MENU

Αναλυτικά όσα είπε στο Face 2 Face ο Κώστας Μπακογιάννης:

Για τον Βοτανικό: «Μιλάμε για ένα έργο, ένα μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα, που συζητάμε εδώ και 20 χρόνια και γίνεται πράξη».

Για ποιο λόγο  ο κόσμος να πιστέψει τον Κώστα Μπακογιάννη: «Αυτή είναι μια πάρα πολύ καλή ερώτηση. Εγώ καταλαβαίνω απολύτως ότι υπάρχει μεγάλη καχυποψία, μεγάλη δυσπιστία και η αλήθεια είναι πως ότι και να πω τώρα δεν θα πείσει. Αυτό που μπορώ να πω και να είμαι ξεκάθαρος είναι περιμένετε και θα δείτε. Θα δείτε τις μπουλντόζες να μπαίνουν στο Βοτανικό. Το έργο να αρχίζει να κατασκευάζεται. Εκεί δεν θα μιλάει ο Μπακογιάννης, δε θα μιλάτε εσείς αλλά θα μιλάει δυνατά το ίδιο το αποτέλεσμα».

Για το τι λέει στους φίλους του όταν τον ρωτούν αν το γήπεδο θα γίνει: «Κατηγορηματικά, απόλυτα, χωρίς «ναι μεν αλλά» και χωρίς αστερίσκους τους απαντάω ότι θα γίνει. Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος για την πορεία του όλου προγράμματος. Πιστεύω ότι θα το πετύχουμε, αλλά δεν είναι εύκολο. Δεν είμαι εδώ σήμερα για να ωραιοποιήσω ό,τι γίνεται. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Είναι ένα έργο βαρύ, ένα έργο σύνθετο, ένα έργο πολύπλοκο, έχει πολλά τεχνικά σημεία και πολλές λεπτομέρειες. Όπως ξέρετε ο διάβολος κρύβεται στη λεπτομέρεια. Αυτό όμως που κρατάω και μου δίνει δύναμη είναι πρώτον ότι υπάρχει μια εξαιρετικά καλή συνεργασία με την οικογένεια του Παναθηναϊκού. Θα ήθελα να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους με τους οποίους συνεργαζόμαστε, με τους οποίους έχουμε καταφέρει να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και συνεχίζουμε να δουλεύουμε μαζί για να κάνουμε το όνειρο μας πραγματικότητα. Δεύτερον ότι υπάρχει μία πολύ σοβαρή, υπεύθυνη και διαβασμένη ομάδα εργασίας μέσα στο Δήμο, που τρέχει το έργο».

Για το ποια είναι η προτεραιότητα του η Αθήνα να αλλάζει μορφή ή να κάνει τη Διπλή Ανάπλαση για να αποτελέσει σημαία στην μετέπειτα πολιτική σκηνή: «Τίποτα απ΄ όλα αυτά. Τη δουλειά μου κάνω. Είναι χρέος μου. Εδώ μιλάμε για ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο. Δεν μιλάμε απλώς για ένα γήπεδο. Να θυμηθούμε λίγο τι είναι η Διπλή Ανάπλαση. Είναι η δημιουργία δύο τοπικών πόλων μέσα στην Αθήνα. Αφενός κερδίζουμε πολύτιμο δημόσιο χώρο και χώρο πρασίνου. Να το πω αλλιώς κερδίζουμε οξυγόνο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, το οποίο το έχουμε ανάγκη. Μην ξεχνάτε ότι όλες τις δεκαετίες έχουμε δημιουργήσει μια τσιμεντούπολη, μια ασφαλτούπολη. Αυτή η πόλη πρέπει και μπορεί να αλλάξει. Αφετέρου με την παρέμβαση που κάνουμε στον Βοτανικό, βάζουμε στον επιταχυντή μια περιοχή, που εδώ και πάρα πολλά χρόνια ήταν εγκαταλελειμμένη. Αυτό που κάνουμε είναι ότι μετατοπίζουμε τα όρια της πόλης και εντάσσουμε την περιοχή στον αστικό ιστό την περιοχή, όπως της αξίζει. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε υπολογίσει πως θα δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για επενδύσεις, οι οποίες θα ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει καλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας».

Για το που θα ανήκουν το εστιατόριο, το εντευκτήριο και αν θα υπάρχει εισιτήριο ποιος θα το καρπώνεται: «Το ΜΟU είναι το μνημόνιο συνεργασίας και συναντίληψης, το οποίο έχουμε υπογράψει οι συνεργαζόμενοι. Ο Δήμος, η ΠΑΕ, οι εκπρόσωποι των τραπεζών και το Υπουργείο Ανάπτυξης. Μέσα σε αυτό περιγράφουμε αναλυτικά τι πρόκειται να γίνει, καθώς έχει μια σημασία το MOU. Για πρώτη φορά δεν είναι μια διακήρυξη απλών διαθέσεων, διότι το ίδιο το MOU συνιστά ένα επιχειρησιακό σχέδιο με ξεκάθαρη νομοθεσία, αλλά και με αναλήψεις υποθέσεων από όλους. Ο καθένας από εμάς έχει αναλάβει δεσμεύσεις. Τι λέει λοιπόν το MOU για την Αλεξάνδρας: ότι δημιουργείται το μουσείο του Παναθηναϊκού και ένα εντευκτήριο. Αυτό θα το διαχειρίζεται ο Ερασιτέχνης, που είναι το φυσικό όχημα που μπορεί να το διαχειριστεί το μουσείο και το εντευκτήριο και βεβαίως συνδέεται με μια ανάπλαση όχι μόνο των 18 στρεμμάτων που είναι το σημερινό γήπεδο αλλά και την  περιοχή από πίσω που λέγεται Κουντουριώτικα. Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Αθηναίων έχει καταφέρει να ελευθερώσει ήδη 6 στρέμματα, τα οποία ήταν υπό κατάληψη. Έχουμε την δυνατότητα να συνδυάσουμε το χώρο του πάρκου (με το εντευκτήριο, το μουσείο, με το υπόγειο πάρκινγκ) με την περιοχή από πίσω και δυνητικά με τον Λυκαβηττό. Αυτή είναι η υπεραξία της συγκεκριμένης παρέμβασης και πόσο μάλλον από την άλλη πλευρά που υπάρχουν τα προσφυγικά, για τα οποία έχουμε ανοίξει ήδη μια συζήτηση με την Περιφέρεια Αττικής και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε».

Για το πότε θα γκρεμιστεί το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας: «Και εδώ το MOU είναι απολύτως ξεκάθαρο, καθώς για να γίνει αυτή η συζήτηση θα πρέπει να αρχίσουμε την κατασκευή του γηπέδου στο Βοτανικό. Μετά εδώ είμαστε με τον Ερασιτέχνη για να δούμε ποια είναι η καταλληλότερη στιγμή για να προχωρήσουμε. Η ουσία είναι ότι δεν μπορεί να μείνει άστεγος. Εγώ καταλαβαίνω απολύτως τον Ερασιτέχνη και καταλαβαίνω απολύτως και την ΠΑΕ, που σου λένε πολύ απλά ότι δεν είναι σίγουροι και εξασφαλισμένοι δεν μπαίνουν καν στη συζήτηση. Και πολύ σωστά κάνουν»

Για το αν συμφωνεί με τη θέση του Παναθηναϊκού σχετικά με το γκρέμισμα της Λεωφόρου: «Πρώτα τα κλειδιά της Λεωφόρου και μετά ο Βοτανικός»: «Εγώ είμαι εδώ για να συζητήσω για το ποια είναι η κατάλληλη στιγμή και η σωστή στιγμή. Έχουμε πολύ καλό πνεύμα συνεργασίας μεταξύ μας και είναι κάτι που δεν με προβληματίζει. Πιστεύω ότι θα συμφωνήσουμε. Άλλωστε μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε αυτή την κουβέντα έχουμε πολλά άλλα που πρέπει να διευθετήσουμε. Πρέπει να γίνει η ολοκλήρωση της μελέτης, η δημοπράτηση του γηπέδου και πρέπει να προχωρήσει η συμβασιοποίηση του γηπέδου και η κατασκευή. Παράλληλα, θα πρέπει να ξεκινήσει η κατασκευή των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη στον Ελαιώνα. Μιλάμε για 7.500 τετραγωνικά μέτρα. Θα περιλαμβάνουν  από Ολυμπιακή πισίνα μέχρι μια σειρά από χώρους, που θα καλύπτουν όλες τις χρήσεις που επιθυμεί και χρειάζεται ο Ερασιτέχνης. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας γι΄ αυτή την κουβέντα. Όταν φτάσουμε στο σημείο εκείνο θα είμαστε πολύ περήφανοι για το που έχουμε φτάσει».

Για το τι απαντάει σε αυτούς που ρωτούν για ποιο λόγο δεν εξαντλούνται οι πιθανότητες να φτιαχτεί γήπεδο στη Λεωφόρο: «Πως και εγώ αντιλαμβάνομαι πλήρως ως Παναθηναϊκός το συναισθηματικό δέσιμο με την Λεωφόρο. Πιστεύω ότι έστω και ένας Παναθηναϊκός που έχει δει ένα ματς στη Λεωφόρο το κρατάει μέσα του. Εδώ όμως μιλάμε για κάτι διαφορετικό: Ένα νέο γήπεδο μέχρι 40.000 θέσεις με όλες τις προδιαγραφές της UEFAFIFA. Όλων των αστεριών. Προδιαγραφές που επιτρέπουν στον Παναθηναϊκό να γράψει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Για το τι θέλουν κάνουν στο Βοτανικό: «Μου επιτρέπεται να κάνω ένα βήμα πίσω για όσους μας βλέπουν. Τι θέλουμε να κάνουμε εμείς στην περιοχή του Βοτανικού. Πρώτον το γήπεδο, δεύτερον τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη και τρίτον όλες τις υποδομές που χρειάζεται η περιοχή. Από τη διευθέτηση του ρέματος μέχρι τα αποχετευτικά, τα δίκτυα και του δρόμους. Τέταρτον, να κάνουμε όλες εκείνες τις πολεοδομικές και χωροταξικές διεργασίες, ώστε να μπει μπρος στην περιοχή».

Για το κονδύλι των 89 εκατ. ευρώ για το γήπεδο: «Αυτός ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει και ΦΠΑ. Είναι χρήματα που θα δοθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δηλαδή από Εθνικούς πόρους. Ήδη εμείς έχουμε καταθέσει το επίσημο αίτημα και έχουμε την απόλυτη δέσμευση του κ. Γεωργιάδη και του κ. Σκρέκα και βεβαίως του Πρωθυπουργού ότι τα χρήματα αυτά θα δοθούν για την κατασκευή του γηπέδου. Είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα χρήματα αυτά».

Για το αν θα πάει πιο πίσω το έργο καθώς στη χρηματοδότηση αναφέρεται ότι το τελευταίο ποσό θα εκταμιευθεί το 2024: «Δεν είναι πολλά τα 7,5 εκατ. όταν μιλάμε σύνολο για 89. Είναι λογικό ένα χρηματοδοτικό μοντέλο να κρατάει και μια επιφύλαξη σε περίπτωση που δεν πετύχουμε τους στόχους μας. Αυτή τη στιγμή όμως που μιλάμε είμαστε απολύτως εντός χρονοδιαγραμμάτων, όπως ακριβώς είναι στο MOU».

Για το αν επιμένει στην άποψη ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2023: «Ο στόχος μας είναι να το έχουμε τελειώσει εντός των χρονοδιαγραμμάτων και αυτό θέλουμε. Σε καμία περίπτωση δεν θα με ακούσετε εμένα σήμερα να νερώνω τη στοχοθεσία. Ούτε θα χαλαρώσω ως προς αυτό. Αλίμονο μας αν μπούμε στη διαδικασία να κάνουμε συμβιβασμούς ή να ρίξουμε τους ρυθμούς μας».

Για τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης που είναι για τα συνοδά έργα: «Συνοδά έργα είναι οι υποδομές, για τις οποίες αναφέρθηκα λίγο νωρίτερα. Όλα αυτά θα καλυφθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι απολύτως επιλέξιμα έργα, άρα δεν υπάρχει καμία ανησυχία».

Για το πως θα εκταμιευθούν τα χρήματα αυτά: «Η φιλοσοφία του Ταμείο είναι εμπροσθοβαρής. Ο στόχος όλων και όχι μόνο της ελληνικής πολιτείας είναι να πετύχει την ταχύτερη δυνατή απορρόφηση των πόρων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το βάρος δεν πέφτει στο χρηματοδοτικό εργαλείο αλλά σε μας. Δηλαδή θα πρέπει να ωριμάσουμε τις μελέτες, να τις δημοπρατήσουμε, να τις συμβασιοποιήσουμε και να αρχίσουμε τα έργα και να βάλουμε λογαριασμούς για να μπουν τα χρήματα».

Για το αν η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη: «Απολύτως. Επειδή όμως θέλω να είμαι πολύ δίκαιος θέλω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στην κυβέρνηση και δεν το λέω για λόγους πολιτικούς ούτε για λόγους παραταξιακούς. Καταλαβαίνετε ότι ένα τέτοιο έργο ξεπερνάει κατά πάρα πολύ έναν Δήμο ακόμα και αν αυτός είναι ο Δήμος Αθηναίων. Δεν θα μπορούσε ποτέ μα ποτέ να προχωρήσει αν δεν το υιοθετούσε και να το πίστευε μια κυβέρνηση».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ» ΚΑΙ «ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ»

Για το ποιος θα εκμεταλλεύεται τις εμπορικές χρήσεις στο Βοτανικό: «Να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να εξηγήσουμε κάποια πράγματα. Το ίδιο το γήπεδο είναι κυριότητα προφανώς του Δήμου Αθηναίων. Παραχωρείται χωρίς αντάλλαγμα στον Ερασιτέχνη και η ΠΑΕ αναλαμβάνει το κόστος συντήρησης. Η παραχώρηση είναι για όσο γίνεται περισσότερο, καθώς μιλάμε για ένα γήπεδο που θα αποτελεί τη φυσική έδρα του Παναθηναϊκού»

Για το πότε θα καθοριστεί σχετικά με το πόσο θα διαρκεί η παραχώρηση: «Αυτή τη στιγμή μιλάμε και συνεργαζόμαστε τόσο με την ΠΑΕ όσο και με τον Ερασιτέχνη. Όπως ξέρετε αυτή τη στιγμή είμαστε στο τελευταίο- προτελευταίο στάδιο για να ολοκληρώσουμε τις διμερείς μας συμφωνίες. Είναι μια νομική δουλειά, που θέλει πολλή προσοχή, για να είμαστε όλοι σίγουροι ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας».

Για το αν μπορεί να πει τώρα για πόσα χρόνια θα γίνει η παραχώρηση στον Παναθηναϊκό: «Θα μου επιτρέψετε να μιλήσω με συγκεκριμένα νούμερα, αφού ολοκληρωθούν οι συμφωνίες. Ο στόχος μας είναι να υπάρξει παραχώρηση για όσο περισσότερο γίνεται».

Για το τι θα γίνει αφότου ολοκληρωθεί η περίοδος αυτή: «Σίγουρα εμείς δεν θα ζούμε, αλλά ο Παναθηναϊκός θα υπάρχει. Προφανώς θα υπάρξει πρόβλεψη για το τι θα γίνεται. Μιλάμε για ένα έργο, που ξεπερνάει κατά πάρα πολύ τις δικές μας ζωές. Για ένα έργο που έχει τεράστια σημασία και γι΄ αυτό προχωράμε με τόσο μεγάλη προσοχή και τόσο μεγάλη επιμέλεια. Δεν έχουμε χρόνο για λάθη».

Για το ποιος θα εκμεταλλεύεται τις εμπορικές χρήσεις: «Οι εμπορικές χρήσεις στο σύνολο τους συμπεριλαμβανομένης και της ονοματοδοσίας  θα είναι προϊόντα μίσθωσης. Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε με την ΠΑΕ για να καταλήξουμε στο καλύτερο πλαίσιο. Ασφαλώς τα έσοδα θα τα μοιράζονται ο Δήμος Αθηναίων και το ελληνικό Δημόσιο».

Για το αν θα συμφωνηθεί ένα συγκεκριμένο ποσό να δίνει η ΠΑΕ  σε Δήμο και Δημόσιο και θα καρπώνεται εκείνη τα υπόλοιπα έσοδα από σουίτες και καταστήματα και ότι έσοδο έχει: «Μα προφανώς θα γίνει αυτό. Έτσι λειτουργούν αυτές οι μισθώσεις. Να είμαστε προσεκτικοί δεν είναι ούτε η ώρα να λέμε νούμερα. Τουλάχιστον δημόσια. Ούτε είναι η ώρα να περιγράψουμε τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Μην ξεχνάμε ότι εδώ έχουμε και το ελληνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο και εμείς οφείλουμε να λειτουργούμε με απόλυτη διαφάνεια και ταυτόχρονα να είμαστε απολύτως σύννομοι».

Για το αν τον διαγωνισμό για την ονοματοδοσία θα γίνει από τον Δήμο ή από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός: «Θα έρθει ώρα. Όπως έχετε δει όταν μου έχετε θέσει ερωτήσεις και σας έχω πει ότι οι απαντήσεις θα έρθουν, αυτές έρχονται. Δώστε μας λίγο χρόνο γιατί μέχρι στιγμής δεν με έχετε πιάσει ασυνεπή ή αφερέγγυο όταν μιλάω για τη Διπλή Ανάπλαση. Όταν δεν σας δίνω κάποια απάντηση σε ένα ερώτημα σημαίνει ότι αποτελούν αντικείμενο δουλειάς όχι μόνο διαπραγμάτευσης. Όπως σας είπα στην αρχή μιλάμε για ένα έργο εξαιρετικά σύνθετο και εξαιρετικά πολύπλοκο και δεν προσφέρεται για βιαστικές ανακοινώσεις. Θυμάστε ότι υπήρχαν περίοδοι που δεχόμουν και εγώ δημόσια πίεση. Μου έλεγαν και πολύ σωστά μάλιστα να μιλήσω και εγώ τους έλεγα να κάνουν υπομονή διότι δουλεύουμε. Αυτό λέω και τώρα ότι δουλεύουμε και όταν είμαστε ώριμοι θα ενημερώσουμε όχι μόνο τους φίλους του Παναθηναϊκού αλλά όλες τις Αθηναίες και τους Αθηναίους. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα που προσπερνάει ακόμα και τον Παναθηναϊκό και αγγίζει όλη την πόλη».

Για το αν ο Παναθηναϊκός αναφορικά με την ονοματοδοσία μπορεί να δίνει ένα ετήσιο ποσό και να κάνει εκείνος τον διαγωνισμό: «Η δική μου δουλειά είναι να διασφαλίσω ότι όλα αυτά που συζητάμε θα γίνει πραγματικότητα. Όταν έρθει λοιπόν ή ώρα θα δώσουμε στη δημοσιότητα όλες τις λεπτομέρειες. Άλλωστε μιλάμε για διμερείς συμφωνίες που δεσμεύουν όλα τα μέρη και είναι υποχρέωση μας».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ»

Για την χωρητικότητα του ποδοσφαιρικού γηπέδου: «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε γίνεται η μελέτη και τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε αναλυτικά για όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του γηπέδου, που προφανώς δεν θα έχει να κάνει μόνο με το μέγεθος και των αριθμό των θέσεων αλλά έχουν να κάνουν με το ίδιο το γήπεδο. Γιατί ο στόχος μας δεν είναι να ξοδέψουμε τόσα χρήματα για να φτιάξουμε ένα γήπεδο της δεκαετίας του ΄60 και του ΄70. Στόχος μας είναι να φτιάξουμε ένα σύγχρονο πρότυπο γήπεδο όχι μόνο με τα ελληνικά, αλλά και με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Μην ξεχνάτε ότι θα είναι ένα γήπεδο που θα παίζετε ποδόσφαιρο για πολλές δεκαετίες. Σε άλλες πόλεις του κόσμου τέτοια γήπεδα έχουν αποτελέσει πόλους ανάπτυξης».

Για το αν η χωρητικότητα είναι προς το 30.000 ή προς το 40.000: «Προφανώς εμείς θέλουμε να γίνει όσο πιο μεγαλύτερο γίνεται το γήπεδο. Εξαρτάται και από τις τεχνικές προδιαγραφές, εξαρτάται από μία σειρά από κατασκευαστικές προϋποθέσεις που ορίζονται από την πραγματικότητα».

 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ

Για το θέμα του Στίβου και την πρόταση που έκανε ο ίδιος: «Λίγο νωρίτερα μίλησα για κάποιες αθλητικές εγκαταστάσεις. Αυτές τις αθλητικές εγκαταστάσεις τις χρηματοδοτεί η ΑΕΠ Ελαιώνα. Έχουμε και έναν συμφωνημένο προϋπολογισμό. Τι θέλουμε εμείς; Θέλουμε αυτές οι αθλητικές εγκαταστάσεις να καλύπτουν όλες τις πτυχές της ζωής του Ερασιτέχνη. Προφανώς τους όρους και τις προϋποθέσεις θα τους θέσει ο ίδιος ο Ερασιτέχνης. Ο ίδιος ο Ερασιτέχνης ξέρει καλύτερα ποιες είναι οι ανάγκες του και ποιος είναι ο σχεδιασμός του. Παράλληλα, στην περιοχή του Βοτανικού προβλέπονται και κάποιες αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων, που ακόμα δεν έχουμε ξεκινήσει την μελέτη γι΄ αυτές. Στη σειρά έχουμε το ποδοσφαιρικό γήπεδο, έχουμε τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη και μετά τις δικές μας. Προφανώς αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να προσφέρουμε ένα διέξοδο στον αθλητισμό όλης της πόλης. Μην ξεχνάτε ότι η Αθήνα αυτή τη έχει πρόβλημα με τις αθλητικές αντικαταστάσεις. Έχουμε 2,5 γήπεδα ποδοσφαίρου, καθώς το τρίτο που έχουμε δεν τηρεί τις προδιαγραφές. Άρα λοιπόν όταν έχεις μόλις 2,5 γήπεδα ποδοσφαίρου και έχεις τόσα πολλά σωματεία σε αυτές τις περιοχές, που παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο για τους νέους και τις νέες θέλεις να προσφέρεις και να αποδώσεις περισσότερους χώρους άθλησης στην πόλη. Σε αυτή τη λογική κινούμαστε και σε αυτή τη φιλοσοφία. Όταν μιλάμε για άθληση εννοούμε συνολικά. Μπορεί να ξεκινάει από τον Στίβο μέχρι το ποδόσφαιρο. Μπορεί να είναι από το μπάσκετ μέχρι το τένις».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Για το αν έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη σύμβαση ΠΑΕ – Ερασιτέχνη όταν τα πράγματα είχαν παγώσει: «Εγώ δεν ευλογώ τα γένια μου. Τέλος καλό όλα καλά. Εγώ κρατάω την ενότητα της οικογένειας του Παναθηναϊκού και δεν θα κουράζομαι να λέω ξανά και ξανά σε όλους που φτάσαμε σε αυτό το σημείο και συνεργαζόμαστε τόσο αρμονικά».

Για το αν θα έχει επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα σε Δήμο - ΠΑΕ μέσα στον Απρίλιο: «Ελπίζω να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Δεν μπορώ να σας δώσω τώρα μια τελική ημερομηνία. Ένα βουνό δικηγόροι εργάζονται σε αυτές τις συμφωνίες. Μόλις χθες έγινε μία συνάντηση για ακριβώς αυτές τις συμφωνίες και αν δεν κάνω λάθος ήταν συγκεντρωμένοι πάνω από 15 νομικοί (είτε με φυσική παρουσία είτε μέσω zoom). Άρα λοιπόν νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο εμπόδιο. Εγώ ο ίδιος ζήτησα από την ομάδα εργασίας να είναι πολύ προσεκτική. Προτιμώ να χάσω πέντε μέρες σήμερα, παρά να βρω μπροστά μου σε 1 ή 2 χρόνια κάποιο λάθος που έχουμε κάνει».

Για τις υπόλοιπες συμβάσεις που πρέπει να υπογραφούν: «Έχουμε μία με την ΠΑΕ, μια με τον Ερασιτέχνη και μία με την ΑΕΠ Ελαιώνα».

Για το αν έχει ξεκινήσει η συζήτηση με τις τράπεζες: «Φυσικά και έχει ξεκινήσει και πρέπει να σας πω πως και οι τράπεζες έχουν κρατήσει πολύ καλή στάση όπως όλοι. Με μεγάλη σοβαρότητα. Όλοι ξέρουμε ότι αυτή είναι μια χρυσή ευκαιρία για τη γενιά μας να γίνει πράξει η Διπλή Ανάπλαση. Αν δεν τα καταφέρουμε θα πρέπει να ντρεπόμαστε. Όλοι έχουμε συναίσθηση της ευθύνης που κουβαλάμε. Δήμαρχοι έρχονται και φεύγουν, αλλά η Διπλή Ανάπλαση δεν έχει γίνει».

Για το γεγονός ότι υπάρχει κόσμος που λέει ότι αν δεν γίνει τώρα το γήπεδο του Παναθηναϊκού δεν θα γίνει ποτέ: «Το καλό που μας θέλω λοιπόν να το κάνουμε!».

Για τη συμφωνία με την Αμερικάνικη εταιρεία Hines και αν οι τράπεζες κάνουν πίσω τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση και αν συνδέονται με το γήπεδο: «Δεν συνδέονται τα δύο. Είναι μήλα και πορτοκάλια. Δύο διαφορετικά πράγματα. Προφανώς ότι προχωράει το γήπεδο βοηθάει και όσους μία επιχειρηματική παρουσία στον Ελαιώνα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι τράπεζες. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι΄ αυτό».

Για το αν θα συνεχίσει να έχει υποχρέωση η Alpha bank να φτιάξει τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη αν δεν βρει επενδυτή για το εμπορικό: «Μα ακόμα και αν δεν βρει επενδυτή τώρα, θα βρει αύριο. Για να μπορέσει να βρει τον επενδυτή βοηθάει πολύ να έχει προχωρήσει όλος ο προγραμματισμός. Αυτό είναι κοινή λογική. Αυτά τα δύο δεν είναι συνδεμένα».

Για το γεγονός ότι η σύμβαση λήγει στις 30 Ιουνίου και αν μπορεί να δοθεί παράταση στη συμφωνία: «Δεν θα χρειαστεί αυτό, καθώς θα έχουμε πετύχει τους στόχους μας. Θα έχουν ολοκληρωθεί οι συμβάσεις μέχρι τις 30 Ιουνίου. Στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί πριν τις 30 Ιουνίου».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ

Για το αν έχουν ξεκινήσει οι μελέτες: «Ναι έχουν ξεκινήσει οι μελέτες και αυτή τη στιγμή που μιλάμε ωριμάζουν με μεγάλη ταχύτητα. Αναφέρομαι στο σύνολο των μελετών. Και για τις εγκαταστάσεις του ποδοσφαίρου, και για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη και για τις εγκαταστάσεις του Δήμου»,

Για το αν το αίτημα για κλειστό 3.000 θέσεων θα γίνει δεκτό: «Δεν έχω ακόμα την εικόνα της μελέτης. Για το πως θα χωριστούν τα 7.500 τ.μ.. Εμείς θέλουμε να έχει ο Ερασιτέχνης όλα όσα θέλει».

Για το πόσο θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση των μελετών: «Ο στόχος μας είναι να έχουμε δημοπρατήσει το γήπεδο του Παναθηναϊκού, κάτι που σημαίνει ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, μέχρι τον Σεπτέμβριο βαριά  αν όχι μέσα στο καλοκαίρι. Ελπίζω να τον πιάσουμε αυτό το στόχο. Ο δεύτερος στόχος μας είναι να έχουμε αρχίσει την κατασκευή των εγκαταστάσεων εντός του έτους. Δεν πρέπει να χαλαρώνουμε ως προς την στοχοθεσία. Φανταστείτε να ερχόμουν να σας έλεγα: «Δεν πειράζει μπορεί να είναι και τον Νοέμβριο». Μόνο και μόνο για να ήμουν ασφαλής και για να μην μου λέτε ότι το καλοκαίρι για μένα κρατάει 7 μήνες. Δεν έχουμε χρόνο».

Για το αν έχει επικαιροποιηθεί το σχέδιο που είχε η οικογένεια Βαρδινογιάννη για το γήπεδο ή έχουν ξεκινήσει άλλες μελέτες: «Αν μιλήσετε για οποιονδήποτε μελετητή για οποιοδήποτε έργο θα σας πει πως προφανώς όλο το μελετητικό κεφάλαιο που τυχαίνει να υπάρχει, γιατί τυχαίνει να έχεις κάτι τέτοιο, αξιοποιείται».

Για το αν υπάρχει κίνδυνος να προσφύγει κάποιος στο ΣΤΕ από τη στιγμή που θα γίνει διεθνής διαγωνισμός και πως μπορεί να θωρακιστεί αυτό: «Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε διεθνή έναν διαγωνισμό. Διεθνής για να χαρακτηριστεί ένας διαγωνισμός πρέπει να είναι πάνω από έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό , αν δεν κάνω λάθος πάνω από 550.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι υιοθετούμε τα ευρωπαϊκά πρότυπα καθώς αυτό εξασφαλίζει τη διαφάνεια προς το δημόσιο χρήμα. Άρα να μην δραματοποιούμε κάτι, καθώς διεθνής είναι και ο διαγωνισμός που έχουμε για τις ασφαλτοστρώσεις της πόλης. Διεθνής διαγωνισμός είναι και ο διαγωνισμός για το κέντρο αστέγων που δημιουργήσαμε στην πόλη. Διεθνής είναι και ο διαγωνισμός για τα σχολεία. Διεθνής διαγωνισμός είναι το σύνηθες. Προφανώς όσοι συμμετέχουν σε έναν διαγωνισμό έχουνε δικαιώματα. Μεταξύ αυτών των δικαιωμάτων είναι και οι ενστάσεις που μπορεί να κατατεθούν. Όλα αυτά είναι απολύτως προβλεπόμενα. Δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί. Ο Δήμος Αθηναίων αυτή τη στιγμή που μιλάμε τρέχει πολλούς διαγωνισμούς με μεγάλη ταχύτητα και είναι θωρακισμένοι».

Για το αν ελλοχεύει κάποιος φόβος ότι σε τυχόν προσφυγή το έργο να καθυστερήσει: «Εννοείται να ζήσουμε το παλιό ένδοξο παρελθόν των κορμοράνων; Το θωρακίζω και το θωρακίζουμε αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Γι΄ αυτό και με βλέπετε τόσο προσεκτικό. Γι΄ αυτό και επιλέγω τις λέξεις μου με τόσο μεγάλη προσοχή. Γι΄ αυτό δεν υποκύπτω στον πολιτικό πειρασμό να μιλήσω έτσι πιο αβίαστα ή πιο εύκολα. Όλα αυτά γίνονται συνειδητά. Μίλησα νωρίτερα για τις ομάδες εργασίες που έχουμε. Μίλησα νωρίτερα για το πόσο προσεκτικοί είμαστε όταν κάνουμε μια συμφωνία. Τίποτα από όλα αυτά δεν γίνονται από σύμπτωση. Είναι μια επιλογή που έχουμε κάνει, ώστε να μην έχουμε τα προβλήματα του παρελθόντος. Θέλω να ελπίζω ότι αυτό θα αναγνωριστεί απ΄όλους. Εγώ λίγο απογοητεύτηκα όταν είδα παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, που δεν στήριξαν αυτό το πρόγραμμα. Γιατί καλό είναι στα μεγάλα να υπάρχει συνεργασία και συναίνεση. Αυτό δεν θα είναι ούτε το γήπεδο της Νέας Δημοκρατίας, ούτε το γήπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το γήπεδο του ΚΚΕ, αλλά θα είναι το γήπεδο του Παναθηναϊκού, θα είναι το γήπεδο της Αθήνας. Δεν χρειάζεται να βγάζουμε τα ιδεολογικά και τα πολιτικά μας. Δεν έχουμε άλλα πεδία να εκτονωνόμαστε».

Για το αν η κυβέρνηση πηγαίνει σε «fast – track» τις δημοπρατήσεις: «Υπάρχει ένας περίφημος νόμος, ο νόμος 4412. Είναι ο νόμος για τους διαγωνισμούς του Δημοσίου. Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε αν θυμάμαι καλά το 2016. Από τότε έχουν γίνει πάνω από 200 τροποποιήσεις σε αυτόν τον νόμο. Η κυβέρνηση πριν από δύο μήνες έκανε μία πολύ σοβαρή δουλειά και ψήφισε την τροποποίηση του νόμου, ώστε να γίνει πιο λειτουργικός και πιο γρήγορος και παράλληλα να μας διασφαλίζει όλους ότι τα κάνουμε σωστά. Θα το δούμε πως λειτουργήσει τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια. Όχι μόνο για το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Ακόμα και για άλλα έργα. Είναι ένα μοντέλο που υιοθετούμε για όλα τα έργα».

Για το αν είναι μια διαδικασία που αφορά όλα τα έργα: «Βέβαια, θέλουμε να ξεφύγουμε από την γραφειοκρατία και να εκμεταλλευτούμε τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης  αλλά και τους πόρους του ΕΣΠΑ. Μην ξεχνάτε ότι εμείς τώρα που μιλάμε μπαίνουμε στη νέα προγραμματική περίοδο και θα πρέπει να πετύχουμε απορροφητικότητα. Δεν είμαστε ξέρετε Σαουδάραβες να έχουμε πετρέλαιο. Δεν μας περισσεύουν τα χρήματα. Κάθε ευρώ πρέπει να πιάνει τόπο».

Για το αν το έργο δημοπρατείται τον Σεπτέμβριο του 2021 και θα υπάρχει ανάδοχος εταιρεία το 2022: «Αυτό είναι το πιο λογικό».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Για το γεγονός ότι με βάση το πλάνο οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη ξεκινούν τον Δεκέμβριο του 2021 και ολοκληρώνονται σε 12 μήνες: «Δεν έχει αλλάξει κάτι από αυτό. Αν χάσουμε κάποιο στόχο από το χρονοδιάγραμμα θα βγω και θα πω ότι αργούμε γι΄ αυτό και γι΄ αυτό τον λόγο. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν έχω καν ένδειξη για να πω κάτι τέτοιο».

Για το αν θα είναι εντός χρονοδιαγράμματος η κατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου, αν δηλαδή θα είναι έτοιμο τον Δεκέμβριο 2023: «Θεωρώ ότι είναι ένας στόχος απολύτως ρεαλιστικός και απολύτως εφικτός. Σε κάθε περίπτωση το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσα να κάνω είναι να χαλαρώσω ως προς ένα χρονοδιάγραμμα. Είμαστε πειθαρχημένοι και προσηλωμένοι. Μπορεί να γινόμαστε ψείρες, αλλά αυτό πρέπει να κάνουμε».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

Για το αν θα ψήφιζε ναι αν ήταν μεταξύ των ψηφοφόρων στη συνέλευση και γιατί: «Και με τα δύο χέρια. Χωρίς καμία συζήτηση. Μα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Είναι δυνατόν να χάσουμε αυτήν την ευκαιρία. Είναι δυνατόν ο Παναθηναϊκός να κατεβεί από το τρένο; Οι ράγες είναι μπροστά μας και το τρένο είναι έτοιμο στο σταθμό. Είναι δυνατόν εμείς να μην μπούμε μέσα στο τρένο. Στο τρένο του μέλλοντος της οικογένειας του Παναθηναϊκού; Το αντίθετο θα ήμουν πάρα πολύ περήφανος αν μπορούσα να ψηφίσω στον Ερασιτέχνη γιατί θα ήξερα ότι αυτή η ιστορία θα γραφόταν και με τη δική μου ψήφο».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΗΠΕΔΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Για το αν έχει παγώσει ή έχει τελειώσει η υπόθεση του γηπέδου μπάσκετ στο Βοτανικό: «Εμείς έχουμε συστήσει μια ομάδα εργασίας με τον Ερασιτέχνη και έχουμε προτείνει τρεις χώρους σε τρία όμορα οικόπεδα. Θα πρέπει και η ΚΑΕ να πάρει τις αποφάσεις της είναι απολύτως σεβαστές».

Για τις συζητήσεις της ΚΑΕ με την κυβέρνηση για το ΟΑΚΑ: «Ναι έχω διαβάσει και εγώ γι΄ αυτές τις συζητήσεις και τις παρακολουθώ».

Για το αν έχει κάποια ενημέρωση για το που βρίσκεται το θέμα: «Δεν είναι κάτι που διαχειρίζομαι εγώ ο ίδιος, άρα λοιπόν δεν θα μπορούσα δημοσίως να μιλήσω γι΄ αυτό».

Για το αν θα ήταν καλύτερα να είναι όλος ο Παναθηναϊκός μαζί στο Βοτανικό και αν πόσα χρόνια θα χρειάζονταν για να χτιστεί γήπεδο μπάσκετ: «Στο περίφημο MOU υπάρχει ρητή πρόβλεψη για δημιουργία γηπέδου μπάσκετ σε όμορο οικόπεδο. Ο δικός μας σχεδιασμός είναι αυτός και ο σκοπός μας είναι αυτός. Η ΚΑΕ, όπως διαβάζω και εγώ στον Τύπο έχει ξεκινήσει μια κουβέντα. Σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε εδώ και είμαστε απολύτως διατεθειμένοι να τηρήσουμε τους όρους του MOU».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΕΛΟΣ

Για το αν θα υπάρξει αρνητική τοποθέτηση από τα κόμματα στο Δημοτικό συμβούλιο: «Το παρουσιάσαμε ήδη το MOU στο Δημοτικό Συμβούλιο και υπήρξαν μάλιστα και αντιθέσεις».

Για το ποιες είναι οι αντιρρήσεις: «Υποθέτω ότι είναι στη λογική του «όχι» σε όλα. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια άλλη εξήγηση. Έχουμε αντιδράσεις και σε άλλα έργα. Κάποιοι μας είπαν ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε με το θέατρο του Λυκαβηττού αλλά και σε άλλα έργα. Κάποιοι μας είπαν ότι δεν πρέπει να κάνουμε κλειστό στα Σεπόλια. Κάποιοι από εμάς δεν αντιλαμβάνονται πως άλλο η πολιτική σκηνή και άλλο η αυτοδιοίκηση. Πολύ σωστά έχουμε τις πολιτικές μας θέσεις. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι κάτι άλλο, καθώς εδώ μετράει το απτό αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει λόγος να ιδεολογικοποιούμε τις ζωές των ανθρώπων. Για τις ζωές των ανθρώπων που θέλουν να πάνε να δουν έναν αγώνα στο νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Για τις ζωές των ανθρώπων που θα βρουν δουλειά στην ευρύτερη περιοχή του Βοτανικού όταν αλλάξει η περιοχή. Για τις ζωές των ανθρώπων που θα κάνουν βόλτα στο νέο πάρκο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Για τις ζωές των παιδιών που θα μπορέσουν σε μια παιδική χαρά. Ας αφήσουμε τα πολιτικά στη Βουλή και ας προσπαθήσουμε μεταξύ μας να βρούμε λύσεις στο πρόβλημα και να διαμορφώσουμε συνθήκης συναίνεσης».

Για το αν αποτελούσε βασική προτεραιότητα του Μητσοτάκη η Διπλή Ανάπλαση: «Πόσο περισσότερο να το δείξει; Τι άλλο να κάνει; Γι΄ αυτό και εγώ αισθάνθηκα την ανάγκη να πω ένα μεγάλο  ευχαριστώ στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Και θα έλεγα ευχαριστώ όποια κι αν ήταν η κυβέρνηση και όποιος και αν ήταν ο πρωθυπουργός, αν έκαναν αυτό το δώρο στην πόλη της Αθήνας».

Για το αν θα κόψει την κορδέλα του γηπέδου ως δήμαρχος της Αθήνας ή αν θα έχει άλλη θέση: «Γι΄ αυτό θα πρέπει να ρωτήσετε τους ψηφοφόρους του Δήμου Αθηναίων. Θα είμαι υποψήφιος για άλλη μία θητεία. Εγώ ελπίζω να κερδίζω την εμπιστοσύνη τους ξανά. Τις κορδέλες ας τις κόψει όποιος θέλει. Εμένα με νοιάζει να πάω, να κάτσω και να δω το πρώτο ματς».

Δείτε την συνέντευξη του Δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη 

Μπακογιάννης για Βοτανικό: «Έτοιμο τέλος του 2023 το γήπεδο - Και με τα δύο χέρια θα ψήφιζα ΝΑΙ στη ΓΣ του Ερασιτέχνη»!