MENU

Είναι παραμονή της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Είναι δύο αθλητές πάνω στους οποίους είχαν στηριχτεί οι ελπίδες μιας χώρας για μετάλλια. Ο Κεντέρης, χρυσός Ολυμπιονίκης ήδη στο Σίδνεϊ, θα είχε την ύψιστη τιμή. Θα παραλάμβανε τελευταίος τη φλόγα στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας και θα άναβε τον βωμό. Η Ελλάδα θα του απέδιδε την τιμή που του άρμοζε για όσα είχε πετύχει τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Το απόγευμα της Πέμπτης 12 Αυγούστου 2004 Κεντέρης και Θάνου καλούνται από την Υγειονομική Επιτροπή της ΔΟΕ να παρουσιαστούν για να υποβληθούν σε έλεγχο ντόπινγκ. Οι δύο αθλητές δεν βρίσκονται στο Ολυμπιακό Χωριό, στο οποίο ωστόσο είχαν εμφανιστεί κανονικά λίγες ώρες νωρίτερα για να παραλάβουν τις διαπιστεύσεις τους. Έχουν μεταβεί στις οικίες τους για να συγκεντρώσουν προσωπικά αντικείμενά τους. Είναι η τρίτη φορά που η WADA επιχειρεί να υποβάλλει τους δύο Έλληνες πρωταθλητές σε έλεγχο. Και είναι η τρίτη φορά που δεν παρουσιάζονται… Το έσκασαν;

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ζητεί να οριστεί νέο ραντεβού για τον Κεντέρη και την Θάνου, οι οποίοι κινδυνεύουν πια να αποκλειστούν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι δεν παρέλαβαν ποτέ το χαρτί που τους ειδοποιούσε για το πρώτο ραντεβού. Αυτά γίνονται στο προσκήνιο. Την ίδια ώρα εξελίσσεται ένα άλλο σίριαλ στο παρασκήνιο. Οι ΗΠΑ φέρονται να πιέζουν για να περάσουν οι δύο Έλληνες οπωσδήποτε από έλεγχο. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, ζητεί επίμονα να εμφανιστούν οι δύο αθλητές.

Ο υπαρχηγός της ελληνικής αποστολής, Μανώλης Κολυμπάδης, δηλώνει ότι Κεντέρης και Θάνου μπήκαν στο Ολυμπιακό Χωριό «σαν τρομαγμένα περιστέρια». Στις 18:15 ο αρχηγός της ελληνικής ομάδας, Γιάννης Παπαδογιαννάκης, υπογράφει την κλήτευση. Κεντέρης και Θάνουν έχουν διορία μιας ώρας για να παρουσιαστούν.

Η είδηση κάνει πια το γύρο του κόσμου. Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία βουίζουν από φήμες και σενάρια. Ο προπονητής Χρήστος Τζέκος δηλώνει ότι ούτε ο ίδιος μπορεί να εντοπίσει τους αθλητές του. Ίσως είχαν πάει στον Άγιο Κοσμά να κάνουν κάποιες ασκήσεις… Στις 21:00 ο Τζέκος καταφέρνει να μιλήσει με τον Κεντέρη, ο οποίος είναι στο σπίτι του στη Γλυφάδα με την Θάνου.

Αποφασίζουν να μεταβούν όσο πιο γρήγορα γίνεται στο Ολυμπιακό Χωριό. Και τότε συμβαίνει το τροχαίο. Η μηχανή που οδηγεί ο Κεντέρης βγαίνει από την πορεία της, καθώς υπήρχαν λάδια στο οδόστρωμα, και τόσο ο ίδιος όσο και η Θάνου πέφτουν στο δρόμο. Και τραυματίζονται. Μεταφέρονται στο ΚΑΤ. Τώρα πια δεν υπάρχει λόγος να υποβληθούν σε έλεγχο ντόπινγκ. Στο αίμα τους κυλούν ένα σωρό φάρμακα, αυτά που τους χορήγησαν οι γιατροί. Έτσι κι αλλιώς η διορία είχε περάσει. Και δεν είχαν εμφανιστεί.

Η τελετή έναρξης γίνεται λίγες ώρες αργότερα. Ο Κεντέρης δεν είναι παρών, δεν είναι αυτός που θα ανάψει το βωμό. Είναι μερικές δεκάδες μέτρα μακριά. Στο δωμάτιο του νοσοκομείου. Τελευταίος λαμπαδηδρόμος είναι ο Νίκος Κακλαμανάκης. Ο Κεντέρης και η Θάνου δεν παίρνει μέρος στους Αγώνες. Πέντε ημέρες μετά το τροχαίο η εκπρόσωπος Τύπου της ΔΟΕ, Ζιζέλ Ντέιβις, εμφανίζεται μπροστά στους δημοσιογράφους με τα… λάφυρά της: οι δύο Έλληνες πρωταθλητές έχουν παραδώσει τις διαπιστεύσεις τους.

Στον τελικό των 200 μέτρων, το αγώνισμα στο οποίο είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο ο Κεντέρης το 2000, οι Έλληνες θεατές φωνάζουν ρυθμικά το όνομά του την ώρα της παρουσίασης των φιναλίστ. Αποδοκιμάζουν, παράλληλα, τους άλλους αθλητές και προκαλούν έτσι δεκάλεπτη καθυστέρηση στην εκκίνηση του αγωνίσματος.

«Ο Θεός επέτρεψε να γίνει. Το μόνο που ξέρω είναι ότι χαμένος βγήκα εγώ που δεν αγωνίστηκα. Βρέθηκα στην πυρά μιας μιντιακής ιεράς εξέτασης. Δεν αναφέρομαι στο πώς και το γιατί. Εγιναν λάθη από όλες τις πλευρές. Το μόνο που έχω να προσθέσω για το 2004 είναι το συμπέρασμα πως εάν οι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονταν σε άλλη χώρα, δεν θα είχε δημιουργηθεί καν αυτό το θέμα. Αποδείχθηκε πως έγιναν λάθος χειρισμοί από κάποιους» θα πει χρόνια μετά ο Έλληνας πρωταθλητής.

Ήταν, ωστόσο, η κυνική ατάκα του Χρήστου Τζέκου αυτή που έγραψε τον επίλογο της ιστορίας. «Ντοπαρισμένος είναι αυτός που πιάνεται»…

-Τον Σεπτέμβριο του 2011, Κεντέρης, Θάνου και Τζέκος, όπως και οι συγκατηγορούμενοί τους για την υπόθεση του δηλωθέντος τροχαίου κρίνονται ομόφωνα αθώοι από το Τριμελές Εφετείο. Απαλλακτική πρόταση είχε υποβάλει ο εισαγγελέας έδρας θεωρώντας ότι οι ενδείξεις για το ότι το επίμαχο τροχαίο δεν συνέβη δεν ενισχύθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου.

Σε πρώτο βαθμό το δικαστήριο είχε κηρύξει ενόχους τόσο τους αθλητές και τον προπονητή όσο και τους επτά γιατρούς του ΚΑΤ και τους αυτόπτες μάρτυρες του τροχαίου ατυχήματος.

Ο συνήγορος του Κώστα Κεντέρη, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της διαδικασίας χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου δηλώνοντας συγκινημένος, καθώς, όπως είπε, οι Ολυμπιονίκες μπορούν να κυκλοφορούν με το κεφάλι ψηλά.

Κεντέρης - Θάνου: το τροχαίο που σόκαρε την Ελλάδα (pics, vid)