MENU

Τέτοιου είδους παιχνίδια γεννούν μόνιμα το ερώτημα αν ο νικητής αδίκησε τον εαυτό του στο ξεκίνημα ή αν όντως ο αντίπαλος ήταν καλύτερος και έχασε το παιχνίδι μέσα από τα χέρια του. Το ερώτημα αυτό δεν έχει σαφή απάντηση καθώς στην προκειμένη ο Παναθηναϊκός εμφάνισε τρανταχτές αδυναμίες στο ξεκίνημα ενώ ο Ολυμπιακός ήταν φανερά πιο αποτελεσματικός. Ωστόσο από το τρίτο σετ και μετά φάνηκε να βγαίνει στο γήπεδο το πλάνο του κόουτς Ανδρεόπουλου που έσβησε τα δυνατά χαρτιά του Ολυμπιακού και έδωσε στο τριφύλλι το προβάδισμα και εν τέλει τη νίκη.

Ήταν γνωστό πως ο Ολυμπιακός, με πρώτο και καλύτερο τον Ιντάλγκο, έχει το σερβίς ως μεγάλο όπλο. Αυτό ήταν κάτι που αξιοποίησε στο έπακρο και έβγαλε τον Παναθηναϊκό εκτός ρυθμού στην επίθεση. Οι ερυθρόλευκοι δεν είχαν λύσεις από το σερβίς μόνο από τον Ιντάλγκο. Συγκεκριμένα ο Κουβανογερμανός πίεσε πολύ από το σερβίς χωρίς να πάρει άσσο αλλά χαλώντας την αντίπαλη υποδοχή την ώρα που ο Παγένκ έβρισκε άσσους ξανά και ξανά. Το καλό σερβίς έδωσε την ευκαιρία στο μπλοκ του Ολυμπιακού να αναδειχθεί με αποτέλεσμα η ομάδα του Τζουλιάνι να σταματάει επανειλημμένα επιθέσεις του Παναθηναϊκού.

Αυτό ήταν και το βασικότερο ζήτημα στην πλευρά των πρασίνων, η επίθεση. Τα μπλοκ και αρκετές δυσλειτουργίες έφεραν νευρικότητα και λάθη. Ακόμα και όταν η μεγάλη προσπάθεια του δεύτερου σετ έφερε τους πράσινους σε συνθήκη σετ πόιντ δεν υπήρχε η απαραίτητη ηρεμία. Κομβικό ρόλο έπαιξε ο Κουμεντάκης ο οποίος σε μια εμφάνιση από τις καλύτερές του ήταν ο παράγοντας Χ που έβγαλε την ομάδα του από τα δύσκολα. Με συνέπεια στην υποδοχή, καλές επιθέσεις αλλά και σημαντικά μπλοκ ο Κουμεντάκης ηγήθηκε του Ολυμπιακού και βοήθησε τα μέγιστα ώστε να μετατραπεί το 24-24 σε 24-26 και η ομάδα του να φτάσει ένα σετ από τη νίκη.

Αντίθετα, ο Ιντάλγκο δεν είχε σταθερότητα και μετά το δεύτερο σετ δε βρήκε ρυθμό στο σερβίς ενώ και επιθετικά έδειχνε σημάδια φθοράς. Ο Παναθηναϊκός πίεσε περισσότερο από το σερβίς και αυτό με τη σειρά του οδήγησε σε καλύτερα μπλοκ. Ο μοναδικός τομέας που δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει η ομάδα του Ανδρεόπουλου ήταν το παιχνίδι από την πάιπ. Όσο, όμως, το σερβίς πίεζε τόσο ο Ολυμπιακός έβγαινε εκτός ρυθμού. Η υποδοχή του Φράγκου και του Κοβάρ μετατράπηκαν σε ισχυρό «χαρτί» από το τρίτο σετ και έπειτα και αυτό ήταν ο διακόπτης που γύρισε και άλλαξε τη ροή του αγώνα.

Το παιχνίδι των κεντρικών ήταν εξαρχής ένας τομέας που οι πράσινοι υπερείχαν αλλά αυτό αναδείχθηκε όταν βρέθηκαν λύσεις στην υποδοχή. Ο Πετρέας με την ικανότητά του στο σερβίς αλλά και ο Ραγκέλ με την αποτελεσματικότητα στην επίθεση ήταν δύο σημαντικές λύσεις στην επίθεση όταν ο Παναθηναϊκός έβρισκε τα δύσκολα και κολλούσε από τα άκρα και ο Γιάκοπσεν το αξιοποίησε. Ο Ερνάντεθ είχε μαχητικότητα και πάθος αλλά αυτό δεν έφτανε αφού η επίθεση θέλει και εναλλακτικές. Εκεί έγινε η διαφορά αφού όταν οι πράσινοι χρειάστηκαν εναλλακτικές είχαν και τον Φράγκο και τον Κόβαρ σε ετοιμότητα ενώ ο Ολυμπιακός είδε τον Στερν να βγαίνει εκτός ρυθμού, τον Ιντάλγκο να αποδυναμώνεται και τον Κουμεντάκη να παίρνει λιγότερες προσπάθειες.

Η παρουσία του Ζήση ήταν κάτι που απελευθέρωσε τον Παναθηναϊκό και κάτι που φανέρωσε πόσο διαφορετικό είναι να έχει τον βασικό σου λίμπερο σε ετοιμότητα. Αντιστρόφως, ο Ολυμπιακός χρησιμοποίησε τον Δαλακούρα ως λίμπερο λόγω ανάγκης και παρά την προσπάθεια του Θρακιώτη αθλητή φάνηκε η άλλη όψη του νομίσματος. Η λειτουργία του παιχνιδιού και οι αυτοματισμοί βγαίνουν με σωστό τρόπο ενώ παράλληλα υπήρξε για τον Παναθηναϊκό η επιλογή του Κωστόπουλου στον πάγκο άσχετα αν τελικά δεν χρησιμοποιήθηκε. Παρόλα αυτά υπήρχε η άνεση ενός ακόμα ακραίου που θα μπορούσε να αποτελέσει μια έξτρα λύση στα δύσκολα.

Η διαφορά των δύο ομάδων δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο ήταν η βαθμολογική τους διαφορά πριν το παιχνίδι αλλά ούτε είναι χαοτικά υπέρ του Παναθηναϊκού λόγω της νίκης. Οι πράσινοι έχουν κερδίσει και τα τρία ντέρμπι ενώ έχουν χάσει βαθμούς σε αγώνες που θεωρητικά έπρεπε να κερδηθούν με καθαρό σκορ. Ο Ολυμπιακός ήταν πιο συνεπής ως τώρα ενώ και ο ΠΑΟΚ έχει δείξει σταθερότητα την ώρα που ο Φοίνικας έχει χάσει πολύτιμο έδαφος. Η σεζόν έχει πολύ δρόμο και θα δούμε πολλά ups and downs ακόμα αλλά το γεγονός ότι τα παλιά καλά πλέι οφς επέστρεψαν δε δίνει το δικαίωμα σε κανέναν να χαλαρώσει αφού οι ανατροπές καραδοκούν. Ο Παναθηναϊκός ωστόσο απέκτησε ψυχολογικό πλεονέκτημα έχοντας κερδίσει και τους τρεις διεκδικητές του τίτλου και αυτό είναι ένα δεδομένο που καλείται να αξιοποιήσει βρισκόμενος στο -3 από ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό.

Η πνευματική ετοιμότητα, η καλή υποδοχή και η… λάβα της εξέδρας