MENU

Η επιστροφή του Παναθηναϊκού στους τίτλους μετά από οκτώ χρόνια ξηρασίας και η επαναφορά του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά από πέντε έτη, έχει δημιουργήσει σαφώς μεγαλύτερες προσδοκίες για την επόμενη σεζόν σε σχέση με πέρυσι. 

Οι πράσινοι ανέβασαν τον πήχη με το επιτυχημένο φινάλε της χρονιάς, η παρουσία του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην τεχνική ηγεσία της ομάδας αποτελεί μία μορφή εγγύησης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο δρόμος θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα έως ότου επιστρέψει ο σύλλογος στην κανονικότητα. Ητοι, στη διεκδίκηση όλων των εγχώριων τίτλων και τις ευρωπαϊκές διακρίσεις. 

Στην παρούσα φάση το κύριο μέλημα του συλλόγου αφορά στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας και ο βασικότερος στόχος είναι η παρουσία στους ομίλους του Europa Conference League, που προϋποθέτει δύο προκρίσεις από προκριματικά και πλέι οφ. 

Οι εκκρεμότητες είναι αρκετές, ο χρόνος δεν αποτελεί σύμμαχο και το μόνο σίγουρο είναι ότι η πράσινη ΠΑΕ είναι διατεθειμένη να αυξήσει το μπάτζετ του ποδοσφαιρικού τμήματος για να αυξήσει και τις πιθανότητες ανταπόκρισης της ομάδας στις αυξημένες υποχρεώσεις που υφίστανται. 

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι λάτρης της σταθερότητας και όχι των πολλών αλλαγών, πλην όμως είναι ξεκάθαρο ότι θα χρειαστούν σημαντικές ενέσεις ποιότητας στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας καθώς επίσης και ποσοτική κάλυψη των κενών. 

Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προσδιοριστεί ασφαλώς το ακριβές ύψος του πράσινου μπάτζετ της νέας σεζόν και σίγουρα δεν πρόκειται να… ξεφύγει σε σχέση με το σήμερα, υπάρχουν ωστόσο τέσσερις λόγοι που καθιστούν δεδομένη την αύξησή του από τα περυσινά 14,5 εκατ. ευρώ (μεικτά, ήτοι μαζί με την εφορία) που πλήρωσε η διοίκηση.  

Το κόστος του ποδοσφαιρικού τμήματος (Γιοβάνοβιτς, επιτελείο και παίκτες) ξεπέρασε τα 10 εκατ. ευρώ «καθαρά», συν το 22% της εφορίας (2,2 εκατ. ευρώ) που πληρώνεται από τις ομάδες, συν τα 2 εκατ. ευρώ για τις αγορές του Παλάσιος και του Κώτσιρα. 

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ 

Ποιοτική αναβάθμιση: Οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί, η επιτυχία έχει προκαλέσει ενθουσιασμό σε όλους, συμπεριλαμβανομένου και της διοίκησης και η ομάδα οφείλει να δώσει συνέχεια στη φετινή σεζόν και να δυναμώσει ακόμα περισσότερο, καλύπτοντας τα κενά και αυξάνοντας το ποιοτικό της εύρος. Απαντες το αναγνωρίζουν και πρώτος απ’ όλους το ξέρει καλύτερα ο Γιοβάνοβιτς. 

Ευρωπαϊκή επιστροφή: Την επικείμενη σεζόν δεν υπάρχει μόνο πρωτάθλημα και Κύπελλο. Υπάρχει και η Ευρώπη. Μέχρι ποιου σημείου θα αγωνίζεται ο Παναθηναϊκός στην Ευρώπη κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει. 

Το «κλειδί» είναι η πρόκριση στους ομίλους κι εάν αυτή επιτευχθεί τότε θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξει και έξτρα μεταγραφικό… κερασάκι, με δεδομένα και τα 3 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην παρουσία στους ομίλους του Europa Conference League. 

Αύξηση διαρκείας-εσόδων: Οι προϋπολογισμοί είναι τα προσδοκώμενα έσοδα-έξοδα, δεν είναι μόνο δαπάνες. Και στην περίπτωση του Παναθηναϊκού είναι ξεκάθαρο ότι την επικείμενη σεζόν υπολογίζονται πολύ περισσότερα κέρδη σε σχέση με πέρυσι. 

Θεωρείται αυτονόητη η θεαματική αύξηση των πωλήσεων στα εισιτήρια διαρκείας σε σχέση με τις περυσινές 3.500, για παράδειγμα, με δεδομένη τη δίψα των φίλων της ομάδας, της ευρωπαϊκής προοπτικής και της επιστροφής του οράματος, αλλά και στην εμπορική/τηλεοπτική εκμετάλλευση των δικαιωμάτων του συλλόγου.  

ΤΟ «ΠΑΚΕΤΟ» ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ 

Οπως προαναφέραμε στο «πράσινο» κάδρο του σχεδιασμού της νέας σεζόν υπάρχει ασφαλώς η ποιοτική αναβάθμιση του έμψυχου δυναμικού μέσω των μεταγραφών προκειμένου η ομάδα να δυναμώσει και να μπορέσει να αντεπεξέλθει σε Ελλάδα και Ευρώπη. 

Πέρυσι, η βασική στόχευση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στα μεταγραφικά και η σχετική του εισήγηση στη διοίκηση του Παναθηναϊκού, ήταν η απόκτηση ενός εξτρέμ που θα ανεβάσει επίπεδο την ομάδα. 

Σε αυτή τη θέση είχε διαπιστωθεί η κυριότερη αναγκαιότητα ενίσχυσης και σε αυτό το πλαίσιο εντοπίστηκε ο Σεμπαστιάν Παλάσιος στην Αργεντινή ανάμεσα σε πλειάδα άλλων περιπτώσεων που είχαν προταθεί. 

Κατόπιν υλοποιήθηκε η απόκτησή του, στο… 90’, με το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί για μεταγραφή απ’ την εποχή της πολυμετοχικότητας (1.8 εκατ. ευρώ σε Ιντεπεντιέντε και Πατσούκα). 

Φέτος, η ίδια στόχευση αφορά στον επιθετικό κορυφής. Κι όπως συνέβη στην περίπτωση του Παλάσιος πέρυσι, υπάρχει η πρόβλεψη να δοθεί το μεγαλύτερο «πακέτο» για την απόκτηση ενός φορ που θα ταιριάζει στα «θέλω» του Σέρβου προπονητή για να πλαισιώσει κατ’ αρχάς τον Ιωαννίδη, που θεωρείται ο μόνος «σίγουρος» στάικερ της νέας σεζόν. 

Ενα οικονομικό «πακέτο» που αφορά είτε ένα πολύ υψηλό συμβόλαιο ελεύθερου φορ που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις ακόμα και να ξεπερνάει το 1 εκατ. ευρώ, είτε να εμπεριέχει λιγότερες απολαβές συμβολαίου στον παίκτη μεν, αλλά σεβαστό ποσό αγοράς στην ομάδα του, όπως έγινε στην περίπτωση του Παλάσιος που δεσμευόταν με συμβόλαιο και δεν ήταν ελεύθερος.  

Το αρχικό μεταγραφικό πλάνο, που φυσιολογικά σχετίζεται άμεσα με τις προσθαφαιρέσεις που θα υπάρξουν στο υπάρχον ρόστερ, εμπεριέχει την απόκτηση ενός ή δύο στράικερ, δύο κεντρικών μέσων (μπορεί και τριών, εάν τελικώς δεν παραμείνουν οι Βιγιαφάνιες και Γκατσίνοβιτς) δύο εξτρέμ, ενός αριστερού μπακ και ενός στόπερ. 

Παναθηναϊκός: Δεδομένη η αύξηση του μπάτζετ, το «πακέτο» στον επιθετικό
EVENTS