγγελματικού μπάσκετ να στηριχθεί –σε μια περίοδο που οι ομάδες θα στερηθούν του βασικού εσόδου των εισιτηρίων διαρκείας και των κανονικών- και να μην διακοπεί.

Οι άναρθρες κραυγές όσων έμειναν εκτός κεντρικής διαχείρισης

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, υπήρξαν και αυτοί που όχι μόνο δεν τους άρεσε η συμφωνία ανάμεσα σε Basket League - ΕΡΤ, αλλά ενοχλήθηκαν από την όλη υπόθεση. Κι από το πρωί της Τρίτης επιδόθηκαν σε έναν ανηλεή πόλεμο με προφανή στόχο τις δύο μεγάλες ομάδες αλλά και στο βάθος τον ΕΣΑΚΕ που αποτελεί μεγάλο σημείο αντιπαράθεσης μετά το ιστορικό 13-1 του προηγούμενου Φλεβάρη.

Η συμφωνία ανάμεσα στην κρατική τηλεόραση και την Basket League, για τα τηλεοπτικά της νέας σεζόν βρίσκεται προ των πυλών και είναι φανερό πως ενόχλησε όσους περιθωριοποιήθηκαν και βρίσκονται εκτός πρωταθλήματος.

Τα Μέσα που τις εκπροσωπούν, μάλιστα, βγάζουν προς τα έξω δυσφορία και μιλούν για υποβαθμισμένο προϊόν, ωστόσο ταυτόχρονα εξοργίζονται με το ύψος της συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΡΤ και τη Basket League που όπως αποκαλύψαμε χθες θα κλειδώσει στα 5 εκατομμύρια ετησίως.

Ουσιαστικά, γίνεται φανερό πως δεν έχουν δει με... καθόλου καλό μάτι το γεγονός πως το πρωτάθλημα της Basket League έχει τον τρόπο να στέκεται στα πόδια του και να κλείνει σημαντικές συμφωνίες, παρά την απουσία σημαντικών εμπορικά ομάδων που αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο αριθμό φιλάθλων.

Ξαφνικά λοιπόν, έγινε λόγος για... κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, επιδιώκοντας με κάθε τρόπο να χαλάσουν τη συμφωνία και να πλήξουν την οικονομική δυνατότητα των ομάδων της Α1. Μόλις πριν από μερικά χρόνια και πιο συγκεκριμένα κατά την περίοδο 2009/11, η ΕΡΤ είχε δώσει υπερδιπλάσια λεφτά στην ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Κατά την περίοδο που αναφέραμε, είχαν δοθεί 17,2 εκατ. ευρώ (!), ενώ μέσα στο ποσό ήταν και ένας αγώνας γ' προκριματικού γύρου Champions League, αξίας 250 χιλιάδων ευρώ! Τότε, υπήρχαν φωνές που έβρισκαν λογική την συμφωνία ανάμεσα σε ΕΡΤ και Ολυμπιακό, ενώ σήμερα διαμαρτύρονται και κάνουν λόγο για διασπάθιση κρατικού χρήματος.

Βέβαια, αξίζει να αναφέρουμε πως μια από τις ενέργειες που προσπαθεί να πετύχει ο ΕΣΑΚΕ είναι και η μείωση της φορολογίας στις ομάδες. Μια κίνηση που θα ωφελήσει τις ομάδες, ακόμα και αυτές που δεν συμμετέχουν στην Α1. 

Εδώ αξίζει να σημειωθεί η στήριξη της Πολιτείας που με κορυφαία στελέχη να συμμετέχουν στα meetings, έχει δείξει έμπρακτα τη θέλησή της να κρατήσει το μπάσκετ και να προσφέρει συμβόλαιο τριετούς διάρκειας στις ομάδες της Α1, συν ορισμένες σπουδαίες παροχές με τρόπους που θα γίνουν γνωστοί τις επόμενες εβδομάδες. 

Για το χρονικό διάστημα του κορονοϊού η πρόταση μείωσης Cosmote σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ

Όσον αφορά το τηλεοπτικό μέτωπο, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ είναι σε προχωρημένες συζητήσεις για αποχώρηση από την Cosmote TV για να ενταχθούν στην ΕΡΤ και την κεντρική διαχείριση.

Μάλιστα τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας και έκαναν λόγο για πρόταση μείωσης έως και 40% από την πλευρά της συνδρομητικής τηλεόρασης δεν είχαν καμία υπόσταση, διαψεύδονταν κατηγορηματικά από τις δύο ΚΑΕ.

Όπως έχουμε ξαναγράψει από το SDNA κατά τη διάρκεια της καραντίνας, η Cosmote είχε κάνει πρόταση μείωσης 30% σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ που αντιστοιχούσε στο ακριβές διάστημα που δεν μετέδωσε αγώνες και οδήγησε στη διακοπή του πρωταθλήματος. Δείχνοντας μάλιστα την έμπρακτη στήριξη της στο προϊόν έδωσε την ευχέρεια στις δύο ομάδες να επιλέξουν αν θα είναι από την σεζόν 2019-20 ή από την επόμενη σεζόν 2020-21, προκειμένου να δώσει ανάσα στα ταμεία λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που προκάλεσε ο κορονοϊός. Η μείωση αφορούσε αυστηρά το διάστημα της διακοπής του πρωταθλήματος και σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε ζήτημα ελλιπούς ενδιαφέροντος επί του προϊόντος.

Αυτό είναι και το τελευταίο αντικείμενο διαπραγμάτευσης πριν την οριστική συμφωνία Basket League - ΕΡΤ καθώς οι δύο ομάδες απαιτούν ως τα ισχυρότερα brand names από τις υπόλοιπες ομάδες να έχουν σχεδόν παραπλήσια συμβόλαια με τα ήδη υπάρχοντά τους, που δεν απειλούνται.

Τόσο ο Παναθηναϊκός, όσο και η ΑΕΚ, έχοντας σχεδόν κλεισμένο το deal με την ΕΡΤ (απομένουν οι υπουργικές εγκρίσεις) διαπραγματεύονται με την Cosmote, με την Ένωση να έχει φτάσει σχεδόν σε συμφωνία και το «τριφύλλι» να είναι σε καλό δρόμο. 

Πλέον, 19 χρόνια μετά όλες οι ομάδες ετοιμάζονται να βρεθούν υπό την ίδια τηλεοπτική στέγη, αλλάζοντας τα δεδομένα του πρωταθλήματος, σε μια συμφωνία που θα δώσει τεράστια ανάσα στις ομάδες, αλλά και στο πρωτάθλημα συνολικά, το οποίο απέδειξε πως έχει τον τρόπο να κλείνει σημαντικές -εμπορικές/χορηγικές- συμφωνίες.

Και παράλληλα «απαντά» σε όσους θεωρούν πως η Basket League είναι διαλυμένη διαδήλωση. Οσονούπω μάλιστα επίκενται και σημαντικές ανακοινώσεις σε επίπεδο χορηγών, που θα δυναμώσουν κι άλλο τα ταμεία των ΚΑΕ και θα ενισχύσουν κι άλλο τις κραυγές των απόντων...

Η «κεντρική διαχείριση» 19 χρόνια μετά, οι κραυγές των... απόντων και η αλήθεια για την Cosmote
EVENTS