MENU

Λάθη, λάθη, λάθη. Τα «φαλτσοσφυρίγματα» δίνουν και παίρνουν στη Superleague και (σχεδόν) κάθε αγωνιστική υπάρχουν παιχνίδια στα οποία έχουμε αλλοίωση αποτελέσματος. Εσχάτως δε, το ίδιο συμβαίνει και στο Κύπελλο. Μέχρι χθες το βράδυ είχαμε να μιλάμε για το ματς της Νέας Σμύρνης, όπου ο Παναθηναϊκός δικαίως φωνάζει για το πέναλτι που δεν πήρε με το καλημέρα του αγώνα κόντρα στον Πανιώνιο, όπως βέβαια και στην Τούμπα, με τον ΠΑΟΚ να χάνει τη νίκη κόντρα στον Άρη από ένα γκολ οφσάιντ.

Αλλά είπαμε, αυτά μέχρι χθες. Γιατί στον επαναληπτικό του ΠΑΟΚ με τον Πανιώνιο για τα προημιτελικά του Κυπέλλου έγινε το... έλα να δεις. Αυτά που έδωσε, αλλά κι αυτά που... δεν έδωσε ο Μανώλης Σκουλάς προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων. Από χθες το βράδυ το SDNA σας έχει ενημερώσει για ποιες από τις επίμαχες φάσεις δικαίωσε και ποιες όχι ο παρατηρητής διαιτησίας τον Θεσσαλό ρέφερι.

Πολλοί έσπευσαν με αφορμή και αυτό το παιχνίδι, να κολλήσουν ξανά την ταμπέλα του ευνοημένου στους "ασπρόμαυρους" φέτος. Μήπως όμως το «παραμύθι» δεν έχει δράκο; Για όσους άλλωστε έχουν κοντή μνήμη, τα όσα συνέβησαν χθες δεν ήταν παρά συνέχεια των σοβαρών διαιτητικών λαθών που βλέπουμε από την αρχή της φετινής σεζόν, ακόμη δε κι από ξένους ρέφερι που ήρθαν να σφυρίξουν στα ντέρμπι. Το SDNA επιχείρησε να συγκεντρώσει τα σημαντικότερα εξ αυτών στις 22 πρώτες αγωνιστικές, αλλά και στο Κύπελλο τα οποία αφορούν τις έξι πρώτες ομάδες της Superleague, σε φάσεις που είτε αδικήθηκαν, είτε ευνοήθηκαν.

Ποιος έχει τα πρωτεία; Η συνέχεια επί της οθόνης...

ΠΑΟΚ: Πρωταθλητισμός... μετ' εμποδίων

Η αλήθεια είναι πως στα παιχνίδια του Δικεφάλου του Βορρά τη φετινή σεζόν είδαμε κατά καιρούς πολλά και σοβαρά λάθη, τα περισσότερα εξ αυτών εις βάρος του, κάτι αν μη τι άλλο ασυνήθιστο για ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό, τουλάχιστον στην Ελλάδα.

Υπήρξαν βέβαια και φάσεις στις οποίες ευνοήθηκαν οι Θεσσαλονικείς. Συγκεκριμένα πρόκειται για το πέναλτι με το οποίο νίκησαν τον Αστέρα Τρίπολης (1-0) κι εκείνο που δεν δόθηκε για χέρι του Βιεϊρίνια στο ματς με τη Λαμία (0-1). Και στα δύο παιχνίδια πάντως υπήρξαν κι εναντίον τους φάσεις. Κόντρα στους Αρκάδες θα μπορούσαν να δοθούν ακόμη και δύο κόκκινες κάρτες σε παίκτες των φιλοξενούμενων, ενώ στη Λαμία αποβλήθηκε με αδικαιολόγητη δεύτερη κίτρινη ο Κάνιας.

Από εκεί και πέρα όμως χθες υπήρξαν δικαιολογημένα παράπονα με το μαρς πέναλτι που δεν δόθηκε στον Κρέσπο, αλλά και την κόκκινη κάρτα που δεν δόθηκε στον Καμαρά για το βίαιο φάουλ που έκανε στον Μίσιτς.

https://streamable.com/c0u0y

Επιπλέον όμως είχαμε το ανύπαρκτο οφ σάιντ στο γκολ του Άκπομ στη Νέα Σμύρνη κόντρα στον Πανιώνιο (0-1), με αποτέλεσμα την καρατόμηση του βοηθού Καμπούρη. Το πέναλτι που δεν δόθηκε στο Ηράκλειο, όταν ο Στρέζος γκρέμισε τον Ζαμπά στο ματς με τον ΟΦΗ (1-3). Το πέναλτι που δεν πήρε εντός έδρας με τον Απόλλωνα Σμύρνης (2-0) όπου ο Χουάντερσον... ισοπέδωσε τον Καρέλη, αλλά κι εκείνο κόντρα στον Ατρόμητο (1-1) για φάουλ του Στρούγγη στον Ελ Καντουρί. Το γκολ του Μπίσεσβαρ που κακώς ακυρώθηκε στην Τρίπολη με τον Αστέρα (0-3), αλλά και το γκολ-οφσάιντ με το οποίο ισοφαρίστηκε από τον Άρη (1-1).

Νωρίτερα, στο ντέρμπι με την ΑΕΚ υπήρξε από μία φάση για την οποία φώναξαν οι δύο ομάδες. Οι “κιτρινόμαυροι” για πέναλτι σε χέρι του Σάκχοφ και η ομάδα του Λουτσέσκου για την άδικη αποβολή του Ζαμπά. Διαιτητής ο Δανός Τίγκααρντ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Οι βοηθοί... βοήθησαν!

Πηγαίνοντας στον 2ο της βαθμολογίας Ολυμπιακό, το πρώτο λάθος της σεζόν που έγινε σε παιχνίδι του, ήταν εις βάρος της ομάδας του Μαρτίνς. Συγκεκριμένα πρόκειται για το πέναλτι που δεν είχε δοθεί για χέρι του Ζορντάο στον αγώνα με τον Λεβαδειακό (3-0). Οι “ερυθρόλευκοι” δικαίως φωνάζουν και για πέναλτι που επίσης δεν πήραν στο παιχνίδι της Δευτέρας (25/2) με τον ΟΦΗ, στην ξεκάθαρη ανατροπή του Χασάν από τον Στρέζο.

Ενδιάμεσα ωστόσο υπήρξαν αρκετά λάθη που τον ευνόησαν. Στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Αστέρα (2-1) ο βοηθός έχει κόψει λανθασμένα αρκετές επιθέσεις των Αρκάδων. Στη μία εξ αυτών δε, ενώ ο επιθετικός καλυπτόταν από τρεις αμυντικούς! Στη Νέα Σμύρνη ο Πανιώνιος (0-1) διαμαρτυρήθηκε δικαίως για το γκολ του Μασούρα που ακυρώθηκε ως οφ σάιντ ενώ καλυπτόταν.

Απέναντι στον Απόλλωνα Σμύρνης (1-0) ο βοηθός έκοψε τετ α τετ των φιλοξενούμενων με τον επιθετικό να βρίσκεται πίσω από τη σέντρα (!), ενώ στο Περιστέρι το γκολ της νίκης των Πειραιωτών κόντρα στον Ατρόμητο (1-2) ήρθε από θέση οφ σάιντ.

ΑΕΚ: Το ρεσιτάλ της Δέτση και τα λάθη στο Περιστέρι

Τα “φάλτσα” ωστόσο δεν έλειψαν και από τα παιχνίδια της ΑΕΚ τη φετινή περίοδο. Πρώτο σοβαρό λάθος το πέναλτι που έδωσε ο Παπαδόπουλος για πτώση του Μάνταλου στον αγώνα με τον Αστέρα (0-1) στην Τρίπολη. Πολύ πιο σοβαρά όμως τα λάθη στο Αγρίνιο, όπου στην ήττα από τον Παναιτωλικό (2-1) η βοηθός Δέτση ακυρώνει λανθασμένα γκολ των γηπεδούχων, ενώ δεν σηκώνει το σημαιάκι της στο γκολ που με το οποίο μείωσε στο σκορ η Ένωση.

Στη Νέα Σμύρνη είχαμε αρχικά το γκολ του Μάνταλου κόντρα στον Πανιώνιο (0-1) που δεν έπρεπε να μετρήσει, καθώς έκανε κοντρόλ με το χέρι, στη συνέχεια όμως έπρεπε να αποβληθεί ο Ντουρμισάι για το σκληρό τάκλιν στον Χουλτ. Στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ αναφερθήκαμε και νωρίτερα, υπάρχει από μία φάση για την οποία φωνάζουν οι δύο Δικέφαλοι. Όσο για το πρόσφατο ματς με τον ΟΦΗ (1-0) οι Κρητικοί δεν πήραν πέναλτι για το φάουλ του Χουλτ στον Δεληγιαννίδη.

Όσο για το Κύπελλο, μπορεί στον επαναληπτικό με τον Ατρόμητο η ομάδα του Χιμένεθ να έκανε... πάρτι, αλλά στο πρώτο παιχνίδι οι Περιστεριώτες δεν πήραν πέναλτι για χέρι του Χουλτ, ενώ εκείνο που κέρδισε η ΑΕΚ αφορούσε σε παράβαση εκτός περιοχής.

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ: Τα «φάλτσα» του στέρησαν βαθμούς

Τα έντονα παράπονα του Ατρομήτου, που κορυφώθηκαν το τελευταίο διάστημα με αφορμή τη διαιτησία του πρώτου ημιτελικού του Κυπέλλου με την ΑΕΚ που σημειώσαμε πιο πάνω, μάλλον δικαιολογούνται με βάση όσα προηγήθηκαν στο πρωτάθλημα.

Οι Περιστεριώτες ευνοήθηκαν στο εντός έδρας παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ (1-1) όπου δεν δόθηκε πέναλτι στους “ασπρόμαυρους” (του Στρούγγη στον Ελ Καντουρί), από εκεί και πέρα όμως έχασαν από τον Ολυμπιακό (1-2) με γκολ οφ σάιντ, ενώ τόσο στην Ξάνθη, όσο και στη Λαμία ηττήθηκαν με πέναλτι-εφεύρεση.

ΑΡΗΣ: Μοιρασμένα τα λάθη

Σημαντικά λάθη είδαμε φέτος και σε παιχνίδια του Άρη, όπου άλλοτε αδικήθηκε κι άλλοτε ευνοήθηκε. Στην... καταραμένη Νέα Σμύρνη (υπήρξαν σοβαρά λάθη με ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, Άρη!) οι “κίτρινοι” έχασαν με 1-0 από τον Πανιώνιο, αλλά δεν τους δόθηκε πέναλτι που έγινε στον Ματέο Γκαρσία από τον Μπανανά.

Στη Ριζούπολη ο Άρης νίκησε με 2-1 τον Απόλλωνα, όμως στο γκολ με το οποίο ισοφαρίστηκε από τον Κύργια υπάρχει οφ σάιντ. Κόντρα στον Παναθηναϊκό οι Θεσσαλονικείς προηγήθηκαν με ανύπαρκτο πέναλτι που χρεώθηκε ο Γιόχανσον για χέρι (η μπάλα χτύπησε στο πόδι του), ενώ στη νίκη επί του ΠΑΣ Γιάννινα (1-0) οι Ηπειρώτες δεν πήραν πέναλτι σε χέρι του Κόρχουτ. Τέλος υπάρχει το ντέρμπι της Τούμπας, όπου στο 1-1 υπάρχει οφ σάιντ ου Βέλεθ, που δεν υπέδειξε ο Νορβηγός βοηθός.

https://www.youtube.com/embed/mcWUTVMTueo?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Ούτε σφύριγμα υπέρ του!

Σαφώς δικαιολογημένες οι φωνές του Παναθηναϊκού, που είναι πιθανότατα ο μοναδικός στον οποίο όσα σοβαρά λάθη έγιναν στα παιχνίδια του φέτος, αφορούν σε εις βάρος του αποφάσεις.

Αρχικά, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος η ομάδα του Δώνη δεν πήρε πέναλτι στην Ξάνθη (0-1), στην ανατροπή του Χατζηγιοβάνη. Στο παιχνίδι με τον Άρη (1-1) στο “Βικελίδης”, όπως αναφέραμε και παραπάνω, οι “πράσινοι” βρέθηκαν να κυνηγούν στο σκορ από ένα πέναλτι-φάντασμα για υποτιθέμενο χέρι του Γιόχανσον, ενώ με τη Λάρισα ο διαιτητής Παπαδόπουλος αρνήθηκε πέναλτι για τράβηγμα του Ζίζιτς στον Μακέντα.

Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε την περασμένη Κυριακή, όπου δεν δόθηκε ακόμη ένα πέναλτι, όταν ο Ντουρμισάι πήρε αγκαλιά τον Κουρμπέλη σε κόρνερ και τον γκρέμισε.

Σε όλα αυτά θα μπορούσε κανείς να προσθέσει και κάποιες άλλες φάσεις, όπως για παράδειγμα την αγκωνιά στον Ινσούα στα Γιάννενα όπου ο Κομίνης μπορούσε να δώσει και κόκκινη κάρτα, αλλά δεν υπέδειξε καν φάουλ!

Ο... μύθος του ευνοημένου και του αδικημένου: Αυτά είναι τα «φάλτσα» της χρονιάς! (vids)