MENU

Στους δύο αγώνες που άνοιξαν την αυλαία των ημιτελικών φάνηκε το πόσο σημαντικό είναι το πλεονέκτημα της έδρας. Τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο Παναθηναϊκός έκαναν τη μισή διαδρομή καθώς με 3-0 πήραν τη μία από τις δύο νίκες που χρειάζονται για να πάρουν την πρόκριση.

Ο Παναθηναϊκός έδειξε φρεσκάδα και πολύ όρεξη απέναντι στον ΠΑΟΚ. Η ομάδα του Μάρκο Φενόλιο συνέχισε τις… χαμηλές πτήσεις και παρότι τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο σετ η διαφορά δεν ξέφυγε ποτέ δεν έμοιαζε να βρίσκεται ποτέ σε θέση ισχύος. Δύο πολύ σημαντικά στοιχεία ήταν αυτά που έδωσαν τη νίκη στον Παναθηναϊκό, το σερβίς και οι επιθέσεις από την πάιπ.

Ο ΠΑΟΚ είχε εμφανές πρόβλημα στην υποδοχή σχεδόν σε όλες τις περιστροφές. Οι πράσινες σημάδευαν κατά βάση τη Μερτέκη και αυτό φάνηκε να αποδίδει. Παρότι ο Ιταλός κόουτς δοκίμασε διάφορα σχήματα, πέρασε την Κλέπκου αλλά και την Κυπαρίσση έστω και για λίγο δεν κατάφερε ποτέ να αντιμετωπίσει το σερβίς των γηπεδούχων. Επιπλέον, ο Παναθηναϊκός κατάφερε με επιτυχία να εξασφαλίσει εύκολους πόντους παίζοντας πολύ συχνά με επίθεση από την πάιπ. Έτσι το μπλοκ του δικεφάλου δεν κατάφερε ουσιαστικά ποτέ να βρει ρυθμό παρά μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Οι παίκτριες του δικεφάλου έδειξαν να μην έχουν φρεσκάδα και δυνάμεις και σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στη μεγάλη προσπάθεια του προημιτελικού με την ΑΕΚ. Σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό, ο ΠΑΟΚ έμοιαζε μονοδιάστατος και με εξαίρεση τη Μερτέκη και την Κογιάρ δεν έβρισκε εύκολα πόντους. ο Παναθηναϊκός, από την άλλη, είχε μεγάλη ποικιλία στην επίθεση. Οι ακραίες με τη διαγώνια, Χαντάβα, Γκρόθες, Κωνσταντίνου, είχαν 12, 12 και 13 πόντους κάτι που δείχνει το πόσο καλό μοίρασμα έκανε η Παπαφωτίου ενώ και οι δύο κεντρικές, Κρος και Χατζηευστρατιάδου, ήταν σε καλή μέρα.

Παρόμοια δεδομένα είχε και ο αγώνας του Ολυμπιακού με τον Άρη. Ο Άρης ήταν απόλυτα μαχητικός για δύο σετ αλλά δεν κατάφερε να πάρει τους κρίσιμους πόντους λίγο πριν τους 25 ώστε να βάλει δύσκολα στον Ολυμπιακό. Οι ερυθρόλευκες είχαν μεγάλη βοήθεια από το μπλοκ και η Εμμανουηλίδου με τη Γιώτα κατάφεραν να χαλάσουν πολλές από τις επιθέσεις του Άρη. Ο Παρίζι άφησε εκτός ρόστερ την Άγκοστ και κράτησε την Κόστα, η οποία έκανε καλές εμφανίσεις κόντρα στη Λαμία. Η Βραζιλιάνα μπορεί να μην εντυπωσίασε με το 4/25 στην επίθεση και το 41% στην υποδοχή αλλά κατάφερε να δώσει κάποιους καθοριστικούς πόντους όταν η μπάλα έκαιγε.

Ο Άρης βασίστηκε, όπως σε όλη τη σεζόν, στη Μερκάδο και την Έβανς. Έλλειψε το παιχνίδι από τις κεντρικές αλλά αυτό σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει και με την πολύ καλή μέρα των κεντρικών του Ολυμπιακού και για αυτό το λόγο η Δρακουλίδου στράφηκε προς τα άκρα. Μπορεί και η Μερκάδο και η Έβανς να έμειναν κάτω από το 50% στην επίθεση αλλά είχαν μεγάλη υπομονή και δεν είχαν πρόβλημα να πάρουν συνεχόμενες επιθέσεις σε μεγάλα ράλι. Ωστόσο η εμπειρία του Ολυμπιακού έπαιξε το ρόλο της και μετά από δύο πολύ ανταγωνιστικά πρώτα σετ οι γηπεδούχες πήραν αυτό που ήθελαν ακόμα και αν τα βρήκαν σκούρα.

Οι επαναληπτικοί θα γίνουν σε περίπου μια εβδομάδα και αυτό σημαίνει πως οι ομάδες της Θεσσαλονίκης εκτός από τη δύναμη της έδρας θα έχουν όλο το χρόνο ώστε να ανακάμψουν και να ανασυγκροτηθούν. Οι δεύτεροι αγώνες θα είναι κάτι διαφορετικό και τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και ο Ολυμπιακός θα πρέπει να μην υποτιμήσουν τους αντιπάλους τους αν θέλουν να μη μπουν σε περιπέτειες. Τίποτα δεν κρίνεται από τον πρώτο αγώνα και αυτό το ξέρουν και οι τέσσερις προπονητές. Το θέμα είναι αν ΠΑΟΚ και Άρης θα καταφέρουν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα και να ξαναμπούνε στη συζήτηση της πρόκρισης.

Η σημασία της έδρας και η πολυτέλεια της φρεσκάδας
EVENTS