MENU

Θρύλοι του πάθους: 1931-40

Γιάννης Βάζος

* αριστερά στη φωτό

Κοντός και με στραβά, χοντρά πόδια δεν σου γέμιζε το μάτι. Αυτό, μέχρι να αρχίσει να φορτώνει τα αντίπαλα δίχτυα με εκατοντάδες γκολ. Ο Γιάννης Βάζος παραμένει μέχρι και σήμερα ο μεγαλύτερος γκολτζής στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και φυσικά του Ολυμπιακού. Τα επιτεύγματά του στα γήπεδα είναι απλησίαστα: πέντε φορές πρώτος σκόρερ Ελλάδος και τρεις φορές δεύτερος. Κέρδισε τον πρώτο του τίτλο πρώτου σκόρερ το 1933 και τον τελευταίο, 14 χρόνια μετά, το 1947. Έχει πετύχει συνολικά 539 γκολ στην καριέρα του και 468 σε 390 εμφανίσεις με τον Ολυμπιακό. Κατά του Παναθηναϊκού έχει σκοράρει 33 φορές και 45 κατά της ΑΕΚ. Με την Εθνική αγωνίστηκε 14 φορές και πέτυχε 15 τέρματα, με την πρώτη και την τελευταία συμμετοχή του σε αυτή να απέχουν 16 ολόκληρα χρόνια. Το συγκεκριμένο ρεκόρ θα βελτίωνε πολλά χρόνια μετά ο Μίμης Δομάζος με δύο όμως πολύ σημαντικές διαφορές. Αυτός δεν βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όπως ο Βάζος και έπαιζε σε γήπεδα με χορτάρι και όχι ένα μίγμα τσιμέντου-πέτρας.

Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1913 και έφτασε στην Ελλάδα και τη Δραπετσώνα το 1922 μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Αγωνίστηκε στον Απόλλωνα Ρέντη το 1929 και την ΑΕΚ Φαλήρου το 1931. Στις 22-10-1931 πρωτοφόρεσε την ερυθρόλευκη, όταν τον έπεισε ο σύμβουλος του ΔΣ, Γιώργος Αλεκάκης. Ευέλικτος και ταυτόχρονα δυνατός, με εξαιρετικές ντρίπλες παρόλο που δεν τις δοκίμαζε συχνά. Ευφυής, οξυδερκής, ικανότατος στις εκτελέσεις φάουλ, ήταν αδύνατο να ξεχωρίσεις πιο ήταν το καλό του πόδι αφού εξαπέλυε πανίσχυρα σουτ και με τα δύο. Με λίγα λόγια, ο φόβος και τρόμος των αντιπάλων για μια δεκαετία.

Πριν τα ματς, η αφοπλιστική συμβουλή που έδινε στους αμυντικούς του ήταν η εξής απλή: «Παιδιά εσείς μη φάτε πάνω από 3 γκολ σήμερα και όλα θα πάνε καλά». Όταν σε ένα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο το 1938 οι αμυντικοί δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, ο Ολυμπιακός βρέθηκε πίσω στο σκορ με 4-0 στο 59’! Ένας νευριασμένος Βάζος ήταν ότι θα χρειαζόντουσαν οι Πειραιώτες για να αποφύγουν τη συντριβή. Στο 60’ ντριπλάρει τέσσερις αμυντικούς για το 4-1. Στο 69’ με σουτ κάνει το 4-2. Στο 72’ με πλασέ από ασίστ συμπαίκτη του το 4-3. Ο ΠΑΟ συσπειρώνεται στην άμυνα, όμως στο 85’, με μια κίνηση σήμα-κατατεθέν του, πετά τη μπάλα ανάμεσα σε δύο αμυντικούς και ξεχύνεται μόνος για το 4-4. Εάν μάλιστα ένα λεπτό πριν τη λήξη ήταν λίγο πιο προσεκτικός και δεν έχανε μια ανεπανάληπτη και πανεύκολη για την κλάση του ευκαιρία το 4-5 θα ήταν γεγονός με μια ιστορική ανατροπή.

Ο Γιάννης Βάζος πέθανε στις 7 Αυγούστου του 1992.

Συμμετοχές: 55 (45/10)

Γκολ: 54 (45/9)

Τίτλοι: 7 Πρωταθλήματα Ελλάδος, 1 Κύπελλο Ελλάδος, 6 Πρωταθλήματα Πειραιά

Θεολόγος Συμεωνίδης

* στο κέντρο της φωτό

Γεννήθηκε το 1910 στη Σμύρνη και το 1922 μετά την Μικρασιατική Καταστροφή εγκαταστάθηκε στην Κοκκινιά του Πειραιά. Φόρεσε αμέσως τη φανέλα του Πειραϊκού Συνδέσμου και το 1925 του Φαληρικού Συνδέσμου. Το 1927 μετακινείται στην Άμυνα (σημερινό Ιωνικό). Τελικά, τον Δεκέμβρη του 1932 υπογράφει το δελτίο του στον Ολυμπιακό. Ο Συμεωνίδης ήταν ένας από τους μεγαλύτερους τεχνίτες που πέρασαν από το ελληνικό ποδόσφαιρο, εξ ου και το παρατσούκλι «Ζίντελαρ», από τον σπουδαίο προπολεμικό Αυστριακό άσο Ματίας Ζίντελαρ, ο οποίος θεωρείται ο σπουδαιότερος ποδοσφαιριστής και αθλητής στην ιστορία της Αυστρίας και στους κορυφαίους 50 ευρωπαίους του 20ου αιώνα. Ο «Ζίντελαρ», ή «Ναπολέων» επειδή οργάνωνε με μαεστρία στρατηγού το παιχνίδι του Ολυμπιακού, ήταν ο δεύτερος σκόρερ της ομάδας προπολεμικά πίσω από τον Βάζο, με 172 γκολ. Χρίστηκε διεθνής έντεκα φορές και πέτυχε τέσσερα γκολ. Σταμάτησε το ποδόσφαιρο τον Φεβρουάριο του 1946 και μετέπειτα έγινε προπονητής του Ολυμπιακού, του Εθνικού και αρκετών άλλων μικρότερων ομάδων του Πειραιά και όχι μόνο. Πέθανε τον Μάιο του 1969.

Συμμετοχές: 32 (27/5)

Γκολ: 16 (16/0)

Τίτλοι: 5 Πρωταθλήματα Ελλάδος, 4 Πρωταθλήματα Πειραιά

*** Τα στατιστικά αφορούν μόνο επίσημα παιχνίδια σε τελικές φάσεις στο Πρωτάθλημα Ελλάδος, Κύπελλο Ελλάδος και ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Στην παρένθεση: (Πρωτάθλημα / Κύπελλο / Ευρώπη).

90 χρόνια Θρύλοι: Βάζος και Συμεωνίδης