MENU

Τούτη, η φετινή, είναι η δεύτερη σεζόν διεξαγωγής των ευρωπαϊκών διοργανώσεων με league phase έναντι ομίλων – και πρώτη εμφάνιση του εν λόγω «ελβετικού» μοντέλου σε εγχώρια διοργάνωση. Ήταν, κι όμως, το Κύπελλο Ελλάδος. Αφού το είδαμε «έξω», το φέραμε «μέσα» και ομολογώ, όταν το πληροφορηθήκαμε καλοκαιριάτικα, το είχα δει θετικά περιμένοντας το πώς θα κυλήσει. Καιρός ήταν να δοκιμαστεί κάτι, να ανανεωθεί το ενδιαφέρον του κόσμου για το Κύπελλο.

Διότι, αν δεν δοκιμάσεις κάτι, δεν ξέρεις αν θα έχει πετύχει όχι.

Αριθμοί. Στο περσινό Champions League ο 24ος της league phase μπήκε με 11 βαθμούς, υστέρησε στην ισοβαθμία η Ντινάμο Ζάγκρεμπ (απόρροια εκείνο του 9-2 στο Μόναχο). Ο φετινός 24ος πέρασε με 9 και υστέρησαν στην ισοβαθμία Μαρσέιγ, Πάφος και Ουνιόν Σαν Ζιλουά. Αντιστοίχως, στο περσινό Europa League το μαξιλαράκι ήταν στους 10 βαθμούς, φέτος έπεσε στους 9 (και έμεινε εκτός η Γιούνγκ Μπόις, πληρώνοντας μάλιστα την 4άρα από τον Παναθηναϊκό στη Βέρνη). Στο, δε, στο περσινό Conference League πέρασαν πέρυσι με 7 ποντάκια, ακριβώς όσα και φέτος. Και η ΑΕΚ με 13 βαθμούς κατετάγη 3η, όπως κατετάγη 3η πέρυσι η Φιορεντίνα - επακριβώς με 13 βαθμούς.

Εξ αυτών, από τα περσινά, η Παρί Σεν Ζερμέν είχε βρεθεί, τέλη Γενάρη του ’25, στη 15η θέση της league phase (με 13 βαθμούς). Και πρωταθλήτρια Ευρώπης αναδείχθηκε η Παρί Σεν Ζερμέν.

Στο Κύπελλο Ελλάδος 2025-26, λοιπόν, με τη νεοεμφανιζόμενη league phase, το πρώτο συμπέρασμα είναι πως οι 1-4 δεν ευνοήθηκαν. Ολυμπιακός, Λεβαδειακός, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός ήταν, κατά σειρά, στους top-4 της βαθμολογίας (όλοι έχοντας από 12 πόντους) και στον τελικό προκρίθηκαν εντέλει ο 6ος ΟΦΗ και ο 8ος ΠΑΟΚ.

Ο ΠΑΟΚ με «βαριά» ήττα 4-1 στη Λιβαδειά και 1-1 με τον Αρη στις δύο από τις τέσσερις αγωνιστικές του.

Και είναι, αν θέλετε, και η διάψευση της πρόωρης κριτικής προς τον θεσμό, πως η league phase διαμορφώθηκε έτσι ώστε να ευνοηθούν οι «μεγάλοι». Δεν ευνοήθηκαν, μιας και στην πρώτη τετράδα τρύπωσε ο Λεβαδειακός, και από τους big-4 στον τελικό έφτασε, μονάχα, ο ΠΑΟΚ. βεβαίως, χρειάστηκαν μεγάλες εκτός έδρας νίκες: ο ΠΑΟΚ στον Πειραιά, ο ΟΦΗ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Κι ακριβώς αυτή η πρόκριση του ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη του έδωσε, παράλληλα, και τη «θέση» του Ολυμπιακού ως «ισχυρού» στα ημιτελικά ματς με τον Παναθηναϊκό, έχοντας τη ρεβάνς στην έδρα του.

Η έτερη αξία του νέου συστήματος διεξαγωγής: νοκ άουτ play offs, νοκ άουτ προημιτελικά. Σε συνολικά οκτώ «μονά» ματς βγήκαν τρεις άσοι, μια ισοπαλία (με τον ΠΑΟΚ να περνάει στα πέναλτι τον Ατρόμητο) και τρία διπλά προκρίσεων (μαζί με της Κηφισιάς στον Βόλο).

ΠΑΟΚ – ΟΦΗ λοιπόν, στον πρώτο τελικό από το 2003 χωρίς ομάδα της Αττικής (ΠΑΟΚ – Αρης 1-0 στην Τούμπα) και στον δεύτερο τα τελευταία… 39 έτη, καθώς ο αμέσως προηγούμενος αντίστοιχος ήταν ο τελικός ΟΦΗ – Ηρακλής στο ΟΑΚΑ το 1987, που κρίθηκε στα πέναλτι υπέρ των Κρητικών. Ως κάπου διάβασα, το μόνο βέβαιο είναι πως ο φετινός Κυπελλούχος θα φοράει… ασπρόμαυρα.

ΥΓ. Αν πιστεύετε στις συμπτώσεις… Ο ΟΦΗ είναι η πρώτη επαρχιακή ομάδα που φτάνει σε τελικό για δεύτερη σερί σεζόν, μετά την ΑΕΛ το 1984 και το 1985.

Το 1984 έκανε νταμπλ ο Παναθηναϊκός, στον τελικό Κυπέλλου νίκησε την ΑΕΛ. Η οποία ΑΕΛ στον τελικό του 1985 πήρε το τρόπαιο νικώντας στον τελικό τον ΠΑΟΚ, που κατέκτησε το πρωτάθλημα εκείνη τη χρονιά.

Το 2025 έκανε νταμπλ ο Ολυμπιακός, στον τελικό Κυπέλλου νίκησε τον ΟΦΗ. Ο οποίος ΟΦΗ ξαναπήγε τελικό φέτος και παίζει στον τελικό με τον… ΠΑΟΚ, που έχει κάθε λόγο να ελπίζει στην κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος.

Λέτε;

✍️ Νίκος Μποζιονέλος

Και στον τελικό πήγαν ο (6ος) ΟΦΗ και ο (8ος) ΠΑΟΚ…