MENU

Ο Έλληνας γκαρντ του «τριφυλλιού» ξεκίνησε τη χρονιά στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση με 19 πόντους ανά ματς και 43% στο τρίποντο ύστερα από τρία ματς, όμως αστόχησε σε δύο buzzer beaters. Όπως και να 'χει, η προσφορά του ήταν μεγάλη. Όμως, ο Καλάθης πραγματοποίησε την κορυφαία του εμφάνιση την 4η αγωνιστική στην Αγία Πετρούπολη, στο διπλό επί της Ζενίτ (79-89). Απέναντι στη ρωσική ομάδα ο 30χρονος παίκτης ήταν ακριβώς αυτό που ήθελε ο Αργύρης Πεδουλάκης. 

Σε 36:16 στο παρκέ ο Καλάθης έβαλε 8 πόντους με 4/6 δίποντα και 0/1 τρίποντο, κατέβασε 5 ριμπάουντ, μοίρασε 15 ασίστ (ρεκόρ στη σεζόν), έκανε τρία κλεψίματα, κέρδισε 3 φάουλ και υπέπεσε μόλις σε δύο λάθη (επίσης ρεκόρ στη σεζόν). Ο Έλληνας πλέι μέικερ δημιούργησε με... μαεστρία και βρήκε ελεύθερους τους συμπαίκτες του σε σημεία που οι νταμπλούχοι είχαν μεγάλη ανάγκη από σκορ. 

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο κορυφαίος πόιντ γκαρντ της Ευρώπης είχε για πρώτη φορά φέτος διψήφιο αριθμό στις ασίστ (15) και μόλις 2 λάθη και έδωσε το... σύνθημα για μια θετική «εξίσωση» για την ομάδα του. Για την ακρίβεια, ο Παναθηναϊκός τελείωσε τον αγώνα με 27 ασίστ/ 9 λάθη.

https://twitter.com/EuroLeague/status/1187454419979374596

Φυσικά, πολλοί σχολίασαν για ακόμα μία φορά τον χρόνο χρησιμοποίησης του έμπειρου παίκτη. Άπαντες γνωρίζουν πως ο Καλάθης είναι... βιονικός και μπορεί να παίζει στα «κόκκινα», η φυσική του κατάσταση είναι εξαιρετική, όμως το 36:16 δημιουργεί ερωτηματικά. 

Η απάντηση γι' αυτά τα 36' του Καλάθη στην Αγία Πετρούπολη (34:36 κατά μέσο όρο φέτος) έχουν μια απλή, λογική εξήγηση, η οποία δεν αφορά την ποιότητα του ίδιου, αλλά τα δεδομένα της «πράσινης» περιφέρειας. Ο Πεδουλάκης χρησιμοποίησε τον αρχηγό του για 32:06 κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα, 33:57 απέναντι στη Βιλερμπάν, 36:06 με την Αρμάνι Μιλάνο και 36:16 στη Ρωσία γιατί δεν έχει την πλήρη σύνθεση στα γκαρντ του, με βάση το πώς σχεδίαζε την ομάδα το καλοκαίρι. 

Ο Νίκος Παππάς βρίσκεται σε καλή κατάσταση (σωματικά), όμως το μόσχευμα δεν είναι ακόμα στο 100%, μετά τη ρήξη χιαστού τον περασμένο Ιανουάριο. Ο 29χρονος γκαρντ είχε εξηγήσει στο SDNA πως ο Πεδουλάκης τον καταλαβαίνει απόλυτα και θα τον περιμένει μέχρι να είναι έτοιμος. Τις τελευταίες μέρες, ο Παππάς ταλαιπωρείται και από μία θλάση. Στα «πιτς» είναι και ο Γιάννης Αθηναίου, που αποκτήθηκε με σκοπό να πάρει τον ρόλο του 5ου γκαρντ και να χρησιμοποιείται για κάποια λεπτά σε κάθε αγώνα.

Επομένως, ο Παναθηναϊκός έχει μείνει με τρεις παίκτες (Καλάθης, Φριντέτ, Ράις), οι οποίοι καλούνται να καλύψουν 80 λεπτά στις θέσεις «1» και «2». Σε όλα αυτά μπορεί να συνυπολογίσει κανείς και την προσαρμογή, που χρειάζεται ο «μπόμπερ» Φριντέτ στα ευρωπαϊκά δεδομένα, αλλά και τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του Ράις. 

Ο Περιστεριώτης προπονητής ανέλυσε τον χρόνο συμμετοχής του Καλάθη μετά το διπλό στη "Sibur Arena" και στάθηκε ακριβώς σε αυτό το σημείο: στη λειψανδρία στους γκαρντ. «Είναι πολύ απλό. Έχουμε τρία παιδιά στις θέσεις “1” και “2” που πρέπει να μοιραστούν 80 λεπτά και δύο γκαρντ με ρήξη χιαστού», είπε, λύνοντας το... μυστήριο για τον χρόνο του Καλάθη.

Ο Παναθηναϊκός το καλοκαίρι έκανε αναβάθμιση στην back up επιλογή του στη θέση «1» με τον Ράις να αντικαθιστά τον Λούκας Λεκαβίτσιους. Μόλις βρει ρυθμό ο Παππάς και προσαρμοστεί πλήρως ο Φριντέτ, τα λεπτά του Καλάθη δεν θα συνεχίσουν να είναι 34' κατά μέσο όρο και το τεχνικό επιτελείο θα του δώσει την ευκαιρία να έχει περισσότερες «ανάσες».

Ακόμα και έτσι, πάντως, με 34' ανά αγώνα και πάρα πολλές μπάλες να περνούν από τα χέρια του, ο διεθνής πλέι μέικερ αποδεικνύει ξανά και ξανά πως αξίζει την επένδυση που έχει κάνει ο Παναθηναϊκός με εκείνον. Ύστερα από τέσσερις αγωνιστικές στην Euroleague ο Καλάθης μετράει 16,3 πόντους (67,9% δίποντα, 41,2% τρίποντα, 66,7% βολές), 4 ριμπάουντ, 8,5 ασίστ και 2 κλεψίματα ανά ματς. «Μελανό σημείο» αποτελούν τα λάθη του (4,5 κατά μέσο όρο), όμως στην Αγία Πετρούπολη κι αυτά διορθώθηκαν (2λ. σε 36'). 

Παναθηναϊκός: Η λογική εξήγηση για τα 34' ανά ματς του Καλάθη
EVENTS