MENU
ΑΝΑΛΥΣΗ LIVE LIVE

Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου του Τζόρντι Μπερτομέου για το μέλλον της Euroleague:

Στην αρχική του τοποθέτηση ανέφερε: «Καλό απόγευμα σε όλους. Ελπίζω όλοι να είστε υγιείς και ασφαλείς. Όπως ξέρετε, σήμερα πήραμε μία από τις πιο δύσκολες και στενάχωρες αποφάσεις στην ιστορία. Το κάναμε ξέροντας ότι είναι το καλύτερο για το μπάσκετ και τους μετόχους μας. Εξαντλήσαμε κάθε πιθανότητα για να αρχίσουμε ξανά τις διοργανώσεις. Ασχοληθήκαμε με όλα τα σχετικά πρωτόκολλα που θα μας επέτρεπαν να επιστρέψουμε, αλλά δεν ήταν δυνατό.

Έπρεπε να πάρουμε μία απόφαση σήμερα. Δεν θέλαμε να επεκτείνουμε τα προβλήματα και στην επόμενη σεζόν. Μιλάω για την ξεκούραση των παικτών, το πρόγραμμα, την διάρκεια της προετοιμασίας. Έπρεπε να είμαστε συνεπείς σε όσα είχαμε πει. Όπως έχω πει, βασική προτεραιότητα ήταν η ασφάλεια όλων όσοι εμπλέκονται. Οι διαφορετικοί περιορισμοί σε κάθε χώρα δεν μπορούσαν να εγγυηθούν ότι όλες οι ομάδες θα είχαν τις ίδιες συνθήκες. Όλα τα στοιχεία ήταν διαφορετικά στις χώρες.  

Έπρεπε να λάβουμε υπ' όψιν το ρίσκο για την υγεία των παικτών και το ότι δεν θα υπήρχε ισότιμος χρόνος προετοιμασίας. Αυτό θα έπληττε το κύρος της διοργάνωσης. Ποτέ δεν εξετάσαμε το ενδεχόμενο να μειώσουμε τον αριθμό των ομάδων και να αλλάξουμε σημαντικά το φορμάτ. Αυτό δεν θα αντιπροσώπευε τη διοργάνωσή μας. 

Έτσι, οι δύο διοργανώσεις μας δεν θα έχουν πρωταθλητή. Είμαι περήφανος για το πώς οι ομάδες υποδέχθηκαν αυτή την απόφαση. Είναι σημαντικό να υπάρχει ενότητα και έχουμε πειστεί ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για κάθε οργανισμό. Σήμερα το αποδείξαμε. Θέλω επίσης να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όσες πόλεις προθυμοποιήθηκαν να φιλοξενήσουν τη διοργάνωση, μαζί με τις κυβερνήσεις των χωρών τους. 

Σήμερα αρχίσαμε να δουλεύουμε για το μέλλον. Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε την στήριξη όλων και ότι θα επιστρέψουμε πιο δυνατοί, για να προσφέρουμε μια σπουδαία εμπειρία μπάσκετ στο κοινό μας»

Για τα έσοδα της επόμενης σεζόν κι αν υπάρχει ήδη εικόνα μείωσης.: «Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε μία σωστή εκτίμησης την επίδρασης του κορωνοϊου. Την προηγούμενη εβδομάδα, αρχίσαμε να συμβουλεύουμε τις ομάδες σχετικά με το πώς να μειώσουν τις οικονομικές απώλειες. Μιλήσαμε και για το πώς θα κάνουμε τους φιλάθλους στα γήπεδα να νιώθουν πιο άνετα. Καμία ομάδα δεν σκέφτεται να αφήσει την λίγκα γι' αυτό τον λόγο. Δεν ξέρω σε τι αναφέρεσαι, αλλά είναι σίγουρα πολύ νωρίς να μιλήσουμε την επόμενη σεζόν. Πιστεύουμε ότι θα κυλήσει όπως κάθε χρονιά. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Κανείς δεν έχει εκφράσει πρόθεση να φύγει από την Εuroleague».

Για το αν τα όσα του είπαν είχαν επίδραση στην σημερινή απόφαση και αν η συμφωνία με την ELPA για τα συμβόλαια έπαιξε ρόλο: «Πιστεύω ότι αυτά που μας είπαν οι παίκτες το Σάββατο ήταν μία σειρά επιχειρημάτων. Πολύ λογικών επιχειρημάτων. Είχαμε την ίδια εικόνα και πριν από το μίτινγκ. Ήξεραν ότι θέλαμε να τους ακούσουμε και να δούμε πώς νιώθουν σχετικά με την επανέναρξη. Εξέφρασαν λογικά επιχειρήματα, τίποτα καινούργιο που δεν ξέραμε. Σίγουρα, δεν πιστεύω ότι το 5% της διαφοράς ήταν ο λόγος που οι παίκτες δεν ήθελαν να γυρίσουν. Βασική τους ανησυχία ήταν ο μικρός χρόνος προετοιμασίας. Κάποιοι παίκτες ήταν ακόμη κλεισμένοι στα σπίτια τους, δεν μπορούσαν να προπονηθούν. Ήταν δύσκολο να επιστρέψουν στο επίπεδο της διοργάνωσης. Ανησυχούσαν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της διοργάνωσης. Είχε να κάνει με την υγεία, αλλά και με το επίπεδο που αξίζει η διοργάνωση από τους παίκτες της».

Για τον λόγο που η Euroleague δεν εξέτασε το ενδεχόμενο να παίξει τον Αύγουστο: «Γιατί αν πηγαίναμε μετά την 26η Ιουλίου, αυτό θα είχε επίδραση στην επόμενη σεζόν. Οι παίκτες θα χρειάζονταν 1.5 μήνα ξεκούρασης, 1.5 προετοιμασίας κι αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να αρχίσουμε ξανά τον Νοέμβριο, το νωρίτερο. Μετά δεν θα είχαμε χρόνο, γιατί ακολουθούν Ολυμπιακοί Αγώνες, ενώ υπάρχουν και τα πρωταθλήματα. Δεν ξέρω πώς η UEFA θα ολοκληρώσει τις διοργανώσεις της, αλλά το πρόγραμμά μας είναι ήδη πολύ γεμάτο. Θα κάναμε την επόμενη σεζόν ακόμη πιο δύσκολη από τη φετινή».

Για το αν υπάρχουν συζητήσεις με την IMG: «Είμαστε σε συνεχή επαφή με την IMG. Σ' αυτή τη συζήτηση, μοιραστήκαμε τις ίδιες ιδέες και ανησυχίες και προσπαθούμε μαζί να λύσουμε τα προβλήματα. Τώρα πρέπει να αξιολογήσουμε την επίδραση στην οικονομία των ομάδων μετά τη σημερινή απόφαση. Μιλάμε όμως και για την επόμενη σεζόν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει κοινή πρόθεση να συνεχίσουμε την συνεργασία μας. Πρέπει να προσαρμόσουμε τις απαιτήσεις μας στις νέες συνθήκες. Δεν υπάρχει αμφιβολία για την δέσμευση της IMG στο προτζεκτ μας».

Για το αν δεν θα υπάρχουν φίλαθλοι την επόμενη σεζόν: «Είναι νωρίς, γιατί πρέπει να δούμε την εξέλιξη της πανδημίας. Δεν μπορούμε να πούμε τώρα ότι δεν θα έχουμε κόσμο στις εξέδρες. Σε κάποιες χώρες, θα μπορούμε να έχουμε κόσμο εξαρχής, σε άλλες θα υπάρχει περιορισμός και σε άλλες δεν θα επιτρέπεται καθόλου κόσμος. Αυτά όμως αλλάζουν κάθε εβδομάδα λόγω της πανδημίας. Πρέπει να δουλέψουμε με τους φιλάθλους μας, να τους κρατήσουμε κοντά στη διοργάνωση. Πιστεύω ότι θα αρχίσουμε σε κάποιες χώρες χωρίς κόσμο, αλλά σίγουρα πιστεύω ότι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα σύντομα. Πρέπει να περιμένουμε και θα δούμε».

Για την αντίρρηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου σχετικά με την οικονομική καθαρότητα της λίγκας: «Δεν θυμάμαι τον Δημήτρη να εκφράζει αμφιβολίες για την διαύγεια. Εξέφρασε ανησυχίες για τις οικονομικές συνέπειες. Σήμερα όλες οι ομάδες συμφώνησαν ότι δεν ήταν το βασικό θέμα. Οι ομάδες δεν πιστεύουν ότι πρέπει να συσχετίσουν μία απόφαση με τις οικονομικές συνέπειες. Το πιο σημαντικό ήταν να εγγυηθούμε την ασφάλεια όλων. Φυσικά, θα έχουμε χρόνο να συζητήσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις, αλλά σήμερα δεν συζητήσαμε γι' αυτό. Ο Δημήτρης εξέφρασε τις ανησυχίες του, αλλά όχι κάτι περισσότερο».

Για το πώς κατέληξαν στην απόφαση να διεξαχθεί η επόμενη σεζόν με τις ίδιες ομάδες: «Έχει να κάνει με τη δικαιοσύνη και την συνέπεια. Καταλαβαίνω ότι κάποιες ομάδες προηγούνταν στις διοργανώσεις τους, αλλά η σεζόν δεν είχε ολοκληρωθεί και δεν είχαν αναδειχθεί ήδη πρωταθλήτριες. Αυτό που προσπαθούμε να δείξουμε είναι συνέπεια με βάση τις αξίες της διοργάνωσης. Κατανοώ ότι κάποιες ομάδες ήθελαν να είναι στην Euroleague την επόμενη σεζόν, και χαίρομαι γι' αυτό, αλλά είμαστε σε μία κατάσταση που κανείς δεν θέλει να είναι. Όλοι πρέπει να καταλάβουν πόσο πρωτοφανής είναι αυτή η κατάσταση, άρα και οι συνέπειές της. Δεν είμαστε χαρούμενοι και άνετοι, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Πρέπει να δείξουμε τις αξίες μας που αφορούν στη δικαιοσύνη. Δεν μπορούμε να στέψουμε πρωταθλητές ή να υποβιβάσουμε ομάδες».

Για το αν το Final Four του 2021 θα διεξαχθεί στην Κολωνία: «Και πάλι, λέω ότι είναι πολύ νωρίς για να δώσω μία απάντηση. Είχαμε μία πολύ καλή συζήτηση με τους φίλους μας στην Κολωνία, όταν μιλήσαμε για την ακύρωση της σεζόν. Και οι δύο πλευρές θέλουν να διοργανώσουν το Final Four. Θα προσπαθήσουμε αυτό να συμβεί του χρόνου».

Για το πώς ομάδες σαν την Βαλένθια θα μπορούν να πάρουν θέση στην μεθεπόμενη Euroleague: «Η Άλμπα Βερολίνου και η Βαλένθια ήταν δύο ομάδες που μπήκαν στην Euroleague λόγω της πορείας τους στο Eurocup. Του χρόνου, θα ξεκινήσουμε ξανά από την αρχή».

Για το αν υπάρχει εικόνα της συνολικής ζημίας για τις ομάδες και το αν θα υπάρξει πλάνο στήριξης: «Δουλεύουμε για να μάθουμε ακριβώς την οικονομική ζημιά. Σίγουρα θα είναι σημαντική. Δεν έχει να κάνει μόνο με τα τηλεοπτικά δικαιώματα, αλλά έχει να κάνει και με εισιτήριο και με τοπικούς χορηγούς. Υπάρχουν συζητήσεις και προσπαθούμε να μειώσουμε τις απώλειες. Υπάρχει ένα γκρουπ ομάδων που δουλεύει με την διοίκηση της διοργάνωσης, για να εφαρμοστούν λειτουργίες σε διαφημιστικά ζητήματα. Θέλουμε καινοτόμες στρατηγικές για το μέλλον. Έχουμε ξεκινήσει τη συζήτηση για τις ομάδες. Τους στείλαμε ορισμένες οδηγίες-συμβουλές και σίγουρα πρέπει να στηρίξουμε τις ομάδες, ώστε να επιστρέψουμε όλοι εκεί που ήμασταν στην αρχή της σεζόν».

Για τις συζητήσεις με τους σπόνσορες και πιθανές αποζημιώσεις: «Φυσικά, στις συζητήσεις μας πρέπει να λαμβάνουμε υπ' όψιν ότι η τρέχουσα σεζόν δεν ήταν φυσιολογική, οπότε δεν περιμένουμε να λάβουμε αυτά που είχαν συμφωνηθεί. Οι συνέταιροι πρέπει να βοηθιούνται. Έχουμε μπελάδες, όπως κι εκείνοι. Θα έχουμε πολλές συζητήσεις, θα κοιτάξουμε να δούμε πώς θα αποζημιώσουμε τους συνεργάτες μας. Και οι ομάδες όμως θα πρέπει να καταλάβουν ότι η σεζόν είναι διαφορετική, όπως διαφορετικά θα είναι και το ποσά που θα λάβουν από την λίγκα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να μας πείσει ότι πρέπει να επιταχύνουμε τα πρότζεκτ μας. Είναι δύσκολο για τις ομάδες να συνδυάζουν την Euroleague με τις εγχώριες λίγκες. Είναι ώρα να συνεχίσουμε με το πρότζεκτ μας. Είναι υποχρεωτικό να παρουσιάσουμε κάτι νέο. Η τελευταία έκδοση της Euroleague είναι κάτι φρέσκο και πρέπει να επιταχύνουμε. Όλες οι ομάδες είναι πεπεισμένες επ' αυτού».

Για το Eurocup της επόμενης σεζόν: «Είναι νωρίς. Κρατάμε πάντα κάποιες wild cards για τη διοργάνωση, αλλά γενικά το Eurocup βασίζεται στις κατατάξεις των πρωταθλημάτων. Φέτος, θα είναι δύσκολο να ακολουθήσουμε αυτή την αρχή, διότι κάποιες χώρες ακύρωσαν τη σεζόν, ενώ άλλες επικύρωσαν την βαθμολογία τους. Πάντως, θα προσπαθήσουμε να έχουμε την ίδια αρχή, με τις ομάδες να προκύπτουν από την κατάταξη των πρωταθλημάτων και ίσως να έχουμε κάποιες wild cards. Δεν μπορώ να είμαι πιο ακριβής σήμερα».

Για τη πιθανή αποχώρηση της Turkish Airlines: «Δεν περιμένω κάποια αλλαγή στο όνομα της διοργάνωσης. Έχουμε εξαιρετική συνεργασία με την Turkish. Δεν αισθανόμαστε ότι χρειαζόμαστε κάποια αλλαγή. Ποτέ δεν είχα κάποια συζήτηση με την Gazprom και δεν ξέρω πώς έχει προκύψει όλο αυτό. Δεν έχω αμφιβολία ότι θα συνεχίσουμε με την Turkish».

Για την απόφαση να μην στεφθεί η Εφές πρωταθλήτρια και το αν υπάρχει πλάνο για πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας: «Δεν υπήρχε καν συζήτηση για το αν θα στέψουμε πρωταθλητή. Όλοι καταλαβαίνουν το λόγο που δεν θέλαμε να δώσουμε το πρωτάθλημα σε μία ομάδα, ενώ υπήρχαν έξι αγωνιστικές, τα πλέι οφ και το Final Four να απομένουν. Είναι συνηθισμένο στη διοργάνωσή μας να κατακτά τον τίτλο μία ομάδα που δεν ήταν πρωτοπόρος στην κανονική περίοδο. Δεν υπήρχε καμία συζήτηση.

Σχετικά με την επόμενη σεζόν, πρέπει όντως να είμαστε έτοιμοι. Μοιραζόμαστε κάποιες πολιτικές με τις ομάδες για τα στάνταρ των γηπέδων. Η διοίκησή μας είναι σταθερή επαφή με τις ομάδες και τις διοικήσεις των γηπέδων. Είναι στο χέρι και των ομάδων να δουλέψουν πάνω σε αυτό μαζί με τους υπεύθυνους των γηπέδων».

Για το τι θα γίνει αν υπάρχουν ακόμη πρωτόκολλα που απαιτούν καραντίνα τον Οκτώβριο και για το τι θα γίνει με τα εισιτήρια διαρκείας: «Την επόμενη σεζόν, θα πρέπει να ξέρουμε ότι κάθε χώρα θα έχει διαφορετικά πρωτόκολλα σχετικά με τον ιό. Προφανώς θα υπάρχουν χώρες χωρίς περιορισμούς κι άλλες που ακόμη υποφέρουν και θα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επανέλθουν. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, με βάση το καλεντάρι, θα μπορέσουμε να αναβάλουμε παιχνίδια. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά αν αυτά τα προβλήματα εμφανιστούν νωρίς, θα προσπαθήσουμε να τα διαχειριστούμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Ίσως αν υπάρχουν προβλήματα με το γήπεδο κάποιας ομάδας, να κάνουμε κάποιες προσαρμογές στο πρόγραμμα της. Προσπαθούμε γενικά να προσαρμοστούμε σε αυτή τη νέα κατάσταση».

Για τα ατομικά βραβεία των παικτών και για τις ομάδες που πήγαν από το Eurocup στο BCL: «Νομίζω ότι για τα βραβεία ισχύει το ίδιο με το γιατί δεν θα έχουμε πρωταθλητή. Ένα σημαντικό κομμάτι της σεζόν δεν παίχθηκε. Αν θέλουμε να είμαστε σωστοί, δεν θα πρέπει να υπάρχουν και τα βραβεία.

Σχετικά με το δεύτερο σκέλος, πάντα λέω ότι σεβόμαστε τις αποφάσεις των ομάδων και τις φιλοδοξίες τους. Οι ομάδες που θέλουν να παίξουν στην Euroleague, ο δρόμος είναι μέσω του Eurocup. Aν σταματήσουν να έχουν αυτή τη φιλοδοξία, πρέπει να το σεβαστούμε. Έχουμε δει ομάδες να αφήνουν την μία διοργάνωση για την άλλη. Δεν με ανησυχεί αυτό. Πρέπει να σεβόμαστε τις αποφάσεις όλων. Αν αφήσουν το Eurocup κάποιες ομάδες, μπορώ να υποθέσω ότι δεν θέλουν να βρίσκονται στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ».

Για το πότε κατάλαβε ότι είναι αδύνατο να αρχίσει ξανά η σεζόν και για το πόσο δύσκολο θα είναι να διατηρηθεί το ίδιο επίπεδο ταλέντου στις ομάδες: «Νομίζω ότι ήταν μία διαρκής διαδικασία εξέτασης όλων των δεδομένων. Ήταν μία διαδικασία που μας έδωσε πληροφορίες ότι δεν θα μπορέσουμε να παρέχουμε στο κοινό αυτό που θέλει. Τον Απρίλιο, είπαμε ότι στις 25 Μαϊου θα υπάρχει απόφαση κι αυτό έχει σημασία.

Δεν έχω ανησυχία για το αν θα διατηρηθεί το ταλέντο. Αυτή η σεζόν ήταν η καλύτερη όλων των εποχών. Είμαι σίγουρος ότι η επόμενη θα είναι ακόμη καλύτερη, γιατί ποντάρω στην αφοσίωση ομάδων και παικτών, αλλά και στο πρεστίζ της Euroleague. Δεν έχω ανησυχία».

Για το αν υπάρχουν αντιδράσεις από ομάδες όπως η Παρτιζάν και η Βίρτους: «Δεν βλέπω καμία ομάδα που έχει χάσει κάτι περισσότερο από κάποια άλλη. Φέτος, είμαστε όλοι ηττημένοι με την ακύρωση της σεζόν. Άλλες ομάδες έκαναν μεγάλες επενδύσεις για να πάρουν τον τίτλο της Euroleague, αλλά δεν μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε τη σεζόν. Είμαι αισιόδοξος πως όλες οι ομάδες θα καταλάβουν τους λόγους της απόφασής μας. Δεν έχουμε ευθύνη γι' αυτό που συνέβη. Είμαι σίγουρος ότι αυτές οι ομάδες θα διατηρήσουν την φιλοδοξία τους να φτάσουν στην Euroleague. Είμαστε όλοι απογοητευμένοι, αλλά κανείς δεν είναι περισσότερο χαμένος».

Για το αν η Λιθουανία θα διατηρήσει τη θέση της στο Eurocup, μετά την αποχώρηση της Ρίτας: «Η Λιθουανία είναι πολύ σημαντική για το ευρωπαϊκό μπάσκετ και θέλουμε να έχουμε εκπροσώπους της στις διοργανώσεις μας. Ξέρουμε ότι υπάρχουν ομάδες που θέλουν να αγωνιστούν στο Eurocup. Σεβόμαστε την απόφαση της Ρίτας, αλλά δεν μπορεί κάποια ομάδα να πηγαινοέρχεται. Δεν θα υπογράψουμε πολυετές συμβόλαιο με κάποια ομάδα, όπως κάνει το BCL και μάλιστα με χρηματικό αντάλλαγμα».

Για το τι θα γίνει αν κάποια ομάδα χρειαστεί να προετοιμαστεί και να παίξει αγώνες σε άλλη χώρα: «Αν συμβεί αυτό, θα προτείνουμε στις ομάδες να πάνε σε άλλη χώρα και να παίξουν εκεί τους αγώνες τους. Δεν είναι αυτό που θέλουμε, αλλά αν υπάρχει κάποια εξαίρεση, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτό το πρόβλημα».

Για το Financial Fair Play κι αν θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές: «Είναι ξεκάθαρο ότι θα έχουμε μία νέα κατάσταση στα επόμενα χρόνια εξαιτίας αυτής της πανδημίας. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρχουν προσαρμογές στη νέα πραγματικότητα. Θέλουμε να έχουμε μία λίγκα με σταθερές ομάδες. Πιστεύω ότι θα δουλέψουμε με τις ομάδες, αρχής γενομένης από αυτή την εβδομάδα. Θα μιλήσουμε και με τους παίκτες. Σίγουρα, πιστεύουμε ότι το FFP θα πρέπει να προσαρμοστεί επίσης, ώστε οι ομάδες να προστατευθούν και να παραμείνουν υγιείς».

Για το ότι κάποια εγχώρια πρωταθλήματα θα έχουν περισσότερες ομάδες την επόμενη σεζόν και για το πώς το εισπράττει αυτό: «Όπως ξέρετε, δεν υπάρχει μία σταθερή λογική και πολιτική στα εγχώρια πρωταθλήματα στην Ευρώπη. Κάθε λίγκα παίρνει τις δικές της αποφάσεις και δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Είναι προφανές, όμως, ότι το να αυξήσεις τις ομάδες σε ένα ήδη γεμάτο πρόγραμμα, δεν θα βοηθήσει κανέναν. Πάντως, δεν ξέρουμε αν θα υπάρχουν περισσότερα ματς ή ένα διαφορετικό φορμάτ. Μια αύξηση των αγώνων στα εγχώρια πρωταθλήματα θα κάνει τα πράγματα όλο και πιο δύσκολα για ομάδες που παίζουν σε δύο διοργανώσεις. Αν δεν μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα με το καλεντάρι, θα είναι πολύ δύσκολο για τις ομάδες μας να παίζουν στα πρωταθλήματά τους. Ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε εκεί».

Για το αν υπήρχαν συζητήσεις σχετικά με μεγαλύτερο αριθμό ομάδων στην διοργάνωση την επόμενη σεζόν: «Δεν είχαμε τέτοιες συζητήσεις, δεν σκεφτήκαμε ποτέ να έχουμε πάνω από 18 ομάδες. Όπως είπα, αυτή η σεζόν ακυρώθηκε και πρέπει να την βλέπουμε ως μη γενόμενη. Επομένως, δεν θα ήταν λογικό να αυξήσουμε τον αριθμό των ομάδων μας. Σχετικά με το μέλλον, θα υπάρξει κάποια επέκταση, αλλά πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο πάνω σε αυτό, ώστε να πάρουμε τη σωστή απόφαση την κατάλληλη στιγμή. Έχουμε πλάνο να επεκταθούμε και σε άλλες αγορές, χωρίς πάντως αυτό να σημαίνει απαραίτητα περισσότερες ομάδες. Αγορές που μας ενδιαφέρουν είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο».

Για το αν υπάρχει τώρα μία ευκαιρία για το ευρωπαϊκό μπάσκετ να δουλέψει ενωμένο: «Προφανώς, ποτέ δεν συμφωνήσαμε με το σενάριο να υπάρχουν τέσσερις διασυλλογικές διοργανώσεις στην Ευρώπη. Κανείς δεν πιστεύει ότι κάτι τέτοιο είναι σωστό. Κάποιες φορές από προβλήματα μπορούμε να βρούμε ευκαιρίας. Ίσως αυτό να είναι ένα σενάριο. Ξεκινήσαμε κάποιες συζητήσεις με την FIBA πριν προκύψει όλο αυτό. Στη διάρκεια της πανδημίας, κάθε διοργάνωση είχε να ασχοληθεί με τα δικά της. Δεν μπορώ να αρνηθώ ότι υπάρχει νέα πραγματικότητα που απαιτεί προσπάθειες από όλους. Είμαστε πάντα ανοικτοί για τέτοιες συζητήσεις».

Για το αν πίστεψε ποτέ ότι η Euroleague θα επιστρέψει: «Φυσικά. Θα ήταν δύσκολο να εξετάζουμε πλάνο επιστροφής, αν δεν πιστεύαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Όταν όμως δεν μπορείς να ελέγξεις τις δυσκολίες, πρέπει να το αποδεχθείς. Δεν πρόκειται για μία αποτυχία. Πάντα, παίρνουμε τις αποφάσεις μας βάζοντας τους φιλάθλους στο επίκεντρο. Μας στεναχωρεί ότι πρέπει να ακυρώσουμε τη σεζόν, αλλά το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να εγγυηθώ ότι η επόμενη σεζόν θα είναι ακόμη καλύτερη».

Τέλος, για το πώς πρέπει να χαρακτηριστεί η απόφαση: οριστική διακοπή ή ακύρωση. Και αν θα προσμετρηθούν τα ρεκόρ και οι επιδόσεις της σεζόν.  Δεύτερο σκέλος της ερώτησης για το αν θα αλλάξει κάτι στο κομμάτι των μεταγραφών, δεδομένου πως και το ΝΒΑ θα πάει πιο πίσω Την απάντηση δίνει ο Έντουαρντ Σκοτ, Chief Operation Officer της διοργάνωσης: «Σχετικά με το πρώτο κομμάτι, πρέπει να πω ότι η σημερινή απόφαση ήταν ιστορική. Οι επιδόσεις θα πρέπει να μείνουν στο βιβλίο της ιστορίας και αυτό θα γίνει. Η σεζόν ακυρώθηκε, αλλά θα θεωρείται μη ολοκληρωμένη.  

Σχετικά με τις μεταγραφές, πρόκειται για κάτι που δεν έχει συζητηθεί ακόμη. Ο ένας λόγος είναι ότι το ΝΒΑ μπορεί να αρχίσει πιο αργά κι αυτό ίσως έχει επίδραση στο παγκόσμιο μεταγραφικό παζάρι. Ωστόσο, βασική μας αρχή είναι υπάρχει πάντα ένα deadline για τις μεταγραφές. Χωρίς να θέλω να αποφύγω να απαντήσω, είναι κάτι που θα ξέρουμε σε λίγο καιρό. Ελπίζουμε ότι και φέτος θα γίνουν ορισμένες συναρπαστικές μεταγραφές».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου του Τζόρντι Μπερτομέου μέσα από το live του SDNA.

Μπερτομέου: «Αποδείξαμε πως στην Euroleague υπάρχει ενότητα, θα επιστρέψουμε πιο δυνατοί»