MENU

Το τι... χαμός έχει γίνει με τη νέα ταινία του Κώστα Γαβρά, από το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη με τίτλο «Adults in the room», δε μπορεί να μην έχει πέσει στην αντίληψη των περισσότερων. Το περιεχόμενο του βιβλίου γνωστό επίσης, με όλες τις ηχογραφήσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών, από Eurogroup και τις επαφές του με τον τότε Πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του...

Το τι συζητείται και τι γίνεται, πίσω από κλειστές πόρτες, είναι γνωστό μόνο σε αυτούς που βρίσκονται πίσω από αυτές. Αυτό που βγαίνει προς τα έξω και βλέπει και το φως της δημοσιότητας, πολλές φορές είναι διαφορετικό από την πραγματικότητα, καθώς αυτοί που συμμετέχουν σε τέτοιες συναντήσεις, μεταφέρουν όπως θέλουν οι ίδιοι τα πράγματα.

Τέτοιες συναντήσεις, πίσω από κλειστές πόρτες, έχουν γίνει στον ΠΑΟΚ τον τελευταίο καιρό, τόσες πολλές που έχει χαθεί το μέτρημα. Οι διαφωνίες; Αρκετές σε πολλές περιπτώσεις. Στρατηγικές από διάφορες πλευρές; Επίσης... Το αποτέλεσμα;

Ο ΠΑΟΚ μετά το σημείο μηδέν που είχε φτάσει εκείνη τη Δευτέρα 19 Αυγούστου, όταν κι έγινε η μάζωξη στα γραφεία του Ερασιτέχνη, ένα μήνα και πέντε μέρες μετά, δεν έχει ούτε ένα BAN από τη FIBA, έχει ρόστερ και προπονητή και προετοιμάζεται για την πρεμιέρα της Basket League. Αυτό μπορεί να ακούγεται φυσιολογικό για τους περισσότερους, αλλά είναι θαύμα. Προσέξτε, δε μοιάζει με θαύμα. Είναι...

Σε αυτά, προστίθενται όμως και δύο παραιτήσεις. Πρώτή χρονικά, αυτή του Χρήστου Καραμπέρη και χθες, αυτή του Τέλη Ζουρνατσίδη. Αμφότεροι με τους δικούς τους ρόλους στην ΚΑΕ τα τελευταία χρόνια, αμφότεροι με τις δικά τους καλά και άσχημα.

Ο Ζουρνατσίδης αποτέλεσε ουσιαστικά τον «τελευταίο των Μοϊκανών» της διοίκησης Πρέλεβιτς, αυτός που μαζί με τον πρώην πρόεδρο, τον Νίκο Σταυρόπουλο και τους προπονητές της ομάδας, έφτιαχναν συνήθως ρόστερ, με συγκεκριμένα χρήματα και ακόμα συνηθέστερα, με τα ρόστερ αυτά, πήγαιναν πιο ψηλά από τους περισσότερους «λεφτάδες».

Και αν την προηγούμενη διετία, τα μπάτζετ ανέβηκαν (χωρίς τελικά να μπορέσουν να καλυφθούν με ευθύνη όλου του συλλόγου και όχι μόνο αυτών που προσπαθούν να σας δείξουν κάποιοι, ότι φταίνε αποκλειστικά), ανέβηκαν με στόχο η ομάδα να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική, να μπορεί να κυνηγήσει λίγο μεγαλύτερους στόχους. Ακόμα και γι’ αυτό βέβαια, υπήρξε κριτική, γιατί που ακούστηκε κάποιος να θέλει και να κυνηγάει περισσότερα στη ζωή του και στη δουλειά του...

Η κουλτούρα που χτίστηκε με πολύ κόπο και ελάχιστα χρήματα, στην «PAOK Sports Arena» όλα αυτά χρόνια, μετά και την παραίτηση Ζουρνατσίδη, διαφοροποιείται, για να μην πούμε χάνεται. Ουδείς αναντικατάστατος, βέβαια, ειδικά όταν μιλάμε για ένα σύλλογο του βεληνεκούς του ΠΑΟΚ, αλλά τη δεδομένη χρονική στιγμή, όσο και να «σπάμε το κεφάλι» μας, δε μας έρχεται κάποιος στο μυαλό, που να μπορεί να συνεχίσει ανάλογα το συγκεκριμένο έργο.

Για να μην πάμε σε ιστορίες του παρελθόντος, ας μείνουμε σε δύο γεγονότα της συγκεκριμένης εποχής, για να καταλάβουν όλοι την κατάσταση. Μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ο ΠΑΟΚ απέκτησε έξι ξένους (Λιούις, Σμιθ, Μπεστ, Ουίγκινς, Εγκεκέζε, Νόουλς), δύο Έλληνες (Σαρικόπουλο, Χατζηνικόλα), ανανέωσε με τον Τσόχλα και είχε συμβόλαιο με Μαργαρίτη και Σχίζα για φέτος. Από τους καινούργιους, που υπέγραψαν συμβόλαια, δε δόθηκε προκαταβολή ούτε σε έναν! Αυτό παλεύουν οι άνθρωποι του να κάνουν μέχρι τέλους του μήνα.

Ο ΠΑΟΚ των οικονομικών προβλημάτων δηλαδή, έχει τέτοιο όνομα στην «πιάτσα» που μπορεί να πείσει διάφορους ατζέντηδες, να πείσουν με τη σειρά τους τους πελάτες τους, να υπογράψουν χωρίς προκαταβολή. Για να έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα η εμπιστοσύνη, κάποιοι έχουν... λιώσει παντελόνια. Ας πάρουν και κάποιο credit, επιτέλους έστω και λίγες ώρες μετά την παραίτησή τους.

To δεύτερο, έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ, δε βρίσκεται στη λίστα της FIBA με τις ομάδες που έχουν απαγόρευση μεταγραφών. Αυτό κι αν δεν είναι θαύμα, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν χρήματα. Δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς, ποιοι έχουν κάνει και αυτή, τη «βρώμικη» δουλειά. Για να βοηθήσουμε λίγο παραπάνω, είναι οι ίδιοι που με το που μαζεύτηκε ένα σεβαστό ποσό, χάρη στην κινητοποίηση ΠΑΟΚτσήδων επιχειρηματιών, άρχισαν να το μοιράζουν σε διακανονισμούς για παλιές οφειλές.

«Ευχαριστώ» δε ζήτησαν ποτέ, αλλά σίγουρα δε ζήτησαν και αυτά αισχρά ψέματα, για... συμβόλαιο για τα επόμενα δύο χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι η μόνη κουβέντα που έγινε (πίσω από τις περιβόητες κλειστές πόρτες) ήταν για ένα υπόλοιπο οφειλών προς το πρόσωπο τους, από τα προηγούμενα χρόνια και πως αυτό θα καταβληθεί σε βάθος διετίας. Μα πώς μεταφέρθηκε κάτι τέτοιο; Και πώς αυτοί που το επικοινώνησαν προς τον κόσμο, δεν το έψαξαν λίγο; Απορίες που έχουμε κι εμείς...

Και ο Πρέλεβιτς που παραιτήθηκε νωρίτερα και ο Ζουρνατσίδης, έχουν κάνει τα δικά τους λάθη, σε αυτά τα χρόνια που έπαιρναν αποφάσεις και ίσως ο κύκλος τους θα έπρεπε να έχει κλείσει πιο νωρίς, αφού εδώ και καιρό, δεν υπήρχε αναγνώριση σχεδόν για τίποτα, ενώ η κακοπροαίρετη κριτική, περίμενε πάντα στη γωνία.

Μετά τον Πρέλεβιτς, παραιτήθηκε ένας ακόμα «βάρβαρος». Οι άνθρωποι αυτοί που «ήσαν μια κάποια λύσις» όπως έλεγε και ο Καβάφης στο ποίημα του, δεν υπάρχουν πλέον στον ΠΑΟΚ. Και τι θα κάνετε τώρα ρε παιδιά χωρίς βαρβάρους; Ποιος θα φταίει τώρα;

Υ.Γ.: Αν γίνεται το εξωαγωνιστικό να μην επηρεάζει το αγωνιστικό (κάτι που τις περισσότερες φορές δε γίνεται), τηρουμένων των αναλογιών, η εικόνα του ΠΑΟΚ, στα φιλικά ήταν καλή. Σαφώς και τα περιθώρια βελτίωσης είναι πολλά, σαφώς και ο πήχης ποιοτικά είναι πιο χαμηλά, αλλά αν δεν υπάρχει ηρεμία έξω από το γήπεδο, όσα γίνονται μέσα σε αυτό, θα περνούν διαρκώς σε δεύτερη μοίρα. Δυστυχώς...

Υ.Γ. 2: Το τι σημαίνει ο Χρήστος Καραμπέρης για τον ΠΑΟΚ, είναι γνωστό σε όλους. Το τι συνέβη το προηγούμενο χρονικό διάστημα, που τον εξώθησε σε παραίτηση, το ξέρει ο ίδιος και οι άνθρωποι του συλλόγου. Είπαμε, πίσω από τις κλειστές πόρτες, γίνονται πολλά.

Υ.Γ. 3: Άλλη μία πολύ φορτισμένη συναισθηματικά ημέρα, η χθεσινή, στην «PAOK Sports Arena». Ένας-ένας, άνθρωποι που όρισαν την καθημερινότητα του τμήματος, αποχωρούν και αυτοί που ήταν μαζί τους στα εύκολα και τα δύσκολα (κυρίως δύσκολα υπήρχαν και υπάρχουν) ξέρουν πολύ καλά τι έχουν ζήσει.

Υ.Γ. 4: Δεν περιμένουμε από ανθρώπους, άσχετους με το άθλημα τα τελευταία χρόνια, που δεν έχουν ιδέα από τη μπασκετική πιάτσα του ίδιο χρονικού διαστήματος, αλλά παρόλα αυτά συνεχίζουν να έχουν δημόσιο λόγο και άποψη (όταν αυτή, όλως τυχαίως, συμβαδίζει με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα), να αναγνωριστούν αυτά που έχουν επιτευχθεί. Αυτοί θα συνεχίσουν να αναδεικνύουν πάντα το αρνητικό, μέχρι να έρθουν οι «δικοί» τους στα πράγματα ή τελοσπάντων, αυτά που γίνονται, να αρέσουν στους «δικούς» τους.

Υ.Γ. 5: Δεν ξέρουμε τι άλλο πρέπει να γίνει στην πολύπαθη ΚΑΕ, ούτε ώστε ο Ερασιτέχνης ΠΑΟΚ, να απαντήσει σε διάφορα που λέγονται γι’ αυτήν και κατ’επέκταση πιάνουν και τον ίδιο.

Ενήλικοι στο δωμάτιο
EVENTS