MENU

Ταχύτητα...

Ο Κώστας Γκελαούζος έκοψε πρώτος το νήμα του 38ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, σχεδόν έξι λεπτά νωρίτερα από τον Παναγιώτη Μπουρίκα του Μεσσηνιακού (ο οποίος από την 1η Ιανουαρίου 2022 θα λογίζεται ως αθλητής του Παναθηναϊκού).

Αντοχή...

Ο «πράσινος» δρομέας δεν έδειξε να πτοείται σε κανένα σημείο της δύσκολης διαδρομής μεταξύ Μαραθώνα και Αθήνας. Τερμάτισε σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ ο ρυθμός του δεν παρουσίασε σοβαρές αυξομειώσεις, αφού ο ίδιος είχε μελετήσει βήμα-βήμα τα 42.195 μέτρα της κούρσας.

Ρεκόρ...

Ο αθλητής από την Άμφισσα κατέρριψε το ρεκόρ της διαδρομής μεταξύ Ελλήνων αθλητών, το οποίο κατείχε ο Νίκος Πολιάς, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Μάλιστα, το βελτίωσε κατά εξήντα επτά δευτερόλεπτα! Το χρονόμετρο του Σταδίου έγραφε 2 ώρες 16 λεπτά και 49 δευτερόλεπτα, όταν ο Κώστας Γκελαούζος τελείωνε την προσπάθειά του (έναντι 2.17.56 του Πολιά).

Νοοτροπία νικητή...

Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που ο «Γκέλα» κερδίζει τη σημαντικότερη διοργάνωση μαραθωνίου στη χώρα μας. Τέσσερις πρωτιές μετράει ο αθλητής του Παναθηναϊκού (2017, 2018, 2019 και 2021), ενώ, κατά πάσα πιθανότητα, θα ήταν πέντε, αν δεν ματαιωνόταν λόγω της πανδημίας ο αγώνας του 2020.

Διάρκεια στο χρόνο...

Ο καλύτερος μαραθωνοδρόμος στην Ελλάδα δεν είναι διάττων αστέρας των δρόμων αντοχής. Από νεαρή ηλικία πρωταγωνιστεί σε στίβο και ανώμαλο δρόμο, έχοντας κατακτήσει αναρίθμητα μετάλλια. Μάλιστα, έχει αναδειχθεί επανειλημμένως πανελληνιονίκης σε Μαραθώνιο, Ημιμαραθώνιο, 10.000 μέτρα σε ανώμαλο δρόμο, 5.000 μέτρα σε ανοικτό και 3.000 μέτρα σε κλειστό στίβο!

Πάθος για τη φανέλα...

Ο Κώστας Γκελαούζος δεν είναι απλώς ένας από τους χιλιάδες εν ενεργεία αθλητές που ανήκουν στον Παναθηναϊκό. Είναι παράλληλα και φανατικός οπαδός του Τριφυλλιού! Λίγα δευτερόλεπτα έπειτα από τη στιγμή του τερματισμού, ο αθλητής του Σταύρου Καρρέ σήκωσε περήφανα την πράσινη σημαία στο φακό της Δημόσιας Τηλεόρασης, με την εικόνα αυτή να γίνεται viral στο Διαδίκτυο και να προκαλεί ρίγη συγκίνησης στους φίλους του Συλλόγου Μεγάλου!

Υπερπροσπάθεια...

Ο πρωταθλητής του Παναθηναϊκού έπεσε στο έδαφος, ενώ είχε μόλις πετύχει το σκοπό του. Είχε δώσει ό,τι είχε και δεν είχε και δικαιώθηκε γι' αυτό. Αγωνιστής από τους λίγους ο Κώστας...

Μεγαλοψυχία...

Πού αφιέρωσε την επιτυχία του ο Γκελαούζος; Στον μεγάλο του αντίπαλο (αλλά και φίλο συνάμα), Παναγιώτη Καραΐσκο, ο οποίος ήταν ο μεγάλος άτυχος του μαραθωνίου, καθώς βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τον αγώνα, με συνέπεια τη μη συμμετοχή του στη μεγάλη γιορτή της πρωτεύουσας. Ο τετράκις νικητής των 42,2 χιλιομέτρων δεν ξέχασε τον συναθλητή και συναγωνιστή του, αναγνωρίζοντας την αξία του και κατανοώντας την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο αθλητής του Πανελληνίου. Υψηλή αίσθηση άμιλλας και αλληλεγγύης, στοιχεία που η πλειονότητα των Παναθηναϊκών θεωρεί προαπαιτούμενα για να φοράει κάποιος το έμβλημα του ενδοξότερου σωματείου, όχι μόνο του στίβου, αλλά και ολόκληρου του αθλητισμού.

Τα τελευταία χρόνια, στο ποδοσφαιρικό τμήμα (και προσφάτως και στο μπασκετικό) έχει συχνά «γκέλα». Εδώ όμως έχει... Γκελαούζο! Ο συμπαθής πρωταθλητής μας μπορεί να αποκληθεί και ambassador του Παναθηναϊκού, αφού κάθε χρόνο διαφημίζει τον Όμιλο και με τις νίκες του ωθεί τους φίλους του Τριφυλλιού να δουν με άλλο μάτι τα ερασιτεχνικά τμήματα του αγαπημένου τους συλλόγου, συνεισφέροντας σ' αυτά είτε ηθικά είτε ακόμα και οικονομικά. Αλλά, όπως φαίνεται, η ποδοσφαιρική ομάδα δεν μπορεί ή δεν θέλει να μιμηθεί το παράδειγμα του 31χρονου ρέκορντμαν. Ταχύτητα και αντοχή; Ενίοτε απούσες. Ρεκόρ; Μόνο αρνητικά! Ο Παναθηναϊκός μετράει ήδη 11 περιόδους χωρίς πρωτάθλημα, ενώ αγνοεί την ευρωπαϊκή συμμετοχή. Νοοτροπία νικητή; Άφαντη! Πάθος για τη φανέλα; Χμ... Με εξαιρέσεις... Διάρκεια στο χρόνο; Μάλλον η αστάθεια και η αναξιοπιστία χαρακτηρίζουν καλύτερα την εποχή του Γιάννη Αλαφούζου. Υπερπροσπάθεια; Σπάνια την παρατηρείς. Κάποιες φορές βλέπεις και το εντελώς αντίθετο: αδιαφορία!

Meanwhile, ο Κώστας Γκελαούζος προετοιμάζεται για τον επόμενό του μαραθώνιο, θέτοντας στόχο το στοιχειωμένο ρεκόρ του τεράστιου Σπύρου Ανδριόπουλου και μακροπρόθεσμα να ξεπεράσει σε επιτυχίες τον άνθρωπο που, προς τιμήν του, ήταν ο πρώτος που έσκυψε να τον αγκαλιάσει στον τερματισμό: τον επτά φορές νικητή, Νίκο Πολιά...

ΥΓ.: Με την επικράτηση του Στερεοελλαδίτη δρομέα, οι αθλητές του Παναθηναϊκού κρατούν σταθερά τα σκήπτρα στο πιο επίπονο αγώνισμα του στίβου, έχοντας κατακτήσει 16 πρώτες νίκες στο πανελλήνιο πρωτάθλημα μαραθωνίου, έναντι 10 των αθλητών του Πανελληνίου, 8 του Εθνικού Αθηνών, 7 του Ολυμπιακού και 6 των ΑΕΚ, Πειραϊκού Συνδέσμου και Παναχαϊκής. Η «χρυσή βίβλος» του κλασικού αθλητισμού, μάλιστα, καταγράφει πρώτους τους «πράσινους» γενικά, καθώς οι αθλητικοί απόγονοι του Γιώργου Καλαφάτη (ο οποίος, προτού μεταπηδήσει στο ποδόσφαιρο, ειδικευόταν στα αγωνίσματα στίβου) έχουν αποθησαυρίσει τις περισσότερες ατομικές πρωτιές στο σύνολο όλων των αγωνισμάτων (δρόμοι, άλματα, ρίψεις) και όλων των εποχών...

 

Στο πρόσωπο του Κώστα Γκελαούζου αντανακλάται ο Παναθηναϊκός που ονειρευόμαστε...
EVENTS