Με δυο νίκες, 4 γκολ ενεργητικό και 2 παθητικό, ξεπέρασε το εμπόδιο της Μπόρατς Μπάνια Λούκα και ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τη Μάλμε.
Η αλήθεια είναι πως στο σύνολο των δυο αγώνων, ο ΠΑΟΚ ήταν σαφώς ανώτερος της αντιπάλου του. Η διαφορά ποιότητας μεταξύ των δυο ομάδων ήταν εμφανής, όπως επίσης και ο δείκτης εμπειρίας που θεωρώ ότι δεν άφηνε περιθώρια στους Βόσνιους για… τρελές σκέψεις.
Αλήθεια επίσης είναι πως η απόδοση του ΠΑΟΚ, τόσο στο παιχνίδι της Τούμπας όσο και στον επαναληπτικό δεν ικανοποίησε. Ωστόσο στη φάση που βρισκόμαστε, το ζητούμενο ήταν η πρόκριση και αυτή ήρθε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Έτσι και αλλιώς, δεν περιμέναμε κάτι περισσότερο από μια ομάδα που προσπαθεί να ξαναβρεί ρυθμό, να αφήσει στο παρελθόν την κατάκτηση του πρωταθλήματος και να εστιάσει στην επίτευξη των στόχων και των προκλήσεων της νέας περιόδου.
Από την προετοιμασία ακόμα αντιληφθήκαμε ότι ο ΠΑΟΚ θα χρειαστεί χρόνο για να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο απόδοσης. Είναι επίσης γνωστό ότι ο Λουτσέσκου, εργάζεται με μια συγκεκριμένη φιλοσοφία. Το πλάνο της προετοιμασίας έχει στόχο την απόδοση της ομάδας στη διάρκεια και όχι το εφήμερο φορμάρισμα για να επιτευχθεί ο στόχος της πρόκρισης στους ομίλους του. Αυτή είναι η τακτική που ακολουθεί και δεν την αλλάζει, θεωρώντας υποχρέωση της ομάδας να ανταποκρίνεται στις αγωνιστικές της υποχρεώσεις ενώ παράλληλα προετοιμάζεται για μια επίπονη και μακρά αγωνιστική σεζόν. Όπως ακριβώς το πέτυχε πέρσι τέτοια εποχή, με τρεις διαδοχικές προκρίσεις στην προκριματική φάση του Conference League, που την έδωσαν το εισιτήριο για τους ομίλους της διοργάνωσης.
Επόμενος σταθμός για τον ΠΑΟΚ, το Μάλμε της Σουηδίας. Την ερχόμενη Τρίτη θα κληθεί να αντιμετωπίσει την ομώνυμη ομάδα, με στόχο να θέσει βάσεις πρόκρισης στα play off του Champions League και να ολοκληρώσει με επιτυχία την δεύτερη ευρωπαϊκή του αποστολή, το βράδυ της 13ης Αυγούστου στην Τούμπα.
Θεωρώ δεδομένο πως η Μάλμε που προηγείται στο πρωτάθλημα της χώρας της, δεν είναι Μπόρατς Μπάνια Λούκα. Οι Σουηδοί με 17 αγώνες πρωταθλήματος και 2 ευρωπαικούς στα πόδια τους, έχουν ρυθμό και αποτελούν σοβαρή απειλή για τον Δικέφαλο, τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Πέρα από το ρυθμό που έχει αποκτήσει η Μάλμε, διαθέτει μια ταχύτατη και αποτελεσματική μεσοεπιθετική γραμμή, που αποτελεί και το μεγάλο της ατού. Είναι καλύτερη ομάδα από τον ΠΑΟΚ; Σε καμία περίπτωση, είναι η απάντηση. Αυτό που προβληματίζει τον Λουτσέσκου και τους συνεργάτες του, είναι ο βαθμός ετοιμότητας των Σουηδών, σε σχέση με τον Δικέφαλο.
Το ενθαρρυντικό είναι πως στην παρούσα φάση, ο χρόνος είναι σύμμαχος του ΠΑΟΚ. Συγκρίνοντας την απόδοση του στους δυο αγώνες με τους Βόσνιους, καταγράφηκε βελτίωση (όχι θεματική αλλά βελτίωση) σε κάποιους τομείς που καταδεικνύει πως σταδιακά οι παίκτες ανεβάζουν ρυθμούς, βελτιώνοντας την εικόνα τους και κατ΄ επέκταση την εικόνα της ομάδας.
Θεωρώ λοιπόν δεδομένο πως στο παιχνίδι της ερχόμενης Τρίτης, ο ΠΑΟΚ θα είναι ένα κλίκ καλύτερος, σε σχέση με το παιχνίδι κόντρα στους Βόσνιους στη Μπάνια Λούκα.
Παράλληλα, μέρα με τη μέρα, παίκτες όπως οι Αντρίγια Ζίβκοβιτς και Γιάννης Κωνσταντέλιας, που έχασαν για διαφορετικούς λόγους κομμάτια της προετοιμασίας, ανεβάζουν στροφές και θα κληθούν να προσφέρουν λύσεις με την ποιότητα που διαθέτουν και έλειψε από την ομάδα στα δυο πρώτα παιχνίδι της σεζόν. Το ίδιο ισχύει και για τον Καμαρά, που λογικά χρειάζεται το χρόνο του για να προσαρμοστεί στα δεδομένα του στυλ που αγωνιστικού στυλ που έχει επιβάλλει στον ΠΑΟΚ, ο Ραζβάν Λουτσέσκου.
Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια από τον ΠΑΟΚ για να ξεπεράσει το εμπόδιο της Μάλμε και ενδεχομένως (κυρίως λόγω της εποχής και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ομάδα), διαφορετική αγωνιστική προσέγγιση, τουλάχιστον για το παιχνίδι στη Σουηδία. Η ρεβάνς στην Τούμπα είναι άλλη υπόθεση.